Πριν από 15 χρόνια εξελέγη αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας

Πριν από 15 χρόνια εξελέγη αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας Facebook Twitter
Σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια από τις 10 Φεβρουαρίου του 2008, όταν το 5ο συνέδριο του Συνασπισμού (ακόμα τότε) εξέλεγε πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%).

Σε ηλικία 33 ετών, ο φέρελπις πολιτικός που είχε φτιάξει όνομα με την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας τρία χρόνια πριν, υποσκελίζοντας τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη στις σχετικές εσωκομματικές διαδικασίες, έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. 

Τον ερχόμενο Ιούλιο o Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τα 49, αλλά πέρα από το νούμερο αυτό, μοιάζει να έχει κατακτήσει προ πολλού αυτή την ώριμη και σκυφτή αποδοχή που χαρακτηρίζει τη μέση ηλικία. Η εξουσία και η realpolitik φθείρουν και διαβρώνουν, ποικιλοτρόπως.  

Θα ακολουθούσαν κι άλλες πρωτιές. Το ιστορικό ρεκόρ (για κόμμα της Αριστεράς) του 16,78% στις εκλογές του 2012, ο προσεταιρισμός σημαντικού τμήματος της νεολαίας (ριζοσπαστικής και μη), το άρμεγμα της λαϊκής δυσαρέσκειας (δεν το κρίνω, αυτό κάνουν τα κόμματα εξουσίας), η διάσπαση του Συνασπισμού, το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 74%, η νίκη στις εκλογές του 2015, το σμίξιμο με τον Καμμένο, η συμβολική απότιση φόρου τιμής στους εκτελεσθέντες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αμέσως μετά την ορκωμοσία του (ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο), ο διαρκής εξορκισμός της γραβάτας ως αντίστροφος φετιχισμός και ως άλλοθι ιδεολογικής συνέπειας.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, νωπή, αγρίως αμφιλεγόμενη και πονεμένη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι πιστεύουν και μάλιστα ακράδαντα και με πάθος ότι το διάστημα που διετέλεσε πρωθυπουργός (τεσσεράμισι χρόνια συνολικά) ήταν ό,τι χειρότερο συνέβη ποτέ σ’ αυτήν τη χώρα, δεν μπορεί να είναι και απολύτως στα καλά τους.

Δεκαπέντε χρόνια μπορεί να μην είναι και τόσα πολλά, μοιάζουν όμως συγχρόνως σα να πέρασε αιώνας και σα να ξεκίνησαν προχθές, τόσο επειδή έχουμε χάσει γενικά τον μπούσουλα ως ανθρώπινο είδος και είναι σα να βιώνουμε μια διαρκή συστολή-διαστολή του χρόνου, και επειδή νιώθουμε ότι μας έχουν συμβεί τα πάντα αυτά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. 

Τον ερχόμενο Ιούλιο o Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τα 49 (το ύστατο ηλικιακό και ψυχολογικό όριο πριν από το κατώφλι του γήρατος), αλλά πέρα από το νούμερο αυτό, μοιάζει να έχει κατακτήσει προ πολλού αυτή την ώριμη και σκυφτή αποδοχή που χαρακτηρίζει τη μέση ηλικία. Η εξουσία και η realpolitik φθείρουν και διαβρώνουν, ποικιλοτρόπως.  

Τι να σκεφτόταν άραγε για τα πενήντα του (όχι ότι κανείς κανονικός εικοσάχρονος σκέφτεται τέτοια ασύλληπτα νούμερα) ο φοιτητής του Πολυτεχνείου που συμμετείχε στην ίδρυση της ιστορικής ανεξάρτητης φοιτητικής παράταξης των Πολιτικών Μηχανικών, «Εγκέλαδος» (μεταλλάσσοντάς την στην πορεία από ακομμάτιστη σε «συνιστώσα»); Τι προβολή θα μπορούσε να κάνει για το πολιτικό του μέλλον σε βάθος χρόνου;

Αν είχε πάντως από τότε μέσα του μια ιδέα περί ενός εναλλακτικού Ανδρέα Παπανδρέου για τις μάζες, όπως συχνά έχει κατηγορηθεί, αυτό το απόσπασμα από την πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη που δείχνει την Πόπη Τσαπανίδου να τον προσφωνεί με την κραυγή «Πρόεδρε, έλα με φόρααα!» και έχει γίνει τρελό viral τις τελευταίες μέρες, μοιάζει να τον βρίσκει στη σωστή κατεύθυνση. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τσιπρας μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / «Αναταραχή» εναντίον «κανονικότητας»

«Αγανακτισμένοι παντού» εναντίον «κανονικότητας». Αυτό είναι το έργο που έχει ανέβει στην πολιτική σκηνή, σε μια προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει πολύ ακόμα, καθώς έχει ξεκινήσει από καιρό κι ας μην έχει ανακοινωθεί η τυπική έναρξή της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτικό επταήμερο / Συγκρούσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο

Η κυβέρνηση παραμένει στριμωγμένη με το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς δεν έχει δώσει ακόμα πειστικές απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκνευρίσει το ΠΑΣΟΚ που τον κατηγορεί τώρα για «γκεμπελικές πρακτικές».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Daily / Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Πώς μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο μικρό κάδρο ενός ανοιχτού βιβλίου, όταν υπάρχει το μεγάλο κάδρο –ο ουρανός, η θάλασσα, τα βράχια, το πολύτιμο τοπίο, οι άνθρωποι στα καλύτερά τους– που μπορείς να το χαρείς μόνο για ένα δραματικά περιορισμένο διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Daily / Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Ο φετιχισμός όμως και ο ψυχαναγκασμός με τον όρο καλά κρατούν. Σα να υπάρχει μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πίσω από το χαμόγελό μας, ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Daily / «Πίσω από το χαμόγελό μας ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Το «Bye Bye Tiberias», ένα ονειρικό γενεαλογικό οδοιπορικό στην Παλαιστίνη με κεντρική φιγούρα τη γνωστή Παλαιστίνια ηθοποιό Χιάμ Αμπάς, διάσημη εσχάτως από τον ρόλο της στο «Succession», είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά, συγκινητικά αλλά και λυτρωτικά, εν τέλει, ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν πρόσφατα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Daily / Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Όταν βρεθεί κανείς σε μια οποιαδήποτε σχεδόν ήσυχη παραλία κατά το σούρουπο, τα ξεχνάει όλα, όχι επειδή γίνονται καπνός οι ευαισθησίες του, αλλά γιατί αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να το κάνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Να είσαι καλά Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Daily / Να είσαι καλά, Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Πέρα από τις συνταρακτικές σκηνές που δείχνουν τη «Φωνή» να υποκύπτει στη νευρολογική της πάθηση, το ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion» μας υπενθυμίζει ότι η απόσταση ανάμεσα στο cool και το «ξενέρωτο» είναι πολύ σχετική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

Δημήτρης Πολιτάκης / Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

«Η Ύδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια», έλεγε ο Σαχτούρης. Τώρα είναι γεμάτη κι από θηριώδη γιοτ, που μοιάζουν με πολεμικό στόλο της ίδιας σκιώδους υπερδύναμης, κι ας έχουν διαφορετικές σημαίες.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Απώλειες / Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Ό,τι κι αν έπαιζε ο Καναδός ηθοποιός, που πέθανε χθες στα 88 του, φιλτραριζόταν μέσα από κάτι βαθιά δικό του, σαν να απολαμβάνει ένα ιδιωτικό αστείο ή σαν να κρύβει επιτυχώς την υποψία ή τη βεβαιότητά του ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά (στον κόσμο).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ