Καπιταλιστικός μηδενισμός, εθνικά μεγαλεία και η «αμήχανη» Ευρώπη

trump vance Facebook Twitter
Κόμματα, μερίδες της κοινής γνώμης, σημαντικές εκτάσεις των social media κινούνται προς την κατεύθυνση που μας έδειξε ο αντιπρόεδρος Βανς και ο ίδιος ο Τραμπ.
0


Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΤΡΑΜΠ και το τελευταίο επεισόδιό του, ο λόγος του Τζέι Ντι Βανς ενώπιον των Ευρωπαίων και η δρομολόγηση συμφωνίας «τερματισμού του ουκρανικού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας –δίχως τους Ευρωπαίους και τους ίδιους τους… Ουκρανούς!–, προκάλεσαν κύμα αποδοκιμασιών και πικαρισμένων δηλώσεων.

Εύλογα, η κατάργηση τόσων πρωτοκόλλων και η περιφρόνηση για καθιερωμένους κανόνες στις έννομες τάξεις κρατών και διακρατικών ενώσεων ξύπνησε έναν «ευρωπαϊκό» αντιαμερικανισμό ή, για την ακρίβεια, τον κοιμισμένο, όλα τα τελευταία χρόνια, φιλελεύθερο ευρωπαϊσμό. Τώρα πολλοί-ές μιλούν για την ανάγκη της ευρωπαϊκής αυτονομίας, για το ρήγμα στη διατλαντική σχέση και για μια νέα εποχή όπου ο αυταρχισμός μπορεί, δυστυχώς, να έχει προέλευση και από «σύμμαχες χώρες» και όχι μόνο από τις πατενταρισμένες αυταρχικές αυτοκρατορίες.

Υπάρχει μια σκανδαλισμένη ζύμωση μαζί με έναν άνεμο θυμού και την αίσθηση του σοβαρού διεθνοπολιτικού μπλεξίματος το οποίο, μάλλον, δεν είναι μια απλή παρεμβολή «ψεκασμένων» στη ροή της Ιστορίας. Και από μια άποψη, αυτή η ξαφνιασμένη ενόχληση είναι προτιμότερη από την εκνευριστική κουλτούρα της ψευδοκανονικότητας στην οποία έχουν πάντα την τάση να βυθίζονται πολιτικοί και (πολλοί) πολίτες, πιστεύοντας πως «πέρασε το κακό». Έχει κάτι θετικό η συνειδητοποίηση πως ζούμε σε συνθήκες καταλυτικών, συστημικών προκλήσεων.

Έχει αναδυθεί ένας κόσμος που ανταμείβει το ίχνος των διαφόρων Κάνιε Γουέστ και σπεύδει να σπείρει σχόλια μίσους κάτω από μια μετριοπαθέστατη ανάρτηση της Greenpeace που λέει το αυτονόητο, ότι το ένα τοις εκατό των υπερπλούσιων με τα ιδιωτικά τους τζετ μολύνει περισσότερο από όσο οι άλλοι μαζί.

Εκεί, όμως, που αρχίζουν τα προβλήματα είναι όταν η ανάλυση αποδεικνύεται μισή, κοινότοπη και με εμβόλιμες αποσιωπήσεις. Για παράδειγμα, ο «τυφώνας» που έχει ξεσπάσει δεν είναι μια εξωτική, αμερικανική εξτραβαγκάντσα. Έχει πια όλο και περισσότερα ερείσματα –ιδεολογικά αλλά και από την άποψη των συμφερόντων− και μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κόμματα, μερίδες της κοινής γνώμης, σημαντικές εκτάσεις των social media κινούνται προς την κατεύθυνση που μας έδειξε ο αντιπρόεδρος Βανς και ο ίδιος ο Τραμπ.

Ακόμα και αν ο πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας Mερτς αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Βανς περί ανελεύθερης Ευρώπης, πολλά γνωρίσματα του νέου τραμπικού παραδείγματος έχουν ήδη εντυπωσιάσει ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ αλλά –να μην έχουμε αυταπάτες− και τμήματα των λαών. Στελέχη και οπαδοί του Mερτς ή των Γάλλων Les Republicaines σκέφτονται και μουρμουρίζουν παρόμοια πράγματα με αυτά που εκστόμισε ο Τζέι Ντι Βανς. Δεν είναι μόνο μια οριοθετημένη άκρα δεξιά αλλά ευρύτερες δεξαμενές συναισθημάτων και ερμηνειών του κόσμου μας, και στις νεότερες ηλικίες – κάτι που παραγνωρίζεται.

merz Facebook Twitter
Στελέχη και οπαδοί του Mερτς ή των Γάλλων Les Republicaines σκέφτονται και μουρμουρίζουν παρόμοια πράγματα με αυτά που εκστόμισε ο Τζέι Ντι Βανς. Φωτ.: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images/Ideal Image

Οι λόγοι είναι πολλοί, έχουμε ξαναμιλήσει γι’ αυτό και είναι βέβαιο πως δεν θα συμφωνήσουμε στην εξήγηση του φαινομένου. Στέκομαι όμως στο βασικό: δεν πρόκειται απλώς περί «ξένης παρέμβασης» που θα μπορούσε να διευθετηθεί αν καθένας «κοιτάζει απλώς τη δουλειά του», όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Πράσινος, Χάμπεκ. Αυτά που είπε ο Βανς είναι λόγια που κυκλοφορούν και βρίσκουν κοινό –και ισχυρά συμφέροντα επίσης− στο εσωτερικό των περισσότερων χωρών.

Το ερώτημα επομένως είναι τι σημαίνει «ευρωπαϊκή απάντηση» σε αυτή την πρόκληση. Από τη στιγμή που μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ και της κοινής γνώμης θέλει να κατευθυνθούν και οι χώρες μας προς ένα ανάλογο μοντέλο, από τη στιγμή που εκδηλώνουν θαυμασμό και έχουν μισογοητευτεί, παρά την ενόχληση για τους δασμούς και κάποιες χοντράδες, τι θα ήταν η απάντηση της Ευρώπης; Μόνο κάποια λογύδρια θιγμένων πολιτικών, έκτακτες διασκέψεις και η οργισμένη αρθρογραφία φιλελεύθερων ή αριστερών;

Πολλά από όσα γράφονται αυτές τις μέρες παραπέμπουν απλώς σε μια σκέψη αντίμετρων. Στο στυλ, δασμοί εσείς, ε, δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα κι εμείς, συνομιλίες με τη Ρωσία εσείς, συνομιλίες με την Ουκρανία και μεταξύ μας εμείς (οι Ευρωπαίοι) για να δυναμώσουμε. Η συζήτηση γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας προβλέπει μια συντονισμένη πορεία για πολύ μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα μαζί με την εμπέδωση επίσης μιας δημόσιας κουλτούρας «προετοιμασίας για όλα», δηλαδή για κάποιο πόλεμο. Αυτές είναι οι ιδέες που διαχέονται τώρα σε φόρουμ, άρθρα και ηρωικά ποσταρίσματα, εκφράζοντας έναν πιο θυμωμένο (από χτες) και «αποφασισμένο» ευρωπαϊσμό που φαίνεται να ξυπνάει από τη νάρκη μόνο με τα αλλεπάλληλα χαστούκια όσων τον εχθρεύονται.

Τι είναι όμως όλα αυτά; Σε μεγάλο βαθμό το κόστος για την εξάχνωση ή τη σχεδόν εξαφάνιση των κοινωνικών και πολιτικών αντιπολιτεύσεων. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την παραζαλισμένη και αποσυναρμολογημένη σφαίρα των ευρωπαϊκών κινημάτων, εκείνων των δυνάμεων που θα είχαν κάποια υπολογίσιμη πολιτική ισχύ και δεν θα ήταν απλώς απεγνωσμένες ηθικές φωνές και συμβολικοί αντιρρησίες σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Υπάρχουν φυσικά εγέρσεις, εμείς ζούμε ας πούμε στον αστερισμό των Τεμπών, αλλού υπάρχουν διαδηλώσεις και αφυπνίσεις κατά των πιο ηχηρών εκδοχών ακροδεξιού ρατσισμού, τίποτα όμως περισσότερο και πιο ανθεκτικό.

Οι ηγεσίες και τα επιτελεία παίζουν σχεδόν μόνες τους σε ένα πεδίο όπου πολύ μεγάλα ακροατήρια έχουν ριχτεί στον βιοπορισμό τους, στα βιντεάκια του TikTok και στις πόζες του Instagram, σε αποκριάτικες ή χριστουγεννιάτικες αγορές και εφήμερα beefs δίχως σοβαρή επίδραση στη σκληρή πολιτική σφαίρα των αποφάσεων.

Θα μπορούσε να υπάρξει κάτι διαφορετικό; Η αλήθεια είναι ότι, όπως έχει αυτήν τη στιγμή η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στις περισσότερες χώρες, κυρίως όμως οι (ελάχιστες) διαθέσεις για κινητοποίηση των ανθρώπων, πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Ποιος ή τι μπορεί να ανακόψει τη φορά των πραγμάτων; Ένας λόγος είναι βέβαια πως κάποιες διαφορετικές δημόσιες ιδέες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και εξέπεσαν επειδή αποδείχτηκαν λίγοι και ακατάλληλοι οι περιστασιακοί εκφραστές τους στα δημόσια πράγματα. Αυτό αφορά πολλές και διαφορετικές δυνάμεις της αριστεράς, όχι μόνο στη δική μας χώρα. Είναι πολύ βαθύ το τραύμα της Ιστορίας, όπως και οι κατοπινές σαθρότητες και αποτυχίες, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στον σοσιαλισμό και στους σύγχρονους ανθρώπους, τα άτομα της ύστερης καπιταλιστικής εποχής.

Για να μιλήσουμε με την παλιά γλώσσα, ο ατομικισμός αποθηριώθηκε γιατί ο σοσιαλισμός, η κοινωνική δημοκρατία, η κοινότητα της Res Publica δεν μπόρεσαν να μεταφυτευτούν οργανικά στις σύνθετες κοινωνίες. Η συμβατική απάντηση επομένως που δίνεται και τώρα για τη νέα κατάσταση ιμπεριαλιστικών αναθεωρητισμών και την αμερικανική στάση αντλεί εκ νέου από το λεξιλόγιο του ανταγωνισμού. Παρατηρητές και διάφοροι παράγοντες διαπιστώνουν μελαγχολικά ότι η Ευρώπη «έχει μένει πίσω» ή ότι την προσπερνούν η Αμερική και η Κίνα. Τι εννοούν; Άπειρα κείμενα διεκτραγωδούν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, επαναλαμβάνοντας και τις εκκλήσεις για μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης σε εξελιγμένα οπλικά συστήματα και υποδομές άμυνας.

Ας φανταστούμε όμως πως αλλάζει κάπως η φορά αυτού του τετριμμένου συλλογισμού. Γιατί όλοι άραγε –τα ποικίλα θεσμικά συστήματα, οι οικονομίες, οι κοινωνίες− να κολυμπούμε στις ίδιες ιδέες, στα ίδια ιδεώδη, στα ίδια μοντέλα ανάπτυξης; Γιατί, αναγκαστικά, πρέπει να αποδεχόμαστε ως επιβεβλημένο και υποχρεωτικό το πρότυπο εργασιακής σχέσης της Κίνας ή την οπτική για την καινοτομία της Σίλικον Βάλεϊ; Ο αρνητικός ριζοσπαστισμός του τραμπικού αναθεωρητισμού θα μπορούσε να απαντηθεί αλλιώς: με την παρρησία μιας επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής και της ίδιας της «δυτικής» ιδέας, που δεν μπορεί να σταθεί στα ίδια θεμέλια. Με αναθεώρηση των στόχων και των δημόσιων πολιτικών.

Αν έτσι η υπάρχουσα κούρσα ανταγωνιστικότητας σπρώχνει προς τη συρρίκνωση κοινωνικών δικαιωμάτων, την επιστροφή σε σκληρές εργασιακές νόρμες, τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων και πλαισίων, η απάντηση θα μπορούσε να είναι η εμβάθυνση του αντίθετου δρόμου. Όχι να τρέχει κανείς πίσω από την ακραία απερισκεψία, τον αυταρχισμό και τον καπιταλιστικό μηδενισμό με την ελπίδα ότι «έτσι μπορεί να αντέξει». Αυτή η σπουδή θυμίζει τη ζωή των εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και κοιτάζουν τους μετόχους τους. Για να έχει κάποιο νόημα η Ευρώπη χρειάζεται να αυτονομηθεί από τον αμερικανισμό, όχι να καταφεύγει σε μικροαστικά ξεσπάσματα αντιαμερικανισμού με κρίσεις εθνικού μεγαλείου πότε των Γάλλων, πότε των Γερμανών ή άλλων.

Τι είναι η σημερινή ενσάρκωση του αμερικανισμού; Η απόλυτη σύμφυση της κρατικής με την επιχειρηματική δράση – αυτό πράττουν οι Τραμπ και Μασκ, κλείνουν υποθετικά «εθνικά» ντιλ που είναι ταυτοχρόνως ιδιωτικά/εταιρικά συμβόλαια (όπως στο πρόσφατο ταξίδι του Μασκ στην Ινδία). Το επιχειρηματικό, το πολιτικό, το προσωπικό και ακόμα και το ψυχαγωγικό/προπαγανδιστικό επίπεδο γίνονται ένα και το αυτό, και το ένα εισχωρεί βαθιά μέσα στο άλλο. Αυτό είναι το νέο χαρακτηριστικό. Συνέπειά του είναι να υπερθεματίζει ο Βανς στην απόλυτη απελευθέρωση του λόγου στις πλατφόρμες, να προωθείται και να διευκολύνεται η ολοσχερής εμπορευματοποίηση των δεδομένων, να λοιδορούνται οι κανόνες.

Αυτό που έρχεται για να μας διαλύσει ως πολιτικά και νοήμονα όντα είναι μια φρικώδης λατρεία της δύναμης ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και το συμβολικό της αποτύπωμα. Έχει αναδυθεί ένας κόσμος που ανταμείβει το ίχνος των διαφόρων Κάνιε Γουέστ και σπεύδει να σπείρει σχόλια μίσους κάτω από μια μετριοπαθέστατη ανάρτηση της Greenpeace που λέει το αυτονόητο, ότι το ένα τοις εκατό των υπερπλούσιων με τα ιδιωτικά τους τζετ μολύνει περισσότερο από όσο οι άλλοι μαζί. Αυτή η μεγάλη φθορά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις συνηθισμένες λιτανεύσεις των ευρωπαϊκών αξιών. Πολύ απλά γιατί τον κόσμο του διεθνούς τραμπισμού δεν τον ενδιαφέρουν αυτές οι αξίες, ούτε τις ξέρει, ούτε και τις είχε ποτέ σε υπόληψη.

Με άλλα λόγια: η απάντηση στον μηδενιστικό αναθεωρητισμό δεν μπορεί να είναι η υποκριτική θρηνωδία για τους θεσμούς από ανθρώπους σαν τον Ρούτε, τον Μακρόν, τον Μητσοτάκη και τους άλλους επαγγελματίες της επιφανειακής κανονικότητας. Είναι η επανεφεύρεση της Ευρώπης σε εμφανώς διαφορετικές βάσεις, εμβαθύνοντας στον τραυματισμένο πολιτισμό της ισότητας και σε ένα ήθος συνεργατικής αλληλοβοήθειας. Είναι δηλαδή η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η ψυχική υγεία και το κοινωνικό ευ ζην των περισσότερων σε σχέση με μοντέλα άγριου ανταγωνισμού και καπιταλιστικού μηδενισμού που επαναχαράζουν αποικιακές περιοχές.

Τώρα φυσικά προβάλλονται είτε λύσεις ατελούς μίμησης του προστατευτικού εθνικισμού είτε κινήσεις στρατιωτικής θωράκισης και οπισθοβασίας σε κανόνες για χάρη του οικονομικού ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας. Έτσι διευκολύνεται η εκτεταμένη διείσδυση ακροδεξιών ιδεών και φαντασιώσεων που διεκδικούν πλέον την κοινή λογική και έναν μη ιδεολογικό «ρεαλισμό» και αγοραίο πραγματισμό.

Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ξαναζέσταμα ενός φιλελεύθερου ευρωπαϊσμού ή ενός «οραματικού» ατλαντισμού εγκαθιστά απλώς πολιτικές νοσταλγικής αμηχανίας, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να «συνετίσουν» αδίστακτους ανθρώπους και δυνάμεις. Ούτε να σώσουν την Ευρώπη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς δηλητηριαστές της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Daily / Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Το παιδάκι του Μασκ που έκλεψε την παράσταση στο Οβάλ Γραφείο μπορεί να είναι το «μωρό της Ρόζμαρι», μπορεί όμως και να είναι ο Μεσσίας. Όλα είναι πιθανά στη δυστοπική σουρεάλα που ζούμε, και ο δρόμος προβλέπεται μακρύς κι αλλόκοτος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ