LIVE!

Απολύσεις όπως σε μια πολυεθνική

Απολύσεις όπως σε μια πολυεθνική Facebook Twitter
Πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Τσίπρας ένιωσε πραγματικά προδομένος. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΚΛΙΚ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να απολύσει οποιονδήποτε πιστεύει ότι δεν είναι απόλυτα πιστός τις προσωπικές του επιλογές, γιατί αυτό είναι που συμβαίνει με τις περίφημες αδιαμεσολάβητες σχέσεις

Υπάρχει μια αριθμητικά μεγάλη ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία παραπέμπουν σε απογοητευμένους εραστές. Έχουν περισσή θλίψη, μεγάλη οργή, νιώθουν σχεδόν απατημένα και προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί τον περασμένο Σεπτέμβριο οδηγήθηκαν σε μια τέτοια επιλογή, η οποία γύρισε σαν μπούμερανγκ εναντίον τους και ιδιαίτερα σε όσα πίστευαν τότε.

Ένα από αυτά τα στελέχη, εκείνες τις ημέρες που στον ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό, έκανε δηλώσεις και έγραφε οργισμένα άρθρα κατά των υποψήφιων αντιπάλων του Κασσελάκη και ιδιαίτερα της ομάδας που εκπροσωπούσε η Έφη Αχτσιόγλου . Υποστήριζε με μεγάλο φανατισμό τον Στέφανο Κασσελάκη. Το όνομά του «Γιώργος Τσίπρας», εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, που διετέλεσε στο παρελθόν και βουλευτής.

Ο ηγέτης δεν δίνει λόγο στα κομματικά όργανα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα, γενικά δεν δίνει λόγο σε κανέναν. Και αν δεν πρόκειται για απολύσεις, θα πρόκειται για διαγραφές, απομακρύνσεις ή απαξίωση των στελεχών.

Σε ένα από αυτά τα άρθρα ο κ. Τσίπρας αναρωτιόταν αν μπορεί ένας επιτυχημένος μετανάστης στις ΗΠΑ, όπως ο Κασσελάκης, να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Την απάντηση την έδινε, φυσικά, ο ίδιος – και ήταν θετική: φυσικά ο Κασσελάκης μπορούσε. «Μπορούσε να συμβεί το παράδοξο» ένας «ναυτιλιακός μπρόκερ (όπως είχε αποκαλέσει ο Νίκος Φίλης τον Κασσελάκη) να δώσει δυνατότητα επαναβάπτισης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική πλειοψηφία».

Πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Τσίπρας ένιωσε πραγματικά προδομένος – μόλις τον είχε απολύσει ο Κασσελάκης από μια θέση ευθύνης που είχε στον κομματικό οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυση κανονική, σαν κι αυτές που πραγματοποιούν χιλιάδες εργοδότες όταν εκτιμούν πως κάποιοι εργαζόμενοι δεν τους είναι χρήσιμοι πια, σαν κι αυτές που προφανώς έκανε ο Κασσελάκης όταν (απ’ όσα ο ίδιος λέει) είχε μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ. Έτσι απλά συνέβη αυτή η ιστορία.

Είχαν προηγηθεί κι άλλες απολύσεις με τον ίδιο τρόπο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών με θέσεις ευθύνης (Θεοχαρόπουλος κ.ά.). Σε όλες κοινή συνισταμένη ήταν ότι έπαιρναν αποστάσεις από τις επιλογές και θέσεις Κασσελάκη όπως αυτές αποκαλύφθηκαν μετά την εκλογή του. Φυσικά, όταν ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν πολιτικό ενδοιασμό να «αδειάσει» τον προκάτοχό του, τον οποίο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι μέσα στο κόμμα που θεωρούν πολιτικό κεφάλαιο και ο οποίος του άνοιξε τότε διάπλατα την πόρτα για να μπει στο κόμμα, είναι φυσικό να συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης μιας πολυεθνικής που κάνει απολύσεις.

Στο επόμενο πολιτικό «κλικ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να απολύσει οποιονδήποτε πιστεύει ότι δεν είναι απόλυτα πιστός τις προσωπικές του επιλογές, γιατί αυτό είναι που συμβαίνει με τις περίφημες αδιαμεσολάβητες σχέσεις τις οποίες ενστερνίζεται, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δημοκρατικές διαδικασίες, παρότι παραπέμπουν σε λογικές Μουσολίνι. Ο ηγέτης δεν δίνει λόγο στα κομματικά όργανα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα, γενικά δεν δίνει λόγο σε κανέναν.

Και αν δεν πρόκειται για απολύσεις, επειδή πολλά στελέχη δεν έχουν οργανικές, έμμισθες σχέσεις με το κόμμα, θα πρόκειται για διαγραφές, απομακρύνσεις ή απαξίωσή τους. Εικάζω ότι το επόμενο «θύμα» του Κασσελάκη θα είναι στελέχη σαν τον βουλευτή Νίκο Παππά, ο οποίος στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος αρχικά στήριξε την κ. Γεροβασίλη, δίνοντας σχετική υπόσχεση ότι θα την ψηφίσει, και λίγο μετά την άδειασε. Ο κ. Κασσελάκης, που δεν φαίνεται να ξεχνά, θα προλάβει να τον αδειάσει πρώτος.

Ο Γιώργος Τσίπρας, όπως και όλα εκείνα τα στελέχη του ΣYΡIZA τα οποία τώρα βράζουν στο ζουμί τους γιατί βλέπουν ότι το άλογο στο οποίο πόνταραν τρέχει προς διαφορετική κατεύθυνση, απλώς πληρώνει τις προσωπικές πολιτικές επιλογές του. Προτίμησαν για αρχηγό έναν άνθρωπο από το πουθενά με άγνωστο παρελθόν, καμία πολιτική και ιδιαίτερα αριστερή κουλτούρα, ο οποίος απλώς ικανοποιούσε τις εχθρικές διαθέσεις τους προς τους συνυποψηφίους του. Έδειξαν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τους περίπου 75.000 ψηφοφόρους οι οποίοι οδηγήθηκαν σε μια τυφλή πολιτική επιλογή, ψηφίζοντας έναν άγνωστο. Η διαφορά τους με τους ψηφοφόρους είναι πως τα στελέχη περίμεναν ανταπόδοση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δείξει πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα στελέχη αυτά αλλά και για οποιονδήποτε άλλο δεν συμφωνεί με τον απόλυτα αρχηγικό, σχεδόν ηγεμονικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται, τα αγνοεί επιδεικτικά, δεν παίρνει καν υπόψη του τις απόψεις τους, αδιαφορεί παντελώς. Αν χρειαστεί, μπορεί να πορευτεί μόνο με την κ. Τζάκρη. Ο ίδιος απευθύνεται σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να τον πιστεύει αρκούμενος σε καλογυρισμένα βιντεάκια. Θεωρεί ότι δεν χρειάζονται στελέχη, εσωτερικές διαδικασίες και όλα αυτά που συγκροτούν ένα δημοκρατικό κόμμα. Αυτά όλα αποτελούν λεπτομέρειες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ..

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ