Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Είναι προφανές ότι στις πρόσφατες εκλογές το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περίπου έλεγε «σταθερή κυβέρνηση ή χάος», πέρασε στους ψηφοφόρους. Εικονογράφηση: bianca/LifO
0

ΜΕΤΑ ΤΟ 40,79% ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η ΝΔ μοιάζει να μην έχει αντίπαλο στη διεκδίκηση της εξουσίας και αυτό αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτήν. Θα καταφέρει να το επαναλάβει στις 25 Ιουνίου; Κανείς δεν τη διαβεβαιώνει ότι αυτό το σκορ μπορεί να επαναληφθεί. Είναι προφανές ότι στις πρόσφατες εκλογές το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περίπου έλεγε «σταθερή κυβέρνηση ή χάος», πέρασε στους ψηφοφόρους.

Το επιτελείο του, που μετράει τα πάντα και συμβουλεύεται ειδικούς, γνωρίζει ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που ψήφισαν και σε αυτές τις εκλογές, όπως και το 2019, Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι απαραίτητα ΝΔ. Άλλωστε, από δεξιά έχει καταγράψει κάποιες απώλειες, οι οποίες όμως καλύπτονται από κεντρώους ή ακόμα και κεντροαριστερούς-εκσυγχρονιστές που τον ψήφισαν είτε επειδή δεν ήθελαν να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε επειδή ήθελαν σταθερότητα και να αφήσουν πίσω την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, δηλαδή αυτό που τους έλεγε με το προεκλογικό μήνυμά του.

Η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απομακρύνει κάποιους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως φάνηκε, παρότι είχε υποεκτιμηθεί, το «αντισύριζα ρεύμα» υπάρχει ακόμα στην κοινωνία και συνέβαλε και αυτήν τη φορά στη μεγάλη του νίκη. Μπορεί να ήταν σιωπηλό, αλλά ήταν παρόν.

Αυτοί οι ψηφοφόροι, όμως, δεν είναι δεμένοι στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολύ περισσότερο στο άρμα της ΝΔ. Αν έχουν πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιστρέψει ‒και το ποσοστό που πήρε προς τα εκεί δείχνει‒, μπορεί ένα μέρος τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να ψηφίσει χωρίς αυτόν τον φόβο, με πιο χαλαρά κριτήρια. Η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απομακρύνει κάποιους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως φάνηκε, παρότι είχε υποεκτιμηθεί, το «αντισύριζα ρεύμα» υπάρχει ακόμα στην κοινωνία και συνέβαλε και αυτήν τη φορά στη μεγάλη του νίκη. Μπορεί να ήταν σιωπηλό, αλλά ήταν παρόν. Αρκούσαν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου και το κάλεσμα Τσίπρα στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη για να το πυροδοτήσουν ξανά και να ξυπνήσουν μνήμες από τη βιωμένη εμπειρία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως «φόβητρου» 

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνεται ότι ο αντίπαλός του σε αυτές τις εκλογές δεν είναι πια τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και παρουσιάζει τον Ανδρουλάκη ως «Τσίπρα με γραβάτα». Φωτ.: Eurokinissi

Αυτήν τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις κάλπες βαριά τραυματισμένος, με μεγάλες απώλειες. Με το 20% που πήρε δεν αποτελεί πλέον φόβητρο ώστε να κινητοποιήσει τους μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάποιοι από αυτούς, που ιδεολογικά είναι πιο κοντά στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται να επιλέξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη για να έχουν και την αντιπολίτευση που θέλουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο Ανδρουλάκης πέτυχε την αύξηση του ποσοστού του κόμματός του προσελκύοντας ψηφοφόρους και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, το βοηθάει εξίσου το κλίμα «επιστροφή στην κανονικότητα». 

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνεται ότι ο αντίπαλός του σε αυτές τις εκλογές δεν είναι πια τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό προσπαθεί να διασφαλίσει τους ψηφοφόρους που πήρε στις πρώτες κάλπες και παρουσιάζει τον Ανδρουλάκη ως «Τσίπρα με γραβάτα». Θέλει να πείσει τους αντισύριζα ψηφοφόρους του ότι δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν αυτές τις μέρες και με τη συζήτηση για τα οικονομικά και τη φορολογία

Η κόντρα για τους φόρους

Η ΝΔ, ως οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα, είναι κατά των φόρων, αλλά οι σοσιαλιστές είναι σταθερά υπέρ της φορολόγησης του πλούτου και των εχόντων. Το ΠΑΣΟΚ, παρότι βρέθηκαν κάποια αδιάβαστα στελέχη των οποίων τα λάθη αξιοποίησε επικοινωνιακά η ΝΔ, υπερασπίστηκε την πολιτική του υπέρ της φορολόγησης του πλούτου, χωρίς να κάνει πίσω σε αυτό. Η ΝΔ, ανοίγοντας το θέμα προεκλογικά, όχι μόνο ως οικονομικό ζήτημα, επιχειρεί να κυριαρχήσει και πολιτικά-ιδεολογικά, επιβάλλοντας την ατζέντα της, και το θέμα των φόρων είναι στην ταυτότητά της. Η πολιτική της είναι εναντίον όλων των φόρων και παρουσιάζει ως αντιαναπτυξιακό κάθε φόρο που προτείνεται ακόμα και για τα μεγάλα εισοδήματα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που αναδεικνύει το θέμα της ανισότητας και υπερασπίζεται την ανάγκη φορολόγησης του πλούτου.

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά ότι η κάλπη είναι άδεια και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά ότι η κάλπη είναι άδεια και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτό είναι σωστό, γιατί κανείς δεν ξέρει αν θα κρατήσει το ποσοστό που πήρε και αν θα πετύχει την αυτοδυναμία που θέλει. Ο ίδιος, όμως, πέφτει σε αντίφαση όταν στις ομιλίες του, ενώ μιλάει για την άδεια κάλπη, υποστηρίζει ότι μόνο μια πρόταση υπάρχει για τη διακυβέρνηση της χώρας, η δική τους, και όλοι οι άλλοι αγωνίζονται για τα σκήπτρα της αντιπολίτευσης.

Αν όμως δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης, τότε για κάποιους η ερμηνεία του μηνύματος που στέλνει είναι ότι δεν υπάρχει και διακύβευμα. Επομένως, κάποιοι ίσως ενδιαφερθούν πραγματικά για την επιλογή της αντιπολίτευσης που θέλουν σε αυτές τις εκλογές. Κι εδώ είναι που κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο η ΝΔ δεν θέλει να ενισχυθεί περαιτέρω, γιατί τότε μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο.

Ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ δεν τον φοβάται, καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι η αντιπολίτευση που έκανε επί τέσσερα χρόνια λειτούργησε υπέρ της και δεν φαίνεται ότι μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Μάλιστα, κάποιοι στη ΝΔ θεωρούν αρνητικό και για τους ίδιους το 20% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί με ένα τόσο χαμηλό ποσοστό δεν μπορεί να αποτελέσει φόβητρο, ώστε να συσπειρωθούν οι δικοί τους ‒ ιδανικά θα τον ήθελαν λίγο πιο ψηλά.  

Το σιωπητήριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάρρευση της πρότασής του για κυβέρνηση συνεργασίας με την απλή αναλογική, έχει μείνει χωρίς αφήγημα. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάρρευση της πρότασής του για κυβέρνηση συνεργασίας με την απλή αναλογική, έχει μείνει χωρίς αφήγημα και πηγαίνει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου χωρίς να λέει κάτι συγκεκριμένο για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Αυτό που προτάσσει για την ώρα είναι ένα αίτημα για ανατροπή των συσχετισμών και κατηγορεί το πολιτικό σύστημα και τους ψηφοφόρους ότι δεν ήταν ώριμοι, όπως λέει, να κάνουν δεκτή την πρότασή του για κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής. 

Στο κόμμα του επικρατεί μεγάλη αναταραχή, γι’ αυτό και έχει επιβάλλει σιωπητήριο. Η μειοψηφία, που έχει αποκλειστεί σχεδόν από παντού, σιωπά και περιμένει να μιλήσει μετά τις 25 Ιουνίου, όπως και πολλοί άλλοι. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να συγκρατήσει το ποσοστό που πήρε και ιδανικά να το αυξήσει λίγο. Κρατάει το διμέτωπο γιατί θεωρεί ότι αποδίδει και είναι κάτι που πιστεύει και τον εκφράζει και προτάσσει το ότι μετά τις 25 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι μια αντιπολίτευση-χορηγό, όπως αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Από τα μικρότερα κόμματα, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η πρωτοεμφανιζόμενη συντηρητική «Νίκη» έχουν σοβαρές πιθανότητες να μπουν στη Βουλή.  

Το άρθρο δημοσίευθηκε στην έντυπη LifO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λυγερός: «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ιδανικοί αντίπαλοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Οπτική Γωνία / Σταύρος Λυγερός: «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ιδανικοί αντίπαλοι για τον Μητσοτάκη»

Μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σταύρο Λυγερό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το ιδανικό πρόσωπο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ