Επιμένει για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ η «φρουρά του Τσίπρα»

Επιμένει για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ η «φρουρά του Τσίπρα» Facebook Twitter
Η Όλγα Γεροβασίλη, σταθερή συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα και άτυπη αρχηγός της «φρουράς» του, δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ότι «ο Τσίπρας θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ». Φωτ.: Νίκος Παλαιολόγος/ SOOC
0


Η ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, σταθερή συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα και άτυπη αρχηγός της «φρουράς» του, δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ότι «ο Τσίπρας θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ». Δεν είναι μυστικό ότι αυτή είναι η επιδίωξη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που προκάλεσε αναστάτωση όμως με τη δήλωση αυτή της Ό. Γεροβασίλη είναι η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η αντιπαράθεση για την εκλογή της ηγεσίας του κορυφώνεται και αυτό είναι ένα θέμα σχεδόν ταμπού για τους έξι υποψήφιους.  

Οι περισσότεροι αποφεύγουν (όχι όλοι για τους ίδιους λόγους) να ξεκαθαρίσουν με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση τους, γι' αυτό και κάνουν ότι δεν ακούν τη Γεροβασίλη και όσους τα λένε αυτά. Προκαλεί ωστόσο εύλογη απορία σε πολλούς: πώς θεωρούν τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» ότι μπορεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί ενός σχήματος που θα περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ; Αφού αυτή είναι μια συζήτηση που κάνουν και προωθούν μόνοι τους. 

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιοι που συζητάνε μαζί τους την ιδέα του «μετώπου», αλλά όχι και το να ηγηθεί του μετώπου αυτού (αν τελικά τελεσφορήσει) ο Τσίπρας. Η «φρουρά» του επιχειρεί να εμφανίσει ως αυτονόητο ότι θα έχει τον πρώτο ρόλο και ο Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα φέρει τους ανταγωνιστές του προ τετελεσμένων. Άλλωστε, είναι ο μόνος που εργάζεται από καιρό επικοινωνιακά για να ταυτίσει το όνομά του με την ηγεσία μιας ενιαίας κεντροαριστεράς στην κοινή γνώμη. 

«Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, θα το βοηθήσει να αγκαλιαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται απαξιωμένος;», αναρωτιέται στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που δηλώνει υπέρ της αυτόνομης πορείας. Υπάρχουν όμως αρκετοί που θεωρούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πάρουν την εξουσία. 

Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος, ακόμα και το πιο φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που να λέει ότι θα αποδεχόταν την ηγεσία Τσίπρα. Οι υποστηρικτές του ποντάρουν όμως στο ότι, την ώρα που οι άλλοι θα αλληλοεξοντώνονται, εκείνος θα ολοκληρώνει το rebranding, παρουσιάζοντας ένα «ωριμότερο» πρόσωπο και έχοντας ενισχύσει τη χαμηλή δημοφιλία του.

Οι αρχικές σκέψεις του Τσίπρα, όπως προκύπτει από όσα έχει μεταφέρει σε συνομιλητές του, ήταν να εμφανιστεί μετά τις ευρωεκλογές, αλλά η χιονοστιβάδα των αρνητικών εξελίξεων που ακολούθησε δεν του το επέτρεψε. Τώρα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, σκέφτεται να περιμένει τις εθνικές εκλογές του 2027, πιστεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ. «Τότε μπορεί να παρουσιαστεί –αυτό είναι το σκεπτικό– μια πρόταση τύπου "Ελιάς", δηλαδή συνασπισμού κομμάτων, με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει έμπειρο πολιτικό στέλεχος που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και μετά βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του σημερινού ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μη βλέπει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. έρευνα της OpinionPoll) και αυτό είναι ένα εμπόδιο για όσους προωθούν τη συνεργασία. «Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, θα το βοηθήσει να αγκαλιαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται απαξιωμένος;», αναρωτιέται στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που δηλώνει υπέρ της αυτόνομης πορείας. Υπάρχουν όμως αρκετοί που θεωρούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πάρουν την εξουσία. 

Αυτή την περίοδο ειδικά, αρκετά «πασοκογενή» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές στις τελευταίες εθνικές εκλογές έχουν αναλάβει ρόλο «προξενητή» με το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπόσχονται και προσωπική υποστήριξη σε υποψήφιους, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν προσεγγίζουν μόνο έναν υποψήφιο. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι ένας από εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά, καθώς βρέθηκαν εκτός Βουλής μετά τις εθνικές εκλογές και δεν έχουν κάποιον θεσμικό ρόλο. Εδώ και αρκετό καιρό προωθεί την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, όπου θέλει να φέρει και τον Αλέξη Τσίπρα για να ηγηθεί ενός κοινού φορέα! Αυτό ήταν και το μήνυμα ενός βίντεο που έφτιαξε και ανάρτησε εχθές, το οποίο παρουσιάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα ως συνεχιστή του, υπό τους ήχους του τραγουδιού «3η Σεπτεμβρίου» από το «Μεγάλο μας Τσίρκο». Το βίντεο, που προκάλεσε θυμηδία και σκωπτικά σχόλια, συνοδεύτηκε από μια ξύλινη δήλωση, η οποία στο τέλος έλεγε: «Η ελπίδα έρχεται με όραμα, σοβαρότητα και ελπίδα για το μέλλον του λαού μας. Είμαστε εδώ για τη συνεργασία του προοδευτικού κόσμου».

Τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι δεν τη θέλουν ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε ο Παύλος Πολάκης, καθώς αυτούς τους δύο δεν τους συμπεριλαμβάνει, για την ώρα, κανένα από τα σχετικά σενάρια. Για άλλη μια φορά, όμως, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ που προωθούν τη συνεργασία ή και την ένωση των δύο κομμάτων δεν μιλάνε καθαρά στους ψηφοφόρους τους και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Επιμένουν ότι δεν θα συνομιλήσουν με ηγετικά στελέχη και με την κομματική γραφειοκρατία, ενώ συνομιλούν ήδη.

Αντιθέτως, οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν συνεργασία το λένε ανοιχτά. Το επιχείρημα των συριζαίων που επιδιώκουν «εισοδισμό» στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, αυτοί που διαφωνούν τούς λένε πως εκείνοι έχουν νικήσει στο παρελθόν έναν Μητσοτάκη και μάλιστα μόνοι τους. 

Στην πραγματικότητα, οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλονται σε κάποιες υπερδυνάμεις του Μητσοτάκη, αλλά στις δικές του αδυναμίες. Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει πώς θα πάρουν την εξουσία για να απολαύσουν τα προνόμιά της οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ενδιαφέρει ποιοι θα κάνουν καλύτερη τη χώρα και πώς. Και για αυτό το θέμα ακούνε ελάχιστα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ