NEO VIDCAST

O Τσίπρας κάνει rebranding, η «φρουρά» restarting

O Τσίπρας κάνει rebranding, η «φρουρά» restarting Facebook Twitter
Όσο ο Τσίπρας έχει ως πρώτη προτεραιότητά του το rebranding, ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να κάνει restart. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ την επόμενη ημέρα θα είναι «για να κηδέψει τον νεκρό», είπε πρόσφατα σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σκορίνης, εκφράζοντας την απελπισία που επικρατεί στο κόμμα που τυπικά έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ν. Σκορίνης είπε κι αυτό που όλο και περισσότεροι ομολογούν αυτές τις μέρες, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν «ένα σύμπτωμα των αιτιών που διέλυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» και όχι ο λόγος της διάλυσής του.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλάει επίσης για τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Κασσελάκης. Ήταν εκείνος που ζητούσε επίμονα να μην πάνε σε εκλογή προέδρου πέρσι τον Σεπτέμβριο αλλά να πραγματοποιήσουν πρώτα ένα συνέδριο για να συζητηθούν οι αιτίες και τα λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις αλλεπάλληλες ήττες του και να ξεκαθαρίσουν τα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα και την κατεύθυνση του κόμματος. Τότε όμως ήταν η ομάδα της Αχτσιόγλου που βιαζόταν και δεν ήθελε να καθυστερήσει η εκλογή προέδρου, καθώς θεωρούσε βέβαιη τη νίκη και ανυπομονούσε να πάρει το κόμμα στα χέρια της.

Η πλευρά του Τσίπρα έφερε τον Σ. Κασσελάκη στο κόμμα, όσο και αν θέλουν να το ξεχάσουν μερικοί, οι οποίοι δεν διατυπώνουν παρόμοιες ενστάσεις για τις υποψηφιότητες του Γκλέτσου και του Φαραντούρη, τις οποίες μάλλον θεωρούν πιο γνήσια αριστερές.

Όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Σήμερα, ο Δ. Τεμπονέρας, κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από την κομματική γραφειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και τους αλληλοσπαραγμούς, ζητάει να μετατεθεί για λίγο το συνέδριο, ώστε να γίνει πρώτα μια πιο πολιτική συζήτηση. Την πρότασή του αντιμετώπισε με ιδιαίτερη καχυποψία η πλευρά Σ. Κασσελάκη, θεωρώντας τον «λαγό» της «φρουράς Τσίπρα», ενώ η άτυπη αρχηγός της, Όλγα Γεροβασίλη, του απάντησε απαξιωτικά, σχολιάζοντας ότι ο Δ. Τεμπονέρας έχει παραιτηθεί από τα όργανα και δεν έχει σημασία τι προτείνει.

Τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», από τη στιγμή που καταπάτησαν το καταστατικό προκειμένου να καθαιρέσουν τον Σ. Κασσελάκη, με τη συμπεριφορά τους δείχνουν καθημερινά ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το ξανακάνουν και να μετέλθουν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να μην του αφήσουν το παραμικρό περιθώριο να επανέλθει. Τα έχει πει δημόσια αυτά η Όλ. Γεροβασίλη. 

Οι μη δημοκρατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν τούς έχουν εκθέσει και δεν αισθάνονται όλοι άνετα με αυτό, αλλά, όπως παραδέχονται κεκλεισμένων των θυρών, εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα δεν είχαν άλλον τρόπο για να αποκλείσουν τον Σ. Κασσελάκη και να «διορθώσουν» την προηγούμενη υποστήριξή τους. Οι επικεφαλής, άλλωστε, πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ακόμα και τώρα, όμως, αρνούνται πεισματικά να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση για τους λόγους που τους οδήγησαν πέρσι στην ολόθερμη υποστήριξη του Σ. Κασσελάκη και τι τους άνοιξε τα μάτια και διαπίστωσαν ξαφνικά τώρα ότι είναι ακατάλληλος και δεν έχει σχέση με την αριστερά.

Διότι η πλευρά του Τσίπρα έφερε τον Σ. Κασσελάκη στο κόμμα, όσο και αν θέλουν να το ξεχάσουν μερικοί, οι οποίοι δεν διατυπώνουν παρόμοιες ενστάσεις για τις υποψηφιότητες του Γκλέτσου και του Φαραντούρη, τις οποίες μάλλον θεωρούν πιο γνήσια αριστερές. Και τον Βαγγέλη Αντώναρο, που σήμερα κάποιοι διαπιστώνουν ότι δεν είναι αριστερός και δεν έχει θέση στο κόμμα, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που τον έφερε και τότε δεν μιλούσε κανείς. 

Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον λόγο αυτό «έχει κρυφτεί» στο ίδρυμά του και έχει αφήσει όλους τους υπόλοιπους να παλεύουν με τις συνέπειες των επιλογών του. Η Όλ. Γεροβασίλη είναι η τακτική συνομιλήτρια που κατεβάζει τη γραμμή, αν και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι ο ίδιος δεν παρεμβαίνει στις εσωκομματικές εξελίξεις. Τα ίδια όμως έλεγαν και πριν από το συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά ήταν ο ίδιος που τους διέψευσε με τη δημόσια παρέμβασή του, παρά τις συμβουλές που του είχαν δώσει συνεργάτες του να μην το κάνει. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα εξακολουθεί να μιλάει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.

Συνεργάτες του που αρθρογραφούν ζητούν να μην τον εμπλέκουν γιατί έχει αποσυρθεί από την κεντρική σκηνή, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι εξακολουθεί να κινείται στο παρασκήνιο. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι στην πλευρά Κασσελάκη υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους είχε στείλει εκεί ο ίδιος ο Τσίπρας για να τον βοηθήσουν (όπως π.χ. ο ναύαρχος Αποστολάκης) και έμειναν εκεί και μετά τη σύγκρουση.

Restart θέλει ο Φάμελλος, «Πορεία στον λαό» ο Κασσελάκης

Όσο ο Τσίπρας έχει ως πρώτη προτεραιότητά του το rebranding, ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να κάνει restart. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε περιοδείες με σύνθημα «syriza restart»: «Μαζί ξαναχτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί κάνουμε την επανεκκίνηση που ζητά η κοινωνία». Το ερώτημα είναι πόσοι θα ακολουθήσουν τον Σ. Φάμελλο, η δημοφιλία του οποίου βρίσκεται αρκετά χαμηλά, σε αντίθεση με του Σ. Κασσελάκη που αυξάνεται εξαιτίας του αποκλεισμού που τον κάνει να φαίνεται αδικημένος και πιο συμπαθής στα μάτια της κοινής γνώμης.

Το σχέδιό του είναι η «πορεία προς τον λαό», καθώς θα αξιοποιήσει την άνεση που έχει στην επικοινωνία, προσπαθώντας να αυξήσει την υποστήριξη που έχει από τη βάση. Το site της υποψηφιότητάς του, odikosmassyriza.gr, έγινε κι αυτό στόχος επιθέσεων, παρότι το ίδιο είχε κάνει και πέρσι, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όμως, τάραξε πάλι την Κουμουνδούρου, αποκαλύπτοντας ότι 50 μέλη της κεντρικής επιτροπής μισθοδοτούνται από το κόμμα, διαθέτουν δηλαδή μια σχέση εξάρτησης και αυτό εκείνος ήθελε να το αλλάξει. 

Οι αντιπαλοί του αρχικά σχεδίαζαν να καθυστερήσουν το συνέδριο, προκειμένου να τον κουράσουν και να εγκαταλείψει μόνος του. Ο ίδιος, ωστόσο, επιμένει ακόμα, οπότε, αν το ακυρώσουν ή το αναβάλουν, θα εκτεθούν πιο πολύ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται δραματικά και ταχύτατα λόγω των ενεργειών που προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, το συνέδριο θα γίνει στις 8-10 Νοεμβρίου και η Γεροβασίλη και οι λοιποί ορκίζονται ότι δεν θα αναβληθεί, αλλά σκοπεύουν να απορρίψουν κάθε άλλο αίτημα πλην της έγκρισης των υποψηφιοτήτων, ενώ η πλευρά Κασσελάκη στοχεύει να βάλει σε ψηφοφορία τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής. Στο μεταξύ, θα πρέπει να εκλεγούν οι σύνεδροι, αν και οι τοπικές οργανώσεις, όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη, διαλύονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, καθώς τους έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

NEO VIDCAST

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απειλείται η Ευρώπη από μια νέα οικονομική κρίση;

Οπτική Γωνία / Θ' αντέξει η Ευρώπη την επερχόμενη κρίση στη Γαλλία;

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού. Γιατί υπάρχει φόβος για ντόμινο στις αγορές; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool Κώστας Μήλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Κι ύστερα γίναμε ωραία φωτογραφία…» που τη ζωντάνεψε το AI / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»; / AI, η αθανασία σού πάει πολύ / Ο θάνατος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Οπτική Γωνία / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»;

Οι φωτογραφίες νεκρών αγαπημένων μας αποκτούν «ζωή» μέσω εφαρμογών AI. Πώς αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον τρόπο που βλέπουμε τον θάνατο σήμερα και ποια διλήμματα και φιλοσοφικά ερωτήματα θέτει;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Ρεπορτάζ / Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Με τους μισθούς καθηλωμένους και τα κόστη των διακοπών να έχουν ξεφύγει, οι μεγάλες καλοκαιρινές εξορμήσεις που συνηθίζαμε μέχρι πρόσφατα, κατέληξαν σε «long weekends» για πολλούς, ενώ για άλλους ούτε καν αυτό δεν είναι πια επιλογή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Αθήνα / Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Δήμου Αθηναίων βρίσκεται πλέον το θέμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει, κατά πλειοψηφία, στην επαναφορά της κυκλοφορίας οχημάτων και στη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Ρεπορτάζ / Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Κάποιοι ελπίζουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και άλλοι ζητάνε την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη. Οι πληροφορίες της LiFO επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για την επιστροφή του Δημητριάδη, αλλά στο κόμμα και όχι στο Μαξίμου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Οπτική Γωνία / Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Η κυβέρνηση σκληραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμεταναστευτική της πολιτική, στοχοποιώντας επιπλέον ξανά τις ΜΚΟ, ευτυχώς όμως όχι χωρίς «αντίλογο», παρά την απουσία ικανής αντιπολίτευσης και σε αυτό το πεδίο. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Με απειλούν από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Οπτική Γωνία / «Δέχομαι απειλές από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Η Ιωάννα Αλυγιζάκη μιλά για το γράμμα που έλαβε στο μαγαζί της στα Χανιά ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής σχολιάζει τις συνέπειες του περιστατικού και περιγράφει την ανησυχία του για τη μισαλλοδοξία στην Ελλάδα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο καράβια των παιδικών χρόνων

Οπτική Γωνία / Η αριστοκρατική Μαριλένα και η τραχιά Μυρτιδιώτισσα όργωσαν τις ελληνικές θάλασσες, αφήνοντας το στίγμα τους

Βίος και πολιτεία δυο καραβιών που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στα όχι άγνωστα αλλά και όχι πάντοτε ήρεμα νερά της Ελλάδας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ρεπορτάζ / «Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, που ζει στη Χίο και καλλιεργεί εκεί ο ίδιος τη δική του γη, περιγράφει στη LiFo την καθημερινότητα, που έχει αλλάξει ριζικά μετά τις φωτιές, και την προσπάθεια των κατοίκων να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Βασιλική Σιούτη / Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το τέλος; Τραμπ και Πούτιν μοιάζουν αποφασισμένοι, αλλά ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βιάζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Οπτική Γωνία / Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Αν έβγαζε κάποιος ένα συμπέρασμα από τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, θα έλεγε πως «όλα ήταν ένα λάθος». Ένα λάθος το οποίο πολλοί δεν το βλέπουν ως τέτοιο, καθώς θεωρούν αυτονόητο να μαθαίνουν πληροφορίες για τις ζωές των άλλων, ακόμα και αν αυτές έχουν δυσκολίες και απαιτούν σεβασμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ