Η πανδημία και τα εμβόλια παραμένουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

ΤΣΙΟΔΡΑΣ Facebook Twitter
Ο κ. Τσιόδρας δεν απευθύνθηκε στο συναίσθημα αλλά στη νοημοσύνη των πολιτών, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία με τον τρόπο που ξέρει να τα εκλαϊκεύει.
0



Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις τηλεοπτικές οθόνες ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η κατάσταση με την πανδημία ξεφεύγει πάλι. Το είχε πει και ο ίδιος άλλωστε, όταν εγκατέλειπε την καθημερινή ενημέρωση, ότι «αν με ξαναδείτε, θα είναι δύσκολα τα πράγματα». Αυτήν τη φορά, βέβαια, δεν πρόκειται για επιστροφή στην καθημερινή ενημέρωση αλλά για μια προειδοποίηση για το τέταρτο κύμα της πανδημίας που έρχεται και τις απώλειες που θα υπάρξουν, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Ο κ. Τσιόδρας δεν απευθύνθηκε στο συναίσθημα αλλά στη νοημοσύνη των πολιτών, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία με τον τρόπο που ξέρει να τα εκλαϊκεύει.

Στο Μαξίμου θα ήθελαν πολύ ο δημοφιλής λοιμωξιολόγος να είχε αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο και στην επικοινωνία του εμβολιασμού, αλλά ο κ. Τσιόδρας πιέστηκε πάρα πολύ από την υπερβολική δημοσιότητα και την πολιτική στοχοποίησή του στην πρώτη φάση της πανδημίας που είχε αναλάβει να εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας στο θέμα του κορωνοϊού. Μετά από εκείνη τη δύσκολη, αλλά επιτυχή περίοδο, κάθε φορά που του γινόταν μια παρόμοια πρόταση από την κυβέρνηση ή κάποιος υπαινιγμός, εκείνος αρνούνταν ευγενικά και απαντούσε ότι θα βγαίνει μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για να το κάνει. Όπως ακριβώς έκανε και τώρα, που η χώρα φαίνεται να απειλείται από νέο κύμα, με μεγάλο ποσοστό ενηλίκων να παραμένει ανεμβολίαστο.

Στο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει και στα δύο ταμπλό, συνεχίζοντας να κλείνει το μάτι και στους αντιεμβολιαστές, μεταδίδοντας σκόπιμα συγκεχυμένα μηνύματα. 

Η κυβέρνηση, μετά τον κ. Τσιόδρα, δεν κατάφερε να βρει κάποιο άλλο πρόσωπο που να το υπολήπτεται η κοινή γνώμη, όπως έγινε στην Πορτογαλία με τον περίφημο αντιναύαρχο Ενρίκε ντι Γκουβέια ε Μέλο, που ηγήθηκε της task force για τον εθνικό εμβολιασμό, πείθοντας τους Πορτογάλους και πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αντιθέτως, ο Μάριος Θεμιστοκλέους και η Μαρία Θεοδωρίδου, που τους ανατέθηκε το καθήκον αυτό, αποδείχθηκαν πολύ αδύναμοι στο επικοινωνιακό σκέλος.

Προβληματισμός υπήρξε και για την επικοινωνιακή καμπάνια και τον ρόλο των ΜΜΕ στο θέμα του εμβολιασμού, καθώς αυτό αποτέλεσε μία από τις βασικές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε άλλη μια φορά ότι η ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία ουσιαστικά ήταν το πρόσχημα για να δώσει χρήματα στα ΜΜΕ, με την περίφημη «λίστα Πέτσα» όπως λέει, ώστε αυτά να την αντιμετωπίζουν ευνοϊκά, και ότι δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για την πρόληψη.

Στο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει και στα δύο ταμπλό, συνεχίζοντας να κλείνει το μάτι και στους αντιεμβολιαστές, μεταδίδοντας σκόπιμα συγκεχυμένα μηνύματα. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ότι σκοπίμως ανέφερε στην ομιλία του πως «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 12%, 13%, 14%, από αυτούς που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις», καθώς πρόκειται για έναν «από τους χαρακτηριστικούς ισχυρισμούς που επικαλούνται οι αντιεμβολιαστές». Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να επιτρέπει στον κ. Πολάκη να κάνει επικίνδυνη προπαγάνδα «για δήθεν αποτελεσματικά φάρμακα που δεν φέρνει η κυβέρνηση», σαμποτάροντας την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, πάντως, για την ώρα αναζητεί σχεδόν μόνο επικοινωνιακούς τρόπους για να ξεκολλήσει τη χαμηλή ταχύτητα στους εμβολιασμούς, καθώς νέα περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν και την οικονομία δεν θέλει ούτε να τα σκέφτεται αυτήν τη στιγμή. Τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατεύσουν τους πολίτες μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. «Πλέον υπάρχει τρόπος να προστατευτούν όλοι και είναι δωρεάν», υποστηρίζουν. Η φιλελεύθερη πολιτική αντιμετώπιση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, όμως, δεν είναι ικανή να προστατεύσει όλο τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού αλλά και οι καθημερινές απώλειες δεκάδων ανθρώπων. Η επιτυχία ή η αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία, κατά το κλισέ, είναι μαραθώνιος –και πράγματι είναι–, θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί αντίστοιχα στην κυβέρνηση και θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, της πολιτικής και της οικονομίας, γενικά το μέλλον της χώρας.

Τα νέα στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ο εθισμός στη σκανδαλολογία

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος Facebook Twitter
Το πιο σοβαρό γεγονός ήταν τα νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (που έχει παραπεμφθεί ήδη). Φωτ.: Eurokinissi

Το προηγούμενο διάστημα οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών. Υπάρχει ήδη ανοιχτή η κόντρα για τις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε πρόταση για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και τη Νέα Δημοκρατία που ζήτησε να επεκταθεί η χρονική περίοδος ώστε να συμπεριλάβει και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αρχικά είχαν πει ότι δεν έχουν πρόβλημα να εξεταστεί και η δική τους κυβέρνηση, τελικά αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα. 

Το πιο σοβαρό γεγονός, όμως, ήταν τα νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (που έχει παραπεμφθεί ήδη). Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν με συμπληρωματικό υπόμνημα από τον γνωστό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και αφορούν συνάντησή του με τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή (ο οποίος στο υπόμνημά του παραθέτει τον σχετικό διάλογο), ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τού ζήτησε χρήματα για τα «έξοδα» του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία», με τον οποίο ο ίδιος ήταν σε αντιδικία. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του κ. Μιωνή, τα «έξοδα» ήταν εκβιαστική κίνηση για να καταβάλει χρήματα, ώστε να σταματήσει η εφημερίδα τον πόλεμο εναντίον του. 

Στην Ελλάδα οι πολίτες, δυστυχώς, έχουν εθιστεί στη σκανδαλολογία και στις αθέμιτες και παράνομες συμπεριφορές πολιτικών, λόγω και του πλήθους των καταγγελιών των πολιτικών που αλληλοκατηγορούνται, ώστε πλέον δεν σοκάρονται σχεδόν με τίποτα. Σε άλλες χώρες, όμως, οι πολιτικοί απειλούνται με σοβαρές ποινές και μόνο από το γεγονός της πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης, «ακόμα και μουγγοί να κάθονταν και να κοιτούσε ο ένας τον άλλο», όπως σχολίασε πολιτικός παράγοντας. Για την ώρα, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί δεν έχουν διαψεύσει αυτές τις συναντήσεις. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pappas

Ρεπορτάζ: Βασιλική Σιούτη / H παραπομπή του Νίκου Παππά: Πανηγυρισμοί και μισές αλήθειες

Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποφάσισε, όπως αναμενόταν, η ολομέλεια της Βουλής μετά από πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία, αφού εξέτασε τα στοιχεία που προέκυψαν, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μεθόδευσε τη χειραγώγηση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ