Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ Facebook Twitter
Η κριτική μπορεί να μη γινόταν δημόσια, αλλά υπήρχε και διατυπωνόταν στο εσωτερικό της από όσους θεωρούν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει πολύ φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στην κατάσταση διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ, που παράγει καθημερινά επεισόδια, έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ερώτηση που κατέθεσαν χθες προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με θέμα «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

Οι έντεκα, έτοιμοι από καιρό, στην πραγματικότητα δεν ξάφνιασαν κανέναν. Η παρέμβασή τους ήταν αναμενόμενη, καθώς ήταν θέμα χρόνου όλο αυτό που υπήρχε υπόγεια να βγει και στην επιφάνεια πιο οργανωμένα. Η δυσαρέσκεια της «λαϊκής δεξιάς», που ένιωθε να ασφυκτιά εντός της Νέας Δημοκρατίας, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Η κριτική μπορεί να μη γινόταν δημόσια, αλλά υπήρχε και διατυπωνόταν στο εσωτερικό της από όσους θεωρούν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει πολύ φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη, ότι απομακρύνεται από τις ρίζες της, ότι έχει γίνει Ποτάμι κ.λπ.  

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναγνώρισε ότι «κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχουν μια διαφορετική άποψη», αλλά υποστήριξε ότι «είναι μια μειοψηφία» και είπε πως εκείνος θα υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του, προσπαθώντας να τους πείσει ότι είναι οι ορθές.

Η ερώτηση που κατέθεσαν αφορά το κοινωνικό ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων οφειλετών, με το οποίο οι έντεκα επέλεξαν να αναδείξουν πολιτικά το «κοινωνικό προφίλ» της λαϊκής δεξιάς, κάνοντας πολλούς να σχολιάζουν εχθές, με υπερβολή, ότι τελικά η ΝΔ θα καλύψει και τα κενά της αντιπολίτευσης. Η οργανωμένη αυτή παρέμβαση, για την οποία χρειάστηκε να προηγηθεί συνεννόηση και συνεργασία αρκετών ημερών, είναι ίσως η πρώτη απόπειρα αντεπίθεσης της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς και οι πληροφορίες λένε ότι αναμένονται και άλλες. 

Την ερώτηση υπέγραψαν οι βουλευτές: Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Δαβάκης και Βασίλης Γιόγιακας. 

Η πρώτη διαφοροποίηση από την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο, έγινε πριν από λίγο καιρό με τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό. Οι έντεκα επέλεξαν ένα κοινωνικο-οικονομικό θέμα και όχι εθνικό, παρότι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τους πρώην προέδρους. Δημοσίως δεν δηλώνουν ότι έχουν αντιπολιτευτικές διαθέσεις, αλλά ότι κάνουν το καθήκον τους, ως βουλευτές, εκφράζοντας την πολιτική της παράταξης, που δεν θέλουν να χάσει την ψυχή της. Παρ' όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονη ενόχληση και αρκετοί κυβερνητικοί τούς κατηγορούν από εχθές ότι «έπαθαν ΣΥΡΙΖΑ», καθώς οι αναφορές τους σε «απροστάτευτους δανειολήπτες» και «κερδοσκόπους» θυμίζουν κόμμα της αριστεράς, όπως ισχυρίζονται. 

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, πάντως, αναγνώρισε (αν και η αναφορά ήταν περισσότερο για τα εθνικά) ότι «κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχουν μια διαφορετική άποψη», αλλά υποστήριξε ότι «είναι μια μειοψηφία» και είπε πως εκείνος θα υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του, προσπαθώντας να τους πείσει ότι είναι οι ορθές.

Όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλούν ότι θα υπάρξει συνέχεια στις διαφοροποιήσεις. Η αντίθεση αρκετών βουλευτών της ΝΔ στην επανεκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι μία από τις επόμενες. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Οπτική Γωνία / Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Για έναν κόσμο –πολίτες με ποικίλη προέλευση– αυτό που μετράει πια είναι μια κάποια πολιτική κομψότητα και ευπρέπεια ή παραμετρικά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας· κυρίως όμως η αποφυγή των «περιπετειών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Πώς φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για βιασμό 5χρονου από συνομηλίκους του; Τι κάνει ο γονιός όταν το παιδί του αντιληφθεί ότι είναι ο θύτης, όχι το θύμα; Πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο και το online gaming την ανάπτυξη των εφήβων; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Ο φόβος γι’ αυτό που έρχεται εξαπλώνεται διαρκώς. Πού μπορεί να οδηγήσει η πολυμέτωπη πολεμική αναμέτρηση; Ποιες οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια; Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
 Διαιρέσεις αντί για συναινέσεις 

Βασιλική Σιούτη / Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση, τα κόμματα αρνούνται να αλλάξουν

Tην ώρα που ο γειτονικός μας κόσμος φλέγεται και η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει ανύπαρκτη, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται περαιτέρω, αδυνατώντας να χαράξει μια κοινή γραμμή, ακόμα και για τα ζητήματα που αφορούν τη θέση της χώρας στη διεθνή συγκυρία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ