Το σενάριο της συμπόρευσης, οι υποστηρικτές και τα εμπόδια

Το σενάριο της συμπόρευσης, οι υποστηρικτές και τα εμπόδια Facebook Twitter
Σθεναροί υπερασπιστές του σεναρίου συμπόρευσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Φωτ.: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ SOOC
0

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ με τη φράση του «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα τα οποία γίνονται χωρίς να λέγονται και πράγματα τα οποία λέγονται χωρίς να γίνονται» είχε παραδεχθεί δημόσια κάτι που ήταν –και εξακολουθεί να είναι– κοινό μυστικό, αλλά ανομολόγητο έκτοτε. Πράγματι, οι πολιτικοί λένε πράγματα που δεν τα κάνουν και κάνουν πράγματα τα οποία δεν ομολογούν δημόσια. Ισχύει για όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής. Αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα οργιώδες παρασκήνιο, για το οποίο κανείς δεν μιλά δημόσια. Κάποιοι αφήνουν απλώς αιχμές ή μιλάνε αρκετά γενικά, ενώ δρουν με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη LiFO, ζήτησε να περιμένουν όλοι να τελειώσει ο κύκλος των εσωτερικών διεργασιών των κομμάτων, γιατί όταν κλείσει θα μπούμε σε νέα φάση, όπως υποστήριξε. Ποια είναι αυτή νέα φάση; Ο Κώστας Ζαχαριάδης δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο επιθυμούν και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Όλγα Γεροβασίλη και πολλοί άλλοι. Βεβαίως και ο Αλέξης Τσίπρας.  

Σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη η επιμονή με την οποία αναδεικνύουν διαρκώς κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του κόμματός τους. Επιπλέον, ούτε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ούτε και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος είναι θετική στην προοπτική μιας συνένωσης. 

Στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν κρίνεται μόνο η εκλογή ηγεσίας του κόμματος, αλλά και η πορεία και το μέλλον του. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό μοιάζει προδιαγεγραμμένο και σχεδόν κανείς δεν ελπίζει ότι θα μπει εύκολα φρένο στην καθοδική πορεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη που είναι στη γραμμή της κοινής πορείας με το ΠΑΣΟΚ μιλάνε δημόσια για αυτό, σε αντίθεση με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, ενώ κάνουν συναντήσεις και έχουν συνομιλίες, το αποσιωπούν και περιορίζονται σε κάποιες γενικές κουβέντες περί ενιαίου μετώπου, συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων κ.λπ. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή η βάση του ΠΑΣΟΚ παραμένει αρνητική στο να αποδεχθεί στελέχη όπως αυτά που έφυγαν για να γίνουν υπουργοί και βουλευτές (Σπίρτζης, Ραγκούσης, Τζάκρη κ.ά.) ή τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και την Όλγα Γεροβασίλη. 

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (όσα έχουν απομείνει), μετά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και αργότερα, στην πορεία, την υποδοχή του Βαγγέλη Αντώναρου, του Άρη Σπηλιωτόπουλου και άλλων τέτοιων προσώπων, έχουν αποκτήσει πολύ ελαστικά κριτήρια και δεν φέρνουν αντιρρήσεις. Αρκεί να τους λένε ότι «έτσι θα νικήσουν τον Μητσοτάκη και θα πάρουν την εξουσία». Άλλη πολιτική συζήτηση δεν γίνεται, ούτε άλλο ζητούμενο υπάρχει. 

Πώς ξεκίνησε όμως το σενάριο της συνένωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σχετίζεται με τις εκλογές στα δύο κόμματα; Σθεναροί υπερασπιστές αυτού του σεναρίου είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι απαραίτητα για τους ίδιους λόγους. Ο Γιώργος Παπανδρέου επειδή θεωρεί ότι η ιστορία τον αδίκησε, και για λόγους υστεροφημίας, και ο Αλέξης Τσίπρας επειδή θέλει να ξαναβρεθεί στην εξουσία. Άλλωστε ποτέ δεν είπε ότι παραιτήθηκε, και αν δεν ήθελε την εξουσία, δεν θα ασχολούνταν με το rebranding του. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι στις εκλογές ηττήθηκε διπλά δύο φορές όχι επειδή ο ίδιος και το κόμμα του δεν μπόρεσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν τον συνέδραμε, και έχει πειστεί ότι «θα νικήσει τον Μητσοτάκη» μόνο αν οι δύο χώροι ενώσουν τις δυνάμεις τους, υπό την ηγεσία του φυσικά (όπως έχει πει δημόσια η Γεροβασίλη και αρκετοί άλλοι). 

Η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ένα εμπόδιο σε αυτό, καθώς δεν θα συμφωνούσε ποτέ, αλλά ο Τσίπρας θεωρούσε εξίσου ως εμπόδια τον Τσακαλώτο, τον Σκουρλέτη, τον Φίλη και μερικούς ακόμα. Τη «βρόμικη» δουλειά, να διώξει τα «βαρίδια», όπως τους αποκαλούσαν κάποιοι στο περιβάλλον του, ανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, που είχε άγνοια κινδύνου. Όταν κατάλαβε ότι προοριζόταν για πρόεδρος μιας χρήσης με σύντομη ημερομηνία λήξης, αντέδρασε, οπότε και ο σχεδιασμός χρειαζόταν αναπροσαρμογή. 

Η νέα επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό πως είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Η ενοποίηση των δύο χώρων, άλλωστε, όπως πιστεύουν οι υποστηρικτές της, πρέπει να γίνει από πιο άχρωμες και μετριοπαθείς ηγεσίες και στα δύο κόμματα, για να περιοριστούν οι κραδασμοί. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η ένωση που επιδιώκει δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θέλει το ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει μόνο του το μεγάλο άλμα από εδώ και πέρα. Βεβαίως δεν θέλει ούτε την Άννα Διαμαντοπούλου, που κινείται μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και φιλελεύθερου κέντρου και είναι η πιο «αντισύριζα». Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ένας διατηρούσε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, διαύλους μαζί του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας θέλει να επανεμφανιστεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές και να ηγηθεί του χώρου που ελπίζει ότι ως τότε θα είναι ενιαίος. Εξάλλου, συνομιλητές του εκτιμούν πως ο ίδιος πιστεύει ότι και στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τις ηγεσίες που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα δεν θα τα καταφέρουν. Αυτή, θεωρητικά, θα ήταν ιδανική στιγμή για την επανεμφάνισή του.

Το πρόβλημα με τα σενάρια στην πολιτική είναι πως πολλές φορές δεν υλοποιούνται όπως σχεδιάζονται, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παρεμβαίνουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα δοθεί από τη «φρουρά» του Τσίπρα άγρια μάχη με τον Κασσελάκη για να πάρουν πίσω οριστικά το κόμμα, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν.  

Αν βγει ο Φάμελλος, που έχει ένα πιο αποδεκτό προφίλ από το ΠΑΣΟΚ, η «φρουρά» του Τσίπρα θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα και το βέβαιο είναι ότι ο Κασσελάκης αλλά και ο Πολάκης δεν θα περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. 

Ο Νίκος Παππάς, που γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ με οποιονδήποτε πρόεδρο πολύ δύσκολα (μάλλον απίθανο) θα δεχόταν ποτέ αυτούς τους δύο σε περίπτωση σύμπλευσης, αλλά ούτε και αυτοί το θέλουν, ζήτησε πρόσφατα να ανοίξουν όλοι οι υποψήφιοι τα χαρτιά τους: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι προτίθεται να κάνει, για παράδειγμα, κάθε υποψήφιος ή υποψήφια πρόεδρος σε σχέση με τις ειλημμένες αποφάσεις μας, όπως με αυτή να ηγηθούμε μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας».

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολο να πάνε βάσει σεναρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας ως τώρα είχε προτίμηση στον υποψήφιο με το πιο φιλοσύριζα προφίλ. Το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις, καθώς ο συγκεκριμένος υποψήφιος μπορεί να μην τα πάει όσο καλά περίμεναν.   

Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν και γνωρίζοντας τη γραμμή Τσίπρα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά από εκείνα που έμειναν εκτός Βουλής, έχουν σπεύσει να δηλώσουν υποστήριξη στον υποψήφιο στον οποίο ποντάρουν. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, υπάρχει αρκετή κινητικότητα και μπορεί να σημειωθούν ανατροπές. 

Στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν κρίνεται μόνο η εκλογή ηγεσίας του κόμματος, αλλά και η πορεία και το μέλλον του. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό μοιάζει προδιαγεγραμμένο και σχεδόν κανείς δεν ελπίζει ότι θα μπει εύκολα φρένο στην καθοδική πορεία. Έχουν πειστεί, όμως, ότι για να ξαναδούν εξουσία πρέπει να ενωθούν με το ΠΑΣΟΚ και να θέσουν τον νέο φορέα υπό τον έλεγχό τους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας, ο νέος Βούδας

Ακροβατώντας / Τσίπρας, ο νέος Βούδας

To μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που φέρει ο Αλέξη Τσίπρας αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κυβέρνηση, τις επιλογές του στα συνέδρια, οπότε δινόταν το δικαίωμα σε κάθε περαστικό από την Κουμουνδούρου, έναντι δύο ευρώ, να επιλέγει τον πρόεδρο του ΣYΡΙΖΑ, αλλά και το πώς πορεύτηκε, δημιουργώντας ένα εντελώς αρχηγικό κόμμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ