Το αφγανικό δράμα και η απουσία της Ευρώπης

Το αφγανικό δράμα, η απουσία της Ευρώπης και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνεννοηθεί με τον Ερντογάν Facebook Twitter
Δεν μπορεί να παραβλέπει κανείς την επίθεση φιλίας του Ερντογάν προς τους Ταλιμπάν. Φωτο: STRINGER / ΑΠΕ
0

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙ απευθείας με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς με δική του πρωτοβουλία είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μισής ώρας για να συζητήσουν για την κρίση στο Αφγανιστάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να συμπεριφερθεί στον Τούρκο ομόλογό του όπως θα φερόταν σε έναν δυτικό ηγέτη, ελπίζοντας αυτό να έχει αποτέλεσμα. Επιχείρησε να τον πείσει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση “να δεχθούν μεγάλες προσφυγικές πιέσεις από το Αφγανιστάν” και για αυτό θα πρέπει να βρουν έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης, όπως να υποστηριχθούν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και να δοθεί έτσι κάποια προσωρινή λύση. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε το τηλέφωνο με την ελπίδα ότι αυτό πήγε καλά, καθώς ο τούρκος πρόεδρος έδειξε να συμφωνεί. Αυτή όμως δεν είναι η γλώσσα που μιλά ο Ερντογάν, ο οποίος ξέρει μόνο να παζαρεύει και σε κάθε κρίση βλέπει μια ευκαιρία να εκβιάσει και να κερδίσει κάτι. Αντιθέτως, η Ελλάδα που κινείται θεσμικά μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της συνεννόησης. Αλλά με ποιον να συνεννοηθεί εδώ; Με έναν ισλαμιστή-εθνικιστή που απειλεί, αδιαφορεί για τις σχέσεις καλής γειτονίας και εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να εκβιάσει και να πάρει ανταλλάγματα; H συμφωνία του Ερντογάν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία δεν αποτελεί εγγύηση, καθώς ούτε για την ειλικρίνεια του φημίζεται, ούτε για τη σταθερότητα του. 

Η ΕΕ απουσιάζει γιατί η Γερμανία έχει εκλογές

Άλλο ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα που βγαίνει από την πρωτοβουλία Μητσοτάκη είναι η απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αν υπήρχε ευρωπαϊκό σχέδιο κοινής αντιμετώπισης, δεν θα αναγκαζόταν να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Από ότι φαίνεται εδώ, ο καθένας είναι μόνος του. Η Γερμανία είναι απούσα, καθώς η Μέρκελ ασχολείται με τον αγωγό Nord Stream 2 και ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες των θεμάτων που θεωρεί κρίσιμα πριν από την αποχώρηση της από την καγκελαρία. Ο διάδοχός της στο CDU, Αρμιν Λάσετ, ασχολείται με τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως και οι υπόλοιποι.  

Οι πρόσφυγες του Αφγανιστάν και η κρίση της πολύπαθης χώρας δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους Γερμανούς αυτή τη στιγμή, παρά την επείγουσα κατάσταση. Το βέβαιο είναι ότι δεν θέλουν προσφυγικά κύματα να τους αναστατώσουν την προεκλογική εκστρατεία. Ειδικά στο κόμμα της Μέρκελ.

Οι πρόσφυγες του Αφγανιστάν και η κρίση της πολύπαθης χώρας δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους Γερμανούς αυτή τη στιγμή, παρά την επείγουσα κατάσταση. Το βέβαιο είναι ότι δεν θέλουν προσφυγικά κύματα να τους αναστατώσουν την προεκλογική εκστρατεία. Ειδικά στο κόμμα της Μέρκελ. Η Γερμανία άλλωστε, έχει τα σύνορα κλειστά, ο βαλκανικός διάδρομος είναι κι αυτός κλειστός, οπότε αν ο Ερντογάν απλώς αποφασίσει να κάνει πάλι τα ίδια, την πίεση θα αντιμετωπίσει ξανά μόνη η Ελλάδα. Εδώ όμως, πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και είναι ανήθικο η διεθνής κοινότητα να εγκαταλείψει τους απειλούμενους Αφγανούς στη μοίρα τους και βεβαίως ανήθικο είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει μόνη την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα που είναι πολύ πάνω από τις δικές της δυνάμεις. 

Το αφγανικό δράμα, η απουσία της Ευρώπης και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνεννοηθεί με τον Ερντογάν Facebook Twitter
Η Μέρκελ σε ομιλία της για την προσφυγική κρίση. Φωτο: OMER MESSINGER / POOL / ΑΠΕ

Οι διαφορές με την προσφυγική κρίση του 2015

Σε σχέση με το 2015 που όλοι “ξορκίζουν” και τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα των προηγούμενων ετών, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές. Μία ουσιαστική διαφορά είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τους πρόσφυγες από την Συρία τους ήθελε, για να τους χρησιμοποιήσει στο σχέδιο του για την -κατ’ ευφημισμό- “ασφαλή ζώνη” στα σύνορα με τη βόρεια Συρία, για να εκτοπίσει τους Κούρδους. Ακόμα και στην κρίση του Εβρου, όταν επιχείρησε να εργαλειοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες, στέλνοντας τους στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες από τη Συρία μεταξύ αυτών ήταν μειοψηφία. 

Σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, είναι γνωστό ότι τελευταία, μετά και την όξυνση της οικονομικής κρίσης στη χώρα, πολλοί Τούρκοι, των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων κυρίως, έχουν αρχίσει να δυσφορούν με τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις όλο και πιο συχνά. Ο Ερντογάν ωστόσο τους χρειάζεται, παρότι έχει αρχίσει να του κοστίζει πολιτικά αυτό. 

Οι πρόσφυγες του Αφγανιστάν όμως, δεν του είναι χρήσιμοι και με δεδομένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τους πρόσφυγες από τη Συρία, μάλλον δεν σκοπεύει να τους φιλοξενήσει στην Τουρκία. Επίσης, δεν μπορεί να παραβλέπει κανείς την επίθεση φιλίας του Ερντογάν προς τους Ταλιμπάν: «Οποιος και να βρίσκεται στην κυβέρνηση, είναι καθήκον μας να είμαστε δίπλα στο Αφγανιστάν και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές… Ήδη εδώ και καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ήταν σε επαφή με τους Ταλιμπάν, και εμείς είχαμε εκφράσει πως μπορούμε να υποδεχθούμε τους διοικητές των Ταλιμπάν για να συζητήσουμε μαζί τους το μέλλον της χώρας και σήμερα τηρούμε την ίδια στάση». Αυτά λέει και ταυτόχρονα μιλάει και για τη “στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν” που θα  “διευκολύνει το έργο της νέας κυβέρνησης του”. 

Το αφγανικό δράμα, η απουσία της Ευρώπης και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνεννοηθεί με τον Ερντογάν Facebook Twitter
Φωτο: STRINGER / ΑΠΕ

Οι φράχτες και οι δημοσκοπήσεις 

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του νέου της κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην πρώτη του ενημέρωση στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι “Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου”, ότι “δεν θα επιστρέψουμε σκηνές 2015” και ότι “Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι”. Στο ίδιο κλίμα και οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκαν τα σύνορα στον Έβρο, επιθεώρησαν τον φράχτη και ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε ένα σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων που “είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα”. 

Η κυβέρνηση δέχεται κριτική για τη στάση της από την αριστερά, η οποία της καταλογίζει ότι μπροστά σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση εκείνη βάζει ως προτεραιότητα να αποκλείσει τους πρόσφυγες αντί να τους υποδεχτεί. Σε ερώτηση που θέσαμε σε κυβερνητικό στέλεχος για το τι απαντά στην κριτική αυτή, υποστήριξε “ότι η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη για το ανθρωπιστικό δράμα” και ότι “είναι πρόθυμη να συνεισφέρει αναλογικά μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει το ρίσκο να ανοίξει τα σύνορα της σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση της χώρας”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη επικοινωνιακή έμφαση στα θέματα “φράχτης”, “φύλαξη συνόρων” κτλ γιατί σύμφωνα με μετρήσεις που διαθέτει, αυτό ζητά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ειδικά των ψηφοφόρων τους και μετά τις φωτιές, που αναμένουν να τους στοιχίσουν δημοσκοπικά, δεν θέλουν να έχουν άλλες απώλειες σε μια δύσκολη περίοδο.

 Παρόμοιο σύστημα φύλαξης με φράχτες και ηλεκτρονική επιτήρηση έχει ανακοινώσει στην Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι “σε όλο το μήκος των συνόρων με το Ιράν θα χτιστεί τείχος, τριών μέτρων και πάνω από αυτό άλλο ένα μέτρο με συρματοπλέγματα, για να μην υπάρχουν παράνομες είσοδοι” καθώς κι εκεί η κοινή γνώμη είναι αρνητική στην υποδοχή νέων προσφύγων, το δράμα των οποίων συνεχίζεται, χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας για αυτούς. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ