Γιατί ενόχλησε η εκδήλωση Τεμπονέρα

Γιατί ενόχλησε η εκδήλωση Τεμπονέρα Facebook Twitter
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που είχε την πρωτοβουλία, δεν έκρυψε ότι έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας για τον εαυτό του έναν διακριτό ρόλο και πάντως όχι αυτόν του χειροκροτητή της νέας ηγεσίας. Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ κατάφερε να αναστατώσει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ με την πρωτοβουλία του για μια εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη με θέμα την ερώτηση «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» και ομιλητές τον ίδιο, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστοδουλάκη και τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν, αφού το καθένα από τα δύο κόμματα θεωρεί ότι είναι αυτό που θα καταφέρει με τις πολιτικές του να βάλει τέλος στην κυριαρχία Μητσοτάκη, οπότε γι' αυτούς το ερώτημα «ποιος;» δεν υφίσταται.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε την προεδρία του κόμματος επειδή έπεισε τα μέλη του κόμματός του ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει πολλές φορές ότι μόνο εκείνος και το κόμμα του μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη αντιπολίτευση. Οπότε όποιος αμφισβητεί ότι το κόμμα του θα σταματήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη και ψάχνεται, θεωρείται υπονομευτής, τουλάχιστον από τους προεδρικούς, και στις δύο πλευρές. 

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές θα ανταγωνίζονται για τη δεύτερη θέση και αυτή η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς η έκβασή της θα κρίνει το πολιτικό τους μέλλον. Μία ιδέα για το πόσο άγρια θα είναι η κόντρα μεταξύ των δύο έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης πριν από λίγο καιρό, όταν σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης».

Σύμφωνος με την εκδήλωση λέγεται ότι είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν, «αν δεν την ενέκρινε, δεν θα δεχόταν να συναντήσει τον Τεμπονέρα στο γραφείο του λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίησή της».

Ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης δεν έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Κανένας δεν αρνείται γενικά τον διάλογο, ούτε την ανάγκη ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Ο καθένας τους όμως, θέλει να γίνει με τους δικούς του όρους και να είναι αυτός που θα έχει τον ηγετικό ρόλο και την πολιτική πρωτοβουλία. Γι' αυτό και όποιος περάσει τον άλλον στις ευρωεκλογές θα θεωρηθεί ότι θα έχει το προβάδισμα, εκτός κι αν βρεθούν πολύ κοντά, κάτι που δεν αποκλείουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις. Υπάρχει πολύς χρόνος, ωστόσο, μέχρι τις ευρωεκλογές και πολλά μπορεί να αλλάξουν στην πορεία. Ο στόχος λοιπόν και για τους δύο είναι η δεύτερη θέση, στην οποία ο Ανδρουλάκης θέλει να ανέβει και ο Κασσελάκης να διατηρηθεί.  

Τα κίνητρα, τα κέρδη και οι απώλειες

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που είχε την πρωτοβουλία, δεν έκρυψε ότι έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας για τον εαυτό του έναν διακριτό ρόλο και πάντως όχι αυτόν του χειροκροτητή της νέας ηγεσίας. Με την εκδήλωση αυτή αμφισβητεί εκ των πραγμάτων ότι ο Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει μόνος του τον Μητσοτάκη. Γι' αυτό και έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα, που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως προβοκατόρικο, παρότι το διαρκές ζήτημα εδώ και πέντε χρόνια στην κεντροαριστερά και την αριστερά είναι πώς θα βάλουν τέλος στην πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Τεμπονέρας γνωρίζει ότι τμήμα της νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Κασσελάκη «πρόεδρο υπό προθεσμία» και αν το κόμμα δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, κάποιοι από αυτούς θα τον πιέσουν για να παραιτηθεί. Ο Κασσελάκης τα γνωρίζει επίσης αυτά και διαμηνύει ότι θα είναι στη θέση του και την επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά οι δελφίνοι είναι αρκετοί, ετοιμοπόλεμοι και διαθέτουν περισσότερα όπλα από τον Τεμπονέρα, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και δεν διαθέτει ισχυρούς υποστηρικτές στον μηχανισμό του κόμματος. Είναι όμως από τα δημοφιλή στελέχη στην κοινωνία και πιο άφθαρτος από άλλους, αφού δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν χρειάζεται να απολογείται για την περίοδο που είχαν την εξουσία. 

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ήταν μία τακτική κίνηση, η οποία του απέδωσε ήδη κέρδη, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου εδώ και μέρες με την ατζέντα που εκείνος έθεσε. Είναι επίσης μία κίνηση με την οποία τους δείχνει ότι μπορεί να πετύχει αυτό που δεν μπορούν οι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, να φέρει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη συζήτηση μαζί και στελέχη που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, με τα οποία ο Κασσελάκης δεν κατάφερε να συνεννοηθεί.

Γιατί ενόχλησε η εκδήλωση Τεμπονέρα Facebook Twitter
Η αφίσα της εκδήλωσης που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, με θέμα την ερώτηση «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;».

Είναι δηλαδή κάποιος που μπορεί να ενώσει, αυτό είναι το μήνυμα. Οι σκοποί του έχουν ήδη επιτευχθεί και σε αυτό συνέβαλε και η αποδοχή της πρόσκλησης από τους δύο βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, οι οποίοι αποδέχτηκαν τους «δεύτερους» ρόλους, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι ο πρωταγωνιστής. 

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου, είναι ο μόνος που αμφισβητεί τον πρόεδρο του κόμματός του τόσο έντονα, και δύσκολα ο Τεμπονέρας θα έβρισκε κάποιον άλλον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα αποδεχόταν την πρόσκληση του.  

Αντιθέτως, η Νέα Αριστερά δεν ενοχλήθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου, πλην ελαχίστων στελεχών, καθώς, αφενός δεν έχουν την προσδοκία να κερδίσουν μόνοι τους τον Μητσοτάκη, όταν δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, αφετέρου έχουν την ανάγκη να συμμετέχουν όπου μπορούν, για να μην είναι στην αφάνεια. Όπως ανέφεραν και οι ίδιοι, ανταποκρίθηκαν θετικά καθώς είναι πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο, δηλώνοντας ότι και «η συγκρότηση της Νέας Αριστεράς έγινε αναγνωρίζοντας το κενό εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη». 

Η συμμετοχή της Αχτσιόγλου στην εκδήλωση ενδέχεται ωστόσο να της στοιχίσει τους ανοιχτούς διαύλους που διατηρούσε με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά από αυτό δεν την θεωρούν αξιόπιστη συνομιλήτρια, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή.  

Οι αντιδράσεις

Από τη στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ως υπονομευτική μία εκδήλωση που έχει θέμα την αναζήτηση αντιπάλου του Μητσοτάκη, ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις. 

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι το ερώτημα της εκδήλωσης του Τεμπονέρα «απαντήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, όταν ρωτήθηκαν τα μέλη του κόμματος ποιον θέλουν απέναντι στον Μητσοτάκη και αυτά επέλεξαν τον Κασσελάκη». 

«Δεν επέλεξαν την Αχτσιόγλου, η οποία μετά δήλωσε "κουρασμένη, όταν την κάλεσε ο πρόεδρος για να της αναθέσει καθήκοντα"», λέει, ενώ αρκετοί προεδρικοί κατηγορούν τον Τεμπονέρα ότι δεν τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα απέναντι στον Κασσελάκη «για να λάβει την απάντηση και αυτός από τα μέλη του κόμματος». 

Την πρωτοβουλία Τεμπονέρα αποδοκίμασαν στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, που του καταλόγισε προσωπικές στρατηγικές, άφησε αιχμές για τη συμμετοχή της Αχτσιόγλου. μιλώντας για «υποκλαπείσες έδρες» και είπε ότι δεν θα πήγαινε σε μια τέτοια εκδήλωση. Ο Γιώργος Καραμέρος είπε ότι έχουν μπροστά τους ευρωεκλογές και «δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους ζυμώσεις», ενώ ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης σχολίασε πως αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν «την έγκριση των ηγετικών κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ».

Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τους νεοπροεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε το θέμα της εκδήλωσης ούτε η συμμετοχή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία, για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στους «αποστάτες» που διέσπασαν το κόμμα και «έκλεψαν» τις έδρες. 

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει στη LiFO ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει διαρκώς στο κόμμα του πως θα αγωνιστούν για να πάνε πολύ καλά στις ευρωεκλογές, καθώς είναι ήδη αξιωματική αντιπολίτευση στα γκάλοπ, και ότι είναι μονόδρομος για το ΠΑΣΟΚ να γίνει ο ισχυρός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν μπορεί να εμφανίζεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια εκδήλωση, όταν έχουμε δώσει ήδη την απάντηση στο ερώτημα. Εκτός αν ο Μ.Χριστοδουλάκης έχει διαφορετική άποψη» λέει, αφήνοντας αιχμές ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται από τον Τεμπονέρα ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα αυτά μεταφέρθηκαν και στον ίδιο τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος φαίνεται να έκανε και δεύτερες σκέψεις όταν, μιλώντας στο ραδιόφωνο (Real Fm), είπε ότι δέχθηκε την πρόσκληση να μιλήσει σε μια εκδήλωση, αλλά δεν θέλει να παίξει τον ρόλο της «πατερίτσας» άλλων. Παρόλα αυτά και παρότι αρνήθηκε ότι αμφισβητεί το κόμμα του, είπε: «Θεωρώ ότι είναι καλό να συζητάμε σε μια συγκυρία που ο προοδευτικός χώρος φαίνεται ότι δεν έχει ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, πάντως, τον άδειασε επιδεικτικά, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμμετοχή του Μ. Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση είναι εκτός γραμμής. Είπε ότι δεν το συζήτησε με κανέναν στο κόμμα και ότι αυτό είναι κάτι προβληματικό, μερικούς μήνες πριν τις ευρωεκλογές στις οποίες το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη δεύτερη θέση «ώστε η χώρα να αποκτήσει σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ».

Στέλεχος κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέει στη LiFO ότι οι ίδιοι είναι υπέρ του πολιτικού διαλόγου με την αριστερά και πριν από λίγες μέρες, σε εκδήλωση για τα δημόσια πανεπιστήμια, είχαν καλέσει τον Γιώργο Σταθάκη για να μιλήσει. «Είναι άλλο όμως να συζητάς πάνω σε πολιτικά θέματα και άλλο να ανοίξεις μία φάμπρικα που υπονομεύει τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές». Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μετά τη συνάντηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τεμπονέρα, αποκαλύφθηκε και ο ρόλος του Τσίπρα.

Ποιοι στηρίζουν

Παρά τις επικρίσεις και την ενόχληση που προκαλεί η εκδήλωση, δεν είναι όλοι αρνητικοί. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι από τους θερμότερους υποστηρικτές και έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Διονύση Τεμπονέρα, με τον οποίο συνομιλεί. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε ζητήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον υποστηρίξουν ως υποψήφιο περιφερειάρχη, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. 

Συνομιλητής του Γιώργου Παπανδρέου είναι και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος σήμερα αναφέρεται στον «προοδευτικό χώρο» που πρέπει να συνομιλεί, αλλά μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μάζεψε «γυρολόγους και υπολείμματα της δεξιάς» και ότι «είναι πρωθυπουργός της συναλλαγής, ντίλερ».

Σύμφωνος με την εκδήλωση λέγεται ότι είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν, «αν δεν την ενέκρινε, δεν θα δεχόταν να συναντήσει τον Τεμπονέρα στο γραφείο του λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίησή της».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα τάση του Διονύση Τεμπονέρα

LiFO politics / Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα τάση Τεμπονέρα

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ιδεολογικές διαφορές και τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια μετά τις εκλογικές ήττες, για τη νέα τάση που δημιούργησε, το Δίκτυο της Εναλλακτικής και Κοινωνικής Αριστεράς και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Αυτά που θα δούμε στις ευρωεκλογές θα είναι πρωτόγνωρα»

LiFO politics / «Αυτά που θα δούμε στις ευρωεκλογές θα είναι πρωτόγνωρα»

Ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τις νέες προκλήσεις και το ρίσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ