Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας 

Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας  Facebook Twitter
O Κυριάκος Μητσοτάκης τυχαίνει να πιστεύει ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. «Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», ανέφερε. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΗΤΑΝ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑΣ
 εντός και εκτός συνόρων, καθώς το πρώτο θέμα διεθνώς ήταν η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και οι συνέπειες που θα έχουν οι πολιτικές που θα εφαρμόσει. Στην Ελλάδα κυριαρχεί επίσης εδώ και καιρό στον δημόσιο διάλογο το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πέρα από τον συμβολισμό που έχει, σηματοδοτεί και μια πολιτική στροφή που φαίνεται να δοκιμάζει εδώ και λίγο καιρό. 

Ιδιαίτερη αίσθηση, σε αυτό το κλίμα, προκάλεσε η αλλαγή της θέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και την αναφορά στην ομιλία του ότι «στο εξής η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό». Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε και δύο αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν για την προώθηση της φυλετικής ισότητας και για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, μέχρι πριν από λίγο καιρό στα θέματα αυτά ταυτιζόταν με την πολιτική Μπάιντεν και όχι με την πολιτική Τραμπ. Είναι ο πρωθυπουργός που έφερε τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή και τον ψήφισε, παρά τις αντιδράσεις που γνώριζε τότε ότι θα υπήρχαν και μέσα στο κόμμα του, δίνοντας την εντύπωση ότι για εκείνον ήταν ένα θέμα αρχών, γι’ αυτό αψήφησε το πολιτικό κόστος. Φαίνεται, όμως, πως το πολιτικό κόστος ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι περίμενε και η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, μαζί με τη συντηρητική στροφή που βλέπουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τον έκαναν να αναθεωρήσει μερικώς, εξού και οι «διορθωτικές» κινήσεις που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα. 

Η αντίφαση ανάμεσα στις πολιτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια ο πρωθυπουργός και σε όσα έλεγε τότε με όσα λέει από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά είναι προφανής

Κατά τη συζήτησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Enrico Letta, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως τυχαίνει να πιστεύει ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. «Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», ανέφερε. 

Στις 19 Ιουλίου 2022, ωστόσο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», είχε μιλήσει για «τα δικαιώματα των intersex ατόμων, παιδιών δηλαδή που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του φύλου τους» και για «τις ολέθριες συνέπειες» της άγνοιας και του φόβου «για ένα πρόβλημα που είναι πιο διευρυμένο απ’ όσο νομίζαμε μέχρι στιγμής». Είχε δηλώσει επίσης: «Οι ειδικοί μάς λένε ότι σχεδόν ένας στους εκατό ανθρώπους μπορεί να γεννιέται με κάποια παραλλαγή φύλου». Ολα εκείνα που έλεγε πριν από δυόμισι χρόνια είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που είπε την Τρίτη στη συζήτηση με τον Λέτα. Στη συζήτηση αυτή αναφέρθηκε επίσης σε «ακραίες θέσεις του ρεύματος woke (wokism) στις ΗΠΑ» οι οποίες «είχαν ως αποτέλεσμα το εκκρεμές να ταλαντεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Στις 17 Μαρτίου του 2021, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συστήθηκε επιτροπή η οποία συνέταξε την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Στο σχέδιο αυτό, το οποίο έχει αναρτηθεί στο επίσημο σάιτ του πρωθυπουργού, υπάρχει ειδική αναφορά στα «ζητήματα που αφορούν τα ιντερσεξ άτομα», όπου αναφέρεται ότι «ίντερσεξ είναι ένας διεθνής όρος-ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ευρύ φάσμα των φυσικών σωματικών παραλλαγών των χαρακτηριστικών φύλου».

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, η στροφή Μητσοτάκη άρχισε μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη συντηρητική στροφή της Ευρώπης και όχι μετά την αντίδραση στελεχών και μελών του κόμματός του και την ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ. Αυτό που υποστηρίζουν, δηλαδή, είναι ότι ο πρωθυπουργός επηρεάστηκε περισσότερο από το διεθνές κλίμα και την αλλαγή του παρά από το εσωτερικό.

Η στροφή αυτή έγινε αντιληπτή αρχικά τον περασμένο Νοέμβριο σε μια συζήτηση που είχε με τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Μπρικνέρ, κατά την οποία είχε μιλήσει για την «τυραννία των μειοψηφιών» οι οποίες «δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε «βαφτίζουν» φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», είχε πει.

Τότε είχε εκφράσει τον φόβο «ότι η υποχρέωση να ακούς έχει χαθεί στην αποκαλούμενη woke κουλτούρα στις ΗΠΑ». Είχε επισημάνει, όμως, κάτι που είπε και τώρα, ότι δεν θεωρεί πως η woke κουλτούρα υπάρχει στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα. «Εάν επαφίεται σ’ εμένα, δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα», δήλωσε. «Δεν πρέπει να συγχέουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελεί πυλώνα του φιλελευθερισμού, με την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό που ορίζουμε ως woke κουλτούρα στις ΗΠΑ, όπου ο διάλογος έχει γίνει τόσο διχαστικός ώστε να έχει πάψει να συνιστά διάλογο». Αυτά είπε τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν η πρώτη φορά μετά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που έκανε μια τέτοιου περιεχομένου τοποθέτηση. 

Η αναθεώρηση της πολιτικής στάσης του στα θέματα αυτά, ή έστω της επικοινωνιακής –πρόκειται πάντως για τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού–, επηρέασαν και την πολιτική επιλογή που έκανε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρότεινε ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οδηγήθηκε σε μια πιο συντηρητική πρόταση. 

Οι αντίφαση ανάμεσα στις πολιτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια ο πρωθυπουργός και σε όσα έλεγε τότε με όσα λέει από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά είναι προφανής. Άλλαξε γνώμη ή πρόκειται για επικοινωνιακή στρατηγική προκειμένου να μην έχει άλλο πολιτικό κόστος; Όσοι έφυγαν, πάντως, από τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πειστούν από τη στροφή αυτή, ενώ απογοητεύει και κάποιους άλλους. Ενδεχομένως το εκκρεμές του Μαξίμου να συνεχίσει τις ταλαντώσεις μέχρι να αποφασίσει. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ