Γιατί δεν ανησυχεί τον Μητσοτάκη ο Τραμπ, και η σχέση με τον Μάρκο Ρούμπιο

Γιατί δεν ανησυχεί τον Μητσοτάκη ο Τραμπ, και η σχέση με τον Μάρκο Ρούμπιο Facebook Twitter
O Ντόναλντ Τραμπ προσκαλεί τον Μάρκο Ρούμπιο στο μικρόφωνο κατά τη διάρκεια του Miami-Dade County Fair and Exposition στη Φλόριντα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ στην πλατφόρμα X συνεχάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά καθήκοντά του από χθες, μετά την ορκωμοσία. 

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή, στρατηγική μας σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, που εκφράζει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την ίδια γραμμή στην οποία βαδίζει η χώρα εδώ και πολλά χρόνια, με όλους τους πρωθυπουργούς. Ακόμα και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η τότε ηγεσία δεν αμφισβήτησε ποτέ τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αντιθέτως εργάστηκε για να γίνουν ακόμα πιο στενοί και να καμφθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα της αριστεράς.  

Είναι σαφές πως, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλή σχέση με τη διοίκηση Μπάιντεν, δεν είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θρηνούν για την επιστροφή του Τραμπ· αντιθέτως πιστεύει ότι οι σχέσεις και με τη νέα διοίκηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν χθες ότι η  Ελλάδα έχει στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και ότι ο πρωθυπουργός είχε συνεργαστεί καλά με τη διοίκηση Τραμπ στην προηγούμενη θητεία του, «τότε που μπήκαν και τα θεμέλια της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία». «Αυτό που ζητάει ο Τραμπ από την Ευρώπη, την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% και κάποιους τους ενοχλεί, εμείς ως χώρα ήδη το δαπανούμε. Η κυβέρνησή μας επίσης είναι υπέρ της πολιτικής της μείωσης φόρων και έχει φιλοεπενδυτική πολιτική».

Στην ερώτηση αν η αλλαγή του πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ προβληματίζει ή ανησυχεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η απάντηση είναι πως αυτό που τον απασχολεί είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και το πώς αυτή θα ξεπεράσει τα εμπόδια που περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του. 

Είναι σαφές πως, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλή σχέση με τη διοίκηση Μπάιντεν, δεν είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θρηνούν για την επιστροφή του Τραμπ· αντιθέτως πιστεύει ότι οι σχέσεις και με τη νέα διοίκηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

«Σας θυμίζω ότι όταν ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο, τον είχε προσκαλέσει και ο Μάρκο Ρούμπιο από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος. 

Αναφέρει επίσης πως ο Ρούμπιο τον είχε υποδεχθεί τότε και είχαν συνομιλήσει και ότι η σχέση αυτή διατηρήθηκε. «Σε διμερές επίπεδο δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Για την επιβολή δασμών και τα υπόλοιπα θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Τραμπ με την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως για την Ε.Ε. είναι τι θα κάνει η ίδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της». 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ο Τραμπ έχει ζητήσει τις παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του State Department, τους οποίους έχει κατηγορήσει ως βαθύ κράτος και γραφειοκράτες, καθώς προετοιμάζεται να ανατρέψει την πολιτική της διοίκησης Μπάιντεν. Στις αναγκαστικές αποχωρήσεις το δημοσίευμα συμπεριλαμβάνει και τον Τζεφ Πάιατ, ο οποίος ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πριν από τον Τζορτζ Τσούνη. 

Οι προτεραιότητες του Τραμπ «περιλαμβάνουν την επιβολή σαρωτικών δασμών σε συμμάχους και αντιπάλους, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την εδραίωση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα», αναφέρει η «Washington Post», και γι' αυτό χρειάζεται στελέχη που πιστεύουν στην πολιτική του. 

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας εξωτερικής πολιτικής που θα χαράξει η διοίκηση Τραμπ και ιδιαίτερα το πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ