Γιατί δεν ανησυχεί τον Μητσοτάκη ο Τραμπ, και η σχέση με τον Μάρκο Ρούμπιο

Γιατί δεν ανησυχεί τον Μητσοτάκη ο Τραμπ, και η σχέση με τον Μάρκο Ρούμπιο Facebook Twitter
O Ντόναλντ Τραμπ προσκαλεί τον Μάρκο Ρούμπιο στο μικρόφωνο κατά τη διάρκεια του Miami-Dade County Fair and Exposition στη Φλόριντα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ στην πλατφόρμα X συνεχάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά καθήκοντά του από χθες, μετά την ορκωμοσία. 

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή, στρατηγική μας σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, που εκφράζει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την ίδια γραμμή στην οποία βαδίζει η χώρα εδώ και πολλά χρόνια, με όλους τους πρωθυπουργούς. Ακόμα και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η τότε ηγεσία δεν αμφισβήτησε ποτέ τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αντιθέτως εργάστηκε για να γίνουν ακόμα πιο στενοί και να καμφθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα της αριστεράς.  

Είναι σαφές πως, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλή σχέση με τη διοίκηση Μπάιντεν, δεν είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θρηνούν για την επιστροφή του Τραμπ· αντιθέτως πιστεύει ότι οι σχέσεις και με τη νέα διοίκηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν χθες ότι η  Ελλάδα έχει στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και ότι ο πρωθυπουργός είχε συνεργαστεί καλά με τη διοίκηση Τραμπ στην προηγούμενη θητεία του, «τότε που μπήκαν και τα θεμέλια της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία». «Αυτό που ζητάει ο Τραμπ από την Ευρώπη, την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% και κάποιους τους ενοχλεί, εμείς ως χώρα ήδη το δαπανούμε. Η κυβέρνησή μας επίσης είναι υπέρ της πολιτικής της μείωσης φόρων και έχει φιλοεπενδυτική πολιτική».

Στην ερώτηση αν η αλλαγή του πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ προβληματίζει ή ανησυχεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η απάντηση είναι πως αυτό που τον απασχολεί είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και το πώς αυτή θα ξεπεράσει τα εμπόδια που περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του. 

Είναι σαφές πως, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλή σχέση με τη διοίκηση Μπάιντεν, δεν είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θρηνούν για την επιστροφή του Τραμπ· αντιθέτως πιστεύει ότι οι σχέσεις και με τη νέα διοίκηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

«Σας θυμίζω ότι όταν ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο, τον είχε προσκαλέσει και ο Μάρκο Ρούμπιο από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος. 

Αναφέρει επίσης πως ο Ρούμπιο τον είχε υποδεχθεί τότε και είχαν συνομιλήσει και ότι η σχέση αυτή διατηρήθηκε. «Σε διμερές επίπεδο δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Για την επιβολή δασμών και τα υπόλοιπα θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Τραμπ με την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως για την Ε.Ε. είναι τι θα κάνει η ίδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της». 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ο Τραμπ έχει ζητήσει τις παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του State Department, τους οποίους έχει κατηγορήσει ως βαθύ κράτος και γραφειοκράτες, καθώς προετοιμάζεται να ανατρέψει την πολιτική της διοίκησης Μπάιντεν. Στις αναγκαστικές αποχωρήσεις το δημοσίευμα συμπεριλαμβάνει και τον Τζεφ Πάιατ, ο οποίος ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πριν από τον Τζορτζ Τσούνη. 

Οι προτεραιότητες του Τραμπ «περιλαμβάνουν την επιβολή σαρωτικών δασμών σε συμμάχους και αντιπάλους, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την εδραίωση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα», αναφέρει η «Washington Post», και γι' αυτό χρειάζεται στελέχη που πιστεύουν στην πολιτική του. 

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας εξωτερικής πολιτικής που θα χαράξει η διοίκηση Τραμπ και ιδιαίτερα το πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM