Κάθε πότε «θυμώνει» ο ήλιος; Η Όλγα Μαλανδράκη, που μόλις βραβεύθηκε από τη NASA, εξηγεί

Κάθε πότε «θυμώνει» ο ήλιος - Η βραβευμένη από την NASA ερευνήτρια Όλγα Μαλανδράκη μιλάει στη LiFO Facebook Twitter
O ήλιος μας είναι ένα αστέρι που θυμώνει και ηρεμεί κάθε περίπου 11 χρόνια. Φωτ.: NASA
0

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ο Διαστημικός Καιρός; Μπορούν οι ηλιακές καταιγίδες να επηρεάσουν τον πλανήτη μας; Κάθε πότε «θυμώνει» ο ήλιος και γιατί;

Η δρ. Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός στον διαστημικό καιρό, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που προμηθεύει μοναδικές σε διεθνές επίπεδο προβλέψεις Διαστημικού Καιρού, μίλησε στη LiFO με αφορμή την πρόσφατη βράβευση της από την NASA και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μυστήρια του ήλιου.

Η Όλγα Μαλανδράκη έλαβε πρόσφατα από τη NASA το Group Achievement Award για την έρευνα την οποία διεξάγει σχετικά με τα μυστήρια του ήλιου. Το NASA Group Achievement Award είναι ένα βραβείο που απονέμεται σε ομάδες κυβερνητικού ή μη κυβερνητικού προσωπικού ως αναγνώριση των ομαδικών επιτευγμάτων που συμβάλλουν στην αποστολή της NASA. 

«H βράβευση από την NASA αποτελεί μια αναγνώριση ανακαλύψεων κοντά στον ήλιο που ήταν μη αναμενόμενες και του υψηλού επιπέδου επιστημονικής ανάλυσης των δεδομένων από το διαστημόπλοιο Parker Solar Probe, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας κυριολεκτικά "ακουμπάει" τον ήλιο» σημειώνει αρχικά.

O ήλιος μας είναι ένα αστέρι που θυμώνει και ηρεμεί κάθε περίπου 11 χρόνια. Κάνει ισχυρές καταιγίδες, όπως ηλιακές εκλάμψεις. Επίσης, δισεκατομμύρια τόνων θερμού υλικού εκτοξεύονται στο διάστημα και όταν κατευθύνονται προς τη Γη μας, προσπίπτουν στο μαγνητικό μας πεδίο, το τραντάζουν, το διαταράσσουν και προκαλούν μια γεωμαγνητική καταιγίδα.

Τονίζει παράλληλα τη συνέργεια με την αδελφή αποστολή Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με παρόμοια επιστημονική στοχοθεσία. «Το Parker Solar Probe κάνει διαρκώς μια τροχιά όπως μια "θηλιά" γύρω από τον ήλιο. Κάθε φορά που κάνει άλλη μία τέτοια, η θηλιά πηγαίνει πιο κοντά και έτσι το Parker, χωρίς να πέφτει πάνω στον ήλιο, θα φτάσει σε απόσταση ίση με 9 ακτίνες του αστεριού μας, το πιο κοντινό του περιήλιο. Είμαστε προς το 19ο περιήλιο και θα επακολουθήσουν αρκετά ακόμη, συνεπώς η ανάλυση των νέων αυτών δεδομένων είναι μια διαρκής πρόκληση και στοίχημα, αν θέλετε, για το άμεσο μέλλον» εξηγεί.

NASA' s Parker Solar Probe Touches The Sun For The First Time

Τι είναι η πρόβλεψη του Διαστημικού Καιρού

Στη συνέχεια η Όλγα Μαλανδράκη αναλύει για τους μη μυημένους στα μυστήρια του διαστήματος τι είναι η πρόβλεψη του Διαστημικού Καιρού.

«O ήλιος μας είναι ένα αστέρι που θυμώνει και ηρεμεί κάθε περίπου 11 χρόνια. Κάνει ισχυρές καταιγίδες, όπως ηλιακές εκλάμψεις. Επίσης, δισεκατομμύρια τόνων θερμού υλικού εκτοξεύονται στο διάστημα και όταν κατευθύνονται προς τη Γη μας, προσπίπτουν στο μαγνητικό μας πεδίο, το τραντάζουν, το διαταράσσουν και προκαλούν μια γεωμαγνητική καταιγίδα», αναφέρει η ερευνήτρια.

Συγκεκριμένα για τη συχνότητα των ηλιακών καταιγίδων επαναλαμβάνει πως με βάση την εμπειρία από την ανάλυση ηλιακών δεδομένων «ο ήλιος μας έχει έναν ενδεκαετή κύκλο δραστηριότητας πηγαίνοντας από μεγαλύτερη σε μικρή εκρηκτική δραστηριότητα». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι συχνότητα λαμβάνουν χώρα οι ηλιακές καταιγίδες».

Όπως εξηγεί, εκτοξεύονται ενεργειακά σωματίδια, τα οποία μπορεί να τρέχουν ακόμη και με την ταχύτητα του φωτός και «όλα αυτά τα εκρηκτικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες στον διαστημικό χώρο που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα».

Συγκεκριμένα αυτά τα φαινόμενα, όπως ανέφερε η Όλγα Μαλανδράκη, μπορούν:

• να επηρεάσουν τις ραδιοτηλεπικοινωνίες,
• να προκαλέσουν διακοπή στη λειτουργία δορυφόρων,
• να δημιουργήσουν προβλήματα στην πλοήγηση αεροπλάνων,
• να προκαλέσουν βλάβες σε μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος,
• να είναι μοιραία για πλήρωμα αστροναυτών στη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη.

Κάθε πότε «θυμώνει» ο ήλιος - Η βραβευμένη από την NASA ερευνήτρια Όλγα Μαλανδράκη μιλάει στη LiFO Facebook Twitter
Η δρ. Όλγα Μαλανδράκη. Φωτ.: Facebook

«Συνεπώς οι ηλιακές καταιγίδες δεν είναι θανατηφόρες για εμάς τους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη, διότι προστατευόμαστε από την ασπίδα του μαγνητικού πεδίου της Γης μας, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλες κοινωνικές και οικονομικές απώλειες και επιπτώσεις στην κοινωνία μας που βασίζεται τόσο πολύ στην τεχνολογία», επισημαίνει.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης για όλα αυτά είναι η πρόγνωση αυτών των εκρηκτικών ηλιακών καταιγίδων και των επιπτώσεών τους, που περιλαμβάνει η πρόβλεψη του Διαστημικού Καιρού. «Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών έχω τη χαρά να είμαι επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας HESPERIA “Διαστημικού Καιρού”, η οποία παρέχει μοναδικές σε διεθνές επίπεδο προγνώσεις και προϊόντα Διαστημικού Καιρού, σε όλο το κόσμο», τονίζει. 

«Πρωτόνια μπορούν να φτάσουν μέχρι ύψη που πετούν τα αεροπλάνα»

Στη συνέχεια η δρ. Όλγα Μαλανδράκη αναλύει ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται για το έργο της ομάδας της και πώς λειτουργούν.

«Δεν είμαστε αστρονόμοι της “νύχτας”, να κάνουμε παρατηρήσεις με τηλεσκόπια. Τα δεδομένα που αναλύουμε είναι κυρίως επιτόπιες μετρήσεις μέσα στο ηλιακό σύστημα από διαστημόπλοια. Το καινούργιο είναι ότι το διαστημόπλοιο πηγαίνει εκεί μεταφέροντας επάνω του ένα ολόκληρο εργαστήριο και καταγράφει πληθυσμούς ενεργειακών σωματιδίων, πλάσματος, μαγνητικού πεδίου κ.λπ. Έτσι πήγε και το Parker κοντά στον ήλιο και παίρνουμε από εκεί τα δεδομένα», δήλωσε στη LiFO.

Επίσης, όπως ενημερώνει, «έχουμε δημιουργήσει εργαλεία πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού, τα οποία κάθε λεπτό σε πραγματικό χρόνο παράγουν πρόγνωση για πιθανό χαλάζι πρωτονίων που μπορεί να καταφθάσει στον διαστημικό χώρο στην τροχιά της Γης, αλλά και για πολύ γρήγορα πρωτόνια που μπορούν να διαπεράσουν μερικώς το μαγνητικό πεδίο και να φτάσουν μέχρι ύψη που πετούν τα αεροπλάνα».

Πόσα γνωρίζει η ανθρωπότητα για τον ήλιο και τι ακόμα μπορεί να μας κρύβει;

«Από την αρχή της διαστημικής εποχής περίπου τη δεκαετία του 1960, με μετρήσεις από διαστημόπλοια που μεταφέρουν πειράματα με κάμερες και που παίρνουν επιτόπιες μετρήσεις, έχουμε κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τον ήλιο και τη δραστηριότητά του», απαντάει αρχικά η δρ. Μαλανδράκη.

Σημειώνει δε την αποστολή Ulysses (Οδυσσέας), που εξερεύνησε την περιοχή πάνω από τους πόλους του ήλιου και χαρτογράφησε την τρισδιάστατη Ηλιόσφαιρα για πρώτη φορά, από το 1993 μέχρι το 2009.

The Ulysses Legacy: Observing the Sun for 17 years

«Ωστόσο, παραμένουν άλυτα μυστήρια όπως το παράδοξο της αύξησης της θερμοκρασίας καθώς βγαίνουμε προς τα έξω από την επιφάνεια του ήλιου. Με τα πρωτοποριακά διαστημόπλοια Parker Solar Probe και Solar Orbiter που για πρώτη φορά παρέχουν μετρήσεις πολύ κοντά στον ήλιο, προσβλέπουμε να χαρτογραφήσουμε τον ήλιο, τις φυσικές διεργασίες και τις ηλιακές καταιγίδες με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από παλαιότερα, δεδομένου ότι βλέπουμε τα φαινόμενα εν τη γενέσει τους, χωρίς παραμορφώσεις λόγω της μεγάλης απόστασης μέχρι να διαδοθούν μέχρι τη Γη», αναφέρει. 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο και η μεταφορά στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Στο τέλος της συζήτησής μας, η δρ. Όλγα Μαλανδράκη «προσγειώνεται» στην ελληνική πραγματικότητα. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συλλόγων εργαζομένων και ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχετικά με τη δρομολογημένη από πλευράς κυβέρνησης μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απαντάει:  

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι μια κοιτίδα έρευνας σε πολλές θεματικές περιοχές, όπως η αστρονομία, η φυσική του διαστήματος, η κοσμολογία, η μετεωρολογία, η σεισμολογία κ.λπ. Συνεπώς, είναι απολύτως αναγκαίο να διασφαλιστεί η συνέχιση του ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου που πραγματοποιούμε στο Αστεροσκοπείο. Θεωρώ ότι οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την εξασφάλιση του ερευνητικού έργου, δηλαδή η ισχύς του Νόμου για την Έρευνα και η διασύνδεση με τη ΓΓΕΚ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ως αναφορά για το ερευνητικό έργο, είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ