Το αδιανόητο των πολέμων και το στρατόπεδο των συναισθημάτων μας

Το αδιανόητο των πολέμων και το στρατόπεδο των συναισθημάτων μας Facebook Twitter
Όπως στο εσωτερικό έχουμε ανάγκη από πιο ισχυρά και δεσμευτικά συμβόλαια, έτσι και στη διεθνή ζωή γίνεται αδύνατη πια η συμφιλίωση με αυτόν τον συνδυασμό ανομίας, θρασύτητας και αυταρχικής πυγμής που εκτυλίσσεται γύρω μας. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία και πολλοί μήνες πολέμου στη Γάζα δεν έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, παρότι τέτοια γεγονότα αίματος και βίας ενοποιούνται στα δελτία ειδήσεων και τη ροή τους. Και όμως, θα έλεγε κανείς, υπάρχει κάτι που αφορά και τις δύο περιπτώσεις. Διαπιστώνουμε ότι τα κράτη, είτε μικρά, όπως το Ισραήλ, είτε μεγάλα και με αυτοκρατορικές φιλοδοξίες (όπως η Ρωσική Ομοσπονδία), δεν μπορεί να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όταν παίζονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Ας το διατυπώσουμε αλλιώς: ο κόσμος μας θα βυθίζεται διαρκώς αν οι κυβερνήσεις πράττουν ό,τι θέλουν χωρίς ουσιαστικό κόστος. Έστω κι αν αυτό που ονομάζουμε κατ’ ευφημισμόν «διεθνή κοινότητα» είναι ένα ένα χλωμό σύνολο από συμφέροντα και εκκλήσεις, κυνικούς υπολογισμούς και μεγάλα λόγια, θα έπρεπε να κόβεται η φόρα του όποιου Πούτιν και του κάθε Νετανιάχου.

Προφανώς, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες σε ανορθόδοξους παίκτες της πολιτικής, σε ένοπλες οργανώσεις τύπου Χαμάς ή σε παραστρατιωτικές ομάδας και παράνομα δίκτυα. Τα επίσημα κράτη, όμως, είναι υπόλογα. Και αν το θέμα της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι περίπλοκο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι ώστε να έχουν πραγματικό κόστος η βαναυσότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης, η καταστροφική βία κατά υποδομών και πολιτών και προφανώς η εισβολή και η κατάκτηση εδαφών.

Έστω κι αν αυτό που ονομάζουμε κατ’ ευφημισμόν «διεθνή κοινότητα» είναι ένα ένα χλωμό σύνολο από συμφέροντα και εκκλήσεις, κυνικούς υπολογισμούς και μεγάλα λόγια, θα έπρεπε να κόβεται η φόρα του όποιου Πούτιν και του κάθε Νετανιάχου.

Όπως στο εσωτερικό έχουμε ανάγκη από πιο ισχυρά και δεσμευτικά συμβόλαια, έτσι και στη διεθνή ζωή γίνεται αδύνατη πια η συμφιλίωση με αυτόν τον συνδυασμό ανομίας, θρασύτητας και αυταρχικής πυγμής που εκτυλίσσεται γύρω μας. Η παραγωγή ανθρωπιστικών καταστροφών από φρικτές ηγεσίες –είτε έχουν «δημοκρατική νομιμοποίηση» είτε όχι– δεν μπορεί να συνεχίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.  

Όμως αυτό που δυσκολεύει την κρίση μας και οδηγεί πολλούς ανάμεσά μας σε ασυνεπείς και αλλοπρόσαλλες στάσεις είναι ότι το ίδιο το πολιτικό μας συναίσθημα δουλεύει με μονοκαλλιέργειες: είναι μηχανισμός που στήνεται πάντα στην ιδέα ότι έχουμε έναν βασικό φίλο και έναν θεμελιώδη εχθρό. Πολλοί, ας πούμε, που «νιώθουν» τους Παλαιστίνιους δεν αισθάνονται κάτι για τους Ουκρανούς (αν δεν αισθάνονται αντιπάθεια και αρκετή καχυποψία). Και αντιστρόφως, μέσα σε κόσμο που έχει ευαισθητοποιηθεί για το ρωσικό καθεστώς και τις άθλιες πρακτικές του η κυβέρνηση του Ισραήλ αθωώνεται σαν να αμύνεται (απλώς) απέναντι σε μια ισλαμιστική οργάνωση σαν τη Χαμάς και τις επιθέσεις της. Το πολιτικό συναίσθημα των μεν και των δε αρνείται με πείσμα να συνδυάσει, να διακρίνει, να συμπεριλάβει πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Συντονισμένο, αντιθέτως, με τα σμήνη των echo chambers του διαδικτύου, αυτό το συναίσθημα οχυρώνεται σε μια αποκλειστική ζώνη ταυτίσεων και διαχωρισμών, αφορισμών και ταυτίσεων.

Απέναντι σε αυτές τις κλειστές κοινότητες συγκίνησης χρειαζόμαστε πολιτικές δυνάμεις και διανοητικά ερεθίσματα που θα μπορούσαν να επιδράσουν παιδαγωγικά στους οπαδούς και τα μέλη τους. Όπως έχουμε ανάγκη κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις που θα είχαν τη διάθεση να είναι και με τον λαό της Γάζας και με τα θύματα της 7ης Νοεμβρίου (σε εκείνες τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς στα κιμπούτς) και με τους Ουκρανούς που υποφέρουν από τον εισβολέα και συγχρόνως με τις φωνές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία και όλους όσοι διαφωνούν με τον αυταρχικό εθνικισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναζητώντας μια πολυευαίσθητη στάση δεν ψάχνουμε συμψηφισμούς των δεινών ούτε κάποια «διπλωματική» αναφορά σε δυσάρεστα και καταδικαστέα γεγονότα. Το αντίδοτο στα μονόπαντα συναισθήματα δεν είναι κάποιες κρύες και ανόρεκτα διαχειριστικές ανακοινώσεις που βγαίνουν από γραφεία Τύπου. Ας ξεκινήσουμε απλώς από το στοιχειώδες: δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι σκανδαλώδες να υπάρχουν άνθρωποι που δικαιολογούν ή και στηρίζουν το πουτινικό σχέδιο. Από την άλλη, είναι μεγάλο λάθος που κάποιοι, παρά τον τεράστιο αριθμό νεκρών και το ύψος των σπαρακτικών καταστροφών, διστάζουν να καταδικάσουν την ισραηλινή πολιτική γενικής ισοπέδωσης και εκδίωξης πληθυσμών στο όνομα της (ουτοπικής) εκρίζωσης της Χαμάς. Πρέπει, φυσικά, να παραδεχτούμε πως το πρώτο πλήθος (των «αντι-ουκρανικών» φωνών) είναι πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό όσων συμφωνούν με την πορεία και τις πράξεις των ισραηλινών αρχών. Η διακριτική ή και ανοιχτή στήριξη των βασικών επιχειρημάτων της ρωσικής ηγεσίας για τη Δύση και την Ουκρανία είναι αρκετά διαδεδομένη και σε αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης κόμματα και οργανώσεις (κυρίως της αριστεράς αλλά και της εθνικιστικής δεξιάς).

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι νοσηρές μεροληψίες και η τύφλωση απέναντι στον αυταρχισμό θα συναντήσουν επιτέλους περισσότερο αντίλογο. Οι κωμικοτραγικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογική ισχνότητα της κεντροδεξιάς αλλά και η τεμπέλικη απροθυμία άλλων παικτών (όπως το ΠΑΣΟΚ) να ασχοληθούν με ζητήματα πολέμου και ολοκληρωτισμού πρέπει να μας κάνουν περισσότερο απαισιόδοξους. Αν δεν βρεθούν θεσμικοί παίκτες για να παρέμβουν στο συναισθηματικό πεδίο και τις ταυτότητες που έχουν διαμορφωθεί, θα συνεχίσουν οι μεν να νιώθουν μόνο τον Παλαιστίνιο και οι δε μόνο τον Ουκρανό. Και αν για λόγους ψυχισμού οι συγκινήσεις και οι στρατεύσεις μας θα έχουν πάντα κάτι μονόπαντο και άνισο, ας είναι τουλάχιστον πιο μεστές και δίκαιες οι πολιτικές μας κρίσεις και το ιστορικό μας βλέμμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρειάζεται η αριστερά μεσσίες;

LiFO politics / Χρειάζεται η αριστερά μεσσίες;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον συγγραφέα-δημοσιογράφο και αρθρογράφο της LiFO, Γιάννη Παντελάκη, για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, για τους «μεσσίες» στην αριστερά και για τις αιτίες που τροφοδοτούν την άνοδο της δεξιάς και στην Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ