«Οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών»

Δημήτρης Τριανταφύλλου: «Οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών» Facebook Twitter
Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να δείξει ότι είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελίσσεται και την επακόλουθη ανοικοδόμηση, ιδιαίτερα αυτό το επετειακό έτος που σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.
0

— Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γειτονική χώρα; Τι μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης;
Η Τουρκία σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της. Ουσιαστικά η χώρα ζει έναν παρατεταμένο εφιάλτη.

Παρότι ζω στην Κωνσταντινούπολη, μακριά από το επίκεντρο των φονικών σεισμών, το ψυχολογικό βάρος των εξελίξεων είναι αφόρητο. Κάνοντας μια βόλτα αυτές τις ημέρες σε αυτήν τη συνήθως θορυβώδη μεγαλούπολη, θα παρατηρήσει κανείς ότι όλοι είναι σιωπηλοί, σκυθρωποί, δίχως χαμόγελο.

Στην Πόλη επικρατεί μια σιωπή, με τους κάτοικους της να είναι ακόμα σοκαρισμένοι, σχεδόν κατατονικοί, ανήμποροι να χωνέψουν το μέγεθος της καταστροφής. Επικρατεί μια έντονη ανησυχία σχετικά με το εάν τα κτίρια έχουν την κατάλληλη αντισεισμική θωράκιση, μάλιστα πολλοί έχουν σπεύσει να ζητήσουν τον ελέγχό τους από πολιτικούς μηχανικούς.

Όσο ο ρυθμός ανεύρεσης επιζώντων μειώνεται με το πέρας των ημερών και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται αισθητά, επικρατεί θυμός και η αίσθηση ότι το «κράτος-πατερούλη», που αποτελεί το υπόβαθρο τις σύγχρονης Τουρκίας της τελευταίας εκατονταετίας, έχει καταρρεύσει ή τουλάχιστον δεν λειτουργεί πια.

Όσο ο ρυθμός ανεύρεσης επιζώντων μειώνεται με το πέρας των ημερών και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται αισθητά, επικρατεί θυμός και η αίσθηση ότι το «κράτος-πατερούλης», που αποτελεί το υπόβαθρο τις σύγχρονης Τουρκίας της τελευταίας εκατονταετίας, έχει καταρρεύσει ή τουλάχιστον δεν λειτουργεί πια. Ακούει κανείς ότι ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος, ότι η αξιοκρατία του κρατικού μηχανισμού έχει αντικατασταθεί από την ευνοιοκρατία και ότι το προεδρικό σύστημα είναι δυσλειτουργικό, δεδομένου ότι η γενική αίσθηση είναι ότι δυσκολεύει τη λήψη των αποφάσεων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης ‒ ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα έλλειψης οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού στις πληγέντες περιοχές.

Παρά ταύτα, η αλληλεγγύη των Τούρκων είναι αξιοθαύμαστη. Όσοι μπορούν σπεύδουν να βοηθήσουν παρέχοντας οικονομική και υλική υποστήριξη τους πληγέντες και πολλοί έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν όσους είναι πια άστεγοι.

portrait
Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων 

— Πιστεύετε ότι οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών; Θα μπορέσει η αντιπολίτευση να κερδίσει έδαφος;
Αναμφίβολα θα τις επηρεάσουν, όταν διεξαχθούν, διότι η προαναγγελθείσα ημερομηνία διεξαγωγής τους τις 14 Μαΐου πλέον δεν ισχύει. Η αντιπολίτευση πιέζει να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, που είναι και η τελευταία μέρα που μπορεί να γίνουν οι εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αλλά η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος χρειάζονται χρόνο για να δείξουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και ότι προχωράει η ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής, γι’ αυτό προτιμούν να γίνουν τον Μάρτιο του 2024, μαζί με τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές, ή, τουλάχιστον, κάποια στιγμή τον Νοέμβριο φέτος.

Αυτό θα συνιστούσε παράβαση του Συντάγματος, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι με κάποιο τρόπο θα καταφέρει να επιβάλει τη θέλησή του ο Πρόεδρος.

Η καθυστέρηση αυτή θα δοκιμάσει και την αντιπολίτευση που δεν έχει καταφέρει εδώ και δώδεκα μήνες να ανακοινώσει έναν κοινό υποψήφιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Οι διαφορετικές τακτικές που έχουν ακολουθήσει τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης (το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Καλό Κόμμα) στην πολιτική διαχείριση των σεισμών και στην κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι ενδεικτικές των μεταξύ τους εντάσεων.

— Η διαχείριση της καταστροφής μπορεί να «θυματοποιήσει» τον Τούρκο Πρόεδρο;
Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να δείξει ότι είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελίσσεται και την επακόλουθη ανοικοδόμηση, ιδιαίτερα αυτό το επετειακό έτος που σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Ως ο σύγχρονος στρατάρχης σκοπεύει να ηγηθεί της αναγέννησης της χώρας, προβάλλοντας τη Νέα Τουρκία που οραματίζεται.

Όλα δείχνουν ότι δεν προτίθεται να εύκολα απελάσει την εξουσία. Θα βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι για να μετατοπιστούν οι ευθύνες (π.χ. οι περιβόητοι κατασκευαστές), θα περιοριστεί στο μέτρο του εφικτού η δημόσια κριτική, θα κάνουν την εμφάνισή τους νέοι εχθροί (εντός και εκτός συνόρων) της εθνικής προσπάθειας ανασύνταξης και θα προβάλλεται όλο και περισσότερο το έργο της κυβέρνησης. Υπό αυτές της συνθήκες η πολιτική αξιοποίηση της «θυματοποίησής» του είναι εφικτή.

— Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις είναι θετικές, όπως παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες. Αυτό σηματοδοτεί μια νηνεμία και μια ηρεμία, μια παύση στη δημόσια αντιπαράθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και άλλων δυτικών χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει ανάγκη τη δυτική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Λογικά, θα συνιστούσε και μια αναθέρμανση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους δυτικούς θεσμούς στους οποίους ανήκει, όπως το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά είναι ακόμα νωρίς να αξιολογήσουμε εάν η Νέα Τουρκία, μετά τους σεισμούς, θα είναι διατεθειμένη να κάνει στροφή από την αυτόνομη πορεία της προς μια Δύση που θα την κρίνει και για τις σχέσεις καλής γειτονίας της και για την ποιότητα της δημοκρατίας της και των θεσμών της.

Εάν η Τουρκία αλλάξει πορεία και επανέλθει δυναμικά και συστηματικά στην εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης, θα μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι οι επιπτώσεις της εν εξελίξει ελληνικής διπλωματίας της αλληλεγγύης θα είναι θετικές και ουσιαστικές. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, σε πρώτη φάση, είναι η σύναψη ενός στρατηγικού οδικού χάρτη για το πώς να οικοδομηθεί εκ νέου η απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών.

Δημήτρης Τριανταφύλλου: «Οι σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών» Facebook Twitter
Όσο ο ρυθμός ανεύρεσης επιζώντων μειώνεται με το πέρας των ημερών και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται αισθητά, επικρατεί θυμός και η αίσθηση ότι το «κράτος-πατερούλης» έχει καταρρεύσει ή τουλάχιστον δεν λειτουργεί πια. Φωτ.: EPA

— Κατά τη γνώμη σας, η Δύση τελικά επιθυμεί την εκλογή Ερντογάν ή όχι; 
Η Δύση επιθυμεί μια πλήρως ενσωματωμένη και δημοκρατική Τουρκία που δεν θα είναι παράγοντας αστάθειας και θα δρα κατά τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Δύσης σε ένα μεταβαλλόμενο και ολοένα πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον. Εάν η Τουρκία συνεχίσει τη μοναχική της πορεία ως ένας σημαντικός πόλος του διεθνούς συστήματος με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο εκτός, η Δύση πάλι θα επιθυμούσε αυτή η Τουρκία να μην είναι παράγοντας αστάθειας.

Αυτές οι τάσεις και κατευθύνσεις μιας χώρας υπερβαίνουν την προτίμηση προσώπων στο τιμόνι της χώρας. Ανεξάρτητα από τις επιλογές της Τουρκίας όσον αφορά τη μελλοντική της ηγεσία και την πορεία της χώρας, η Δύση είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται όπως το έκανε αρκετά αποτελεσματικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Ηχητικά Άρθρα / Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Τα «Τετράδια ενός βοσκού» είναι ένα βιβλίο που καταγράφει, σε μορφή ημερολογίου, τον βιολογικό κύκλο ενός κοπαδιού στην περιοχή της Τσαπουρνιάς. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν ονόματα στις γίδες και τις προβατίνες αποτελεί μέρος της προφορικής παράδοσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων — μιας παράδοσης που πλέον έχει χαθεί.
M. HULOT
Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Radio Lifo / Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Νάσο Στασινάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γι’ αυτό το φαινόμενο της νησιωτικής χώρας, που πλέον δεν είναι εποχικό αλλά παγιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

LiFO politics / «Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

Ο Βάιος Γκανής, ένας από τους πιο γνωστούς προέδρους αγροτικών συλλόγων της χώρας, εξηγεί στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη το πώς στήθηκε η απάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφει το πελατειακό σύστημα που τροφοδοτείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τα ευτράπελα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Radio Lifo / Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Τι ακριβώς αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία ως μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης των εργαζομένων και απλοποίησης των διαδικασιών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τι οδηγεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό»

Άκου την επιστήμη / «Ο ρατσισμός γεννιέται από την ανάγκη να νιώθουμε ανώτεροι» 

Πώς διαμορφώνεται η λογική «εμείς και οι άλλοι»; Πού οφείλεται η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει; Γιατί ακόμη κυριαρχούν οι εθνοτικές διακρίσεις; Και πόσο ελεύθερο είναι τελικά το άτομο όταν ψηφίζει; Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Βίκυ Φούκα, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

LiFO politics / «Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

«Ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Κίνα και ο κύριος χαμένος είναι η Ευρώπη». Ο καθηγητής Στρατηγικής, Αθανάσιος Πλατιάς, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για «τη συμμαχία του Δράκου και της Αρκούδας», για το χάσμα με την Τουρκία, για την ελληνική στάση και το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feel-good ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ