Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο

MHN EΓΚΡΙΘΕΙ- ΖΗΣΤΗΣΑ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ....Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο Facebook Twitter
Οι χρήστες των social media (δηλαδή, όλος ο κόσμος σχεδόν πια), είτε συμμετείχαν στον διάλογο ή στις κινητοποιήσεις είτε όχι, βρέθηκαν ξαφνικά σε μια αρένα έντονων διακηρύξεων και αντιπαραθέσεων.
0



ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΚΑΙ ΛΕΙΨΟ το κλίμα (κι αυτό) το σαββατοκύριακο  - ας ελπίσουμε τουλάχιστον να ήταν το προτελευταίο που ισχύει αυτός ο συλλογικός σαδομαζοχισμός της έκτης εσπερινής – το έφαγε και η ψυχαναγκαστική υφή της επικαιρότητας με τα θολά απόνερα της απολογίας του Δ. Λιγνάδη να μπερδεύονται με το στοιχείο του κατεπείγοντος που σηματοδοτεί η κρίσιμη κατάσταση του Δ. Κουφοντίνα. Ασχέτως αν τα δύο αυτά πρόσωπα προέρχονται από διαφορετικά σύμπαντα και ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους, πέρα από το μικρό τους όνομα και το γεγονός ότι έχουν δηλώσει στην ζωή τους οπαδοί της ΑΕΚ (κυριολεκτικά πλέον ‘Άλλη Εντελώς Κατάσταση’, αν μπορεί να μου επιτραπεί ένας αυτοσαρκασμός μέσα στο ζοφερό κλίμα). 

Οι χρήστες των social media (δηλαδή, όλος ο κόσμος σχεδόν πια), είτε συμμετείχαν στον διάλογο ή στις κινητοποιήσεις είτε όχι, βρέθηκαν ξαφνικά σε μια αρένα έντονων διακηρύξεων και αντιπαραθέσεων την ώρα που το ντόπιο «ελεγκτικό» τμήμα του FB έκρινε σκόπιμο να ‘μπανάρει’ ακόμα και τις πιο νηφάλιες και ικετευτικές αναρτήσεις για ένα πολύ σοβαρό δημόσιο θέμα που μας στοιχειώνει ήδη ασχέτως της όποιας κατάληξής του. Το κακό έγινε. Συγχρόνως, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί σου ζητούσε επιτακτικά  να πάρεις άμεσα θέση, ακόμα κι αν αγνοούσες το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο, ακόμα κι αν δεν ήσουν πλέον σίγουρος για τα κίνητρα οποιουδήποτε, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να βιώσουν συναισθήματα αγωνίας και παράλυσης καθώς ψιθυρίζαμε στην οθόνη «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».  

Το μόνο που φαίνεται να μας ενώνει είναι μια αντανακλαστική εδώ και δεκαετίες αποστροφή στο πρόσωπο του επαγγελματία συνηγόρου του διαβόλου, Αλέξη Κούγια. Ασχέτως αν έχω ακούσει ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές στη ζωή μου την φράση, «ε, κι εγώ αν το είχα κάνει, στον Κούγια θα πήγαινα».

Έγινε τραυματικά φανερό ότι το σύστημα της ενημέρωσης και του ήδη υπερφορτισμένου, μέσω των κοινωνικών δικτύων, δημόσιου διαλόγου, αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, δεν αντέχει την συνύπαρξη δύο τόσο εκρηκτικών ζητημάτων. Ειδικά όταν εργαλειοποιούνται και περιπλέκονται αυθαιρέτως μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ανόσιο σύμπλεγμα που κινείται με καύσιμο μια πολεμική ρητορική που τα σαρώνει όλα φτάνοντας μέχρι τον Άρη Βελουχιώτη, μέχρι τον εμφύλιο και μέχρι τον Μπόμπι Σαντς που κατά σύμπτωση σήμερα, πρώτη Μαρτίου του 2021, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε την απεργία πείνας η οποία θα έληγε 66 μέρες μετά, με τον θάνατό του. 

Θα περάσουμε υπέροχα σε λίγες μέρες με την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Δεν μου συγχωρέθηκε η αγάπη μου στην Πατρίδα, στην Ιστορία», φέρεται να κατέθεσε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζοντας επίσης την έντονη δυσανεξία του προς «την αποδόμηση και τον μεταμοντερνισμό» και δηλώνοντας ότι του «έγινε bullying από τα αριστερίζοντα media», επειδή είχε φιλήσει επί σκηνής  το ομοίωμα του Παρθενώνα» (χειρονομία θεόκουλη που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αμφιλεγόμενη ή και εξόχως μεταμοντέρνα, αλλά τελικά επρόκειτο απλά για γνήσια εθνικοπατριωτική παράκρουση). Δήλωσε επίσης «αμφιφυλόφιλος», μαγαρίζοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο αυτό το ωραίο παραμύθι που ήταν της μόδας να λέμε στα ‘90s, ότι δηλαδή κατά βάθος είμαστε όλοι bi.  

Το μόνο που φαίνεται να μας ενώνει είναι μια αντανακλαστική εδώ και δεκαετίες αποστροφή στο πρόσωπο του επαγγελματία συνηγόρου του διαβόλου, Αλέξη Κούγια. Ασχέτως αν έχω ακούσει ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές στη ζωή μου την φράση, «ε, κι εγώ αν το είχα κάνει, στον Κούγια θα πήγαινα». Κι αν το ελληνικό #metoo αναζητά μια γρήγορη συμβολική, επικοινωνιακή εικονογραφία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το stencil με το καρφωμένο τακούνι που ήδη βλέπω να κοσμεί διάφορα graffiti, πανό και memes.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κούρτοβικ: Ψεύδονται όσοι λένε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες

Ελλάδα / Κούρτοβικ: Ψεύδονται όσοι λένε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες

«Ψεύδονται όσοι αναφέρουν ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία», σημειώνει η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ