Ο αλγόριθμος της νοσταλγίας

Ο αλγόριθμος της νοσταλγίας Facebook Twitter
Τι θα σκέφτονταν, άραγε, όλοι αυτοί οι άγνωστοι που τα ονόματά τους χάθηκαν στη λήθη, αν ήξεραν πως τους παρατηρούμε και αναρωτιόμαστε πώς ζούσαν, τι τους βασάνιζε, πώς ξύπνησαν εκείνο το πρωί; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΤΟΥ 1993, έφηβη στα 14, ξεφυλλίζω το περιοδικό «Και», γνωστό νεανικό περιοδικό της εποχής που κυκλοφορούσε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και κάπου στα μέσα της επόμενης έκλεισε. Στο εξώφυλλο, μια όμορφη έφηβη, έναν χρόνο μεγαλύτερή μου, που στις μέσα σελίδες θα έδινε συνέντευξη ως «η ξανθιά της τάξης». Κανείς δεν παραξενευόταν ακόμα με ανέκδοτα ή τίτλους για ξανθιές. Τριάντα ένα χρόνια μετά, σε ένα σκρολάρισμα στο Facebook, το παλιό εξώφυλλο του «Και» θα ανασυρόταν από τα βάθη της μνήμης.

«Δείτε τη 15χρονη Βίκυ Καγιά μαθήτρια σε σπάνιο εξώφυλλο», η λεζάντα. Είχα να το δω από τότε. Η έκπληξη ήταν μεγάλη, σαν να έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στο φως ένα σπάνιο εύρημα. Η άγνωστη τότε Βίκυ Καγιά, στα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ, σήμερα είναι βετεράνα του χώρου, το περιοδικό «Και» δεν υπάρχει πια, τα τοπ μόντελ της δεκαετίας του ’90 έχουν αποσυρθεί προ πολλού και μαζί τους έχει αποκαθηλωθεί πανηγυρικά και το lifestyle. Επιπλέον, μαζί με την Καγιά του glossy εξωφύλλου, έχω μεγαλώσει κι εγώ. Προφανώς, δεν θρηνούσα για το lifestyle ούτε για τον περιοδικό τύπο που τον σάρωσε η λαίλαπα του ίντερνετ αλλά για τη δική μου εφηβεία.

Το Facebook, ως γνωστόν, το έχουν εγκαταλείψει οι πολύ νέοι και έχουν βρει σ’ αυτό καταφύγιο κυρίως μπούμερ, καλλιτέχνες και διανοούμενοι ή wanna be –είτε το ένα είτε το άλλο– και όσοι αρέσκονται σε μακροσκελείς αναρτήσεις-«σεντόνια» ή εξασκούν τον γραπτό λόγο. Αλλά ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το ελληνικό Facebook, συγκριτικά με άλλα social media, καλλιεργεί κατά κόρον μια ρετρολαγνεία μέσα από πάμπολλες σελίδες με τίτλους όπως: «Παλιές ελληνικές διαφημίσεις», «Διαφημίσεις μιας άλλης εποχής», «Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας», «Η Παληά Αθήνα», «Η Αθήνα του 19ου και 20ού αιώνα», «Αθηναϊκός μοντερνισμός», «'80s νοσταλγία», «Βιομηχανική αρχαιολογία».

Ο πονηρός αλγόριθμος αναγνωρίζει τη λαχτάρα μου για κατανάλωση εικόνων από το παρελθόν και γεμίζει το timeline μου με ασπρόμαυρα ενσταντανέ νεκρών και εξώφυλλα αλλοτινών, ένδοξων ημερών.

Αν βρίσκεις γοητεία σε vintage φωτογραφίες και γίνεις μέλος σε μια τέτοια σελίδα, έχεις παγιδευτεί στο δίχτυ της νοσταλγίας. Ο αλγόριθμος αρχίζει να σε βομβαρδίζει με προτάσεις για σχετικού περιεχομένου σελίδες, προωθώντας ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων εικόνων από το παρελθόν: η παλιά Φλώρινα και τα Χανιά του 1900, διαφημίσεις της Κολυνός, ορεσίβιοι στον φακό του Boissonnas, η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον Θεολόγο, ο Τζέι Αρ του «Ντάλας», η Θεία Όλγα να προτείνει απορρυπαντικό, η Βασιλίσσης Όλγας τη δεκαετία του ’60, η Μπλε πολυκατοικία στα μπετά, η Ελένη Φιλίνη στη «Γυναικάρα με τα πράσινα», μια πολύ νεότερη εκδοχή της Χαρούλα Αλεξίου στη «Μανίνα», ο «Άγνωστος πόλεμος» στη «Ραδιοτηλεόραση», η στρογγυλή Ομόνοια, η Ομόνοια πριν γίνει ακόμα πλατεία, η Αθήνα ακόμα χωριό, διαφημίσεις για διακοποδάνεια, αρχαίοι υπολογιστές στο περιοδικό «Pixel» και διαφημίσεις για αρχαία κινητά, σειρές που εξαφανίστηκαν από το αρχείο της ΕΡΤ.

Πρόσωπα και αναφορές που άλλοτε αναγνωρίζω και άλλοτε μου είναι παντελώς άγνωστα σε ένα καλειδοσκόπιο χωρίς κανέναν ειρμό και καμία λογική συνέχεια. Κάθε δεκαετία και άλλη στιβάδα του χρόνου. Πετάγομαι από τα τέλη του 19ου αι. στο 1990 και από τη δεκαετία του ’90 πίσω στα '60s και μετά πάλι στις αρχές του 2000.

Ο πονηρός αλγόριθμος αναγνωρίζει τη λαχτάρα μου για κατανάλωση εικόνων από το παρελθόν και γεμίζει το timeline μου με ασπρόμαυρα ενσταντανέ νεκρών και εξώφυλλα αλλοτινών ένδοξων ημερών. Κάθε «τυμβωρύχος» των social έχει τις προτιμήσεις του. Η δική μου είναι τα εξώφυλλα λαϊκών περιοδικών της δεκαετίας του ’70, όπως το «Ντόμινο» και το «Φαντάζιο».

Συχνά σεξιστικά, ωστόσο εκπέμπουν μια λαγνεία που δεν είχαν τα εξώφυλλα των '60s, μια αθωότητα που θα χαθεί στα πολύ πιο γνώριμα '80s και σίγουρα όχι τη χυδαιότητα των ’90s. Οι catchy για τότε τίτλοι τους είναι οι πρόγονοι των clickbaits στα σάιτ. Σήμερα ακούγονται παρωχημένοι, εκείνη την εποχή, όμως, ήταν φρέσκα θέματα που οι αρχισυντάκτες θεωρούσαν πως θα έπιαναν.

Και μια στρατιά από άγνωστες σήμερα στάρλετ που η εποχή τις προσπέρασε βιαστικά και οι φιλοδοξίες τους ματαιώθηκαν, αλλά κάποτε κέρδισαν μια εφήμερη δόξα, ποζάροντας σε σέξι πόζες σε περιοδικά-φαντάσματα. Κάποιες ίσως είναι ακόμα εν ζωή. Πού να βρίσκονται σήμερα; Τι να σκέφτονται, άραγε, βλέποντας τον εαυτό τους σε αυτά τα εξώφυλλα να κερδίζουν λάικ και βλέμματα δεκαετίες μετά;

Οι ίδιες φωτογραφίες κάθε φορά επανανοηματοδούνται, όπως το εξώφυλλο της Καγιά στο «Και» που από φρέσκια φάτσα μαθήτριας με στόχο τα νεανικά κοινά εξελίχθηκε σε νοσταλγικό σταθμό της καριέρας ενός παλαίμαχου μοντέλου και σε κιβωτό αναμνήσεων από μια αθώα εποχή για μένα. Το εξ ορισμού εφήμερο αποκτά εκ των υστέρων μια αθανασία που δεν προσδοκούσε, όχι πλέον σε μια έκθεση, ένα λεύκωμα, ένα μουσείο ή ένα αρχείο, αλλά σε κάτι ακόμα πιο εφήμερο, ακατάτακτο, χαοτικό και ανοιχτό σε ερμηνείες: τα social media. Δεν ξέρεις πότε και από ποια πύλη θα εισβάλει το παρελθόν χωρίς να σε ρωτήσει.

Κι αν οι διάσημοι και οι στάρλετ διεκδικούν, ούτως ή άλλως, το δικό τους μερίδιο στην υστεροφημία, οι ορδές των ανώνυμων άγνωστων νεκρών που κατακλύζουν το χωρίς καμία χρονική γραμμικότητα timeline μου τι ακριβώς διεκδικούν; Ποιος αποφάσισε να παραδώσει τις ιδιωτικές τους στιγμές βορά στα αδηφάγα μάτια και στην παρελθοντολαγνεία μας;

Όχι μόνο δεν συναίνεσαν ποτέ σε αυτή την έκθεση αλλά σίγουρα, όσο πιο πίσω στον χρόνο τούς συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, τόσο πιο απίθανο είναι να τους περνούσε από το μυαλό πως μπορεί, και 100 χρόνια μετά, άλλοι άνθρωποι, βουλιάζοντας σε καναπέδες, από μια μικρή οθόνη που χωράει στην παλάμη του χεριού, να καταβροχθίζουν με περιέργεια λεπτομέρειες του βίου τους· σε γλέντια και σε πανηγύρια, σε στημένες οικογενειακές φωτογραφίσεις που θα γίνουν κάδρα στον τοίχο, σε επισκέψεις στην Ακρόπολη, ποζάροντας σε πλανόδιους φωτογράφους, σε αναμνηστικές σε αυλές σχολείων.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί με ρούχα εποχής, ποια είναι αυτά τα βλοσυρά παιδάκια που κοιτούν έντρομα τον φακό, οι φοβισμένες και περήφανες γυναίκες, οι σοβαροί και ντροπαλοί άντρες; Άλλοι άνθρωποι, αλλόκοτοι, που διαφέρουν όχι μόνο στην όψη και στα χαρακτηριστικά αλλά και σε ό,τι αποπνέουν. Τι θα σκέφτονταν, άραγε, όλοι αυτοί οι άγνωστοι που τα ονόματά τους χάθηκαν στη λήθη, αν ήξεραν πως τους παρατηρούμε και αναρωτιόμαστε πώς ζούσαν, τι τους βασάνιζε, πώς ξύπνησαν εκείνο το πρωί, τι προηγήθηκε του κλικ της φωτογραφικής μηχανής; Παγωμένες ζωές και απομεινάρια μιας καθημερινότητας στην οποία δεν μπορούν να επέμβουν πλέον.

Μου θυμίζουν όλο και πιο έντονα αυτό που έγραφε ο Κωστής Παπαγιώργης στο «Ζώντες και Τεθνεώτες»: «Ο νεκρός έζησε, αλλά δεν μπορεί να ξαναζήσει, ούτε να αλλάξει κάτι απ' τα όσα ήδη έχουν παρέλθει. Η ορφάνια του βίου του είναι ότι, ενώ άλλοτε συμπορευόταν με... τη ζωή, ακολουθούσε τις καμπές του χρόνου, είχε την ελευθερία να αναμορφώνει κατά βούληση το νόημα του παρελθόντος, τώρα –νικημένη σκιά καθώς είναι– μένει αμέτοχος. Σαν αδέσποτη μνήμη, η ζωή του παραδίδεται στους άλλους, ενώ το μέλλον του ξεριζώνεται τελεσίδικα. Κάθε άνθρωπος χωρίς μέλλον, ήτοι κάθε νεκρός, αποκεφαλίζεται, καταντάει ιστορία στα χείλη των άλλων, αφορμή για ατελεύτητες δηώσεις και παρεξηγήσεις». («Ζώντες και Τεθνεώτες», εκδ. Καστανιώτης, 1995)

«Αδέσποτες μνήμες» που κυκλοφορούν ελεύθερες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσφορες σε παρεξηγήσεις, ερμηνείες κατά το δοκούν, υποθέσεις και αυθαίρετες διαπιστώσεις. Καταναλώνουμε με λαιμαργία αναφορές για εποχές που δεν ζήσαμε καν, οπότε δεν είναι δυνατό να τις νοσταλγούμε ή, κι αν τις ζήσαμε, η πρόσληψή τους καθορίζεται από την υποκειμενικότητα.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κάνουν ίσως αντίστοιχες σκέψεις για τα δικά μας ψηφιακά αποτυπώματα. Σύμφωνα με έρευνα, έως το 2070 το Facebook, αν φυσικά υπάρχει ακόμα, θα έχει περισσότερους νεκρούς εγγεγραμμένους χρήστες παρά ζωντανούς. Ποιος θα αναλάβει να ξεθάψει όλες τις σέλφι μας όταν και τα social, το ένα μετά το άλλο, θα μετατρέπονται σε νεκροταφεία και κάποιοι άλλοι θα παρατηρούν εμάς;

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 χρόνια Facebook: Τα social media είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, τα κοινωνικά δίκτυα όμως πεθαίνουν

Social Media / 20 χρόνια Facebook: Τα social media είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, τα κοινωνικά δίκτυα όμως πεθαίνουν

Το είδος της κοινωνικής δικτύωσης στην οποία πρωτοστάτησε το Facebook πλέον εξαφανίζεται καθώς οι χρήστες εγκαταλείπουν τον διάλογο στις ανοιχτές πλατφόρμες και αποσύρονται σε ιδιωτικές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Το facebook, ένα απέραντο Μακελειό

Στάθης Τσαγκαρουσιάνος / Το facebook, ένα απέραντο Μακελειό

Ό,τι πιο σάπιο  έχει αναφανεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί στη θερμοκοιτίδα των σόσιαλ. Γραμμένο με άνεση, θράσος και μίσος. Με πιο πρόσφατο και πιο επικίνδυνο το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα».
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ
Οι φυλές του Facebook και οι τεχνολογικοί ρόλοι

Οπτική Γωνία / Οι κατηγορίες χρηστών του Facebook και οι τεχνολογικοί ρόλοι

Η μετονομασία του Facebook, ακόμη και η εξαφάνιση και αντικατάστασή του από άλλα παρόμοια μέσα, δύσκολα θα μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους ρόλους που πρώτο διαμόρφωσε στην κοινωνική ζωή.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ