Γιατί τόσοι νέοι ψήφισαν ακροδεξιά κόμματα;

Γιατί οι νέοι ψήφισαν ακροδεξιά κόμματα; Facebook Twitter
O ψηφοφόρος δεν ευθύνεται για τις επιλογές του, καθώς η παρούσα κατάσταση βαραίνει κυρίως το πολιτικό σύστημα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Πώς μπορεί το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακροδεξιά απειλή;
Η ακροδεξιά απειλή μπορεί να φαίνεται ως πιθανή πολιτική λύση ή αντίδραση στα μάτια πολλών ψηφοφόρων, αλλά στην πραγματικότητα τόσο η ατζέντα της όσο και οι ιδεολογικές της θέσεις αποδεικνύουν το αντίθετο. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα, αντί να αντιστέκεται ιδεολογικά στην απειλή, κανονικοποιεί αυτές τις θέσεις με την ελπίδα να αποτρέψει διαρροές προς τη δεξιά. Αυτό παρατηρείται στον κεντροδεξιό χώρο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η επιστροφή σε μη λαϊκιστικά μονοπάτια που θα αναδείξουν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες: πράσινη πολιτική, έμφαση στο κράτος δικαίου, ενότητα και προστασία των κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Η ελπίδα είναι να υπάρξει κοινό μέτωπο της αριστεράς, όπως συμβαίνει και στη Γαλλία, απέναντι στην απειλή, καθώς υπό τις υπάρχουσες συνθήκες μόνο αυθεντικά αριστερά κινήματα μπορούν να προασπίσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

H απουσία αριστερής ιδεολογίας στο πολιτικό τοπίο και ο πόλεμος στην Παλαιστίνη έχουν απομακρύνει πολλούς νέους από τα πολιτικά κόμματα. 

— Τι εξήγηση δίνετε στο γεγονός ότι οι νέοι ψήφισαν σε ένα μεγάλο ποσοστό ακροδεξιά κόμματα;
Η βασική αρχή είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν ευθύνεται για τις επιλογές του, καθώς η παρούσα κατάσταση βαραίνει κυρίως το πολιτικό σύστημα. Παρατηρούμε υψηλά επίπεδα κοινωνικής αγανάκτησης, που η κυβέρνηση μέχρι το 2023 είχε περιορίσει χρησιμοποιώντας τον διπολισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές απέδειξαν το αντίθετο: η κοινωνική οργή μετατοπίστηκε, επιβεβαιώνοντας το αναμενόμενο ευρωπαϊκό φαινόμενο λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

cover
Γιώργος Σαμαράς, 
επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο King’s College

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η δημιουργία ηθικού πανικού, επικεντρωμένου σε θέματα σεξουαλικότητας, παιδείας και μετανάστευσης. Αυτά τα ζητήματα μεγεθύνονται για να τροφοδοτούν την οργή μέσω της αναγνώρισης πιθανών εχθρών. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο εβραϊκός πληθυσμός, ενώ το 2024 είναι ο μουσουλμανικός – εξιλαστήρια θύματα, των οποίων η κοινωνική διάσταση απλοποιείται.

— Ποια είναι η ακτινογραφία του ακροδεξιού ψηφοφόρου;
Στην Ελλάδα παρατηρούνται έντονα θρησκευτικά κριτήρια στην ακροδεξιά ψήφο, που συνδέονται συχνά με την Εκκλησία. Το κόμμα Νίκη διατηρεί στενές σχέσεις με εκκλησιαστικούς κύκλους, ενώ η Ελληνική Λύση επικαλείται τη θρησκεία με έμφαση σε εθνικιστικά ζητήματα. Η ανάδειξη της Φωνής Λογικής σε τρίτο ακροδεξιό κόμμα σηματοδοτεί την έναρξη του ηθικού πανικού στη χώρα, στρεφόμενη κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, προσφύγων, μουσουλμάνων, αμβλώσεων και εθνικών θεμάτων.

Η επικινδυνότητα αυτών των φαινομένων, αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα διάδοσης, υποδεικνύει ότι ο ακροδεξιός ψηφοφόρος επηρεάζεται από εισαγόμενο ηθικό πανικό που βασίζεται σε αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας. Αυτές οι θεωρίες βρίσκουν απήχηση σε κοινό που τρέφεται από αυτές, επιδιώκοντας να κανονικοποιήσει την κοινωνική του οργή και αναζητώντας εύκολους και ανύπαρκτους εχθρούς.

— Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο έπληξε την κυβέρνηση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα;
Πιθανόν, όμως αυτό που αγνοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του είναι ότι ένα κόμμα που έχει επιτεθεί στο κράτος δικαίου, κανονικοποιώντας αυταρχικές πολιτικές ή ακραία ρητορική, δεν μπορεί παράλληλα να προσελκύσει φιλελεύθερους ψηφοφόρους και να κερδίσει το κέντρο. Δεν είναι μόνο το νομοσχέδιο καθαυτό αλλά και ο ιδεολογικός διπολισμός που έφερε τη ΝΔ στο -14%, και η πτώση προβλέπεται να συνεχιστεί.

Η στροφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που περιγράφαμε εδώ και χρόνια, επιβεβαιώνεται από το ότι 20% των ψηφοφόρων κινείται δεξιότερα, αναζητούν κάτι ακόμα πιο έντονο ιδεολογικά. Οι ψηφοφόροι μετατοπίστηκαν λόγω της κυβερνητικής ατζέντας, αλλά τώρα φαίνεται να προτιμούν το αυθεντικό δεξιότερα της δεξιάς και όχι αυτό που προσπαθεί να λειτουργήσει σε διπλό ταμπλό με φιλελεύθερες εκφάνσεις.

— Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία λίγο πριν από τις εκλογές;
Αυτή η εκλογή φαίνεται αδιάφορη, καθώς η απουσία αριστερής ιδεολογίας στο πολιτικό τοπίο και ο πόλεμος στην Παλαιστίνη έχουν απομακρύνει πολλούς νέους από τα πολιτικά κόμματα. Η νίκη θα είναι θριαμβευτική για τους Εργατικούς, αλλά το οικονομικό τους πλάνο είναι αμιγώς νεοφιλελεύθερο, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και η κεντροαριστερά κανονικοποιεί δεξιές πολιτικές για εκλογικά οφέλη. Συνεπώς, η απόρροια των εν λόγω φαινομένων θα αναλυθεί μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα με την απρόσμενη και ταχύτατη άνοδο του Νάιτζελ Φάρατζ, που πιθανώς να αντικαταστήσει το Συντηρητικό Κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας σοκ στη βρετανική πολιτική σκηνή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ