Η πανδημία και τα εμβόλια παραμένουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

ΤΣΙΟΔΡΑΣ Facebook Twitter
Ο κ. Τσιόδρας δεν απευθύνθηκε στο συναίσθημα αλλά στη νοημοσύνη των πολιτών, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία με τον τρόπο που ξέρει να τα εκλαϊκεύει.
0



Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις τηλεοπτικές οθόνες ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η κατάσταση με την πανδημία ξεφεύγει πάλι. Το είχε πει και ο ίδιος άλλωστε, όταν εγκατέλειπε την καθημερινή ενημέρωση, ότι «αν με ξαναδείτε, θα είναι δύσκολα τα πράγματα». Αυτήν τη φορά, βέβαια, δεν πρόκειται για επιστροφή στην καθημερινή ενημέρωση αλλά για μια προειδοποίηση για το τέταρτο κύμα της πανδημίας που έρχεται και τις απώλειες που θα υπάρξουν, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Ο κ. Τσιόδρας δεν απευθύνθηκε στο συναίσθημα αλλά στη νοημοσύνη των πολιτών, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία με τον τρόπο που ξέρει να τα εκλαϊκεύει.

Στο Μαξίμου θα ήθελαν πολύ ο δημοφιλής λοιμωξιολόγος να είχε αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο και στην επικοινωνία του εμβολιασμού, αλλά ο κ. Τσιόδρας πιέστηκε πάρα πολύ από την υπερβολική δημοσιότητα και την πολιτική στοχοποίησή του στην πρώτη φάση της πανδημίας που είχε αναλάβει να εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας στο θέμα του κορωνοϊού. Μετά από εκείνη τη δύσκολη, αλλά επιτυχή περίοδο, κάθε φορά που του γινόταν μια παρόμοια πρόταση από την κυβέρνηση ή κάποιος υπαινιγμός, εκείνος αρνούνταν ευγενικά και απαντούσε ότι θα βγαίνει μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για να το κάνει. Όπως ακριβώς έκανε και τώρα, που η χώρα φαίνεται να απειλείται από νέο κύμα, με μεγάλο ποσοστό ενηλίκων να παραμένει ανεμβολίαστο.

Στο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει και στα δύο ταμπλό, συνεχίζοντας να κλείνει το μάτι και στους αντιεμβολιαστές, μεταδίδοντας σκόπιμα συγκεχυμένα μηνύματα. 

Η κυβέρνηση, μετά τον κ. Τσιόδρα, δεν κατάφερε να βρει κάποιο άλλο πρόσωπο που να το υπολήπτεται η κοινή γνώμη, όπως έγινε στην Πορτογαλία με τον περίφημο αντιναύαρχο Ενρίκε ντι Γκουβέια ε Μέλο, που ηγήθηκε της task force για τον εθνικό εμβολιασμό, πείθοντας τους Πορτογάλους και πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αντιθέτως, ο Μάριος Θεμιστοκλέους και η Μαρία Θεοδωρίδου, που τους ανατέθηκε το καθήκον αυτό, αποδείχθηκαν πολύ αδύναμοι στο επικοινωνιακό σκέλος.

Προβληματισμός υπήρξε και για την επικοινωνιακή καμπάνια και τον ρόλο των ΜΜΕ στο θέμα του εμβολιασμού, καθώς αυτό αποτέλεσε μία από τις βασικές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε άλλη μια φορά ότι η ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία ουσιαστικά ήταν το πρόσχημα για να δώσει χρήματα στα ΜΜΕ, με την περίφημη «λίστα Πέτσα» όπως λέει, ώστε αυτά να την αντιμετωπίζουν ευνοϊκά, και ότι δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για την πρόληψη.

Στο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει και στα δύο ταμπλό, συνεχίζοντας να κλείνει το μάτι και στους αντιεμβολιαστές, μεταδίδοντας σκόπιμα συγκεχυμένα μηνύματα. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ότι σκοπίμως ανέφερε στην ομιλία του πως «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 12%, 13%, 14%, από αυτούς που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις», καθώς πρόκειται για έναν «από τους χαρακτηριστικούς ισχυρισμούς που επικαλούνται οι αντιεμβολιαστές». Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να επιτρέπει στον κ. Πολάκη να κάνει επικίνδυνη προπαγάνδα «για δήθεν αποτελεσματικά φάρμακα που δεν φέρνει η κυβέρνηση», σαμποτάροντας την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, πάντως, για την ώρα αναζητεί σχεδόν μόνο επικοινωνιακούς τρόπους για να ξεκολλήσει τη χαμηλή ταχύτητα στους εμβολιασμούς, καθώς νέα περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν και την οικονομία δεν θέλει ούτε να τα σκέφτεται αυτήν τη στιγμή. Τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατεύσουν τους πολίτες μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. «Πλέον υπάρχει τρόπος να προστατευτούν όλοι και είναι δωρεάν», υποστηρίζουν. Η φιλελεύθερη πολιτική αντιμετώπιση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, όμως, δεν είναι ικανή να προστατεύσει όλο τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού αλλά και οι καθημερινές απώλειες δεκάδων ανθρώπων. Η επιτυχία ή η αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία, κατά το κλισέ, είναι μαραθώνιος –και πράγματι είναι–, θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί αντίστοιχα στην κυβέρνηση και θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, της πολιτικής και της οικονομίας, γενικά το μέλλον της χώρας.

Τα νέα στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ο εθισμός στη σκανδαλολογία

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος Facebook Twitter
Το πιο σοβαρό γεγονός ήταν τα νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (που έχει παραπεμφθεί ήδη). Φωτ.: Eurokinissi

Το προηγούμενο διάστημα οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών. Υπάρχει ήδη ανοιχτή η κόντρα για τις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε πρόταση για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και τη Νέα Δημοκρατία που ζήτησε να επεκταθεί η χρονική περίοδος ώστε να συμπεριλάβει και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αρχικά είχαν πει ότι δεν έχουν πρόβλημα να εξεταστεί και η δική τους κυβέρνηση, τελικά αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα. 

Το πιο σοβαρό γεγονός, όμως, ήταν τα νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (που έχει παραπεμφθεί ήδη). Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν με συμπληρωματικό υπόμνημα από τον γνωστό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και αφορούν συνάντησή του με τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή (ο οποίος στο υπόμνημά του παραθέτει τον σχετικό διάλογο), ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τού ζήτησε χρήματα για τα «έξοδα» του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία», με τον οποίο ο ίδιος ήταν σε αντιδικία. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του κ. Μιωνή, τα «έξοδα» ήταν εκβιαστική κίνηση για να καταβάλει χρήματα, ώστε να σταματήσει η εφημερίδα τον πόλεμο εναντίον του. 

Στην Ελλάδα οι πολίτες, δυστυχώς, έχουν εθιστεί στη σκανδαλολογία και στις αθέμιτες και παράνομες συμπεριφορές πολιτικών, λόγω και του πλήθους των καταγγελιών των πολιτικών που αλληλοκατηγορούνται, ώστε πλέον δεν σοκάρονται σχεδόν με τίποτα. Σε άλλες χώρες, όμως, οι πολιτικοί απειλούνται με σοβαρές ποινές και μόνο από το γεγονός της πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης, «ακόμα και μουγγοί να κάθονταν και να κοιτούσε ο ένας τον άλλο», όπως σχολίασε πολιτικός παράγοντας. Για την ώρα, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί δεν έχουν διαψεύσει αυτές τις συναντήσεις. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pappas

Ρεπορτάζ: Βασιλική Σιούτη / H παραπομπή του Νίκου Παππά: Πανηγυρισμοί και μισές αλήθειες

Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποφάσισε, όπως αναμενόταν, η ολομέλεια της Βουλής μετά από πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία, αφού εξέτασε τα στοιχεία που προέκυψαν, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μεθόδευσε τη χειραγώγηση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ