Μηδένα προ του τέλους μακάριζε: Το χανγκόβερ του White Lotus

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε: Το χανγκόβερ του White Lotus Facebook Twitter
Δεν έχει και πολύ νόημα να απογοητεύεται κανείς από τηλεοπτικές σειρές οι οποίες συχνά ξεκινάνε ωραία και τελειώνουν με πόνο.
0


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ νόημα να απογοητεύεται κανείς από τηλεοπτικές σειρές οι οποίες συχνά ξεκινάνε ωραία και τελειώνουν με πόνο. Από τη φύση του το μέσο, ειδικά στην εποχή μας, τραβάει όσο τραβάει και όσο είναι κερδοφόρο. Η φόρμουλα, η μανιέρα, η επανάληψη, η οικειότητα που γεννά την περιφρόνηση, παραμονεύουν διαρκώς στη γωνία, ειδικά για τις πιο δημοφιλείς σειρές.

Κούφια συνεπώς ακούγονται –ειδικά στα αυτιά του ΗΒΟ που βρήκε άλλη μια «ναυαρχίδα»– τα πολλά και πικρά παράπονα, τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό, που καταγράφονται παντού στα μέσα, αμέσως μετά το τέλος του τρίτου κύκλου της πιο προβεβλημένης σειράς των τελευταίων χρόνων, και έχουν να κάνουν κυρίως με τις μαύρες τρύπες του σεναρίου και το κρέμασμα διάφορων χαρακτήρων στα μανταλάκια.

Ο δημιουργός της σειράς (και σεναριογράφος και σκηνοθέτης) Μάικ Γουάιτ είπε ότι οραματίστηκε λεπτομερώς ολόκληρο τον τρίτο κύκλο σ’ ένα και μόνο πυρετώδες όνειρο που είχε στην Ταϊλάνδη, μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Τα δείγματα άλλωστε ότι η έμφαση είναι στην ατμόσφαιρα –αυτή τη διαρκή απειλητική σαγήνη που χαρακτηρίζει τη σειρά, μαζί με την ιδέα της εθιστικής σαπουνόπερας σε πολυτελές περιτύλιγμα μαγικού ρεαλισμού– και λιγότερο στους ανθρώπινους χαρακτήρες, τα κίνητρα, τα πάθη, τις ενοχές, τις ματαιοδοξίες και τα βίτσια τους, υπήρχαν από τον δεύτερο κύκλο, στο σικελικό «παράρτημα» του Λευκού Λωτού.

Η φόρμουλα είχε κατοχυρωθεί απολύτως και μπορώ να φανταστώ πόσο απογοητευμένοι μπορεί να νιώθουν ειδικά όσοι είχαν επενδύσει «ιδεολογικά» στη σειρά –ως μια κατάμαυρη σάτιρα των ηθών της πιο πληκτικής και προβλέψιμης πλουτοκρατίας που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα– μετά τον εξαιρετικό πρώτο κύκλο της στη Χαβάη, προτού ακόμα εξελιχθεί σε μηχανή εκατοντάδων εμπορικών συνεργασιών με ένα ευρύτατο φάσμα επώνυμων brands.

Τουλάχιστον μαθαίνουμε ότι κάθε ηθοποιός στον τρίτο κύκλο της σειράς πληρώθηκε ακριβώς το ίδιο, μη διαπραγματεύσιμο, ποσό ($40,000 ανά επεισόδιο) – ακόμη και οι δευτερότριτοι του καστ, ακόμα κι ο Γερμανός ηθοποιός Κρίστιαν Φρίντελ, ο οποίος βρέθηκε μετά από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος» να υποδύεται τον άχαρο γκαφατζή μάνατζερ του ξενοδοχείου στο White Lotus. Πήγε να πει κι ένα τραγούδι κάποια στιγμή, αλλά η κάμερα στράφηκε γρήγορα αλλού.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σειρά εκτροχιάστηκε –ή «την άκουσε»–  από την ίδια της την επιτυχία, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται τόση χαλαρότητα στο σενάριο και στη δραματουργία. Ο δημιουργός της σειράς (και σεναριογράφος και σκηνοθέτης) Μάικ Γουάιτ είπε ότι οραματίστηκε λεπτομερώς ολόκληρο τον τρίτο κύκλο σ’ ένα και μόνο πυρετώδες όνειρο που είχε στην Ταϊλάνδη, μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Αυτό δυστυχώς είναι φανερό στο σενάριο, το οποίο παρότι διαθέτει σημεία και τέρατα (μυστικισμό, αιμομιξία, αυτοκτονικό ιδεασμό, ξεκαθάρισμα αρχαίων λογαριασμών, μέχρι και οικογενειο-κτονία), τα μεταχειρίστηκε ως πυροτεχνήματα και ως αντιπερισπασμούς μέχρι να φτάσει η ώρα για το γκραν φινάλε, το οποίο διήρκεσε μιάμιση ώρα, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. Η ελπίδα όμως είχε χαθεί πολύ νωρίτερα.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ