ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Tο βάρος των δεινοσαύρων και η ανακούφιση για τα ελληνοτουρκικά

Καραμανλής Facebook Twitter
Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι ξανά βουλευτής ερμηνεύτηκε από ορισμένους, κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, ως αποδοκιμασία.
0



ΤA TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
 η Τουρκία υπήρξε ένας εξαιρετικά απρόβλεπτος παράγοντας που έκανε αμφίβολη την ομαλή προεκλογική πορεία στη χώρα μας. Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν σε θέση να προβλέψει πού θα οδηγούσε η ακραία ρητορική αλλά και πρακτική που υιοθέτησε η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα. Αυτό άλλαξε με τους σεισμούς που την έπληξαν και την αλληλεγγύη που έσπευσε να εκδηλώσει εμπράκτως η Ελλάδα. Η Τουρκία έριξε τους τόνους και η ένταση υποχώρησε. Σήμερα πάλι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν πρόκειται για μια σύντομη εκεχειρία ή για ανακωχή, αλλά η επικρατούσα εκτίμηση είναι πως το διάστημα αυτό η Τουρκία θα ασχολείται με τις πληγές της και θα παγώσει, για λίγο τουλάχιστον, τον προηγούμενο σχεδιασμό.

Στη ΝΔ πολλοί γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του δεν είναι καλές και συχνά εκδηλώνεται αντιπαλότητα με σημαντικές παρενέργειες. Παρ' όλα αυτά, το θέμα είναι «απαγορευμένο». Κανείς δεν μιλά για αυτό και όλοι κάνουν σαν να μη συμβαίνει.

Χωρίς το άγχος του Ερντογάν

Η απάλειψη του παράγοντα της αβεβαιότητας που προκαλούσε η Τουρκία φέρνει ανακούφιση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορούν τώρα να σχεδιάσουν την προεκλογική τους στρατηγική χωρίς να ανησυχούν όπως πριν ότι αυτή μπορούσε να ανατραπεί εξαιτίας της Τουρκίας. Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχούσε, καθώς φοβόταν ότι μια κρίση, όπως εκείνη του Έβρου το 2020, θα μπορούσε να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από τον πρωθυπουργό και να εκτινάξει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, όπως τότε. Άλλωστε, ο εξωτερικός κίνδυνος προκαλεί σχεδόν πάντα συσπείρωση γύρω από αυτόν που έχει την εξουσία. Οπότε και οι δύο επιθυμούν ηρεμία στα ελληνοτουρκικά.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

blinken dendias Facebook Twitter
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα. Φωτ.: Eurokinissi

Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο από την κάμψη της επιθετικότητας της Τουρκίας και, όπως διαπιστώθηκε με την άφιξη Άντονι Μπλίνκεν, οι διαφορές στα εθνικά θέματα ανάμεσα στα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) δεν είναι τόσο μεγάλες. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα (ο οποίος συνάντησε Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα) πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, σε αντίθεση με εκείνο που επικράτησε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, που ήταν πιο τυπικό και αμήχανο, παρότι οι τόνοι είχαν πέσει. Ο Μπλίνκεν είναι από εκείνους που θέλουν να κρατηθεί η Τουρκία σχεδόν πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο, αν και το ένα πόδι της το έχει περίπου εκτός. Η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ωστόσο για τη συνεδρίαση της επιτροπής Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την εξέταση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ εκλήφθηκε ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πίεσης.

Τουρκία: Αβεβαιότητα παντού

Στην Τουρκία παραμένει η αβεβαιότητα για τα πάντα. Για πρώτη φορά, μετά τους σεισμούς η εκλογική νίκη του Ερντογάν δεν θεωρείται βέβαιη. Επίσης, δεν είναι βέβαιο αν οι εκλογές θα διεξαχθούν σε κανονικό χρόνο ή θα μετατεθούν, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει την εξουσία από τον Ερντογάν. Η καταδίκη του Ιμάμογλου δεν είναι γνωστό αν θα τελεσιδικήσει, γεγονός που πιθανώς θα του στερήσει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν. 

Το χτύπημα της Ντόρας

ntora mpakogianni Facebook Twitter
Στη ΝΔ πολλοί γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του δεν είναι καλές και συχνά εκδηλώνεται αντιπαλότητα με σημαντικές παρενέργειες. Φωτ.: Eurokinissi

Σε αυτήν τη σχετικά θετική για την Ελλάδα συγκυρία γύρω από τα ελληνοτουρκικά η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι θεωρεί αποδεκτή τη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία και άκαιρη την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Οι δηλώσεις αυτές είναι κόκκινο πανί για μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς δεν πίστεψε ότι έγιναν τυχαία. «Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα πολύ έμπειρο πολιτικό στέλεχος για να μη γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις προκαλούν μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. Το γιατί επέλεξε να τις κάνει και μάλιστα προεκλογικά μπορεί να το συμπεράνει ο καθένας» σχολίαζε στέλεχος της ΝΔ που θεωρεί βέβαιο ότι αυτό ήταν ένα πολιτικό χτύπημα στον αδελφό της.  

Στη ΝΔ πολλοί γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την αδελφή του δεν είναι καλές και συχνά εκδηλώνεται αντιπαλότητα με σημαντικές παρενέργειες. Παρόλα αυτά, το θέμα είναι “απαγορευμένο”. Κανείς δεν μιλά για αυτό και όλοι κάνουν σαν να μην συμβαίνει. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και όχι τον αδελφό της όταν αμφότεροι διεκδίκησαν την ηγεσία της ΝΔ. Αντιθέτως, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στήριξε τότε ο Αντώνης Σαμαράς, για τον οποίο η έχθρα της Ντόρας Μπακογιάννη παραμένει άσβεστη.

Όλα αυτά τα χρόνια στο παρασκήνιο υπήρχε συχνά αρκετή ένταση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ντόρας Μπακογιάννη και η υπόθεση των υποκλοπών επιδείνωσε την κατάσταση περισσότερο. Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού περί συνεκμετάλλευσης σε προεκλογική περίοδο, ενώ γνωρίζει ότι ο Μητσοτάκης έχει πρόβλημα στα δεξιά του, δεν θεωρήθηκαν τυχαίες. Αν ήταν η τελευταία της λέξη ή θα ακολουθήσει κι άλλο χτύπημα μέχρι τις εκλογές, θα δείξει.

Οι «δεινόσαυροι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, εκτός από την αδελφή του, έχει να αντιμετωπίσει κι άλλους «δεινοσαύρους» του κόμματος. Η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι ξανά βουλευτής ερμηνεύτηκε από ορισμένους, κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, ως αποδοκιμασία. Πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του αναφέρουν ότι επιθυμούσε να αποχωρήσει εδώ και χρόνια, αλλά δεν το έκανε επειδή οι προηγούμενες πολιτικές μάχες ήταν κρίσιμες για τη ΝΔ και δεν ήθελε να κατηγορηθεί ως λιποτάκτης. «Τώρα η ΝΔ είναι ισχυρή και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι φεύγει στα δύσκολα», ανέφερε φιλικό του πρόσωπο. 

Οι καραμανλικοί στο κόμμα της ΝΔ είναι εδώ και καιρό «είδος υπό εξαφάνιση». Ο καραμανλικός μηχανισμός έχει ξηλωθεί ήδη από την περίοδο Σαμαρά και όλα τα υπόλοιπα είναι μύθος. Ακόμα και ο ίδιος ο 67χρονος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να παραπονιέται συχνά πως το κόμμα δεν είναι το ίδιο με αυτό που άφησε. Οι οπαδοί του επιδεικνύουν ως πολιτικά επιτεύγματα το βέτο στο Βουκουρέστι κατά της ένταξης της τότε πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τη στάση του στο Κυπριακό, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν για τις ευθύνες που του αναλογούν για τη χρεοκοπία της χώρας, για τις οποίες και ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να λογοδοτήσει. 

Εδώ και δέκα χρόνια είναι βουλευτής χωρίς σταυρό, αφού ο νόμος θέλει τους πρώην πρωθυπουργούς να καταλαμβάνουν μία θέση στη Βουλή τιμητικά, χωρίς η εκλογή τους να εξαρτάται από την κρίση του εκλογικού σώματος. Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής αυτά τα δέκα χρόνια είναι βουλευτής χωρίς κανένα κοινοβουλευτικό έργο και συμμετοχή σε αυτό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απουσία του θα βλάψει τον πρωθυπουργό, ωστόσο ο ίδιος δεν μοιάζει να δυσαρεστήθηκε από την απόφαση του Καραμανλή να αποσυρθεί. 

karamanlis samaras Facebook Twitter
Ο καραμανλικός μηχανισμός έχει ξηλωθεί ήδη από την περίοδο Σαμαρά και όλα τα υπόλοιπα είναι μύθος. Φωτ.: Eurokinissi

Ο 71 ετών Αντώνης Σαμαράς ήταν άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η σχέση τους πέρασε επίσης δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αυτή την περίοδο η ένταση έχει κάπως υποχωρήσει, αν και οι σχέσεις τους δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Η επιρροή που ακόμα διαθέτει ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα δεξιό κοινό τον καθιστά σχεδόν απαραίτητο αυτή την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται τη στήριξή του, καθώς θεωρεί πως δεν έχει περιθώρια για νέες απώλειες από τα δεξιά του, και ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα. 

Ο άλλος πολιτικός «δεινόσαυρος» που απασχόλησε πρόσφατα τον πρωθυπουργό ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με τον οποίο πλέον δεν έχουν στενή σχέση, όπως στο παρελθόν. Ο Βενιζέλος, παρότι συνεργάστηκε σχεδόν ανέφελα με τον Αντώνη Σαμαρά, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είχε την αντιμετώπιση που προσδοκούσε. Ο τελευταίος, ωστόσο, όταν σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του χρησιμοποίησε πολλούς δικούς του ανθρώπους σχεδόν παντού, σε βαθμό που είχε προκαλέσει ενόχληση στο κόμμα του. Ο λόγος για τον οποίο χάλασε η σχέση τους παραμένει αίνιγμα για τους περισσότερους, καθώς το πρώτο διάστημα όλοι τον θυμούνται να υπερασπίζεται την κυβερνητική γραμμή, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο ΚΙΝ.ΑΛ., με το οποίο υπήρχαν τριβές. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τριανταφύλλου: «Οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών»

Δημήτρης Τριανταφύλλου / «Οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών»

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, χαρτογραφεί την επόμενη μέρα στη γείτονα χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Ρεπορτάζ / Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή θα καταγραφούν οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ενός παράξενου και ασυνήθιστου πολιτικού τοπίου, όπως αυτό που έχει προκύψει στην Ελλάδα μετά την κρίση και λίγο πριν από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού περιβάλλοντος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ποιους ζαλίζουν τα ύψη των κτιρίων;

Ρεπορτάζ / Ποιους «ζαλίζουν» τα ύψη των κτιρίων;

Με μια μεταβατική ρύθμιση πυροσβεστικού χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις δημάρχων που διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ύψη και τα επιπλέον τετραγωνικά των νέων κτιρίων, που κερδίζονται από τα bonus δόμησης και ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ποιους και γιατί ζαλίζουν τα μεγάλα ύψη; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το «Rom Boost» και μια συζήτηση για τους Ρομά 

Οπτική Γωνία / «Δεν είναι οι Ρομά που επιλέγουν το περιθώριο, αλλά η ίδια η κοινωνία που τους περιορίζει»

Οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν το έργο «Rom Boost», επιμορφωτικές δράσεις σε κοινότητες Ρομά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ένταξης και συμπερίληψης της οργάνωσης. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις και να δοθεί φωνή και αυτοπεποίθηση στους περιθωριοποιημένους Ρομά πληθυσμούς. Εκτός όμως από το ίδιο το έργο, ενδιαφέρον έχει και η συνομιλία που ακολούθησε, με τρεις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: Στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Τρία νησιά των Κυκλάδων, η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, συγκαταλέγονται στη λίστα των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τι είναι αυτός ο κατάλογος, πώς επιλέχθηκαν τα τρία νησιά, ποιες είναι οι δράσεις που θα γίνουν στη συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απαντούν

Ντίνα Καράτζιου / Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι;

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά του καζίνου από το Μον Παρνές της Πάρνηθας στο Μαρούσι έχει μια πολυκύμαντη διαδρομή με ξεχωριστό κοινωνικό, πολιτικό, δικαστικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

Οπτική Γωνία / Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

«Συνέθεσα σταδιακά ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ανθρώπινων τύπων και ιστοριών ζωής, με βάση την οποία θα μπορούσα, κάποια στιγμή, να γράψω ένα αρκετά καλό βιβλίο». Ο Ρώσος κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Μπόρις Καγκαρλίτσκι έστειλε από το κελί του μια επιστολή στο αμερικανικό αριστερό περιοδικό Jacobin, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης από φυλακή σε φυλακή.
THE LIFO TEAM
Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Λοξή Ματιά / Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Βλέπουμε ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει άλλους διαλόγους. Όσοι συζητούν πολιτικά είναι μειοψηφικοί ή εκτός κύριου ρεύματος, ενώ οι πολλοί στέκουν αδιάφορα στο πλάι, περιμένοντας το χάζι της μάχης των αρχηγών στο TikTok.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ