«Αναταραχή» εναντίον «κανονικότητας»

τσιπρας μητσοτάκης Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός ο οποίος δεν υποκλέπτει μονάχα τις συνομιλίες, αλλά προσπαθεί να υποκλέψει και τις μεγάλες επιτυχίες της δικής μας διακυβέρνησης, να τις πλαστογραφήσει και να τις παρουσιάσει ως δικές του».
0

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά πιστός στο δόγμα «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», καθώς και στην παραλλαγή Αχτσιόγλου ότι «η κανονικότητα δεν ήταν ποτέ ευκαιρία» γι’ αυτούς, προσπαθεί να επαναλάβει τη δημιουργία ενός κλίματος «αγανακτισμένων» σαν εκείνο του 2011-12 που τον οδήγησε στην εξουσία το 2015.

Οι παρακολουθήσεις και τα διπλώματα των θεατρικών σχολών ήταν δύο θέματα στα οποία εστίασε την αντιπολιτευτική του γραμμή αυτές τις μέρες. Οι παρακολουθήσεις χαρακτηρίστηκαν ως πολιτική εκτροπή. Η μη αναγνώριση των διπλωμάτων των δραματικών σχολών ως ισότιμων άλλων πτυχίων καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πόλεμος της κυβέρνησης στον πολιτισμό και ενθάρρυνε κάθε διαδήλωση καλλιτεχνών, με την προσδοκία να λάβει χαρακτηριστικά «εξέγερσης». 

Η κυβέρνηση, από την άλλη, δεν επιδιώκει υψηλούς τόνους, καθώς θέλει ένα ομαλό κλίμα το οποίο εξυπηρετεί τη δική της πολιτική. Μια αφήγηση δηλαδή που λέει ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και είναι η ώρα για να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της, όπως τα «επιτεύγματα στην οικονομία» που το Μαξίμου θέλει να προβάλει. 

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν να αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι «θα πέσουν έξω», με πολλούς να ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από καιρό πρώτο κόμμα και αυτό θα επιβεβαιωθεί την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί την κυβέρνηση και σε αυτό, ισχυριζόμενος ότι είναι δικό του έργο η ανάπτυξη που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, από τις βάσεις που έβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός ο οποίος δεν υποκλέπτει μονάχα τις συνομιλίες, αλλά προσπαθεί να υποκλέψει και τις μεγάλες επιτυχίες της δικής μας διακυβέρνησης, να τις πλαστογραφήσει και να τις παρουσιάσει ως δικές του. Πλαστογραφεί ακόμη και την αλήθεια για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεγεθύνει το θέμα με τις παρακολουθήσεις, που και η κυβέρνησή του έκανε, για λόγους αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας, ενώ για τους ηθοποιούς υποστηρίζει ότι ισχύει ό,τι ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα αναγνώριζε τα διπλώματα των δραματικών σχολών ως πανεπιστημιακά ούτε προσλάμβανε τους αποφοίτους των θεατρικών σχολών στο Δημόσιο ως αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη. 

Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι ως το 2025 η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στις παραστατικές τέχνες και ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που υπήρξε η αφορμή για τις διαδηλώσεις δεν αλλάζει τον τρόπο πρόσληψης των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, που ίσχυε ως τώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλώσεις των καλλιτεχνών συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για τον «πολιτισμό που στέκεται απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη». 

Σύντομα η τελετή παράδοσης στο Μαξίμου, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

tsapanidou tsipras Facebook Twitter
Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου ως εκπροσώπου έχει ενθουσιάσει πολλούς προεδρικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι «θα συμβάλει στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία». Φωτ.: Eurokinissi

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πολιτικό δίλημμα που θα θέσει στους ψηφοφόρους με το σύνθημα «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία» και «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης».

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Ιβανώφειο, πάντως, ήταν μια μικρή συγκέντρωση και προκάλεσε δυσμενείς εντυπώσεις, αφού μετά βίας γέμισε το μισό και η σκηνή με το βήμα από το οποίο μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος είχε στηθεί στη μέση του γηπέδου, για να μη φαίνεται ο άδειος χώρος. «Αυτό μπορεί να μη δείχνει απαραίτητα την απήχηση, δείχνει όμως οργανωτική ανεπάρκεια», επισήμανε έμπειρο στέλεχος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το γεγονός αυτό εκνεύρισε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε από τους συνεργάτες του να μην επαναληφθεί και στο εξής να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία των συγκεντρώσεων, με μαζική συμμετοχή.

Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου ως εκπροσώπου έχει ενθουσιάσει πολλούς προεδρικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι «θα συμβάλει στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία» και δεν συμμερίζονται την κριτική των αριστερών συντρόφων τους περί αποϊδεολογικοποιημένης ή μη πολιτικής επιλογής. Αντιθέτως, θεωρούν ότι τους βοηθάει να περνούν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μίντια, ακόμα και σε αυτά που με πρόσωπα σαν τον Νάσο Ηλιόπουλο ή τη Ράνια Σβίγκου δεν είχαν πρόσβαση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, που εκτιμά ότι το σχέδιο της «αναταραχής» υπερέχει της «κανονικότητας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, περιμένει να δρέψει τους καρπούς της μετωπικής επίθεσης και εμφανίζεται βέβαιος πως «τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα έχουμε στο Μέγαρο Μαξίμου τελετή παράδοσης». Στις ομιλίες του λέει ότι ο ελληνικός λαός ζει έναν εφιάλτη ο οποίος θα φτάσει στο τέλος του και ότι η δημοκρατία και η δικαιοσύνη «θα επιστρέψουν σε αυτό τον τόπο». Ανέφερε επίσης πως η Ιστορία διδάσκει ότι «τα καθεστώτα πέφτουν από τον λαό», γι’ αυτό και κείνοι απευθύνονται στον λαό για να ρίξει τον Μητσοτάκη.

Ο Χρήστος Σπίρτζης το διατύπωσε με έναν πιο αμφιλεγόμενο τρόπο σε μια κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο», και προκαλώντας κάποιες αντιδράσεις.

Tα όπλα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν να αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι «θα πέσουν έξω», με πολλούς να ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από καιρό πρώτο κόμμα και αυτό θα επιβεβαιωθεί την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

«Αν το ΠΑΣΟΚ συναινέσει, ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης είναι εφικτός» αναφέρουν, και γι' αυτό ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που τον εγκατέλειψαν μετά το 2015 αλλά και όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. «Μάθαμε και από τις επιτυχίες και από τα λάθη και τις δυσκολίες», είπε πρόσφατα. «Μπορούμε να το κάνουμε πράξη όχι μόνο γιατί έχουμε πια την εμπειρία αλλά και γιατί έχουμε τους ανθρώπους, το αναντικατάστατο αυτό όπλο που λέγεται στήριξη του λαού».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλλει το κυβερνητικό έργο, να δρομολογεί προεκλογικές παροχές και να κλείνει εκκρεμότητες. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι πρώτες εγκαταστάσεις ωφελούμενων στις κατοικίες του στεγαστικού προγράμματος, με το οποίο θα καταβάλλεται το σύνολο του ενοικίου για τη στέγαση ευάλωτων νέων (ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου). 

Με άλλη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε εξειδικεύονται και νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και ρύθμιση για παράταση ενός έτους χωρίς προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παρομοίως ετοιμάζονται ρυθμίσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μελετάται και κάποια μείωση φόρων.

Κλειδί η στάση του ΠΑΣΟΚ

«Αναταραχή» εναντίον «κανονικότητας» Facebook Twitter
Τα περί ομηρίας Ανδρουλάκη έκαναν τον πρόεδρό του να θυμώσει και να πάρει αποστάσεις μετά από πολύ καιρό. Φωτ.: Eurokinissi

Βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η πάση θυσία αποτροπή της προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που θεωρούσε δεδομένο τελευταία, αλλά η πίστη αυτή κλονίστηκε κάπως.

Ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε καταφέρει σχεδόν να ρυμουλκήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα περί ομηρίας Ανδρουλάκη έκαναν τον πρόεδρό του να θυμώσει και να πάρει αποστάσεις μετά από πολύ καιρό. Γι’ αυτό και η αντίδραση σε οξείς τόνους που είχε ως στόχο τον Αλέξη Τσίπρα, όταν είπε: «Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα Παπανδρέου τελείωσε», εξηγώντας ότι στο μυαλό του κ. Τσίπρα δεν βρίσκεται αυτή την ώρα η «προοδευτική κυβέρνηση» αλλά πώς θα κλέψει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ για να ανεβάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα το ποσοστό του την καθοριστική πρώτη Κυριακή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητικότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου που μετά την επιδείνωση της άλλοτε φιλικής σχέσης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπαθεί να βρει έναν νέο πολιτικό ρόλο, εξού και η πρόταση (που κάποιοι εξέλαβαν ως υπόδειξη) προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτικό επταήμερο / Συγκρούσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο

Η κυβέρνηση παραμένει στριμωγμένη με το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς δεν έχει δώσει ακόμα πειστικές απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκνευρίσει το ΠΑΣΟΚ που τον κατηγορεί τώρα για «γκεμπελικές πρακτικές».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Σχέσεις / «Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Με τη σκόνη της Ημέρα του Πατέρα να έχει πέσει, έξι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μιλούν για την άλλη όψη της πατρότητας: τη δυσάρεστη κατάσταση του να σε μεγαλώνει ένας -ας το πούμε όπως είναι- μαλάκας.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Οπτική Γωνία / «Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Ο μικρόκοσμος των ελληνικών διακοπών, αυτού του φανταστικού οικοδομήματος που φτιάχνεται για λίγο σε νησιά, καράβια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για λίγες ώρες, μέρες ή εβδομάδες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Η Αθήνα καίγεται από την ακραία ζέστη. Υπάρχουν λύσεις; Και τι κάνει γι' αυτό ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος υποσχέθηκε μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως 5 βαθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σπύρος Λίτσας: «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Οπτική Γωνία / «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Τα μηνύματα των εκλογών, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, Σπύρος Λίτσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ