Η Ζαπορίζια, το νέο iPhone και ο ασύντακτος κόσμος

Η Ζαπορίζια, το νέο iPhone και ο ασύντακτος κόσμος Facebook Twitter
Ενώ είναι επείγουσα η ελάττωση ταχύτητας και ο προσανατολισμός προς πιο ανθεκτικά προϊόντα, ετοιμαζόμαστε για καινούργιες δόσεις ματαιοδοξίας και ανευθυνότητας. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις του τεράστιου πυρηνικού εργοστασίου που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους εισβολείς.

Αυτές τις μέρες «όλος ο πλανήτης» περιμένει με αδημονία τo νέo iPhone 14 της Apple που, όπως διαβάζουμε, η παρουσίασή του θα πάρει το αινιγματικό όνομα «far out». Τα ρεπορτάζ αναρωτιούνται τι να σημαίνει άραγε αυτή η έκφραση, δορυφορική συνδεσιμότητα ή καινούργιες δυνατότητες της κάμερας του κινητού.

Μέσα στον ίδια φέτα χρόνου, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ανακοινώνουν μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από παντού ακούγεται η λέξη «ρύθμιση», είτε για τη θερμοκρασία των air conditions είτε για τους δημόσιους, εορταστικούς και εμπορικούς φωτισμούς.

Στη δική μας χώρα, φυσικά, ο Σεπτέμβριος φτάνει πάντα με διάφορες κρατικές και κομματικές δωροεπιταγές – και, όπως φαίνεται, κάθε συζήτηση για την εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται ήδη ύποπτη.

Υπάρχει μια δόση παραλογισμού σε αυτή την εικόνα. Από τη μια, η τρομερή σκιά του πολέμου και του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος. Από την άλλη, ένα μοντέλο ετήσιας φρενίτιδας που από ηθική και περιβαλλοντική άποψη είναι καταστροφικό, αλλά η Apple και μαζί της δισεκατομμύρια χρήστες δεν ιδρώνουν.

Υπάρχει μια δόση παραλογισμού σε αυτή την εικόνα. Από τη μια, η τρομερή σκιά του πολέμου και του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος. Από την άλλη, ένα μοντέλο ετήσιας φρενίτιδας που από ηθική και περιβαλλοντική άποψη είναι καταστροφικό, αλλά η Apple και μαζί της δισεκατομμύρια χρήστες δεν ιδρώνουν. Ενώ είναι επείγουσα η ελάττωση ταχύτητας και ο προσανατολισμός προς πιο ανθεκτικά προϊόντα, ετοιμαζόμαστε για καινούργιες δόσεις ματαιοδοξίας και ανευθυνότητας.

Μάλλον δεν αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή εποχής, αυτό που ο Μακρόν (παρά την αισιόδοξα φιλελεύθερη ιδιοσυγκρασία του) ονόμασε «τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς». Ρητορικά και σε συμβολικές χειρονομίες έχουμε κορεσμό πολιτικά ορθών απόψεων. Δεν βλέπουμε όμως πολιτικές αποφάσεις για αναστολή των σπάταλων, «γιγαντιαίων» events ή κανένας σοβαρός παίκτης δεν τολμάει να τις προτείνει.

Για παράδειγμα, τι νόημα έχει όλη αυτή η πολιτική και δημοσιογραφική κουστωδία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε μια πόλη που αυτήν τη στιγμή σημαντικό κομμάτι του κέντρου της είναι ένα άσχημο γιαπί που παράγει ταλαιπωρία;

Σαν να ζούμε τελικά τα events μιας επιδεικτικής ψευτο-κανονικότητας που σκεπάζουν τις προτεραιότητες της νέας περιόδου. Σαν να μην υπάρχει η ενεργειακή φτώχεια, ο Covid, σοβαρά ζητήματα στέγης των νέων φοιτητών, η πολύμορφη ανασφάλεια για τους μήνες που έρχονται. Και εν τέλει αυτή η σεπτεμβριανή φλυαρία εκδηλώσεων μοιάζει με τεράστιο αναχρονισμό. Όλα όσα γράφαμε για τα «μαθήματα της πανδημίας» έχουν γίνει θρύψαλα ή στέκουν αμήχανα στην άκρη σαν λόγια από σχολικές εκθέσεις, προορισμένα να ξεχαστούν μετά τις εξετάσεις.

Είναι μια έλλειψη τόλμης, μια διανοητική και πολιτική δειλία. Φοβόμαστε να θέσουμε πιο βαθιά ερωτήματα γιατί πιθανόν πολλά από αυτά δεν έχουν δημοφιλείς απαντήσεις.

Ας πούμε όμως πως η δικτατορία της συνεχούς καινοτομίας δεν έχει σχέση με το ευ ζην, όπως και το ξεχείλωμα της σφαίρας των κοινωνικών μέσων δεν σημαίνει εκπλήρωση του δημοκρατικού ονείρου. Μερικές ιδέες έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα, αλλά κάθε Σεπτέμβρη τρέχουμε να τις επαναλάβουμε. Όπως ακριβώς κάνουν κάποιοι άρρωστοι με αληθινή νοσταλγία για τα συμπτώματά τους, για όλα όσα επιβεβαιώνουν την κατάστασή τους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ