Νιώθοντας γεροντοφασέα στην τοποθεσία «γραφείο με GenZers»

Πώς έμαθα για τον Θείο Τζόνι με τη θυμαρορίγανη Facebook Twitter
Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Θείος Τζόνι με τη θυμαρορίγανη, τελείωσες.
0

«ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ;» ΕΙΠΑ. «Δεν μπορώ να αλλάξω τα settings του meeting στο Teams», πρόσθεσα. «Το πατάω και δεν πατιέται, ρε παιδιά», μονολόγησα πατώντας ξανά και ξανά το δεξί κλικ στο ποντίκι σαν μανιακή. «Όλα εντάξει, μπούμερ»; μου είπε συγκαταβατικά μια 28χρονη συνάδελφος και επέστρεψε στην οθόνη της.

Πριν από περίπου έξι μήνες άλλαξα δουλειά και για πρώτη φορά ξεκίνησα να δουλεύω με ανθρώπους πολύ νεότερούς μου. Μέχρι τώρα δούλευα πάντα ή με μεγαλύτερους ή με συνομήλικους. Τώρα σε μια ομάδα 13 ατόμων μόνο τρεις είμαστε άνω των 40. Οι περισσότερες συνάδελφοί μου είναι μεταξύ 23 και 33. Οι πιο νέες θα μπορούσαν να είναι κόρες μου. Το γράφω και νιώθω σχεδόν προδομένη.

Την ώρα που πάλευα με τα settings του teams, θυμήθηκα τη μητέρα μου. Η φράση «αυτό το κινητό πάλι κάτι κάνει» είναι η μόνιμη επωδός της. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να ξεφορτωθεί ένα feature από το κινητό της – στην ταπετσαρία της παμπάλαιας συσκευής της με τη 18αρα γραμματοσειρά για την πρεσβυωπία εναλλάσσονται κείμενα από site. («Διακόσιοι τρόποι να αδυνατίσετε με μηλόξιδο», «Συγκινεί ο ιερέας-οικοδόμος της Χάλκης», «Τροφές που κάνουν κακό στη μνήμη μας»). «Μόνο του, κάτι έκανε πάλι», λέει συνέχεια για το λάπτοπ της, το οποίο έχει μαζέψει ό,τι ιό υπάρχει. Όλες οι συσκευές που πέφτουν στα χέρια της είναι με κάποιον μαγικό τρόπο δαιμονισμένες.

Ζούμε σε μια εποχή που λατρεύει τη νεότητα. Πέρα από το ότι όλοι πρέπει να μένουν εμφανισιακά νέοι πάση θυσία, η γενιά μας έχει ένα πρόβλημα ακόμα – ως millennials, έστω και geriatric millennials, θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα επιδραστικοί, πως ξέρουμε ακόμα πού είναι «η φάση». 

Οι νέες μου συνάδελφοι είναι φανταστικές, με αυτοπεποίθηση, φιλοδοξίες και γνώση του αντικειμένου τους. Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά εμείς σε εκείνη τη μακρινή ηλικία θυμίζαμε αθώα παπάκια που έπρεπε κάποιος να τα πάρει από τη μανούλα τους και να τα αμολήσει στον ωκεανό. Ο κόσμος τους είναι απόλυτα συναρπαστικός: έχουν μακριά μυτερά νύχια τα οποία συχνά ακολουθούν εποχικές θεματικές: κολοκύθες για το Ηalloween! Κόκκινα ελαφάκια για τα Χριστούγεννα! (Περιμένω ήδη τις μαργαριτούλες για το Πάσχα). Επίσης μιλάνε συνέχεια για το «Κωνσταντίνου και Ελένης». Την έχω δει κι εγώ τη σειρά αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γενιάς, μια πολιτιστική μάστιγα που κυριεύει τα πάντα. Έχουν κολλήσει γνωμικά από τη σειρά στην πόρτα. Ανταλλάσσουν memes και ατάκες από σκηνές με random δευτεραγωνιστές που έπαιζαν σε ενάμισι επεισόδιο. Με λίγα λόγια, αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Θείος Τζόνι με τη θυμαρορίγανη, τελείωσες.

Φυσικά και με κορόιδεψαν ανελέητα μια μέρα που είπα αφηρημένη ότι θα πάρω σπίτι το κομπιούτερ μου – έπρεπε να πω ότι θα πάρω σπίτι το λάπτοπ. Είναι γενικά ατάραχες, αλλά αν θελήσω να δω τον φόβο στα μάτια τους, μπορώ να τους μιλήσω για τη γέννα. Ή για τον θηλασμό. 

Σημειολογούσαμε πάντα τόσο πολύ για το χάσμα των γενεών; Νομίζω πως όχι. Ίσως το χάσμα να μοιάζει αβυσσαλέο πια χάρη στην ιλιγγιώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Γεννήθηκα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μεγάλωσα στα τελευταία αναλογικά χρόνια. Το γεγονός πως δεν υπήρχαν καν κινητά τηλέφωνα μοιάζει μυθικό στα μάτια των νεότερων συναδέλφων μου. 

Ζούμε σε μια εποχή που λατρεύει τη νεότητα. Πέρα από το ότι όλοι πρέπει να μένουν εμφανισιακά νέοι πάση θυσία, η γενιά μας έχει ένα πρόβλημα ακόμα – ως millennials, έστω και geriatric millennials, θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα επιδραστικοί, πως ξέρουμε ακόμα πού είναι «η φάση». 

Στην πραγματικότητα, το να συναναστρέφεται κανείς καθημερινά την Gen Ζ σε κάνει να χάνεις κάθε ψευδαίσθηση νεότητας. H πικρή αλήθεια είναι πως δεν είμαστε επιδραστικοί, συχνά είμαστε απλώς γεροντοφασέοι σαραντάρηδες που λένε «μπρο», βαράνε τατουάζ, πίνουν φυσικά κρασιά και πάνε σε συναυλίες του ΛΕΞ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

Οικονομία / H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

«Είναι πιθανό να είναι από τις πιο ανατρεπτικές γενιές για τις οικονομίες, τις αγορές και τα κοινωνικά συστήματα», προβλέπουν οι ερευνητές, αν και επισημάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι zoomers σήμερα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ