Εξαιρετικές ψαροταβέρνες

Εξαιρετικές ψαροταβέρνες Facebook Twitter
Ε/Γ Ταξιδεύοντας
0

«Εδώ, όποιος πελάτης δεν είναι χαμογελαστός, δεν πληρώνει» σχολιάζει με κέφι αλλά και αποφασιστικότητα ο Γιάννης Ζώης στον μικρό και φιλόξενο χώρο του «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» στο Κερατσίνι. Υπερβολή ή μήπως όχι; Αν συζητήσεις λίγο παραπάνω με τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει αυτή την ταβέρνα με το ταξιδιάρικο όνομα και τους μοναδικά φρέσκους ψαρομεζέδες, θα διαπιστώσεις ότι πολλά πράγματα που εσύ εύλογα θα θεωρούσες υπερβολές εδώ είναι καθημερινότητα και κανόνας δουλειάς. Μαθαίνεις, ας πούμε, ότι το μότο του μαγαζιού σε ό,τι αφορά την ποιότητα της πρώτης ύλης είναι: «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα». Υπερβολή, λες... Αν σε βάλουν, όμως, στην κουζίνα, θα δεις πανέρια με κάθε λογής ψάρια και θαλασσινά που κυριολεκτικά σπαρταράνε. Κάποιοι πελάτες ακόμη θυμούνται τη μέρα εκείνη που κάποιος σκόνταψε κρατώντας το κουτί με τα ψάρια, τα οποία χύθηκαν στο πάτωμα ολοζώντανα. Όταν όμως ξεκινήσεις να γεύεσαι τους μεζέδες που βγαίνουν από την κουζίνα, διαπιστώνεις ότι δεν χρειάζεσαι τέτοιου είδους απτές αποδείξεις. Είναι τότε που η γεύση έχει τον πρώτο λόγο και δεν σε γελάει. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στη δημιουργία του «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» συμμετείχε, εκτός από τον Γιάννη, και ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, ενώ, πρόσφατα, που ξεκίνησε και το «Ε/Γ Ταξιδεύοντας στη Νέα Ερυθραία», προστέθηκε στην παρέα και ο Ιορδάνης Σπυρίδης. «Η επαφή με τη θάλασσα και την αρμύρα και η αγάπη για το ψάρεμα μας οδήγησαν να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι. Θέλαμε να βάλουμε όλες τις ιδέες μας και την αγάπη μας επάνω σε ένα επιβατηγό (Ε/Γ) και να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στις ελληνικές γεύσεις, στις ελληνικές εικόνες αλλά και στη μουσική. Καθετί σε αυτή την ιδέα θέλαμε να σε πλημμυρίζει με χρώματα και αρώματα Ελλάδας» λένε οι εμπνευστές της ξεχωριστής αυτής ψαροταβέρνας με τον θαλασσινό διάκοσμο από δίχτυα, όστρακα, λάμπες πετρελαίου και μπλε αποχρώσεις. Η παρέλαση των μεζέδων στα πιάτα σού μεταδίδει απόλυτα τη φρεσκάδα της ελληνικής θάλασσας. Κυδώνια φρέσκα (€13,20), πετροσωλήνες αχνιστοί με κρασί, σκόρδο και μαϊντανό (€13,20) σκέτη νοστιμιά. Η αχινοσαλάτα (€14,50) με τη μεταξένια υφή αφήνει τη γλύκα της στην επίγευση. Καλοφτιαγμένο το καρπάτσιο λαυράκι (€13), ωραίος μεζές και το σκουμπρί (€9,50) που καπνίζεται σε κέδρο και σερβίρεται με ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Η ταραμοσαλάτα (€4,20) με λευκό ταραμά δουλεύεται με πράσινο φρέσκο κρεμμυδάκι, που της δίνει και το χρώμα του. Η ψητή σαρδέλα (€6) ήταν ποίημα, ζουμερή, με γεύση θαλασσινή. Μάλιστα, εκτίμησα το γεγονός ότι σε ρωτούν πώς θέλεις να ψηθούν οι σαρδέλες. Η ντομάτα έρχεται ξεφλουδισμένη και κομμένη σε ροδέλες, ραντισμένη με χοντρό αλάτι, κάππαρη και κρίταμο (€6). Το «Χταπόδι του Νώντα» είναι φρέσκο και μαρινάρεται με ξίδι και λάδι σε κιούπι πριν μπει στο τηγάνι (€9,60). Το φρέσκο καλαμάρι (€11,80) είναι ανάλαφρα τηγανισμένο, όσο πρέπει για να είναι μαλακό και να ξεδιπλώνει τη νόστιμη γεύση του. Το γαριδάκι μονόκερως από τα νερά της Εύβοιας, που είναι ελληνικό, θεωρείται εξαιρετικό και το κατέγραψα για να το δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη. Το σέρβις είναι εξαιρετικό, με άψογη γνώση του μενού – θα μπορούσες άνετα να το εμπιστευτείς να διαλέξει για σένα και να μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος. Για το ξεψάρισμα σε κερνούν πορτοκαλόπιτα, βυζαντινό και δικά τους γλυκά του κουταλιού. Τσουγκρίζουμε τα σφηνάκια με λιαστό κρασί Μοσχάτο με χαμόγελα ευτυχίας ζωγραφισμένα στα πρόσωπά μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας.

☛ «Ε/Γ Ταξιδεύοντας», Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368


Η Μπόμπενα έχει ιστορία στην Καισαριανή που κρατάει από το 1995, «όταν ξεκίνησε το μαγαζί ο πατέρας μου ο "Μπόμπος", που τον φώναζαν έτσι γιατί έπινε ούζο και την άλλη μέρα ήθελε γάλα για να σβήσει την κάψα του ποτού και να συνέλθει» λέει ο γιος του Δημήτρης Ταϊρίδης, που έχει αναλάβει τα ηνία της ψαροταβέρνας. Ο Δημήτρης έχει πάθος με τη μαγειρική και εμμονή με τη φρέσκια πρώτη ύλη. Ο επαγγελματικός του δρόμος περνάει από το Milos στις ΗΠΑ αλλά και από την Iχθυόσκαλα, όπου και έμαθε τα μυστικά του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών. Ο χώρος του είναι λιτός, με καναπέδες και λευκές μαξιλάρες και τραπέζια ντυμένα με μακριά τραπεζομάντιλα. Σε μια γωνία ξεχωρίζει ο πάγκος, όπου φιγουράρουν τα φρέσκα ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες. Την ημέρα που επισκέφτηκα το μαγαζί μόλις είχαν αφιχθεί από τη Χαλκίδα καραβίδες. Ο Δημήτρης, σε ρόλο οικοδεσπότη και σεφ, κινείται με σβελτάδα στον χώρο και φροντίζει να καλύπτει τις επιθυμίες των πελατών του. Στο τραπέζι έρχεται ένα τεράστιο πλατό με όλη τη θάλασσα: γυαλιστερές, κυδώνια, μπολάκι με υπέροχα, ζωηρόχρωμα αυγά αχινού, πληθωρικά στρείδια και φούσκες που ζαλίζουν με το ιώδιό τους. Εξαιρετικά τα πλοκάμια του ψητού χταποδιού, που ήρθαν ιδανικά ψημένα στα κάρβουνα. Ακολούθησε το καλαμάρι στη σχάρα που ήταν αφρός, γιατί ήταν ψημένο μαστόρικα. Ο Δημήτρης μας πρότεινε να δοκιμάσουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά του ζυμωμένα με αυγοτάραχο. Κι εμείς, φυσικά, ενδώσαμε σε ένα λαχταριστό πιάτο, στο οποίο τα ζυμαρικά εξύψωνε η μοναδική γεύση του αυγοτάραχου. Από δίπλα οι συνοδευτικές καραβίδες, που είχαν περάσει ελάχιστα από την πυρά, ήταν ζουμερές και άφηναν τη γλύκα τους μαζί με την αλμύρα και το ξύσμα λεμονιού σε κάθε μπουκιά. Εννοείται ότι γλείφαμε και τα δάχτυλά μας. Παρατήρησα ότι και στο διπλανό τραπέζι έγλειφαν τα δάχτυλά τους, τρώγοντας μέσα από ένα τεράστιο μαυροτήγανο μακαρονάδα με σάλτσα και καραβίδες. Για τον Δημήτρη δεν υπάρχουν μυστικά στο θέμα «ψάρι» και αυτό καθρεφτίζεται απόλυτα στα πιάτα του. Ο δημιουργικός σεφ καταγίνεται και με τα γλυκά και μας τράταρε το δικό του παστέλι, που είχε φτιάξει με τα χεράκια του, με ροδόνερο και φιστίκι Αιγίνης. Τραγανό, αρωματικό, υπέροχο – δεν θες να σταματήσεις. Ακολούθησε ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο με μπόλικη, ωραία κρέμα και τραγανό φύλλο που βάζει σε δοκιμασία την πρόθεσή σου να σταματήσεις στην πρώτη κουταλιά.
☛ Μπόμπενα, Αναξαγόρα & Βρυούλων, Καισαριανή, 210 7213267


Είναι καιρός τώρα που και στην Ελλάδα το casual food φλερτάρει επίμονα με το ψάρι, φιλοδοξώντας να πάρει λίγη από τη δόξα του αγγλικού fish and chips ή άλλων εθνικών προσεγγίσεων στις οποίες τα προϊόντα της θάλασσας έχουν τον πρώτο λόγο ακόμη και σε street food προσεγγίσεις. Το ερώτημα δεν είναι γιατί συμβαίνει αυτό αλλά γιατί άργησε να γίνει στην Ελλάδα, μια χώρα με τεράστια ακτογραμμή και πλούσια παράδοση στο ψάρεμα. Στον δρόμο που ανοίγει αυτή η τάση βρίσκεται μια καλή και φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία, με αφετηρία το Νέο Ψυχικό, όπου στήθηκε το πρώτο μαγαζί, έχει ως στόχο της να δημιουργήσει αλυσίδα. Ο λόγος για το sardeles.bbq, οι εμπνευστές του οποίου θεώρησαν ότι ανάμεσα στα ψαροεστιατόρια, τις ψαροταβέρνες, τα ουζερί και τα τσιπουράδικα υπάρχει χώρος για ένα μαγαζί που με χαλαρή διάθεση θα προσπαθεί να συνδυάσει το περιβάλλον της παραδοσιακής ψαροταβέρνας με περισσότερο νεανικές πινελιές. Πρόκειται για έναν χώρο όπου το φαγητό που θα βρεις σε ένα κλασικό ελληνικό θαλασσινό εστιατόριο συνυπάρχει και συμβιώνει με τυπικές made in USA προσεγγίσεις, όπως το μπέργκερ, που για τις ανάγκες της... θάλασσας γίνεται ψαρο-μπέργκερ. Το αποτέλεσμα δικαιώνει σε ικανό βαθμό τις προθέσεις των δημιουργών του, με τη βοήθεια του άνετου περιβάλλοντος και του μενού με τα γνώριμα πιάτα. Οι σαρδέλες bbq, φιλεταρισμένες με σάλτσα λαδολέμονο (€7,50), ήταν ζουμερές, τα χόρτα ημέρας (€4,50) –ζοχοί στην περίπτωσή μας– ήταν σωστά βρασμένα και φρέσκα, το μπέργκερ με ψίχα αστακού και σάλτσα horseradish (€15) επιτελούσε τον σκοπό του, με τις χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες που το συνόδευαν να κλέβουν τις εντυπώσεις, και στο κριθαρότο γαρίδας (€9,50) η φρέσκια ντομάτα έκανε τη διαφορά. Οι φιλεταρισμένες, crispy σαρδέλες, με τη συνοδεία της καλοφτιαγμένης τηγανητής πατάτας, θα μπορούσαν να είναι μια καλή εκδοχή του ελληνικού fish and chips. Στο μενού υπάρχουν πολλά πιάτα, όπως μπέργκερ με πέρκα (€8), γαρίδες (€10) ή καβούρι (€12), γαριδάκι τηγανητό (€8), χταποδάκι (€11), ταλιατέλες με θαλασσινά (€12), αστακομακαρονάδα (€50 για 2 άτομα), φιλέτο σφυρίδας (€24), ξιφίας (€11), ψάρι ημέρας (€30-70). Το sardeles.bbq είναι μια καλή πρόταση για καθημερινό και προσιτό φαγητό με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά.

☛ sardeles.bbq, Γρηγορίου Ξενόπουλου 2, Νέο Ψυχικό, 211 7807620

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ