Ζει η δραχμή; Πόσα παλιά χαρτονομίσματα κρατούν οι Έλληνες - Τα χαμένα δισεκατομμύρια παλιών εθνικών νομισμάτων

Ζει η δραχμή; Πόσες κρατούν φυλαγμένες οι Έλληνες - Τα χαμένα δισεκατομμύρια των παλιών νομισμάτων Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Στα χέρια Ευρωπαίων εξακολουθούν να βρίσκονται παλιά εθνικά νομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων, δύο δεκαετίες αφού τυπώθηκαν τα πρώτα ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το σύνολο της αξίας των παλιών εθνικών νομισμάτων που μπορεί ακόμη να εξαργυρωθεί στις κεντρικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου ισοδυναμεί με περίπου 8,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσα από αυτά τα νομίσματα θα ανταλλαχθούν με ευρώ. Παράλληλα, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί οι κάτοχοί τους δεν προχώρησαν στην ανταλλαγή τους. Οικονομολόγοι πιστεύουν πως είτε πρόκειται για ξεχασμένες αποταμιεύσεις κάτω από στρώματα κρεβατιών, είτε ότι αποτελούν ενθύμια.

Το σίγουρο, σύμφωνα με το Bloomberg είναι τα περισσότερα από παλιά εθνικά νομίσματα βρίσκονται στη Γερμανία, με την Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει μέχρι και σήμερα τις ανταλλαγές των γερμανικών μάρκων σε ευρώ.

Ωστόσο, η πολιτική των τραπεζών δεν είναι η ίδια για κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, να μην γίνονται ανταλλαγές των παλιών εθνικών νομισμάτων με το ευρώ.

Από τα στοιχεία του Bloomberg, πάντως, προκύπτει ότι δραχμές αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ παραμένουν ξεχασμένες ανά την Ελλάδα.

Ζει η δραχμή; Πόσες κρατούν φυλαγμένες οι Έλληνες - Τα χαμένα δισεκατομμύρια των παλιών νομισμάτων Facebook Twitter

Με πληροφορίες από Bloomberg

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Οικονομία / «Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης ενώ το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ