Ο Ερντογάν δεν έγινε αρνάκι, αλλά η κυβέρνηση απέφυγε τα απρόοπτα

Ο Ερντογάν δεν έγινε αρνάκι, αλλά η κυβέρνηση απέφυγε τα απρόοπτα Facebook Twitter
Ο Τούρκος πρόεδρος, από ότι φάνηκε, αυτή τη φορά δεν ήρθε στην Αθήνα για να τσακωθεί ή να κάνει επίδειξη ισχύος. Φωτ.: Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI
0


Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ
δυσάρεστες εκπλήξεις και φυσικά ούτε ευχάριστες, αλλά αυτές δεν τις περίμενε κανείς. Ολοι ανησυχούσαν για τυχόν προκλήσεις του Ερντογάν στην Αθήνα, για αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακόμα και πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν χρειάστηκε, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, γιατί πίσω από τις κλειστές πόρτες κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη. 

Το πρόγραμμα της σύντομης επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώθηκε χωρίς τελικά να επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια ή  να προκληθεί κάποια κρίση. Η δυσκολότερη στιγμή ήταν όταν στις κοινές δηλώσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκη ως τουρκική, αλλά ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και τον διόρθωσε επισημαίνοντας ότι ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και τότε ο πρόεδρος της Τουρκίας όχι μόνο δεν έδωσε συνέχεια, αλλά χειροκρότησε μετά την παρέμβασή αυτή, ξαφνιάζοντας όλους όσους παρακολουθούσαν.

Την επόμενη της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, πολλοί μιλάνε για ένα «νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και για «ιστορικής σημασίας διακήρυξη», αλλά στην πράξη δεν έχει αλλάξει κάτι που να δικαιολογεί τέτοια αισιοδοξία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, από ότι φάνηκε, αυτή τη φορά δεν ήρθε στην Αθήνα για να τσακωθεί ή να κάνει επίδειξη ισχύος. Καμία από τις δύο πλευρές όμως δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της και περιορίστηκαν στην λεγόμενη θετική ατζέντα με τα μικρότερα θέματα, για τα οποία μπορούν να συμφωνούν. Ο Ερντογάν δείχνει, για την ώρα τουλάχιστον, να έχει πειστεί ότι η σχέση του με την ΕΕ, από την οποία προσδοκά οικονομικά οφέλη, περνά και από την Ελλάδα, όπως και ότι δεν μπορεί να λάβει τους πόρους που ζητά, όσο απειλεί ένα κράτος-μέλος. Αλλά κυρίως, το τεκμήριο "φιλίας" με την Ελλάδα το χρειάζεται για τα F16, ως απόδειξη ότι δεν απειλεί χώρα του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, αντιλαμβάνεται προφανώς ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είναι ο Κολοκοτρώνης, αλλά ένας μετριοπαθής πολιτικός που δεν έχει αντίρρηση να προωθήσει τα οικονομικά του αιτήματα προς την ΕΕ, αν δεν προκαλεί, παραβιάζει και απειλεί.  

Οσοι προέβλεπαν (ή επιθυμούσαν) ότι η Κύπρος θα αντιμετωπιστεί ως εμπόδιο στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για αυτό δεν θα γινόταν καμία αναφορά στο κυπριακό ζήτημα, ώστε να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν, δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ζητώντας να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017, γιατί« μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος».

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, που έλεγαν πριν από λίγες μέρες ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν ήταν καλή ιδέα και αν όντως είχε υπάρξει κάποια κρίση, σήμερα θα εμφανίζονταν δικαιωμένοι. Υπάρχει και η πολιτική σχολή που λέει ότι δεν μπορείς να μιλάς φιλικά με τον ηγέτη της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο, απειλεί με πόλεμο (casus belli) την Ελλάδα αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως δικαιούται κι  έχει εκδιώξει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής μειονότητας από την Κωνσταντινούπολη. Και δεν μιλάς φιλικά ειδικά με τον Ερντογάν, λένε, έναν αυταρχικό ηγέτη  που  διεκδικεί το μισό Αιγαίο (Γαλάζια πατρίδα) προχώρησε στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και εργαλειοποιεί όποτε θέλει το μεταναστευτικό για να εκβιάσει. 

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αυτής της σχολής του «μη διαλόγου» που θεωρεί ότι κάνει τη χώρα να μοιάζει με μαύρο πρόβατο, ακόμα και αν πρόκειται να συζητάς με ηγέτες σαν τον Ταγίπ Ερντογάν, και πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει πόντους αν συνομιλεί, έχει μια δυνατή  οικονομία μαζί με στέρεες και ισχυρές συμμαχίες. Επίσης θεωρεί ότι όσο δεν λύνονται τα προβλήματα, είναι καλύτερο η Ελλάδα να βρίσκεται σε διάλογο με την Τουρκία για να αποφεύγονται οι επικίνδυνες εντάσεις και να μην επηρεάζεται η οικονομία. 

 Όσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε ότι δεν αναφέρθηκε τυχαία στο «Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας» του 1930, ούτε στη φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου προς τον Ισμέτ Ινονού: «ερχόμεθα να τείνομεν ειλικρινώς το χέρι και να δηλώσομεν ότι ο μακραίων ανταγωνισμός ετερματίσθη οριστικώς», καθώς επιθυμεί να εμφανίσει τον εαυτό του ως συνεχιστή εκείνης της πολιτικής. Βεβαια οι καιροί δεν είναι ίδιοι, από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά και πολιτική ειρήνης με casus belli, όσο η Τουρκία δεν το παίρνει πίσω, δεν είναι εφικτή.  Επίσης, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θαυμάζει τον Βενιζέλο και την εξωτερική του πολιτική, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ερντογάν δεν τρέφει παρόμοια αισθήματα για τον Ινονού και τον Κεμάλ. 

Η κυβέρνηση δέχθηκε με ανακούφιση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ζήτησε να πάει στη Θράκη. Ηρθαν ωστόσο από την Κομοτηνή και την Ξάνθη για να τον συναντήσουν στην τουρκική πρεσβεία, στην ΑΘήνα, τα στελέχη της μειονότητας που διατηρούν στενότερη σχέση με την Τουρκία,  όπως οι ψευτομουφτήδες και μέλη της αποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Από βουλευτές πήγαν να τον συναντήσουν οι δύο που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Αριστεράς», ο Φερχάτ Οζγκιούρ και ο Χουσεΐν Ζειμπέκ, ενώ οι άλλοι δύο μειονοτικοί βουλευτές,  που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, δεν έδωσαν το παρών. 

Την επόμενη της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, πολλοί μιλάνε για ένα «νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και για «ιστορικής σημασίας διακήρυξη», αλλά στην πράξη δεν έχει αλλάξει κάτι που να δικαιολογεί τέτοια αισιοδοξία. Ούτε το casus belli αποσύρθηκε, ούτε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, που θα ήταν πραγματικές ενδείξεις καλής θέλησης και καλής γειτονίας.  Ο Ερντογάν ξέχασε το «Μητσοτάκης γιοκ», έχει καιρό να απειλήσει ότι «πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα», κατέβαλε εμφανή προσπάθεια να είναι συγκρατημένος και υπέγραψε διακήρυξη φιλίας. Αν σημαίνουν κάτι όλα αυτά όμως, θα φανεί στην πορεία. Για την ώρα, δεν υπάρχουν πολλοί που θα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αρχίσει πάλι τα ίδια.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Πολιτική / Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Διπλωματία με κοινές -και για τους δύο λαούς- γεύσεις στο μενού του γεύματος εργασίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με υπουργούς των κυβερνήσεών τους
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ