Καταραμένοι ποιητές - καταραμένοι γκόμενοι

Καταραμένοι ποιητές. Καταραμένοι γκόμενοι. Facebook Twitter
Αυτόν θέλω, τον μακρινό. Να έρθει κοντά. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ
 live του Κριστόφ «ματιασμένη» από πολύ κακό μάτι και με μια βότκα στο χέρι, έτρεξα στο απέναντι πεζοδρόμιο στην Κεφαλληνίας να στρίψω ένα Deep Jealous να ηρεμήσω. «Σε καλό να μας βγει το γέλιο». Αλλά τη στιγμή που τραγούδησε το «Καταστρόφ» παίζοντας πιάνο με αυτό το υπέροχο διάφανο ροζ τούλι… «Ντιβάρα!»

Σχολιάζουμε με το Μ. Βρήκα την ευκαιρία να πω και στη Nalyssa Green πόσο μου άρεσε η εκδοχή της στο «Κλείσε τα παράθυρα» του Λαπαθιώτη. Τον οποίο δεν κατάφερα να δω ούτε στην παράσταση της bijoux de kant με τον Ody Icons. Αλλά καλά να πάθω κι εγώ, κάθομαι και κυνηγάω τους καταραμένους ποιητές και τους ακόμα πιο καταραμένους γκόμενους και όταν μου στέλνει το Tinder ειδοποίηση ότι είναι κοντά το match μου ξενερώνω. Δεν έχω επιλέξει τυχαία την πιο μακρινή χιλιομετρική απόσταση. Αυτόν θέλω, τον μακρινό. Να έρθει κοντά. Δεν θέλω αυτόν που βαριέται να πάρει τα μπούτια του και ψάχνει μόνο «κάτω από χιλιόμετρο».

Άλλωστε τη γειτονιά μου την ξέρω και με ξέρει.

Έχει μια τρυφερότητα η απόσταση. Μπορεί να κάνεις καλό και κακό, αλλά τόσο όσο. Μου επιτρέπει να θυμάμαι μόνο τα καλά. Να μη βρίζω κάθε φορά που ακούω το όνομά σου. Αν και δεν βρίζω ποτέ από θυμό, μόνο από πόθο. Μπορώ να μελαγχολώ με τα τραγούδια που μιλάνε για υπερδραματικούς χωρισμούς, όπως τα «Λιμάνια» της Π. Πάνου, και να ξεχνάω τα τραγούδια που μιλάνε για μεγάλες προδοσίες, όπως το «Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι» της Μελίνας.

«Θες το σουτιέν μου; Πάρ’ το, βάλ’ το!» ουρλιάζει η μάνα του Πέτρου σε ένα κρεσέντο επιθετικής αποδοχής. Τόσο νοσηρή η κτητικότητα της μητρικής της αγάπης, σαρώνει κάθε καλό και καλό προκειμένου να μπορεί να αυτοθαυμαστεί για τη θυσία της με ένα δραματικό φινάλε.

Έτσι βασανιζόμουν και μετά το «Σε φιλώ Πέτρος», με μια βότκα και με τον Β. Βηλαρά στο τραπέζι ενός μπαρ, γιατί στην παράσταση ως Πέτρος ερμηνεύει την «Τρυφερότητα», αυτόν τον ύμνο των ’90s που μας «τάισε» η Καιτούλα η Γαρμπή, αφιερώνοντάς τον στη σκηνική του μητέρα, τη Λένα Κιτσοπούλου.

Αληθινό πρόσωπο ο Πέτρος, ένας γκέι άντρας που κατέγραψε την αλληλογραφία ετών με τη μάνα του και την έστειλε για δημοσίευση στο περιοδικό ΑΜΦΙ. Κατά τη γνώμη μου, στο «Κράξιμο» έπρεπε να τη στείλει. Αυτήν η μάνα που τόσο τον βασάνισε και τόσο βασανίστηκε μέχρι να αποδεχτεί ότι ο γιος της τον πρωκτό του τον χρησιμοποιεί και για παθητικό σεξ.

Θυμήθηκα την παρουσίαση του τόμου Αντι-κείμενα σεξουαλικότητας - Κριτικές, θεωρίες, διεπιστημονικές αναγνώσεις (εκδόσεις Τόπος) και τη συζήτηση που είχαμε με τον αγαπημένο Γ.Σ., παραφράζοντας καλιαρντά τον στίχο. «Δεν ζήτησα από σένανε να σώσεις την ανθρωπότητα / Αγάπη ζήτησα μόνο να δώσεις και πρωκτικότητα» με αφορμή το κεφάλαιο για τη Μαύρη πρωκτικότητα. Η πρωκτικότητα που πληρώνεται με νηστείες και κλύσματα, PEP από τα επείγοντα του Α. Συγγρός, αίματα και «λεκέδες» στα προφυλακτικά.

Το πρωκτικό σεξ που δεν είναι αναπαραγωγικό αλλά είναι πρώτο στις σεξουαλικές πρακτικές μετάδοσης του HIV/AIDS. Που είναι αμαρτωλό, βρόμικο, ανώμαλο και παρά φύσιν. Και το πιο επώδυνο σημείο για λέιζερ Αλεξανδρίτη, κατά κοινή ομολογία όλων των φύλων.

Το στίγμα της πρωκτικότητας οδήγησε τον προνομιούχο Λαπαθιώτη στην ηρωίνη, σε συνδυασμό με την απώλεια της μητέρας του. Ο ίδιος συνδυασμός εσωτερικευμένου στίγματος που οδήγησε, και οδηγεί, φίλους και γνωστούς στην crystal meth και στο G σε τριήμερα chemsex party.

«Θες το σουτιέν μου; Πάρ’ το, βάλ’ το!» ουρλιάζει η μάνα του Πέτρου σε ένα κρεσέντο επιθετικής αποδοχής. Τόσο νοσηρή η κτητικότητα της μητρικής της αγάπης, σαρώνει κάθε καλό και καλό προκειμένου να μπορεί να αυτοθαυμαστεί για τη θυσία της με ένα δραματικό φινάλε.

Μεσάνυχτα και κάτι πια, περπατώντας προς τη Δημοτική Αγορά όπου με περιμένει το αμόρε, στο ένα χέρι κρατάω ένα lip gloss, στο άλλο έχει ξεμείνει το μισό Deep Jealous. Σταματάει ένα αμάξι με δυο αγόρια. Με κοιτάζουν επίμονα. Ρωτάω; «Θέλετε το τσιγάρο ή το lip gloss;».

«Το τσιγάρο», λέει ο συνοδηγός. Το κερνάω και φεύγουν.

Ο Ν. Χριστιανόπουλος έγραψε «Παράξενα παιδιά προτιμούν να καυλώνουν εξ αποστάσεως παρά εξ επαφής». Ήδη γκουγκλάρω το μπρελόκ που θα σου κάνω δώρο. Είναι μεταλλικό κι έχει χαραγμένη την ατάκα: «You have my ass you have my heart».

• «Katastrof»
Στίχοι - Μουσική: Kristof

• «Κλείσε τα παράθυρα»
Μουσική: Χ. Θεοδώρου
Ποίηση: Ν. Λαπαθιώτης

• «Τα λιμάνια»
Στίχοι - Μουσική: Β. Τσιτσάνης

• «Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι»
Μουσική: Μ. Χατζιδάκις
Στίχοι: Μ. Κακογιάννης

• «Τρυφερότητα»
Στίχοι - Μουσική: Φοίβος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ