Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική Facebook Twitter
O «Murderbot» μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις, τις διαθέσεις και τις –σπαρταριστά αστείες συχνά– παρατηρήσεις του για την ανθρώπινη κατάσταση.
0


Ο ΤΙΤΛΟΣ ΑΥΤΗΣ της νέας σειράς του Apple TV+ είναι μάλλον παραπλανητικός, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη δημοφιλή στην Αμερική ομώνυμη σειρά βιβλίων (The Murderbot Diaries) της Μάρθα Γουέλς στην οποία βασίζεται. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι μια «μονάδα ασφαλείας» (SecUnit) στο μέλλον, ένα ρομπότ με σημαντικό εξοπλισμό αλλά δεύτερης διαλογής ήδη καθώς το είδος του έχει ξεπεραστεί από πιο ισχυρά μοντέλα.

Ενώ όμως μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά, δεν έχει φονικά ένστικτα, πέρα από μια αντανακλαστική δυσανεξία προς το ανθρώπινο είδος, και στην πραγματικότητα το μόνο που λαχταρά είναι να «τον» αφήσουν ήσυχο (όπως βλέπουμε όταν δεν φοράει την πανοπλία του, δεν έχει γεννητικά όργανα ούτε καθορισμένο φύλο) να παρακολουθήσει τις άπειρες σειρές που κατεβάζει στον εγκέφαλό του, και ειδικά κάποιο από τα χιλιάδες επεισόδια της αγαπημένης του διαστημικής σαπουνόπερας που έχει τίτλο The Rise and Fall of Sanctuary Moon.

Αντίθετα με άλλα ρομπότ, cyborg, ρέπλικες και κομπιούτερ στην παράδοση της επιστημονικής φαντασίας, αυτό το «άψυχο» ανδροειδές δεν επιθυμεί να μιμηθεί την ανθρώπινη «ψυχή», μοιράζεται όμως με τους ανθρώπους μερικές από τις πιο βαθιές αλλά και τις πιο τετριμμένες τους επιθυμίες.

Έχοντας προσφάτως αποκτήσει συνείδηση (όχι όμως ακριβώς συναίσθηση) αφού κατάφερε να «χακάρει» τον εταιρικό προγραμματισμό του και επηρεασμένος μάλλον από την πολλή ανθρώπινη μυθοπλασία που έχει καταναλώσει στις σειρές που παρακολουθεί, βαφτίζει ο ίδιος τον εαυτό του «Murderbot» απλώς επειδή του φαίνεται…cool.

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο θεατής καθώς ο «Murderbot» μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις, τις διαθέσεις και τις –σπαρταριστά αστείες συχνά– παρατηρήσεις του για την ανθρώπινη κατάσταση, τις οποίες όμως δεν μπορεί να αποκαλύψει στους ανθρώπους τους οποίους «υπηρετεί» –εν προκειμένω μια ομάδα περιθωριακών επιστημόνων σοσιαλιστικής προδιάθεσης σ’ έναν μακρινό πλανήτη– γιατί αν αποκαλυφθεί ότι έχει «πειράξει» τις αυστηρές προδιαγραφές του και ότι έχει υπερβεί την αρχική του υπόσταση, το πιο πιθανό είναι να σταλεί κατευθείαν για λιώσιμο σε χυτήριο μετάλλων. Συγχρόνως, οι τριβές ανάμεσα στη ρομποτική του φύση και την αναπτυσσόμενη του συνειδητότητα εντείνονται προκαλώντας του διάφορα βασανιστικά ερωτήματα περί φύσης, ταυτότητας και ύπαρξης. 

Η σειρά καταφέρνει να λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική και ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ επιτελεί άψογα το άχαρο έργο της ενσάρκωσης ενός πλάσματος που το χειρότερό του είναι η εκδήλωση οικειότητας και η οπτική επαφή, και το καταφέρνει μέσω λεπτών αποχρώσεων στις αλλαγές έκφρασης του προσώπου ή της φωνητικής χροιάς.

Αντίθετα με άλλα ρομπότ, cyborg, ρέπλικες και κομπιούτερ στην παράδοση της επιστημονικής φαντασίας, αυτό το «άψυχο» ανδροειδές δεν επιθυμεί να μιμηθεί την ανθρώπινη «ψυχή», μοιράζεται όμως με τους ανθρώπους μερικές από τις πιο βαθιές αλλά και τις πιο τετριμμένες τους επιθυμίες. Και κυρίως, την επιθυμία να βρει επιτέλους τον χρόνο και την ησυχία να δει όλες αυτές τις σειρές που έχει βάλει στην άκρη.   

Murderbot — Official Trailer | Apple TV+

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Daily / Το καθαρτήριο των παλιών τηλεοπτικών σειρών

Με μια λύπη παραπάνω πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μάλκολμ-Τζαμάλ Γουόρνερ, του «γιου» του Μπιλ Κόσμπι στην πιο διάσημη παγκοσμίως οικογενειακή σειρά της δεκαετίας του ’80, με τον οποίον μεγαλώσαμε συγχρόνως κάποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Daily / Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Το βιβλίο είναι ανάγνωσμα, είναι αναψυχή, αλλά μπορεί να είναι και μια προέκταση του κατόχου του, ένα στοιχείο και ένα αξεσουάρ που υποδηλώνει την «ταυτότητα» ή την «φυλή» του ατόμου που το διαβάζει (ή το περιφέρει νωχελικά στις διακοπές).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ