Βουλή: Χωρίς απαντήσεις οι δύσκολες ερωτήσεις για τις τρομακτικές πυρκαγιές

Πολλά ερωτήματα άφησε αναπάντητα ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές Facebook Twitter
Αν και η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να έχει εφιαλτικές διαστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε διαπιστώσεις που μπορεί ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τυχόν επιχειρησιακά λάθη ή πλημμελή αντιπυρική θωράκιση της περιοχής. Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ που δέχτηκε για την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τη φωτιά που έχει καταστρέψει το πολύτιμο δάσος της Δαδιάς και που κατακαίει τον Εβρο για 13η ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ως ασπίδα τις πυροσβεστικές δυνάμεις: «Και όταν θα αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για δωδέκατη μέρα, θα πρέπει να μας πείτε ευθέως αν επιρρίπτετε ευθύνες σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σβήσουν τη φωτιά», είπε.  

Αν και η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να έχει εφιαλτικές διαστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε διαπιστώσεις που μπορεί ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τυχόν επιχειρησιακά λάθη ή πλημμελή αντιπυρική θωράκιση της περιοχής.

Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν μπορεί να έρχεστε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες» αλλά ταυτόχρονα «να λέτε "μα καίει η φωτιά 13 μέρες"», ενώ ανέφερε ότι διατέθηκαν έξι εκ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία της Δαδιάς.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση επίσης για το πώς η φωτιά έφτασε να απειλήσει την αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου και για την ανατίναξη των πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της βάσης. 

Ως γενεσιουργά αίτια των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε κυρίως την κλιματική κρίση και τους εμπρησμούς.

Ως γενεσιουργά αίτια των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε κυρίως την κλιματική κρίση και τους εμπρησμούς. Για τους εμπρησμούς μάλιστα φαίνεται να έκλεισε το μάτι στα σενάρια συνωμοσιολογίας για τα οποία κατηγόρησε στη συνέχεια τα κόμματα από τα δεξιά του, ότι επιδίδονται σε τέτοιου είδους αφηγήματα: «Είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας».

Πολλά ερωτήματα άφησε αναπάντητα ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές Facebook Twitter
Οι στατιστικές των καμένων μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους, όπως και οι αριθμοί, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής... Φωτ.: SOOC

Εκείνο που επίσης ανέμενε ο επιστημονικός κόσμος και η κοινωνία και δεν έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την οργάνωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εποπτείας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών με συγκεκριμένους πόρους που θα πρέπει να διοχετεύονται ετησίως για έργα αντιπυρικής προστασίας. Κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε.

Εξήγγειλε βέβαια ότι από το ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν περισσότερο από 200 εκ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης και προστασίας. Ωστόσο, όπως είπε, αυτοί οι πόροι θα είναι «οne off». «Μετά θα πρέπει να βρούμε αντίστοιχους πόρους για να υποστηρίζουμε αυτές τις δράσεις στο μέλλον».

Ανακοίνωσε, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιτακτικά ζητούν και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνει για την προστασία των δασών δεκάδες ειδικοί που κατέθεσαν τις απόψεις τους το τελευταίο δίμηνο που η χώρα βρίσκεται μέσα στην πύρινη δίνη. Να δημιουργηθεί δηλαδή οργανωμένο σχέδιο πρόληψης το οποίο βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Στην κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το ρεκόρ των καμένων εκτάσεων έκανε επίσης τη δική του ανάγνωση. Οι στατιστικές, όπως είπε, των καμένων μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους, όπως και οι αριθμοί. Για να αποδείξει  ότι τα νούμερα δεν λένε από μόνα τους τίποτα και στη συγκριτική αποτίμηση των φετινών πυρκαγιών με τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν «αποσπασματικά στοιχεία», ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρόδο και την Πάρνηθα.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ότι «όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία. Ούτε όλες οι φωτιές έχουν την ίδια επίπτωση τελικά στο περιβάλλον».

Για τη Ρόδο εξήγησε ότι από τα 160 χιλιάδες καμένα στρέμματα που ήταν η περίμετρος της φωτιάς, την οποία χαρτογράφησε το Copernicus, μόνο το 10% από τη συνολική αυτή καμένη έκταση αφορά «πραγματικά σοβαρή οικολογική ζημιά».

Για την Πάρνηθα χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως είπε, κάηκαν περισσότερες εκτάσεις από αυτές που έγιναν στάχτη το 2007: «Η φωτιά στην Πάρνηθα το 2007 ήταν καταστροφική όχι για τον αριθμό των στρεμμάτων που έκαψε, αλλά γιατί πολύ απλά έφτασε στο ελατοδάσος της Πάρνηθας και έκαψε το μισό». 

Στη φετινή πυρκαγιά όμως, παρόλο που «έγινε μία σοβαρή ζημιά, προστατεύτηκε ο βασικός πυρήνας του εθνικού δρυμού και δεν έφτασε η φωτιά στα έλατα, όπως δυστυχώς είχε φτάσει το 2007», εξήγησε.

Η ανάγνωση αυτή βέβαια δεν έχει κανένα νόημα για τη Δαδιά. Αν και η συζήτηση στη Βουλή γινόταν την ώρα που η φωτιά στον Έβρο συνέχιζε –και συνεχίζει– να καίει ανεξέλεγκτη ό,τι απέμεινε, ο πρωθυπουργός βρήκε στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται «μία αχτίδα αισιοδοξίας»: «η Δαδιά είχε καεί και πάλι ολοσχερώς», όπως είπε, «κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’50 και τριάντα χρόνια μετά ήταν ήδη ένα ώριμο και παραγωγικό δάσος».

Για την επιβεβαίωση της διαφορετικής ανάγνωσης των στατιστικών δεδομένων δεν αποφεύχθηκε και η μακάβρια σύγκριση με το Μάτι. Απευθυνόμενος στον Σ. Φάμελλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι στατιστικά «ήταν μία καλή, πολύ καλή χρονιά, χάσαμε μόνο 120.000 στρέμματα. Χάσαμε όμως και 104 ανθρώπους. Αυτό δεν αποτυπώνεται σε καμία στατιστική οριζόντια».

Κανένα σαφές σχέδιο δεν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και για τη διαχείριση των δασών, η οποία, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την πρόληψη και το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών, με μεγάλους σύγχρονους δασικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι, όπως είπε, «μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας και πρόληψης». Το σχέδιο όμως αυτό για το πώς θα γίνουν τα δάση πιο παραγωγικά ακόμη δεν υπάρχει, αλλά δρομολογείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αίσθηση προκάλεσε ο εκνευρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις αναφορές της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία υποστήριξε ότι στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας που κατηγορούνται για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι όχι μόνο δεν είδαν την πόρτα της εξόδου από την πυροσβεστική, αλλά αναβαθμίστηκαν κιόλας.

Ο πρωθυπουργός φανερά εκνευρισμένος μίλησε για το τεκμήριο της αθωότητας: «Οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε σήμερα μπορεί να είναι στη Δαδιά και να πολεμούν τη φωτιά μέσα στο δάσος και να ακούν εσάς να κουνάτε το δάχτυλο, να θέλετε να τους βάλετε φυλακή και μετά να κόπτεστε για την πυροσβεστική και να λέτε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Με τη λήξη της συζήτηση στη Βουλής δυστυχώς δεν «έληξε» και η πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία έχει πάρει νέες εφιαλτικές διαστάσεις, όπως επίσης και οι φωτιές σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.

Σε ολόκληρη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 68 συνολικά πυρκαγιές και δυστυχώς στον απολογισμό ο οποίος δεν έχει γραφεί ακόμη, όποια ανάγνωση και αν επιχειρηθεί, δεν είναι μάλλον εύκολο να δει κανείς την αισιόδοξη πλευρά για το πώς θα αλλάξουν οι ζωές εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων ανθρώπων από τις καταστροφές των περιουσιών και του φυσικού κεφαλαίου που χάθηκε, είτε πρόκειται για δάση είτε για γεωργική γη.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Οπτική Γωνία / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ