Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Άρωμα καρπού. Η μυρωδιά των φρεσκοψημένων ξηρών καρπών με τράβηξε από τη μύτη στην είσοδο του Carpo, ενός μαγαζιού που ειδικεύεται στους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τον καφέ που μπορείς να πιεις στα όρθια. Αγόρασα ανάλατα ψημένα αμύγδαλα και τραγανά κράνα, που είναι χωρίς ζάχαρη, για να ενισχύω το γιαούρτι μου. Νόστιμα και υγιεινά. Οι πλάκες με τις σοκολάτες στη βιτρίνα είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Υπάρχει ποιότητα και φρεσκάδα που συνοδεύονται από τιμές προσιτές. ☛ Carpo, Κανάρη 6 & Μέρλιν, Κολωνάκι, 210 3605617.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κεσεδάκι όπως παλιά. Ένα βράδυ βρέθηκα με φίλους στη Ζωοδόχο Πηγή. Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινομαγειρείο στα Καμίνια. Όλη η οικογένεια συμμετέχει. Ο καθένας εκφράζει το ταλέντο του. Οικειότητα στον χώρο αλλά και στο φαγητό, που είναι σπιτικό, αληθινό. Ντολμαδάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό και φυσικά το μαμαδίστικο γλυκό: κρέμα λεμονιού με μπισκότα και τρίμμα σοκολάτας σερβιρισμένο σε λευκό πλαστικό κεσεδάκι, σαν αυτά τα παλιακά που φιλοξενούσαν το ρυζόγαλο. ☛ Ζωοδόχος Πηγή, Iωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, 2104814438.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Εναλλακτικό μπιστρό. Ο ρυθμός με τον οποίο ανοίγουν τα καινούργια μαγαζιά φαγητού και ποτού στη Γλυφάδα καλά κρατεί. Η πιο φρέσκια άφιξη στην οδό Κύπρου 13 είναι το Matto Alternativo Bistrot και οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για έναν χώρο με σούπερ μοντέρνα διακόσμηση και κουζίνα με αναπάντεχες γεύσεις. ☛ Matto Alternativo Bistrot, Κύπρου 13, Γλυφάδα.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Θησαυροί του Ολύμπου. Οι Έλληνες παραγωγοί τοπικών γαστρονομικών προϊόντων παίρνουν το πάνω χέρι στο τραπέζι μας και στην περίοδο της κρίσης μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εξαιρετικές και προσιτές λιχουδιές με άρωμα Ελλάδας. Τις σκέψεις αυτές έκανα δοκιμάζοντας γεύσεις στο φεστιβάλ «Μακεδονικοί γαστρονομικοί θησαυροί του Ολύμπου» που οργάνωσε το εστιατόριο Νταβαντούρι στην Αγία Παρασκευή. Πραγματικοί θησαυροί της Πιερίας. Έχουμε και λέμε: ποντιακός καβουρμάς φτιαγμένος από μαύρο χοίρο από τη Φάρμα Φωτιάδη, πικάντικη σάλτσα τσαντσιπέλ από μια ξεχωριστή ποικιλία ροζ ντομάτας Εξοχής σε παραδοσιακή συνταγή της Ελένης Δεληγιαννίδου, πολύτιμες τρούφες Πιερίας που βρίσκουν στα δάση η Ελευθερία Τζιάτζιου και ο δασολόγος Γιώργος Κυριτσιόπουλος, οι οποίοι τις έχουν ταυτοποιήσει επιστημονικά και ασχολούνται με την καλλιέργειά τους, ορτύκια και τα αυγά τους από το εκτροφείο Άρτεμις που λειτουργεί από το 1985 στις ορεινές Πέντε Βρύσες, χυλοπίτες ολικής του γυναικείου συνεταιρισμού Μούσες Πιερίας, ενδιαφέροντα κρασιά από το Κτήμα Κούρτη και Κτήμα Χρυσοστόμου, απόσταγμα από κράνα Αλορέα. Την επιμέλεια του μενού των πέντε πιάτων, μαζί με τα κρασιά (25 ευρώ/άτομο), έχει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. Το Νταβαντούρι υποσχέθηκε να επαναλάβει σύντομα τη γευστική εξόρμηση στις γεύσεις της Ελλάδας. Αναμένουμε.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Βουλιαγμένη - Bakù ένας δρόμος. Το κριθαρότο παντζαριού με τους μικρούς κύβους από καπνιστό σκουμπρί Χαλκιδικής και μια ελαφριά κρέμα σκόρδου (€16) είναι ένα εξαιρετικό πιάτο. Είναι το πιάτο που θα σε κάνει να αποφασίσεις να επισκεφτείς το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Βakù του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χώρος του κλασικού Café Tabac ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε από τον αρχιτέκτονα Γιάγκο Αγιοστρατίτη, με οικοδεσπότη τον αδελφό του Θοδωρή, που σε υποδέχεται σαν στο σπίτι τους. Όμορφο, κομψό και χαλαρό περιβάλλον. Μου άρεσε το μοναστηριακό τραπέζι που φωτίζεται από ένα «δάσος» φωτιστικά-καράφες και σίγουρα είναι απολαυστικό να περπατάς πάνω σε υπέροχα χαλιά συλλεκτικά, που έχουν έρθει από τα βάθη της Κασπίας. Έτσι προέκυψε και η ονομασία του εστιατορίου, αφού το Bakù είναι η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Περιμένεις, λοιπόν, ότι και η κουζίνα θα ακολουθεί την ονομασία του εστιατορίου. Στην πραγματικότητα, το μενού ακολουθεί μια διεθνή προσέγγιση με ελληνικά τοπικά προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής ξεδιπλώνει το ταλέντο του και τα χιλιόμετρα εμπειρίας που έχει αποκτήσει από τα εστιατόρια Σπονδή και Le Bristol στο Παρίσι. Παίζει με τα ελληνικά τοπικά προϊόντα που τα αναδεικνύει, όπως στο ταρτάρ σολομού (€14), όπου η ισορροπημένη οξύτητα από τα εσπεριδοειδή επιτρέπει στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Εξαιρετικά ήταν τα τηγανητά μύδια, που τα αγκάλιαζε ντροπαλά το κουρκούτι και συνόδευαν ζουμερό φαγκρί από το Μεσολόγγι σε σος από λαχανικά (€29). Ξεκάθαρες ήταν και οι γεύσειςτου χοιρινού με την υπέροχη τερίνα πατάτας και βελούδινο πουρέ σελινόριζας, αρωματισμένο με λάδι τρούφας (€21). Το γλυκό είχε διπλή προσωπικότητα. Μους σοκολάτας πάνω σε τραγανό μπισκότο, με καραμέλα μπαχαρικών. Εξαιρετικό!

Και ωραίος ο χαλβάς από ινδική καρύδα με παγωτό σοκολάτας που τη συνόδευε. Μεταξύ τους, όμως, δεν έδεναν ως σύνολο. Με δύο λόγια, αξίζει η απόδραση μέχρι τη Βουλιαγμένη. ☛ Bakù, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 9670924.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ