LIVE!

Η διστακτικότητα της κυβέρνησης στα ενεργειακά, το ταξίδι στις ΗΠΑ και ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ

Τζέφρι Πάιατ Facebook Twitter
Ο κ. Πάιατ πάνω απ’ όλα είναι «Αμερικανός πατριώτης» και αν τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν ταυτίζονται πλέον με την υποστήριξη του EastMed και την παράκαμψη της Τουρκίας, δεν θα τον προωθήσει χάριν της ελληνικής φιλίας. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΣTO MEΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ το βασικό θέμα με το οποίο κυρίως ασχολούνται αυτές τις μέρες είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Το τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οριστικοποίησε την ατζέντα, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η συνεργασία «3+1» για τα ενεργειακά, δηλαδή ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ. Τελευταία έχει προσαρμοστεί στο Ουκρανικό και στο θέμα της Τουρκίας, καθώς όλα πλέον σχετίζονται μετά τη ρωσική εισβολή. 

Αν κάτι ανέδειξε ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, αυτό ήταν η έλλειψη διορατικότητας και προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενεργειακή της θωράκιση και όχι μόνο. Ο πανικός των τελευταίων ημερών και οι έκτακτες συσκέψεις των επιτελών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καταδεικνύουν ότι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια διακοπή προμήθειας από τη Ρωσία.

Και ενώ αρκετοί επισημαίνουν τον κίνδυνο της εξάρτησης, λόγω αγωγών, από έναν εξίσου απρόβλεπτο παράγοντα, όπως είναι η Τουρκία, ισχυροί παίκτες πιέζουν για να μπει στη συμμαχία που δημιουργήθηκε για την απεξάρτηση (και) από αυτήν. Μια ιδέα για τα σχέδια που υπάρχουν και τις πιέσεις έδωσε πρόσφατα η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επισκέφτηκε την Ελλάδα και την Τουρκία, αν και στη συνέχεια πήρε πίσω αρκετά από αυτά που είπε. 

Αν αποφασιστεί να ικανοποιηθούν τουρκικές απαιτήσεις που η Ελλάδα θεωρεί απαράδεκτες, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε την τέλεια καταιγίδα και έτσι να έρθει άλλη μια κρίση, ελληνοτουρκική, που όλοι απεύχονται και ξορκίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταστήσει σαφές ποια είναι η δική του πολιτική και ο δικός του σχεδιασμός πάνω σε θέματα όπως οι αγωγοί, η ΑΟΖ και τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Αντιθέτως, τον χαρακτηρίζει μια διστακτικότητα σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Τον EastMed τον υποστήριξε αρχικά με θέρμη, αλλά μετά το non paper των ΗΠΑ δεν έχει πει κουβέντα, ούτε και μετά τις αιχμές του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει και πολλά στην πράξη. Ακόμα και όσα ανακοίνωσε πρόσφατα για την επανέναρξη των ερευνών για τα ελληνικά κοιτάσματα ήταν αρκετά γενικά, ενώ ούτε για το θέμα της ΑΟΖ φαίνεται να διαθέτει κάποια στρατηγική. Όλα είναι αρκετά θολά σχετικά με το τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για τις τουρκικές πιέσεις που είναι γνωστό ότι υπάρχουν και εντείνονται. 

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης φέρεται να «πολιορκείται» πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία (παρότι τελευταία έχει επαναδραστηριοποιηθεί στο ΚΙΝ.ΑΛ.) και έχει χειριστεί κρίσιμα θέματα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ενστερνίζεται στην πράξη τις (δημοφιλείς και αισιόδοξες) θέσεις του.

Ούτε στο θέμα του αγωγού EastMed, για τον οποίο ο Γιάννης Μανιάτης υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε, ούτε στο θέμα της ΑΟΖ, όπου υπερασπίζεται μια πιο ενεργή πολιτική προώθησής της, ενώ υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραγωγής φυσικού αερίου, όπως έκανε η Αίγυπτος, και να τροφοδοτεί και την Ευρώπη. 

Στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου η Ε.Ε. είναι απούσα, κυρίως για να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ, που επιχειρούν να αποσπάσουν τον Ερντογάν από την αγκαλιά του Πούτιν, τελευταία πιέζουν την Ελλάδα προκειμένου να κατευναστεί η Τουρκία, καθώς θα πρέπει να πάρει ανταλλάγματα για να πραγματοποιήσει τη δυτική στροφή που θέλουν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επενδύει πολλά στην επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου, η οποία προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό. Πέρα από το θέμα της Ρωσίας που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, θα συζητηθούν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή στην ουσία ό,τι σχετίζεται με την Τουρκία, καθώς και τα ενεργειακά θέματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός ενδέχεται να θίξει και το θέμα του EastMed, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση και την ανάληψη των νέων καθηκόντων του απερχόμενου ισχυρού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τον Πάιατ «φίλο της Ελλάδας» και τα στελέχη της υποστήριζαν τις προηγούμενες μέρες ότι είναι ιδιαίτερα θετικό που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ σε μια τόσο σημαντική περίοδο. 

Ο κ. Πάιατ είναι expert στο ρωσικό ζήτημα, το οποίο έχει άμεση σχέση με το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ίδιος ασχολήθηκε πολύ ενεργά και με το θέμα του αγωγού EastMed, του οποίου ήταν υποστηρικτής, και γνωρίζει απόλυτα κάθε πτυχή των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Βέβαια, ο κ. Πάιατ πάνω απ’ όλα είναι «Αμερικανός πατριώτης» και αν τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν ταυτίζονται πλέον με την υποστήριξη του EastMed και την παράκαμψη της Τουρκίας, δεν θα τον προωθήσει χάριν της ελληνικής φιλίας.

Οπωσδήποτε όμως θα έχουν ενδιαφέρον οι πρώτες κινήσεις του στο νέο πόστο και το πώς αυτές θα διαμορφώσουν το ρευστό τοπίο στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο θέμα αυτό ενδέχεται να επηρεαστούν ακόμα και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αν αποφασιστεί να ικανοποιηθούν τουρκικές απαιτήσεις που η Ελλάδα θεωρεί απαράδεκτες, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε την τέλεια καταιγίδα και έτσι να έρθει άλλη μια κρίση, ελληνοτουρκική, που όλοι απεύχονται και ξορκίζουν.

Για την ώρα η κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να συμβεί αυτό, αλλά ο πρωθυπουργός θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/01 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Κώστας Βενιζέλος: Ποιοι και γιατί δεν θέλουν τον αγωγό EastMed

LiFO politics / Κώστας Βενιζέλος: Ποιοι και γιατί δεν θέλουν τον αγωγό EastMed

Ο δημοσιογράφος-αναλυτής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, Κώστας Βενιζέλος, εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη τι έχει συμβεί τελευταία με τον αγωγό EastMed και πώς ερμηνεύεται η στροφή των ΗΠΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ Το ουκρανικό αλλάζει τον κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι η πανδημία

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Το ουκρανικό αλλάζει τον κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι η πανδημία

Η κρίση που θα λειτουργήσει πολύ πιο ανατρεπτικά είναι η ουκρανική, καθώς θέτει καίρια ζητήματα, τόσο γεωπολιτικά όσο και πολιτικο-ιδεολογικά. Κυρίως, δε, όσα θέτει, αμφισβητούν ευθέως τη βάση του κόσμου της μετανεωτερικότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν: Είναι διαφορετικός αυτή τη φορά;

Οπτική Γωνία / Πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν: Είναι διαφορετικός αυτή τη φορά;

Η πολεμική σύγκρουση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή και που φαίνεται ότι έχει ακόμα πολύ μέλλον έχει κάποια γνωρίσματα και ιδιαιτερότητες συγκριτικά με τις προηγούμενες συρράξεις στην περιοχή αυτή και όχι μόνο. Ποια είναι αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιο θα είναι το μέλλον του πολύπαθου ιρανικού λαού;

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή / Ποιο θα είναι το μέλλον του πολύπαθου ιρανικού λαού;

Από τον Κύρο τον Μέγα και την ανεκτικότητα της αρχαίας Περσίας μέχρι το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς του σήμερα, το Ιράν μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες ταυτότητες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή / ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον Ιράν: Η πορεία προς τη σύγκρουση

Από το πραξικόπημα του 1953 έως σήμερα: Πώς Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη οδηγήθηκαν στη ρήξη και γιατί η απόφαση Τραμπ αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Η Ουκρανία βρέθηκε στη μέση μεγάλης γεωπολιτικής αντιπαλότητας και τώρα που διαφαίνεται το τέλος του πολέμου, είναι μικρή η πιθανότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ και νεφελώδεις οι εγγυήσεις ασφαλείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ