Η κάλπη, οι δημοσκοπήσεις και τα μυστήρια

Η κάλπη, οι δημοσκοπήσεις και τα μυστήρια Facebook Twitter
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απλή αναλογική ενθαρρύνει την ψήφο στα μικρότερα κόμματα, τα οποία καταγράφουν αύξηση των δυνάμεών τους στις δημοσκοπήσεις, ειδικά αυτά που προσελκύουν τις λεγόμενες «αντισυστημικές» ψήφους.
0

ΟΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ μέχρι τις εκλογές είναι πολύς και πυκνός χρόνος στην πολιτική, ειδικά στην προεκλογική περίοδο, και, όπως λέμε συχνά, αυτήν τη φορά δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, διότι κανένα κόμμα δεν καταγράφει κάποιο ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία. Εάν στο διάστημα που απομένει υπάρξει ένα απρόβλεπτο γεγονός ή μια σημαντική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε ως τώρα από τις έρευνες κοινής γνώμης, ο δικομματισμός αναμένεται να σημειώσει κάμψη στις πρώτες εκλογές και δύσκολα θα προσεγγίσει το άθροισμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό αποτυπώθηκε καθαρά στις έρευνες κοινής γνώμης μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο έπληξε ευλόγως την κυβέρνηση, αλλά δεν άφησε αλώβητους ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως μέρη του πολιτικού συστήματος που τους αναλογεί κάποια ευθύνη για τα διαχρονικά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια. Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, μερικές από τις απώλειες αναπληρώνονται, αλλά αυτό απέχει πολύ από την προσέγγιση των ποσοστών που καταγράφονταν πριν από τα Τέμπη. Κάτι που επισημαίνουν οι περισσότεροι εκλογολόγοι είναι ότι σε αυτές τις εκλογές δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μετακίνηση από το κυβερνών κόμμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαινόμενο που παρατηρείται όταν επίκειται αλλαγή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απλή αναλογική ενθαρρύνει την ψήφο στα μικρότερα κόμματα, τα οποία καταγράφουν αύξηση των δυνάμεών τους στις δημοσκοπήσεις, ειδικά αυτά που προσελκύουν τις λεγόμενες «αντισυστημικές» ψήφους

Σύμφωνα με ορισμένους εκλογικούς αναλυτές, το πιο ισχυρό σενάριο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της απλής αναλογικής, καθώς τα μόνα κόμματα που δεν την απορρίπτουν ως τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει στις δεύτερες εκλογές, ελπίζοντας να πετύχει σε αυτές πρωτιά και αυτοδυναμία. Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για συμμετοχή σε καμία κυβέρνηση. Τα κόμματα του Βελόπουλου και του Βαρουφάκη κατά την προεκλογική περίοδο ρητορικά δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται, αλλά στην πραγματικότητα το αφήνουν ανοιχτό. Ο Βαρουφάκης, που βλέπει το κόμμα του αυτή την περίοδο, μετά τη συμμαχία με τη ΛΑΕ και την οργή των Τεμπών, να ανεβαίνει δημοσκοπικά, προσδοκά αυτό να καταγραφεί και στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Δεν είναι όμως εξίσου αισιόδοξος για το αν θα καταφέρει να συγκρατήσει τα καλά ποσοστά που περιμένει να πετύχει και στην περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να προσφύγει σε δεύτερες εκλογές, γι’ αυτό και έχει κάθε λόγο να μην τις θέλει. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. Όλα τα κόμματα που φοβούνται την πόλωση που θα δημιουργηθεί στις πιθανές δεύτερες κάλπες ανησυχούν ότι θα συμπιεστούν και θα απολέσουν σημαντικές δυνάμεις. 

Μυστήριο όμως υπάρχει και με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις έρευνες κοινής γνώμης, καθώς αρκετοί δημοσκόποι αναφέρουν ότι παρατηρείται σημαντική υποκαταγραφή των ψηφοφόρων του στην πρόθεση ψήφου. Για τον λόγο αυτό πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων αναγκάζονται να διορθώνουν τα ποσοστά που βρίσκουν σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες μεθόδους, προκειμένου να αποτυπώσουν πιο πιστά τη «φωτογραφία της στιγμής». Κοινά αποδεκτή εξήγηση δεν υπάρχει. Κάποιοι θεωρούν ότι ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις έρευνες κοινής γνώμης με τον τρόπο που το κάνουν οι «αντισυστημικοί», γι’ αυτό δεν καταγράφονται.

Σύμφωνα με ορισμένους εκλογικούς αναλυτές, το πιο ισχυρό σενάριο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να βάζει ως όρο, πέρα από τους προγραμματικούς, το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», ενώ τελευταία πρόσθεσε δίπλα σε αυτούς και τη διενέργεια μιας νέας εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις. 

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης δεν είχαν έρθει ποτέ κοντά, αλλά μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όσα ακολούθησαν οι δύο τους είναι πιο μακριά από ποτέ. Θα μειωθεί η απόσταση που τους χωρίζει μετά τις εκλογές; Για την ώρα δεν ξέρει κανείς τι θα κάνει τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα σενάρια συγκυβέρνησης τα αφήνει όλα ανοιχτά ‒και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ‒ και είναι βέβαιο ότι δεν επιθυμεί ούτε αυτός δεύτερες εκλογές, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο να συμπιέσουν τα ποσοστά και του δικού του κόμματος. 

Είναι κοινό μυστικό ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν στελέχη που προτιμούν τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και στελέχη που προτιμούν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή η στάση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, αυτήν τη στιγμή στις εκλογικές περιφέρειες δίνεται μεγάλη μάχη για το ποια πλευρά θα επικρατήσει. Ίσως σε κανένα άλλο κόμμα δεν υπάρχει τόσο έντονη προεκλογική διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιθανό να βρεθεί σε λίγο μπροστά σε μεγάλα διλήμματα για το αν το κόμμα του πρέπει να μπει ή όχι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και η απόφασή του μπορεί να έχει κόστος είτε δεχθεί να το κάνει, είτε όχι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Οπτική Γωνία / Από τα drones μέχρι το AI: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Πώς η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η στρατηγική σύμπλευση με τη Ρωσία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδράσεις στην Πάρο για την τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες ή Συλλογή υπογραφών κατά της στρατηγικής επένδυσης στην Πάρο

Ρεπορτάζ / Στις Κολυμπήθρες της Πάρου θα χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Γιατί;

Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην κατασκευή μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, προειδοποιώντας για αλλοίωση του τοπίου και επιβάρυνση των ήδη πιεσμένων υποδομών του νησιού.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν πιο διχασμένες από ποτέ; Και πού οφείλεται η άνοδος της πολιτικής βίας; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βαθαίνει η κρίση εμπιστοσύνης, αλλά κανένας δεν πτοείται 

Βασιλική Σιούτη / Βαθαίνει η κρίση εμπιστοσύνης, αλλά κανένας δεν πτοείται 

Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη έχει τη χειρότερη άποψη για τα πολιτικά κόμματα της χώρας, αλλά αυτό δεν μοιάζει να πτοεί κανέναν, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ