Ο Κασσελάκης πήρε το όπλο του

Ο Κασσελάκης πήρε το όπλο του Facebook Twitter
Απαξιωτικός ήταν και για το παλιό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την αναφορά του για το νέο που θα φτιάξουν. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
0


ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ
ξανά από εχθές στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από ανάρτηση του προέδρου του στο facebook, η οποία προβλήθηκε ως «μανιφέστο Κασσελάκη» και παρουσιάζει το σχέδιο του που «θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα». Μαζί με τις προτάσεις του όμως και την αναμενόμενη επίθεση στην κυβέρνηση, ο Στεφανος Κασσελάκης αφήνει, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, πολύ σοβαρές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και για την κατάσταση του κόμματος όταν το παρέλαβε. 

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ήταν μία μάλλον αναμενόμενη απάντηση του Κασσελάκη προς τον Τσίπρα, καθώς θεωρεί ότι γίνονται κινήσεις στο παρασκήνιο για να τον ρίξουν, κάτι που ανέφερε στην ανάρτηση του. Η αντίδρασή του δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Στην πρόσφατη εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία προετοίμαζαν εδώ και μήνες εταιρείες επικοινωνίας και μάρκετινγκ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την πολιτική παρουσία του Χάρη Δούκα και του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι ήταν ομιλητές, ενώ δεν έγινε το ίδιο για τον Στέφανο Κασσελάκη. Η σχέση των δύο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αποκατασταθεί και η προσπάθεια εκείνη συνεχίζεται με άλλα μέσα. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και η συζήτηση για την σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, την οποία άνοιξε ο Τσίπρας στην εκδήλωση του. 

Στο «μανιφέστο» του ισχυρίζεται ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ανεξάρτητη κυβερνητική δύναμη, εκτός αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον του και τον ρίξουν. 

«Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω – και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες. Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του» ήταν η σκληρή απάντηση του Κασσελάκη μέσα από τη χθεσινή ανάρτηση του στην οποία επίσης ανέφερε ότι κόσμος βλέπει ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει «με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ». 

Ο Κασσελάκης ανέφερε ότι θα προχωρήσει το σχέδιο του «κι ας τον πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω» γιατί «η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις – όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις». Αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Στο κεφάλαιο της «οικονομικής εξυγίανσης» υποστήριξε ότι παρέλαβε ένα χάος. «Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου-Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα» και αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιων άλλων μπορεί να πήρε. 

Στο «μανιφέστο» του ισχυρίζεται ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ανεξάρτητη κυβερνητική δύναμη, εκτός αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον του και τον ρίξουν.

 

Ο Κασσελάκης έδωσε χθες και τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που είχε θέσει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διαδικτυακά, αλλα μετά από αντιδράσεις στελεχών του Τσίπρα τότε, δεν τις είχε δημοσιοποιήσει. «Θυμάστε το ερωτηματολόγιο που έθεσα προς τα μέλη τον Φεβρουάριο;» έγραψε. «Αυτό που ήταν αιτία για την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο; …Το 83% των μελών ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο με την ανταπόκριση των οργάνων. Το 86% απαιτεί ριζικές αλλαγές. Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς».

Τόνισε επίσης ότι στο ερωτηματολόγιο του απάντησαν 8.000 μέλη «πολλές φορές περισσότερα από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν πρόσφατα - μερικές με δείγμα 60 ατόμων». Η αναφορά αυτή ήταν ξεκάθαρα για την δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Τσίπρα όπου, πράγματι μερικές απαντήσεις για την κεντροαριστερά είχαν βάση κάτω από 60 άτομα. Άρα οι απαντήσεις δεν ήταν αξιόπιστες, αλλά προβλήθηκαν σαν να ήταν.

Απαξιωτικός ήταν και για το παλιό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την αναφορά του για το νέο που θα φτιάξουν. «Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση. Όχι. Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα».

Προειδοποίησε επίσης ότι μερικές πολιτικές καριέρες στον ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσουν, γιατί έτσι είναι η ζωή, και θα αναδείξει τα δικά του στελέχη.  

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει άλλη μία μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν σταμάτησε και ποτέ μετά τις περσινές εθνικές εκλογές και αναμένονται νέες εξελίξεις. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το ιδανικό πρόσωπο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ