Πού οφείλεται η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία;

Γιατί σάρωσε η ακροδεξιά στη Γαλλία; Facebook Twitter
O 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά με τις επικοινωνιακές του τακτικές έχει επιτύχει να «κανονικοποιήσει» πλήρως το ακροδεξιό αφήγημα της Λεπέν. Φωτ.: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image
0

Πολιτικό σεισμό προκάλεσαν τα χθεσινά αποτελέσματα στη Γαλλία, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά την ανακοίνωση του exit poll, προχώρησε σε μια δραματική ανακοίνωση πρόωρων εκλογών, προκαλώντας τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης. Μια απροσδόκητη απόφαση που προκάλεσε έκπληξη, απορία και αβεβαιότητα.  

Από χθες οι μετασεισμοί εξαιτίας της αναπάντεχης απόφασης είναι το ίδιο ισχυροί με όσα ακολούθησαν τη συντριπτική ήττα της κυβερνώσας συμμαχίας του Γάλλου Προέδρου. Μάλιστα, θεωρείται μια κίνηση υψηλού ρίσκου, αφού, μεταξύ άλλων, οι επερχόμενες εκλογές των δύο γύρων θα διεξαχθούν λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον γαλλικό Τύπο περιγράφουν την ενέργεια του Μακρόν ως ένα άλμα προς το άγνωστο, με συνέπειες που μπορεί να αποδειχθούν ανυπολόγιστες. «Θα είναι οι πιο σημαντικές βουλευτικές εκλογές για τη Γαλλία και τους Γάλλους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ.

Η νίκη της Λεπέν ήταν αναμενόμενη και όλοι γνώριζαν ότι ο Μακρόν θα ερχόταν αντιμέτωπος με μια καθαρή ήττα. Ουδείς περίμενε, όμως, τη συγκεκριμένη εκλογική ταπείνωση. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το 31,5% των ψήφων έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού του Μακρόν που έλαβε μόλις 14,6%, ενώ λίγο έλειψε να βρεθεί στην τρίτη θέση, πίσω από την κεντροαριστερά, που με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλικσμάν συγκεντρώνει 13,8%.

Οι γαλλικές κάλπες ανέδειξαν τον συσσωρευμένο θυμό των πολιτών για διάφορες πολιτικές κινήσεις του Προέδρου Μακρόν και αντανακλούν μια οδυνηρή πραγματικότητα.

«Πήρα το μήνυμά σας», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τους πολίτες και πρόσθεσε ότι: «Δεν θα το αφήσω χωρίς απάντηση. Η Γαλλία χρειάζεται καθαρή πλειοψηφία, με γαλήνη και αρμονία», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς «παντού στην Ευρώπη».

Αναντίρρητα, το κέντρο βάρους πολιτικά μετατοπίζεται προς τη συντηρητική κατεύθυνση και, όπως είδαμε, το ακροδεξιό κύμα σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία μέχρι και την Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία ηγείται αυτής της σκοτεινής πορείας που κάνει τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη να πυκνώνουν, καθώς τα εθνικιστικά, λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα καταλαμβάνουν περίπου 130 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Πώς εξηγείται αυτή η ακροδεξιά στροφή και ποιοι ήταν οι λόγοι που κυριάρχησε ο εκλεκτός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός και επικεφαλής της λίστας του στις ευρωεκλογές;

Το βέβαιο είναι ότι οι φετινές ευρωεκλογές σηματοδοτούν μια σημαντική μεταβολή στους πολιτικούς συσχετισμούς. Θέματα όπως η ακρίβεια, η αγοραστική δύναμη, η ανασφάλεια, η μετανάστευση, η πράσινη μετάβαση και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν καταλυτικά το εκλογικό ακροατήριο και τροφοδότησαν το ακροδεξιό μέτωπο. Ως εκ τούτου, η αντισυστημική ψήφος μεταφράστηκε όχι μόνο σε εκλογικά κέρδη αλλά και σε πολιτική επιρροή για την επόμενη μέρα.

Γιατί σάρωσε η ακροδεξιά στη Γαλλία; Facebook Twitter
Η νίκη της Λεπέν ήταν αναμενόμενη και όλοι γνώριζαν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα ερχόταν αντιμέτωπος με μια καθαρή ήττα. Φωτ.: Nathan LaineBloomberg via Getty Images/Ideal Image

Οι γαλλικές κάλπες ανέδειξαν τον συσσωρευμένο θυμό των πολιτών για διάφορες πολιτικές κινήσεις του προέδρου Μακρόν και αντανακλούν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Αρχικά, το κόμμα της Λεπέν είναι οφθαλμοφανές ότι δεν τρομάζει όπως παλιότερα. Η ίδια κατάφερε να εκμεταλλευτεί την παρουσία του ακραίου Ζεμούρ και να φρεσκάρει την τελική παρουσία της, εμφανίζοντας ένα πιο ώριμο πολιτικό προσωπείο. Κάποτε θεωρούνταν απειλή για τα κόμματα εξουσίας. Σήμερα έχει καταφέρει να εξαφανίσει τα «αντιλεπενικά» χαρακτηριστικά του παρελθόντος.

Καταρχάς, φέρνοντας στο προσκήνιο τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Παρισιού και με τον μισαλλόδοξο λόγο του έχει προσελκύσει ένα ισχυρό κομμάτι της γαλλικής νεολαίας. Έχει 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, το αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης των νέων. Ουσιαστικά, με το χαμογελαστό του πρόσωπο και τις επικοινωνιακές του τακτικές έχει επιτύχει να «κανονικοποιήσει» πλήρως το ακροδεξιό αφήγημα της Λεπέν. Είναι ο Μπαρντελά το «νέο πρόσωπο της Ευρώπης;», αναρωτιόταν διόλου τυχαία στην ανάλυσή του το Politico. Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη λίστα γαλλικής εφημερίδας με τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία, ο Μπαρντελά ήταν ο μοναδικός πολιτικός.  

Αν και κατηγορήθηκε για τη ρηχότητα των πολιτικών επιχειρημάτων του και την έλλειψη κατανόησης σημαντικών ζητημάτων, όλο αυτό το διάστημα διεύρυνε σταθερά το ποσοστό του, ξεπερνώντας κατά πολύ τη Βαλερί Χαγιέ, υποψήφια του Μακρόν στην προεκλογική κούρσα.

Συγχρόνως, μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που ανήκουν στη μετριοπαθή αριστερά και ήλπιζαν στον Μακρόν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επιστρέψει στα παλιά της λημέρια λόγω της δυναμικής του κεντροαριστερού Γκλικσμάν. Σε μια δύσκολη συγκυρία για την αριστερά, είναι ο μόνος πολιτικός που επιχείρησε να ενώσει αλλά και να ανανεώσει τη γαλλική σοσιαλδημοκρατία.

Γιατί σάρωσε η ακροδεξιά στη Γαλλία; Facebook Twitter
Οι γαλλικές κάλπες ανέδειξαν τον συσσωρευμένο θυμό των πολιτών για διάφορες πολιτικές κινήσεις του προέδρου Μακρόν και αντανακλούν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Φωτ.: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

Η μεγάλη ήττα του Γάλλου Προέδρου οφείλεται και σε κομβικές πολιτικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, ήρθε αντιμέτωπος με μια αντίφαση, αφού αφενός επιθυμούσε να περιορίσει την ακροδεξιά ψήφο, ωστόσο δεν ακολούθησε μια πολιτική ικανή να ξεριζώσει τις ρίζες της, οι οποίες είναι πολύ βαθύτερες από την απορριπτική στάση έναντι της μετανάστευσης. Συγχρόνως, υπήρξαν πρακτικές που ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος οι οποίες θεωρήθηκαν αυταρχικές, ενώ επέμενε, υιοθετώντας αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όχι μόνο χαρακτηρίστηκε ως απόμακρος και αδιάφορος απέναντι στα προβλήματα των Γάλλων πολιτών αλλά το κίνημα του αντιμακρονισμού κυριάρχησε οριζόντια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στη σκιά της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη Γαλλία, το φάντασμα του Πιερ Πουζάντ τρομάζει την Ευρώπη. Να θυμίσουμε ότι ο Π. Πουζάντ ήταν ο πρώτος χαρισματικός ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς αλλά και εκείνος που ενέπνευσε τη Λεπέν να ασχοληθεί με την πολιτική. Έγινε γνωστός γιατί αντέδρασε με βιαιότητα σε φορολογικό έλεγχο το 1953 και ως ο πολιτικός που υποστήριζε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί «το μεγαλύτερο μπουρδέλο στο Παρίσι». Σήμερα, το όνομά του εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο, δημιουργώντας αναπόφευκτες συγκρίσεις.

Η κληρονομιά του πουζαντισμού, της συντηρητικής αντιδραστικής κίνησης για την προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων των μικροεμπόρων, είναι εδώ και ενισχύει την ισχύ του Εθνικού Μετώπου. Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία σοκάρουν το κοινό της Ευρώπης. Τα χειρότερα, όμως, είναι μπροστά μας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ