Μπορεί η Αθήνα να ανταποκριθεί στην τουριστική έκρηξη;

Μπορεί η Αθήνα να ανταποκριθεί στην τουριστική έκρηξη; Facebook Twitter
Όταν χτίζεις, παράγεις κάτι πολύ πιο σύνθετο από απλές κλίνες, τετραγωνικά μέτρα χώρου και παροχές. Συνθέτεις κόσμους, προτείνεις αξίες και καλλιεργείς συμπεριφορές. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Ποιες είναι οι συνέπειες του υπερτουρισμού για την Αθήνα; Χρειάζεται να μπει ένα όριο; Έχει η πόλη τις υποδομές για να αντέξει πολυπληθή κύματα τουριστών;
Το ζήτημα της έκρηξης του τουρισμού έχει συζητηθεί πολύ. Πιστεύω πως έχει έρθει πια η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Προκειμένου να λειτουργήσουμε έξυπνα και αποτελεσματικά πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε κάποια δεδομένα που δεν θα αλλάξουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Αυτά οφείλουμε να τα παρακάμψουμε. Πρέπει να δεχτούμε πως πιθανότατα δεν θα γίνουν οι μεγάλες, θαρραλέες παρεμβάσεις που θα θέλαμε από τους πολιτικούς για να ελεγχθεί το φαινόμενο του τουρισμού. Οι πολιτικοί λειτουργούν συχνά μυωπικά, ακολουθώντας αυτά που τους ζητούν οι περισσότεροι, αλλιώς δεν ξαναεκλέγονται. Επομένως, δεν θα υλοποιηθεί κανένα μεγάλης κλίμακας χωροταξικό ή πολεοδομικό σχέδιο που θα επιχειρήσει να ρυθμίσει στρατηγικά το ζήτημα.

Αν διαβάσει κανείς ιστορία της πολεοδομίας στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια ιστορία μεγάλων ρυθμιστικών σχεδίων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα όσο αρνητικό ακούγεται. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί διεθνώς πως οι μεγαλεπήβολες πολεοδομικές παρεμβάσεις σπάνια έχουν τις προσδοκώμενες θετικές επιπτώσεις στις πόλεις όπου εφαρμόζονται. Αντίθετα, έχουν συχνά πολύ αρνητικές συνέπειες. Πρόκειται για κοινό μυστικό μεταξύ αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που δύσκολα διαρρέει εκτός πεδίου.

«Πρέπει να δεχτούμε πως πιθανότατα δεν θα γίνουν οι μεγάλες, θαρραλέες παρεμβάσεις που θα θέλαμε από τους πολιτικούς για να ελεγχθεί το φαινόμενο του τουρισμού». 

— Τι θα λέγατε ότι πρέπει να αλλάξει; Ποιο θα θεωρούσατε ως ένα μεγάλο λάθος;
Αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε έξυπνα τη συγκυρία της τουριστικής έκρηξης με στόχο τη μεγιστοποίηση της υπεραξίας στο παρόν και στο μέλλον, πρέπει να λειτουργήσουμε στρατηγικά, ο καθένας στο δικό του μετερίζι. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι. Όμως οι «ψαγμένοι» μπορούν, οι λίγοι μεν, αλλά επιδραστικοί πολίτες που δημιουργούν παραδείγματα τα οποία στη συνέχεια μιμούνται οι υπόλοιποι. Ένα πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε αυτό που κάναμε ως τώρα, ακολουθώντας την οικογένειά μας ή το δίκτυο των «γνωστών» μας. Αυτά αναπαράγουν την κοινοτοπία και μας οδηγούν νομοτελειακά σε αδιέξοδο.

cover
Μυρτώ Κιούρτη, 
αρχιτέκτονας και διδάκτωρ του ΕΜΠ

Αντίθετα, πρέπει να αναζητήσουμε συμβούλους, συνομιλητές και συνεργάτες ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τολμήσει να κάνουν διαφορετικά βήματα. Τα νέα ευφυή παραδείγματα θα προκύψουν όταν συνεργαστούμε με εκείνους που καινοτομούν στον τομέα τους. Γνωρίζουμε πως πλανητικού επιπέδου εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή είναι μία. Οι αναδυόμενες μεσαίες τάξεις της Ασίας και της Αφρικής είναι μια άλλη. Το να κυνηγάμε τα μεγάλα νούμερα σήμερα είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας.

Ούτε είναι έξυπνη στρατηγική η απομάκρυνση από τον τουρισμό και ο περιορισμός του. Το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή των επισκεπτών και στη σχέση που θα αναπτύξουμε μαζί τους. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε περιβάλλοντα που θα μαγνητίσουν το κοινό που επιθυμούμε κάτω από συνθήκες που εμείς ορίζουμε.

Τα περιβάλλοντα αυτά πρέπει να τα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με εξαίρετους αρχιτέκτονες. Όταν χτίζεις, παράγεις κάτι πολύ πιο σύνθετο από απλές κλίνες, τετραγωνικά μέτρα χώρου και παροχές. Συνθέτεις κόσμους, προτείνεις αξίες και καλλιεργείς συμπεριφορές. Ο συμβατικά πολυτελής χώρος προς τον οποίο προσανατολιζόμαστε σήμερα είναι ήδη ξεπερασμένος από τα πράγματα. Ελκύει έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τους προορισμούς ως προϊόντα κατανάλωσης, και αφού τους «χορτάσει» φθείροντάς τους, τους εγκαταλείπει για τον επόμενο προορισμό.

Αντίθετα, εμείς έχουμε μόνο να κερδίσουμε αν στοχεύσουμε σε επισκέπτες που θα νοιαστούν όχι μόνο για το φυσικό αλλά και για το ανθρωπογενές περιβάλλον μας και θα θελήσουν να συνδεθούν μ’ αυτό σε μεγαλύτερο βάθος, έστω και προσωρινά. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε αυτό που είμαστε και το εξελίσσουμε δημιουργικά, αντί να προσπαθούμε να αντιγράψουμε παθητικά το χθεσινό «κόνσεπτ» του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σου με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ