Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο

MHN EΓΚΡΙΘΕΙ- ΖΗΣΤΗΣΑ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ....Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο Facebook Twitter
Οι χρήστες των social media (δηλαδή, όλος ο κόσμος σχεδόν πια), είτε συμμετείχαν στον διάλογο ή στις κινητοποιήσεις είτε όχι, βρέθηκαν ξαφνικά σε μια αρένα έντονων διακηρύξεων και αντιπαραθέσεων.
0



ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΚΑΙ ΛΕΙΨΟ το κλίμα (κι αυτό) το σαββατοκύριακο  - ας ελπίσουμε τουλάχιστον να ήταν το προτελευταίο που ισχύει αυτός ο συλλογικός σαδομαζοχισμός της έκτης εσπερινής – το έφαγε και η ψυχαναγκαστική υφή της επικαιρότητας με τα θολά απόνερα της απολογίας του Δ. Λιγνάδη να μπερδεύονται με το στοιχείο του κατεπείγοντος που σηματοδοτεί η κρίσιμη κατάσταση του Δ. Κουφοντίνα. Ασχέτως αν τα δύο αυτά πρόσωπα προέρχονται από διαφορετικά σύμπαντα και ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους, πέρα από το μικρό τους όνομα και το γεγονός ότι έχουν δηλώσει στην ζωή τους οπαδοί της ΑΕΚ (κυριολεκτικά πλέον ‘Άλλη Εντελώς Κατάσταση’, αν μπορεί να μου επιτραπεί ένας αυτοσαρκασμός μέσα στο ζοφερό κλίμα). 

Οι χρήστες των social media (δηλαδή, όλος ο κόσμος σχεδόν πια), είτε συμμετείχαν στον διάλογο ή στις κινητοποιήσεις είτε όχι, βρέθηκαν ξαφνικά σε μια αρένα έντονων διακηρύξεων και αντιπαραθέσεων την ώρα που το ντόπιο «ελεγκτικό» τμήμα του FB έκρινε σκόπιμο να ‘μπανάρει’ ακόμα και τις πιο νηφάλιες και ικετευτικές αναρτήσεις για ένα πολύ σοβαρό δημόσιο θέμα που μας στοιχειώνει ήδη ασχέτως της όποιας κατάληξής του. Το κακό έγινε. Συγχρόνως, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί σου ζητούσε επιτακτικά  να πάρεις άμεσα θέση, ακόμα κι αν αγνοούσες το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο, ακόμα κι αν δεν ήσουν πλέον σίγουρος για τα κίνητρα οποιουδήποτε, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να βιώσουν συναισθήματα αγωνίας και παράλυσης καθώς ψιθυρίζαμε στην οθόνη «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».  

Το μόνο που φαίνεται να μας ενώνει είναι μια αντανακλαστική εδώ και δεκαετίες αποστροφή στο πρόσωπο του επαγγελματία συνηγόρου του διαβόλου, Αλέξη Κούγια. Ασχέτως αν έχω ακούσει ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές στη ζωή μου την φράση, «ε, κι εγώ αν το είχα κάνει, στον Κούγια θα πήγαινα».

Έγινε τραυματικά φανερό ότι το σύστημα της ενημέρωσης και του ήδη υπερφορτισμένου, μέσω των κοινωνικών δικτύων, δημόσιου διαλόγου, αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, δεν αντέχει την συνύπαρξη δύο τόσο εκρηκτικών ζητημάτων. Ειδικά όταν εργαλειοποιούνται και περιπλέκονται αυθαιρέτως μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ανόσιο σύμπλεγμα που κινείται με καύσιμο μια πολεμική ρητορική που τα σαρώνει όλα φτάνοντας μέχρι τον Άρη Βελουχιώτη, μέχρι τον εμφύλιο και μέχρι τον Μπόμπι Σαντς που κατά σύμπτωση σήμερα, πρώτη Μαρτίου του 2021, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε την απεργία πείνας η οποία θα έληγε 66 μέρες μετά, με τον θάνατό του. 

Θα περάσουμε υπέροχα σε λίγες μέρες με την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Δεν μου συγχωρέθηκε η αγάπη μου στην Πατρίδα, στην Ιστορία», φέρεται να κατέθεσε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζοντας επίσης την έντονη δυσανεξία του προς «την αποδόμηση και τον μεταμοντερνισμό» και δηλώνοντας ότι του «έγινε bullying από τα αριστερίζοντα media», επειδή είχε φιλήσει επί σκηνής  το ομοίωμα του Παρθενώνα» (χειρονομία θεόκουλη που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αμφιλεγόμενη ή και εξόχως μεταμοντέρνα, αλλά τελικά επρόκειτο απλά για γνήσια εθνικοπατριωτική παράκρουση). Δήλωσε επίσης «αμφιφυλόφιλος», μαγαρίζοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο αυτό το ωραίο παραμύθι που ήταν της μόδας να λέμε στα ‘90s, ότι δηλαδή κατά βάθος είμαστε όλοι bi.  

Το μόνο που φαίνεται να μας ενώνει είναι μια αντανακλαστική εδώ και δεκαετίες αποστροφή στο πρόσωπο του επαγγελματία συνηγόρου του διαβόλου, Αλέξη Κούγια. Ασχέτως αν έχω ακούσει ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές στη ζωή μου την φράση, «ε, κι εγώ αν το είχα κάνει, στον Κούγια θα πήγαινα». Κι αν το ελληνικό #metoo αναζητά μια γρήγορη συμβολική, επικοινωνιακή εικονογραφία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το stencil με το καρφωμένο τακούνι που ήδη βλέπω να κοσμεί διάφορα graffiti, πανό και memes.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κούρτοβικ: Ψεύδονται όσοι λένε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες

Ελλάδα / Κούρτοβικ: Ψεύδονται όσοι λένε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες

«Ψεύδονται όσοι αναφέρουν ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία», σημειώνει η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία και στις startups

Οπτική Γωνία / Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τελείως την εκπαίδευση;

Το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα και ο επιταχυντής για τις ελληνικές startups στον χώρο της ΤΝ που προέκυψαν από τη συνεργασία κυβέρνησης και OpenAI αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του Harvard Business School. Οι καθηγητές George Serafeim και Debora Spar αναλύουν πώς επηρεάζονται εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ