Το χειμερινό μακροβούτι της εφορίας στις παράνομες πισίνες

Πισίνες: το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό   Facebook Twitter
Στην Ελλάδα, χάρη στα παραθυράκια της νομοθεσίας, κατασκευάζονται πισίνες ακόμη και σε περιοχές που απαγορεύονται. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή
0

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΔΗΛΩΤΩΝ και παράνομων πισίνων βγαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιστρατεύοντας αυτήν τη φορά όχι μόνο τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τα στοιχεία του κτηματολογίου.

Η διασύνδεση των φορολογικών αρχών με το κτηματολόγιο εξαγγέλθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ποτέ δεν υλοποιούνταν. Το πράσινο φως για τη διαλειτουργικότητα των δύο συστημάτων δόθηκε πρόσφατα και η ενεργοποίηση των ελέγχων έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι οι παράνομες αλλά και οι αδήλωτες πισίνες για πρώτη φορά θα εντοπιστούν, καθώς πέρα των νομίμως δηλωμένων, ο ακριβής αριθμός τους ήταν πάντα ασαφής και υπήρχαν μόνο εκτιμήσεις.

Πριν από μερικές μέρες δόθηκε η δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να αντλούν τα στοιχεία του κτηματολογίου, στο οποίο καταγράφεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε ακίνητης περιουσίας.

Πώς θα γίνει ο εντοπισμός των παράνομων και αδήλωτων πισίνων

Η διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων υλοποιείται με απόφαση του Δημήτρη Παπαστεργίου, υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τη ρύθμιση αυτή, ουσιαστικά οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να κάνουν διασταυρώσεις στοιχείων από τη βάση δεδομένων του κτηματολογίου, με στόχο να εντοπιστούν οι παράνομες και αδήλωτες πισίνες, μία πρακτική που στην Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα, χάρη στα παραθυράκια της νομοθεσίας που επιτρέπουν την κατασκευή πισίνων ακόμη και σε περιοχές που απαγορεύονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρουν στη LiFO κυβερνητικά στελέχη, με τις διασταυρώσεις που θα γίνουν θα πέσουν στις δαγκάνες της εφορίας όλοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που δεν δήλωναν τις πισίνες στις φορολογικές αρχές για να γλιτώσουν φόρους πολυτελούς διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ, αλλά και εκείνοι που τις κατασκεύασαν με παράτυπο τρόπο.

Τα στοιχεία που θα αντληθούν από τις εγγραφές του κτηματολογίου θα δώσουν τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τις δηλώσεις Ε9 και Ε1, στις οποίες κάθε φορολογούμενος δηλώνει τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του.

Μ' αυτό τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί αν η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας ανταποκρίνονται με τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στο κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρουν στη LiFO κυβερνητικά στελέχη, με τις διασταυρώσεις που θα γίνουν θα πέσουν στις δαγκάνες της εφορίας όλοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που δεν δήλωναν τις πισίνες στις φορολογικές αρχές για να γλιτώσουν φόρους πολυτελούς διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ, αλλά και εκείνοι που τις κατασκεύασαν με παράτυπο τρόπο.

Τα διπλά πρόστιμα

Πισίνες: το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό   Facebook Twitter
Πισίνες σε ταράτσες πολυκατοικιών στην Αθήνα. Φωτ.: Παναγοπούλου Γεωργία/Eurokinissi

Εάν το νέο χειμερινό σαφάρι της εφορίας αποδώσει καρπούς, όπως άλλωστε αναμένεται, η ζημιά θα είναι μάλιστα διπλή για εκείνους που έχουν κατασκευάσει πισίνες παρανόμως. Κι αυτό γιατί εκτός από τις έξτρα χρεώσεις και τα πρόστιμα, τα οποία θα προκύψουν από την εφορία, οι παρανομούντες θα πρέπει να περάσουν και από τα ταμεία της πολεοδομίας.

Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει βέβαια πόσες και πού είναι όλες αυτές οι παράνομες πισίνες. Στα στοιχεία των φορολογικών αρχών καταγράφονται 18.139 εξωτερικές πισίνες και 290 εσωτερικές, αλλά οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι το νούμερο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ γιατί θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας, γι' αυτό και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Παράλληλα, οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων με πισίνες επιβαρύνονται και με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες που κατασκεύασαν με παράνομο τρόπο πισίνες, εκμεταλλευόμενοι τις αντικρουόμενες ρυθμίσεις της δαιδαλώδους πολεοδομικής νομοθεσίας, δεν έχουν αποδώσει ούτε ένα ευρώ για τους φόρους στους οποίους είναι υπόχρεοι.

Νερό από τη θάλασσα για τις πισίνες των ξενοδοχείων

Ταυτόχρονα, μία παράλληλη ρύθμιση για τις πισίνες έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από μερικές μέρες. 

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ωστόσο, το υπουργείο κατατάσσει στις σημαντικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου τις διατάξεις που αφορούν τη χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά, αφού μέχρι σήμερα η πλήρωση των πισίνων με θαλασσινό νερό επιτρεπόταν μόνο στις πισίνες των πλοίων.

Πισίνες: το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό   Facebook Twitter
Mία παράλληλη ρύθμιση για τις πισίνες έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από μερικές μέρες. 

Όπως σχολιάζεται από το υπουργείο Τουρισμού, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης κάθε αναγκαίου έργου για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) κύριου ή μη κύριου τουριστικού καταλύματος». 

Στόχος η ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων

Από το υπουργείο αναφέρουν ακόμη ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «εισάγεται στο πλαίσιο της ανάγκης για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη». Η στόχευση είναι «η προστασία των περιορισμένων υδάτινων πόρων, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία, η ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού και η διασφάλιση της ύπαρξης αδιάλειπτης πηγής νερού, ιδίως, κατά τις περιόδους υψηλής τουριστικής ζήτησης».

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά στις περιοχές όπου η βιομηχανία του τουρισμού είναι σε πλήρη ανάπτυξη, οι πισίνες φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις Κυκλάδες που πληρώνουν πια χρυσάφι το πανάκριβο νερό των αφαλατώσεων, έχουν ξεσηκωθεί και έχουν εκφράσει με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες την αντίθεσή τους στην ολοένα αυξανόμενη δόμηση, συνεπακόλουθο της οποίας είναι και οι πισίνες, οι οποίες κατασκευάζονται σχεδόν σε όλες τις υποδομές που προορίζονται για τουριστική χρήση.

Η πλήρωση των πισίνων με θαλασσινό νερό είναι ένα θετικό βήμα και μένει να φανεί πώς και αν τελικά θα εφαρμοστεί. Όσον αφορά το νέο πλαίσιο ελέγχων των φορολογικών αρχών, έχει σημασία να είναι αποτελεσματικοί, όχι μόνο για να εντοπιστούν οι αδήλωτες και παράνομες πισίνες, αλλά και για να λειτουργήσουν ως μέτρο αποθάρρυνσης για την κατασκευή νέων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
CHECK Coco Mat Athens BC: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Ρεπορτάζ / Ξενοδοχείο Coco-Mat στην Ακρόπολη: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Παραμένει εν λειτουργία, παρά την απόφαση ολικής σφράγισης από το υπουργείο Τουρισμού που λήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει ένα δικαστικό και γραφειοκρατικό σίριαλ και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δούμε το τελευταίο του επεισόδιο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς καμμιά κυβέρνηση δεν τολμά να γκρεμίσει τα αυθαίρετα (κι εκείνα πολλαπλασιάζονται)

Ρεπορτάζ / Πώς καμιά κυβέρνηση δεν τολμά να γκρεμίσει τα αυθαίρετα (κι εκείνα πολλαπλασιάζονται)

Η αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα είναι μια σουρεαλιστική πραγματικότητα. Ανθεί μέσα από τους πολλούς νόμους που ψηφίστηκαν για να την περιορίσουν, οι οποίοι δημιούργησαν ακόμη περισσότερα αυθαίρετα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ