Πριν από 15 χρόνια εξελέγη αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας

Πριν από 15 χρόνια εξελέγη αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας Facebook Twitter
Σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια από τις 10 Φεβρουαρίου του 2008, όταν το 5ο συνέδριο του Συνασπισμού (ακόμα τότε) εξέλεγε πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%).

Σε ηλικία 33 ετών, ο φέρελπις πολιτικός που είχε φτιάξει όνομα με την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας τρία χρόνια πριν, υποσκελίζοντας τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη στις σχετικές εσωκομματικές διαδικασίες, έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. 

Τον ερχόμενο Ιούλιο o Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τα 49, αλλά πέρα από το νούμερο αυτό, μοιάζει να έχει κατακτήσει προ πολλού αυτή την ώριμη και σκυφτή αποδοχή που χαρακτηρίζει τη μέση ηλικία. Η εξουσία και η realpolitik φθείρουν και διαβρώνουν, ποικιλοτρόπως.  

Θα ακολουθούσαν κι άλλες πρωτιές. Το ιστορικό ρεκόρ (για κόμμα της Αριστεράς) του 16,78% στις εκλογές του 2012, ο προσεταιρισμός σημαντικού τμήματος της νεολαίας (ριζοσπαστικής και μη), το άρμεγμα της λαϊκής δυσαρέσκειας (δεν το κρίνω, αυτό κάνουν τα κόμματα εξουσίας), η διάσπαση του Συνασπισμού, το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 74%, η νίκη στις εκλογές του 2015, το σμίξιμο με τον Καμμένο, η συμβολική απότιση φόρου τιμής στους εκτελεσθέντες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αμέσως μετά την ορκωμοσία του (ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο), ο διαρκής εξορκισμός της γραβάτας ως αντίστροφος φετιχισμός και ως άλλοθι ιδεολογικής συνέπειας.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, νωπή, αγρίως αμφιλεγόμενη και πονεμένη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι πιστεύουν και μάλιστα ακράδαντα και με πάθος ότι το διάστημα που διετέλεσε πρωθυπουργός (τεσσεράμισι χρόνια συνολικά) ήταν ό,τι χειρότερο συνέβη ποτέ σ’ αυτήν τη χώρα, δεν μπορεί να είναι και απολύτως στα καλά τους.

Δεκαπέντε χρόνια μπορεί να μην είναι και τόσα πολλά, μοιάζουν όμως συγχρόνως σα να πέρασε αιώνας και σα να ξεκίνησαν προχθές, τόσο επειδή έχουμε χάσει γενικά τον μπούσουλα ως ανθρώπινο είδος και είναι σα να βιώνουμε μια διαρκή συστολή-διαστολή του χρόνου, και επειδή νιώθουμε ότι μας έχουν συμβεί τα πάντα αυτά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. 

Τον ερχόμενο Ιούλιο o Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τα 49 (το ύστατο ηλικιακό και ψυχολογικό όριο πριν από το κατώφλι του γήρατος), αλλά πέρα από το νούμερο αυτό, μοιάζει να έχει κατακτήσει προ πολλού αυτή την ώριμη και σκυφτή αποδοχή που χαρακτηρίζει τη μέση ηλικία. Η εξουσία και η realpolitik φθείρουν και διαβρώνουν, ποικιλοτρόπως.  

Τι να σκεφτόταν άραγε για τα πενήντα του (όχι ότι κανείς κανονικός εικοσάχρονος σκέφτεται τέτοια ασύλληπτα νούμερα) ο φοιτητής του Πολυτεχνείου που συμμετείχε στην ίδρυση της ιστορικής ανεξάρτητης φοιτητικής παράταξης των Πολιτικών Μηχανικών, «Εγκέλαδος» (μεταλλάσσοντάς την στην πορεία από ακομμάτιστη σε «συνιστώσα»); Τι προβολή θα μπορούσε να κάνει για το πολιτικό του μέλλον σε βάθος χρόνου;

Αν είχε πάντως από τότε μέσα του μια ιδέα περί ενός εναλλακτικού Ανδρέα Παπανδρέου για τις μάζες, όπως συχνά έχει κατηγορηθεί, αυτό το απόσπασμα από την πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη που δείχνει την Πόπη Τσαπανίδου να τον προσφωνεί με την κραυγή «Πρόεδρε, έλα με φόρααα!» και έχει γίνει τρελό viral τις τελευταίες μέρες, μοιάζει να τον βρίσκει στη σωστή κατεύθυνση. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τσιπρας μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / «Αναταραχή» εναντίον «κανονικότητας»

«Αγανακτισμένοι παντού» εναντίον «κανονικότητας». Αυτό είναι το έργο που έχει ανέβει στην πολιτική σκηνή, σε μια προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει πολύ ακόμα, καθώς έχει ξεκινήσει από καιρό κι ας μην έχει ανακοινωθεί η τυπική έναρξή της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτικό επταήμερο / Συγκρούσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο

Η κυβέρνηση παραμένει στριμωγμένη με το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς δεν έχει δώσει ακόμα πειστικές απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκνευρίσει το ΠΑΣΟΚ που τον κατηγορεί τώρα για «γκεμπελικές πρακτικές».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Daily / Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Η γνωριμία, ο έρωτας, ο γάμος και το τραγικό τέλος του Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ και της Κάρολαϊν Μπεσέτ στη σειρά “Love Story: John F. Kennedy Jr. & Carolyn Bessette” που λειτουργεί κυρίως ως νοσταλγικός φετιχισμός για τη δεκαετία του ’90.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Daily / «Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Το πρωτοφανές κύμα απολύσεων που συντάραξε την Ουάσιγκτον Ποστ του Τζεφ Μπέζος ανέτρεψε το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία η ιστορική εφημερίδα: «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Daily / Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Πέρα από την συναρπαστική ζωή και το σπαρταριστό έργο ενός τιτάνα της κωμωδίας, το ντοκιμαντέρ ‘Mel Brooks: The 99 Year Old Man!’ του ΗΒΟ έχει να κάνει και με την αλλόκοτη μοναξιά της μακροζωίας, με το να είσαι ο τελευταίος μιας ολόκληρης γενιάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Daily / Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Ο θρήνος έγινε κατάρα και η τραγωδία παραβολή με σκληρό δίδαγμα. Και τα παιδιά που χάθηκαν στον ρουμάνικο αυτοκινητόδρομο έγιναν από ήρωες παραδείγματα προς αποφυγή, χάνοντας και πάλι την ανθρώπινη υπόστασή τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Beauty: Σωματικός τρόμος στην εποχή του Ozempic

Daily / The Beauty: Σωματικός τρόμος στην εποχή του Ozempic

Το νέο λαμπερό «ανοσιούργημα» του Ράιαν Μέρφι, παρά τις γκραν γκινιόλ εξάρσεις του, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ιδανική σειρά για να ξεχαστεί κανείς μέσα στον πολυτελή, θεαματικό και γκροτέσκο πολτό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Wikipedia ή «Wokepedia»;: Το πείραμα που έγινε θεσμός έκλεισε τα 25 του χρόνια

Daily / Wikipedia ή «Wokepedia»;: Το πείραμα που έγινε θεσμός έκλεισε τα 25 του χρόνια

Δυσοίωνα, αντιδραστικά σύννεφα μαζεύονται πάνω από το ευγενές πρότζεκτ και ίσως σύντομα έρθει μια μέρα που θα μετανιώσουμε για το πόσο μπλαζέ και αχάριστοι υπήρξαμε με την «ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τόσο τρελό όσο κι ο κόσμος μας

Daily / Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τόσο τρελό όσο κι ο κόσμος μας

Οι σουρεαλιστικές σκηνές που εξελίχθηκαν χθες το βράδυ στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής ήταν ίσως κι ένα προμήνυμα για τις χαοτικές προοπτικές του Παγκόσμιου Κύπελλου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Αμερική του Τραμπ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Heated Rivalry: Η «καυτή» σειρά που έχει ξετρελάνει το σύμπαν (και ειδικά τις γυναίκες)

Daily / Heated Rivalry: Η «καυτή» σειρά που έχει ξετρελάνει το σύμπαν (και ειδικά τις γυναίκες)

Το μυστικό και μετ’ εμποδίων ερωτικό πάθος ανάμεσα σε δύο νεαρούς σταρ του χόκεϊ είναι η βάση για μια τηλεοπτική σειρά που εξελίχθηκε ραγδαία σε παγκόσμιο φαινόμενο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ