The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την έκθεση στην National Portrait Gallery του Λονδίνου με τίτλο “The Face Magazine: Culture Shift”.
0


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ εγκαινιάστηκε μια έκθεση στην National Portrait Gallery του Λονδίνου που θα διαρκέσει ως τις 18 Μαΐου και όπως μαρτυρά ο τίτλος της (“The Face Magazine: Culture Shift”) είναι αφιερωμένη στο μυθικό – ειδικά για όσους και όσες το πρόλαβαν στις μεγάλες του δόξες στα 80s και στα 90s –  βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στην σύγχρονη κουλτούρα, και όχι μόνο τη νεανική.

Από το 1980 μέχρι το 1999 που ο ιδρυτής του, ο Νικ Λόγκαν, που για χρόνια το «έτρεχε» μαζί με τους εκλεκτούς νεωτεριστές συνεργάτες του – αρθρογράφους, γραφίστες και φωτογράφους – από ένα ημιυπόγειο στο Σόχο, πούλησε τον τίτλο, το Face υπήρξε, στην εποχή παντοδυναμίας των περιοδικών πριν από το ίντερνετ, κυριολεκτικά η «βίβλος» των νέων τάσεων και των νέων φυλών στην μουσική, τη μόδα, το σινεμά, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το clubbing, τα μυστικά του ψαγμένου οικοσυστήματος. 

Θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του περιοδικού που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.

Ξαναδιαβάζοντας σήμερα το editorial εκείνου του τεύχους που κυκλοφόρησε πριν από σαράντα χρόνια σχεδόν, σκέφτηκα με κάποια ανακούφιση ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν όσο δραματικά ίσως νομίζουμε από εποχή σε εποχή, όσο κοσμογονική (ή «κοσμοκτονική») κι αν μοιάζει σήμερα η δική μας.

Το έχω ακόμα, παρότι δεν μου ανήκει στην πραγματικότητα. Ήταν το τεύχος Μαΐου του 1985, είχε εξώφυλλο τον Μίκι Ρουρκ («Ένας Μπράντο για τα Eighties» έγραφε ο τίτλος) και το είχα πετύχει, καναδυό μήνες μετά την κυκλοφορία του, στο σπίτι μιας συμμαθήτριας που κάναμε μαζί φροντιστήριο. Ήταν του μεγάλου της αδελφού, ο οποίος ευτυχώς έλειπε εκείνη την ώρα από το σπίτι. Αν ήταν μπροστά, ίσως να μην έβρισκα το θάρρος να του ζητήσω να το δανειστώ, ίσως και να μην μου το έδινε έτσι κι αλλιώς.

The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη Facebook Twitter
Το τεύχος Μαΐου του 1985 είχε εξώφυλλο τον Μίκι Ρουρκ, «Ένας Μπράντο για τα Eighties» έγραφε ο τίτλος.

Και πολύ καλά θα έκανε αφού από τη στιγμή που μου το δάνεισε, έστω και διστακτικά, η αδελφή του, εκείνος δεν το ξαναείδε ποτέ, παρότι τους μήνες που ακολούθησαν, ζητούσε όλο και πιο επιτακτικά την επιστροφή του.

Στο μεταξύ, το τεύχος είχε ήδη γίνει φύλο και φτερό έχοντας υποστεί διάφορες χειρουργικές-χαρτοκοπτικές επεμβάσεις, με τις φωτογραφίες και τα ανοίγματά του να κοσμούν στρατηγικά διάφορα σημεία στο υπνοδωμάτιό μου – στο γραφείο, στην ντουλάπα, στο κρεβάτι. Αυτή η «διακοσμητική» μεταχείριση των σελίδων του περιοδικού μετά την ανάγνωση, θα συνεχιζόταν για αρκετά χρόνια.     

Εκείνο το παρθενικό για μένα τεύχος του Face ήταν ένα «σπέσιαλ» επετειακό τεύχος που γιόρταζε τα πέντε χρόνια ζωής του περιοδικού. Ξαναδιαβάζοντας σήμερα το editorial εκείνου του τεύχους που κυκλοφόρησε πριν από σαράντα χρόνια σχεδόν, σκέφτηκα με κάποια ανακούφιση ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν όσο δραματικά ίσως νομίζουμε από εποχή σε εποχή, όσο κοσμογονική (ή «κοσμοκτονική») κι αν μοιάζει σήμερα η δική μας:         

«Μια ματιά στη δεκαετία του '80 μέχρι τώρα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τίποτα δεν έχει σημασία όσο η επιτυχία. Είναι το δόγμα της δεκαετίας. Ξύστε την επιφάνεια και θα βρείτε, όχι τον κυνισμό της δεκαετίας του '70, αλλά μια αυτοπεποίθηση που είναι η μόνη μορφή πίστης που έχει απομείνει... Αν σκαλίσετε όμως λίγο βαθύτερα τη δεκαετία, θα βρείτε την απόγνωση της ανεργίας, την συρρίκνωση των πόρων και των ιδανικών. Επιτυχία και αποτυχία: αυτοί είναι οι κινητήριοι μοχλοί της δεκαετίας: ο ένας πυροδοτεί τις ταραχές, την οργή και τη βία στους δρόμους, ο άλλος βρίσκει την αναψυχή στα κοκτέιλ μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τις διακοπές στον ήλιο. Και ανάμεσά τους, μια έντονη τριβή που θα φτιάξει ή θα διαλύσει τη δεκαετία του '80…».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παραβολή του ασώτου 

Daily / Η παραβολή του ασώτου 

Μια δεκαετία μετά το ενδεχόμενο Grexit, το «μαύρο πρόβατο» επιστρέφει ως λευκός κύκνος, εμφανίζεται ως υπόδειγμα δημοσιονομικής σύνεσης και κερδίζει επάξια μια περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή ελίτ. Κι έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
100 χρόνια New Yorker: Το ντοκιμαντέρ του Netflix για το περίφημο περιοδικό

Daily / 100 χρόνια «New Yorker»: Το ντοκιμαντέρ του Netflix για το περίφημο περιοδικό

Ζει και βασιλεύει ο ιστορικός τίτλος, φαινομενικά άτρωτος στη φθορά και στα τερτίπια του χρόνου αλλά και στα απανωτά πλήγματα που έχουν γονατίσει τούτο τον αιώνα τα μέσα, και ειδικά τα έντυπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η ακροδεξιά θεριεύει κι ας μην δηλώνει κανείς ακροδεξιός

Daily / Η ακροδεξιά θεριεύει κι ας μην δηλώνει κανείς ακροδεξιός

Η νέα έρευνα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς επικυρώνει αυτό που πλέον διαπιστώνει κανείς καθημερινά, εντός και εκτός διαδικτύου, στο δρόμο, στις συναναστροφές, στην ατμόσφαιρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το “Train Dreams” του Netflix είναι ένα κομψοτέχνημα και μία από τις ταινίες της χρονιάς

Daily / Το “Train Dreams” του Netflix είναι ένα κομψοτέχνημα και μία από τις ταινίες της χρονιάς

Κάπου ανάμεσα σε ελεγεία και σε ύμνο, η ταινία που προσγειώθηκε προ μερικών ημερών στην πλατφόρμα, είναι ένα λεπτό, ατμοσφαιρικό και συγκινητικό δράμα με αξέχαστες εικόνες και εξαιρετικές ερμηνείες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κακό υπάρχει παντού αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Daily / Το κακό υπάρχει παντού, αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Μέσα στην πληθώρα δραματικών θρίλερ «πολυτελείας» που έχουν κατακλύσει εσχάτως το τοπίο των σειρών, το «Beast in me» («Το τέρας μέσα μου») του Netflix είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ