Αυτή ήταν η Ελλάδα του Κώστα Σημίτη

CHECK Αυτή ήταν η Ελλάδα του Κώστα Σημίτη… Facebook Twitter
Ο Σημίτης ήταν μια επιλογή αυτοσυντήρησης. Και ως τέτοια, εκ του αποτελέσματος, κρίθηκε επιτυχής.
0


ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
που πέρασε από τη χώρα, όπως διατείνονται άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, ή ήταν ο άνθρωπος επί των ημερών του οποίου διαμορφώθηκαν συνθήκες στην ελληνική κοινωνία λόγω των οποίων ένα μεγάλο μέρος της στράφηκε σε πιο συντηρητικές επιλογές; Ήταν ο εκσυγχρονιστής της χώρας ή αυτός που ο εκσυγχρονισμός του είχε ένα τεράστιο κόστος σε οικονομία και κοινωνία;

Ο Κώστας Σημίτης (το αντιστασιακό παρελθόν του οποίου στη διάρκεια της δικτατορίας οφείλουμε να τιμήσουμε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που στα πέτρινα χρόνια έκαναν μια τέτοια επιλογή) εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός σε μια εποχή με έντονα σημάδια πολιτικής, κοινωνικής και αισθητικής παρακμής, η οποία συνόδευε τα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο κρίσιμο συνέδριο διαδοχής του Ανδρέα οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ είχαν κυρίως δύο επιλογές: τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος με τη βοήθεια αρκετών Μέσων είχε αποκτήσει τον εντελώς ανυπόστατο χαρακτηρισμό του «αριστερού» της ιστορίας και του συνεχιστή του παπανδρεϊσμού, και από την άλλη τον Κώστα Σημίτη που είχε το προφίλ του πιο συντηρητικού, αλλά σοβαρού και εργατικού καθηγητή, ο οποίος με την εκλογή του θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα, άγνωστη όμως τότε εποχή. Ο Γεράσιμος Αρσένης, η τρίτη επιλογή, από την αρχή δεν είχε πολλές πιθανότητες. Οριακά, για μία ψήφο, εξελέγη ο Σημίτης και ήταν μια επιλογή ρίσκου – έπρεπε να διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ανδρέα.

Τον επέλεξαν γιατί είχε πολλές πιθανότητες να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να το βγάλει από τη σχεδόν καθολική παρακμή στην οποία βρισκόταν. Ο Τσοχατζόπουλο, ο άνθρωπος που δεν έλεγε ποτέ όχι στον Ανδρέα, αν εκλεγόταν, θα ήταν ο συνεχιστής της παρακμής. 

Ο Σημίτης δεν επιλέχθηκε γιατί ήταν ο χαρισματικός ηγέτης, ούτε καν ο λαϊκός πολιτικός που μίλαγε με τα πλήθη – δεν ήταν σίγουρα λαϊκός όπως το εννοούσαν πολλοί τότε, ταυτίζοντας το λαϊκό με τον ισοπεδωτικό δημαγωγικό λαϊκισμό (που είχε ως κύρια έκφραση τον «αυριανισμό») που είχε ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με το ΠΑΣΟΚ της εποχής και όχι μόνο. Τον επέλεξαν γιατί είχε πολλές πιθανότητες να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να το βγάλει από τη σχεδόν καθολική παρακμή στην οποία βρισκόταν. Ο Τσοχατζόπουλος, ο άνθρωπος που δεν έλεγε ποτέ όχι στον Ανδρέα, αν εκλεγόταν, θα ήταν ο συνεχιστής της παρακμής. Ο Σημίτης ήταν μια επιλογή αυτοσυντήρησης. Και ως τέτοια, εκ του αποτελέσματος, κρίθηκε επιτυχής.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην ιστορία της χώρας: το πλοίο Σάμινα έπεσε σε έναν ύφαλο έξω από την Πάρο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ογδόντα ένας άνθρωποι. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, το πλοίο ήταν παλιό και λειτουργούσε με πατέντες, τα σωστικά του μέσα ήταν απαρχαιωμένα, κάποιοι από το πλήρωμα έβλεπαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα την ώρα της πρόσκρουσης, ένα μεγάλο στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας αυτοκτόνησε αργότερα, ο υπουργός Ναυτιλίας δεν παραιτήθηκε και η κυβέρνηση –πόσο προβλέψιμο– αρνήθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να διερευνηθούν οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα. Όταν συζητήθηκε το θέμα αυτό στη Βουλή, ο Κώστας Σημίτης ανέφερε μια φράση που έμεινε στην ιστορία: «Αυτή είναι η Ελλάδα, δεν τη γνωρίζουμε;».

Τη γνωρίζαμε όλοι, αυτή είναι αλήθεια· αυτή ήταν και είναι ακόμα η Ελλάδα. Ήταν μια ειλικρινής φράση, αλλά πολλοί θα ήθελαν να αλλάξει αυτή η Ελλάδα, να αλλάξουν οι δομές της. Έβαλε τη χώρα στο ισχυρό ευρώ, αλλά ήταν απροετοίμαστη, οι τιμές εκτοξεύθηκαν. Προετοίμασε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτό έγινε με τεράστιο οικονομικό κόστος και χαριστικές ρυθμίσεις· έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., αυτό ήταν επιτυχία χωρίς πολλές κουβέντες, ωστόσο πολλές κουβέντες χωράει το γεγονός ότι άφησε κοράκια της αγοράς να δημιουργήσουν στους νεοέλληνες τη βεβαιότητα πως η χώρα, λόγω του Χρηματιστηρίου, ήταν ένα Ελντοράντο, με αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί τρομακτικά ποσά και μεγάλες περιουσίες. Δεν έχει νόημα να συνεχίσω να απαριθμώ, είναι σχετικά νωπά όλα.

Ο Σημίτης κυβέρνησε με τους όρους που κυβερνούν όλα τα κόμματα, με τη στήριξη των ΜΜΕ, των ισχυρών οικονομικών παραγόντων που θεωρούν τη χώρα ιδιοκτησία τους και με εσωτερικές λυκο-συμμαχίες που έκαναν πλουσιότερους κάποιους υπουργούς του (Τσοχατζόπουλος κ.ά.). Στα θετικά του είναι ότι συγκρούστηκε με την πανίσχυρη Εκκλησία, στα θετικά και το ότι στον ιδιωτικό του βίο ήταν σεμνός και αθόρυβος. «Είναι σημαντικά αυτά τα τελευταία;» θα αναρωτηθεί κάποιος. Στη χώρα αυτή έχουν κάποια αξία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ