Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός στην Ε.Ε. διεκδικεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστηρίζει τις κοινές προμήθειες και το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Ταμείο... Ατελιέ LIFO
0

ΣΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν εκλογές ούτε ανασχηματισμός το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Κάποιοι τον πιστεύουν, άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο εδώ και καιρό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι τους παρότρυνε όλους να πάνε για διακοπές, παραδέχθηκε ότι αυτός θα συνεχίσει τις περιοδείες, κάτι που θα κάνουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση», ήταν το σχόλιο του. 

Και μπορεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός να διαψεύστηκε, κυκλοφορούν ωστόσο φήμες ότι σχεδιάζονται αλλαγές στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο άλλωστε είναι αυτό που έχει τον κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση.

Η πληροφορία που κυρίως σχολιάζεται τις τελευταίες μέρες είναι αυτή που θέλει τον πρωθυπουργό να αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στον Σταύρο Παπασταύρου μετά τη λήξη των ζητημάτων του με τη Δικαιοσύνη. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Παπασταύρου «δικαιώθηκε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, που τον θεωρούσε απαραίτητο συνεργάτη σε θέματα επενδύσεων.

Ο Αντ. Σαμαράς είχε προβεί και σε δήλωση –κάτι που κάνει σπάνια–  για τον πρώην συνεργάτη του πέρσι, με αφορμή την αθώωσή του, λέγοντας ότι χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να πάρει πίσω τη ζωή του ο Παπασταύρου, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτός και το «παρακράτος» του «κατασκεύασαν τις κατηγορίες» εναντίον του και επαναλαμβάνοντας τη φράση «μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρου».  

Ελπίζει ότι με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων όσο διαρκεί το πρόβλημα. Την ακρίβεια, ωστόσο, που οι πολίτες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι η οικονομία και οι επενδύσεις ήταν πάντα η πρώτη του προτεραιότητα, άλλο αν οι συνεχείς κρίσεις τον αποσπούν, και φαίνεται ότι ο Παπασταύρου θεωρείται χρήσιμος σε αυτό το πεδίο και από αυτήν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Η ελληνική οικονομία όμως είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή και η Ε.Ε. έχει πέσει μέσα σε μια ενεργειακή παγίδα από την οποία δεν φαίνεται ότι είναι εύκολο να βγει, σε μεγάλο βαθμό λόγω και της κατώτερης των περιστάσεων αντίδραση της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Η Γερμανία ειδικά, που ήταν ο leader της Ε.Ε., δείχνει ακόμα ξαφνιασμένη που ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντά με εκβιασμούς στις κυρώσεις της και ελπίζει να δείξει καλή θέληση, σταματώντας τους, παρότι η εκβιαστική πολιτική τού αποφέρει κέρδη και γεμίζει τα ταμεία του.

«Μας εκβιάζουν οι Ρώσοι», δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, την ώρα που εξήγγελλε άλλο ένα πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, λες και υπήρχε περίπτωση ο Βλαντίμιρ Πούτιν (που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε πρώτος την επίθεση της Δύσης) να είχε τη δυνατότητα να εκβιάσει και να μην το έκανε. 

Η Γερμανία, που έχει να αντιμετωπίσει τώρα την απειλή της ύφεσης, ζητά από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο όνομα της αλληλεγγύης, να ακολουθήσουν κι αυτά την ίδια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, ακόμη και όσα δεν είναι εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμενε εδώ και μέρες στην υποστήριξη του σχεδίου υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας απ' όλα τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφωνίες που συνάντησε. Κι ενώ παραδεχόταν ότι ορισμένα κράτη-μέλη επηρεάζονται λιγότερο από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, υποστήριζε ότι είναι σημαντικό όλα να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο και να το μοιραστούν με εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες του Νότου δεν είδαν θετικά την πρόταση αυτή, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν για να συμφωνήσουν. Ο πρωθυπουργός, στην Ε.Ε., διεκδικεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και υποστηρίζει τις κοινές προμήθειες και το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Ταμείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι τους παρότρυνε όλους να πάνε για διακοπές, παραδέχθηκε ότι αυτός θα συνεχίσει τις περιοδείες, κάτι που θα κάνουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση», ήταν το σχόλιό του. Φωτ.: Eurokinissi

Κατά τα άλλα, κι ενώ περιμένει από την Ε.Ε. μια πιο αποτελεσματική κοινή δράση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, ελπίζει ότι στο εσωτερικό, με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, σύμφωνα με τους διαθέσιμους πόρους, θα μετριάσει το πρόβλημα των πολιτών στην Ελλάδα και θα αποτρέψει τη λαϊκή οργή. Κυρίως όμως ελπίζει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα επιτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής των επιδοτήσεων όσο διαρκεί το πρόβλημα. 

Την ακρίβεια, ωστόσο, που οι πολίτες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, ειδικά την αισχροκέρδεια, η οποία μοιάζει ανεξέλεγκτη, με τον αρμόδιο υπουργό (Άδωνι Γεωργιάδη) να αφήνει τους καταναλωτές χωρίς, έστω, ένα θεσμικό πλαισίο προστασίας. 

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με στόχο τη μείωσή του στο 2%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 8,6% στην ευρωζώνη. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), Μίχαελ Χίτερ, ανέφερε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας των διεθνών αγορών και δεν είναι κάτι που μπορεί να καταπολεμήσει εύκολα η ΕΚΤ, οπότε να μην αναμένεται άμεση υποχώρηση των τιμών, μόνο μια εξομάλυνση σε κάποιες αγορές στο μέλλον. Παρατηρώντας δηλαδή το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον και τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση, κανένα σημάδι αισιοδοξίας δεν μπορεί να διακρίνει κανείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, διατηρεί την αισιοδοξία του, την οποία στηρίζει στην ελπίδα του για ένα ελληνικό οικονομικό θαύμα το επόμενο διάστημα. Ακριβώς σε αυτό το στοίχημα, άλλωστε, στηρίζει και τις ελπίδες του για τις επερχόμενες εκλογές. Γι' αυτό και από την πανδημία μέχρι τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, το κριτήριο για τον πρωθυπουργό είναι πρωτίστως τα οφέλη της οικονομίας, και αυτό δεν είναι πάντα χωρίς πολιτικό κόστος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραλίες: «Χράτσα-χρούτσα κι ό,τι καταφέρουμε…»

Ρεπορτάζ / Εμπορευματοποίηση της παράκτιας ζώνης ή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει νέους κανόνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές προκαλεί τις αντιδράσεις φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δάση: Πώς θα προστατευτούν; Η νέα μεταρρύθμιση του ΥΠΕΝ

Ρεπορτάζ / Πώς θα προστατευτούν τα δάση; Η νέα «δασική μεταρρύθμιση» και το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας

Να αλλάξει ρότα στην πολιτική διαχείρισης των δασών με μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι περιλαμβάνει η νέα «δασική μεταρρύθμιση» και ποιο είναι το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων για την τρέχουσα περίοδο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σταμάτα να κάνεις τον φίλο μου, είσαι τ’ αφεντικό μου

Ιλεκτρίσιτυ / Σταμάτα να κάνεις τον φίλο μου, είσαι τ’ αφεντικό μου

Οι νέες εταιρείες με τα ευέλικτα ωράρια, τις χιπ εγκαταστάσεις, τα «κουλ» αφεντικά, μοιάζουν με φτηνά κακέκτυπα της Google, όπως αυτή μας φανερώθηκε μέσα απ’ τα social media και τα ντοκιμαντέρ.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλους μετανάστες

Ρεπορτάζ / Η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλα εργατικά χέρια

Τεράστιες φαίνεται να είναι οι ανάγκες για εργατικά χέρια στα έργα του κατασκευαστικού και του αγροτικού τομέα. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, για την υπογραφή διμερών διακρατικών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας.
ΔΑΦΝΗ ΤΟΛΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Off the grid, όπως λέμε «εκτός δικτύων»

Οπτική Γωνία / Το κίνημα Off the grid και η περίπτωση των «Άμις» της Κορινθίας

Η «παλαιοχριστιανική» κοινότητα της Κορινθίας με τις πριμιτιβιστικές πεποιθήσεις εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και ιδεολογικά πολυπρόσωπου κινήματος που ευαγγελίζεται μια ζωή μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού και τους «πειρασμούς» του. Πόσο είναι εφικτό σήμερα αυτό, με ποιο τίμημα και, κυρίως, με τι πρόταγμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Βασιλική Σιούτη / Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Κατάθεσαν μάρτυρες που δεν είχαν να πουν τίποτα για την υπόθεση και αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν να πουν πολλά και προειδοποιούσαν πριν από το δυστύχημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ