ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
The Press Club Restaurant and Bar, Μελβούρνη
0
Μεθεόρτιο. Δύο παμπ για σκεπτόμενους φιλάθλους.

Τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το σημείωμα ο τελικός του Champion's League δεν είχε ακόμα διεξαχθεί. Αν και όλα έχουν τελειώσει, για μελλοντική χρήση, η στήλη προτείνει δύο έξοχες παμπ, που συνδυάζουν καλό ποτό, φαγητό και αγάπη για τα σπορ, πλην ίσως του καλλιτεχνικού πατινάζ. Για τους βόρειους, το παμπ-εστιατόριο The Bull Dog (Κηφισίας 215, 210 6148 100), και για τους νότιους η Molly Malone's Irish Pub (Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, 210 8944 247). Να είναι καλά ο επίτιμος κονσιλιέρε της στήλης Τζιοβάνι Τριφόλιο για τις πληροφορίες, αν και επιμένει ότι έπρεπε να το είχαμε πει νωρίτερα. Va bene!

Από την Αυστραλία, ειδικά αφιερωμένο

Ο Τζορτζ ή Γιώργος Καλομπάρης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους και διακεκριμένους αρχιμάγειρες της Αυστραλίας, θα φιλοξενηθεί στις κουζίνες του εστιατορίου 48 (κατηγορία Σεφ στο Επίκεντρο), τη Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Ιουνίου. Το κοινό θα μπορεί να γευτεί τις δημιουργίες του καταβάλλοντας €48 για ένα πλήρες μενού. Μεταξύ των 5 πιάτων κι ένα που ονομάζεται «Ντομάτες, ντομάτες κι άλλες ντομάτες»! Ο Γιώργος Καλομπάρης είναι ο σεφ-ιδιοκτήτης του ανερχόμενου The Press Club Restaurant and Bar στη Μελβούρνη. Βασίζει την προηγμένη κουζίνα του σε ελληνικές γεύσεις, που τις κληρονόμησε από τη γιαγιά και τη μητέρα του. «Αυτές είναι οι γυναίκες της ζωής μου» λέει. Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Μανχάταν, μια ακόμα αναδυόμενη μορφή της μαγειρικής είναι ο Μάικλ Ψυλάκης, ο σεφ-συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Άνθος (Anthos). Τον Μιχάλη έχουν βάλει στο μάτι, με την καλύτερη έννοια, οι New York Times, και τον φιλοξενούν στις σελίδες τους κάθε λίγο και λιγάκι. Ένα κύμα εθνικής υπερηφάνειας μας έφερε δάκρυα στα μάτια. Ή μπορεί να ήταν πάλι η γειτόνισσα που καθαρίζει κρεμμύδια.

Εαρινές επανενάρξεις

Σήμερα, Πέμπτη 24/05, ανοίγει το καλοκαιρινό Divine, στην Κηφισίας (κατηγορία Φαγητό+Ποτό), δηλαδή περνάει από το εσωτερικό στο εξωτερικό. Αναλόγως έπραξε και το Baraonda (κατ. Φ+Π), εδώ και αρκετές μέρες. Παράλληλα άρχισε να λειτουργεί το θερινό Callirhoe (Πετμεζά 15 & Καλλιρρόης, Νέος Κόσμος, 210 9215 353), στην ταράτσα του ξενοδοχείου Athenian Callirhoe, με τη μαγευτική θέα προς την Ακρόπολη. Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουνίου το Aleria, στο Μεταξουργείο (κατ. Νέες Αφίξεις), κάνει ένα διήμερο πάρτι. Έτσι θα υποδεχτούν το καλοκαίρι, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την πανέμορφη αυλή τους αλλά και το νέο δροσερό μενού τους. Η πιο εντυπωσιακή είδηση είναι πάντως ότι ο ναός του τανγκό και της αργεντίνικης σάρκας, το El Bandoneon, σκοπεύει να εγκαταστήσει σύστημα ανοιγοκλειόμενης οροφής. Ολέ!

Ταχυφαγείο

Kiliza ονομάζεται το νέο εστιατόριο ελληνο-τουρκικών γεύσεων που άνοιξε στη Γλυφάδα (Κωνσταντινουπόλεως 13, 210 8944 648), απέναντι από τους Λωτοφάγους (βλ. κατηγ. Νέες Αφίξεις). Προφανώς η ελληνο-τουρκική γευστική προσέγγιση από ανερχόμενη τάση μεταμορφώνεται σε συνταγή επιτυχίας. Για κάτι που βρίσκεται στην εδώ πλευρά της Μεσογείου, ο αγαπητός σε όλους Αντόνιο, ο ιδιοκτήτης του Il Postino, βρίσκεται στα τελικά στάδια της ολοκλήρωσης του Crudo, το οποίο θα συνδυάζει το ιταλικό κρασί με τον ελαφρύ, ιταλικό πάλι, μεζέ. Εγκαίνια την άλλη εβδομάδα. Βρίσκεται και αυτό στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, αλλά στο Γκάζι. Δίπλα στην «Κανέλλα». Εκεί που ήταν το Moshi-Moshi, το μπαρ, το οποίο δεν έχει σχέση με το Moshi-Moshi το πολυ-ασιατικό εστιατόριο στο Παγκράτι, που συνεχίζει να λειτουργεί και τα πάει μια χαρά μάλιστα. Ουφ! Μπερδεύτηκα.

Ούζο και κρασί. Η διαμάχη συνεχίζεται.

«Ούζο, Τσίπουρο και Θαλασσινοί Μεζέδες» λέγεται η εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210 3234 612) την Παρασκευή 1η Ιουνίου. Αυτή η γιορτή νοστιμιάς και γλυκιάς μέθης θα διαρκέσει από τη 1μ.μ. έως τις 8μ.μ. Θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις διαλεχτά αποστάγματα και εδέσματα, απ' όλη την Ελλάδα. Είσοδος (και κατανάλωση) ελεύθερη. Όσον αφορά το κρασί, την προ-προηγούμενη Δευτέρα (14/05) ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τέταρτη κατά σειρά Πρόγευση Νεμέας, όπου οι επισκέπτες (επαγγελματίες του χώρου) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την πιο πρόσφατη σοδειά (2006) κατευθείαν από το βαρέλι, μαζί με Νεμέες του 2005, λίγο πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. «Και τι έγινε;» θα ρωτήσεις. Μα, με αυτόν τον τρόπο εκπαιδευόμαστε (όλοι!) να εκτιμούμε τις χαρές του κρασιού που, ως φυσικό προϊόν, διαφέρει από χρονιά σε χρονιά και από παραγωγό σε παραγωγό. Το κρασί δεν είναι άψυχος σοβάς, να καλύπτει την κάθε επιφάνεια. Είναι ένας ιδιαίτερος φίλος μεν, για όλες δε τις στιγμές.

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ