Η κάλπη, οι δημοσκοπήσεις και τα μυστήρια

Η κάλπη, οι δημοσκοπήσεις και τα μυστήρια Facebook Twitter
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απλή αναλογική ενθαρρύνει την ψήφο στα μικρότερα κόμματα, τα οποία καταγράφουν αύξηση των δυνάμεών τους στις δημοσκοπήσεις, ειδικά αυτά που προσελκύουν τις λεγόμενες «αντισυστημικές» ψήφους.
0

ΟΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ μέχρι τις εκλογές είναι πολύς και πυκνός χρόνος στην πολιτική, ειδικά στην προεκλογική περίοδο, και, όπως λέμε συχνά, αυτήν τη φορά δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, διότι κανένα κόμμα δεν καταγράφει κάποιο ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία. Εάν στο διάστημα που απομένει υπάρξει ένα απρόβλεπτο γεγονός ή μια σημαντική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε ως τώρα από τις έρευνες κοινής γνώμης, ο δικομματισμός αναμένεται να σημειώσει κάμψη στις πρώτες εκλογές και δύσκολα θα προσεγγίσει το άθροισμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό αποτυπώθηκε καθαρά στις έρευνες κοινής γνώμης μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο έπληξε ευλόγως την κυβέρνηση, αλλά δεν άφησε αλώβητους ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως μέρη του πολιτικού συστήματος που τους αναλογεί κάποια ευθύνη για τα διαχρονικά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια. Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, μερικές από τις απώλειες αναπληρώνονται, αλλά αυτό απέχει πολύ από την προσέγγιση των ποσοστών που καταγράφονταν πριν από τα Τέμπη. Κάτι που επισημαίνουν οι περισσότεροι εκλογολόγοι είναι ότι σε αυτές τις εκλογές δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μετακίνηση από το κυβερνών κόμμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαινόμενο που παρατηρείται όταν επίκειται αλλαγή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απλή αναλογική ενθαρρύνει την ψήφο στα μικρότερα κόμματα, τα οποία καταγράφουν αύξηση των δυνάμεών τους στις δημοσκοπήσεις, ειδικά αυτά που προσελκύουν τις λεγόμενες «αντισυστημικές» ψήφους

Σύμφωνα με ορισμένους εκλογικούς αναλυτές, το πιο ισχυρό σενάριο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της απλής αναλογικής, καθώς τα μόνα κόμματα που δεν την απορρίπτουν ως τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει στις δεύτερες εκλογές, ελπίζοντας να πετύχει σε αυτές πρωτιά και αυτοδυναμία. Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για συμμετοχή σε καμία κυβέρνηση. Τα κόμματα του Βελόπουλου και του Βαρουφάκη κατά την προεκλογική περίοδο ρητορικά δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται, αλλά στην πραγματικότητα το αφήνουν ανοιχτό. Ο Βαρουφάκης, που βλέπει το κόμμα του αυτή την περίοδο, μετά τη συμμαχία με τη ΛΑΕ και την οργή των Τεμπών, να ανεβαίνει δημοσκοπικά, προσδοκά αυτό να καταγραφεί και στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Δεν είναι όμως εξίσου αισιόδοξος για το αν θα καταφέρει να συγκρατήσει τα καλά ποσοστά που περιμένει να πετύχει και στην περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να προσφύγει σε δεύτερες εκλογές, γι’ αυτό και έχει κάθε λόγο να μην τις θέλει. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. Όλα τα κόμματα που φοβούνται την πόλωση που θα δημιουργηθεί στις πιθανές δεύτερες κάλπες ανησυχούν ότι θα συμπιεστούν και θα απολέσουν σημαντικές δυνάμεις. 

Μυστήριο όμως υπάρχει και με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις έρευνες κοινής γνώμης, καθώς αρκετοί δημοσκόποι αναφέρουν ότι παρατηρείται σημαντική υποκαταγραφή των ψηφοφόρων του στην πρόθεση ψήφου. Για τον λόγο αυτό πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων αναγκάζονται να διορθώνουν τα ποσοστά που βρίσκουν σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες μεθόδους, προκειμένου να αποτυπώσουν πιο πιστά τη «φωτογραφία της στιγμής». Κοινά αποδεκτή εξήγηση δεν υπάρχει. Κάποιοι θεωρούν ότι ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις έρευνες κοινής γνώμης με τον τρόπο που το κάνουν οι «αντισυστημικοί», γι’ αυτό δεν καταγράφονται.

Σύμφωνα με ορισμένους εκλογικούς αναλυτές, το πιο ισχυρό σενάριο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να βάζει ως όρο, πέρα από τους προγραμματικούς, το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», ενώ τελευταία πρόσθεσε δίπλα σε αυτούς και τη διενέργεια μιας νέας εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις. 

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης δεν είχαν έρθει ποτέ κοντά, αλλά μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όσα ακολούθησαν οι δύο τους είναι πιο μακριά από ποτέ. Θα μειωθεί η απόσταση που τους χωρίζει μετά τις εκλογές; Για την ώρα δεν ξέρει κανείς τι θα κάνει τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα σενάρια συγκυβέρνησης τα αφήνει όλα ανοιχτά ‒και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ‒ και είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμεί ούτε αυτός δεύτερες εκλογές, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο να συμπιέσουν τα ποσοστά και του δικού του κόμματος. 

Είναι κοινό μυστικό ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν στελέχη που προτιμούν τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και στελέχη που προτιμούν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή η στάση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, αυτήν τη στιγμή στις εκλογικές περιφέρειες δίνεται μεγάλη μάχη για το ποια πλευρά θα επικρατήσει. Ίσως σε κανένα άλλο κόμμα δεν υπάρχει τόσο έντονη προεκλογική διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιθανό να βρεθεί σε λίγο μπροστά σε μεγάλα διλήμματα για το αν το κόμμα του πρέπει να μπει ή όχι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και η απόφασή του μπορεί να έχει κόστος είτε δεχθεί να το κάνει, είτε όχι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ