ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Άρωμα καρπού. Η μυρωδιά των φρεσκοψημένων ξηρών καρπών με τράβηξε από τη μύτη στην είσοδο του Carpo, ενός μαγαζιού που ειδικεύεται στους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τον καφέ που μπορείς να πιεις στα όρθια. Αγόρασα ανάλατα ψημένα αμύγδαλα και τραγανά κράνα, που είναι χωρίς ζάχαρη, για να ενισχύω το γιαούρτι μου. Νόστιμα και υγιεινά. Οι πλάκες με τις σοκολάτες στη βιτρίνα είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Υπάρχει ποιότητα και φρεσκάδα που συνοδεύονται από τιμές προσιτές. ☛ Carpo, Κανάρη 6 & Μέρλιν, Κολωνάκι, 210 3605617.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κεσεδάκι όπως παλιά. Ένα βράδυ βρέθηκα με φίλους στη Ζωοδόχο Πηγή. Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινομαγειρείο στα Καμίνια. Όλη η οικογένεια συμμετέχει. Ο καθένας εκφράζει το ταλέντο του. Οικειότητα στον χώρο αλλά και στο φαγητό, που είναι σπιτικό, αληθινό. Ντολμαδάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό και φυσικά το μαμαδίστικο γλυκό: κρέμα λεμονιού με μπισκότα και τρίμμα σοκολάτας σερβιρισμένο σε λευκό πλαστικό κεσεδάκι, σαν αυτά τα παλιακά που φιλοξενούσαν το ρυζόγαλο. ☛ Ζωοδόχος Πηγή, Iωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, 2104814438.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Εναλλακτικό μπιστρό. Ο ρυθμός με τον οποίο ανοίγουν τα καινούργια μαγαζιά φαγητού και ποτού στη Γλυφάδα καλά κρατεί. Η πιο φρέσκια άφιξη στην οδό Κύπρου 13 είναι το Matto Alternativo Bistrot και οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για έναν χώρο με σούπερ μοντέρνα διακόσμηση και κουζίνα με αναπάντεχες γεύσεις. ☛ Matto Alternativo Bistrot, Κύπρου 13, Γλυφάδα.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Θησαυροί του Ολύμπου. Οι Έλληνες παραγωγοί τοπικών γαστρονομικών προϊόντων παίρνουν το πάνω χέρι στο τραπέζι μας και στην περίοδο της κρίσης μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εξαιρετικές και προσιτές λιχουδιές με άρωμα Ελλάδας. Τις σκέψεις αυτές έκανα δοκιμάζοντας γεύσεις στο φεστιβάλ «Μακεδονικοί γαστρονομικοί θησαυροί του Ολύμπου» που οργάνωσε το εστιατόριο Νταβαντούρι στην Αγία Παρασκευή. Πραγματικοί θησαυροί της Πιερίας. Έχουμε και λέμε: ποντιακός καβουρμάς φτιαγμένος από μαύρο χοίρο από τη Φάρμα Φωτιάδη, πικάντικη σάλτσα τσαντσιπέλ από μια ξεχωριστή ποικιλία ροζ ντομάτας Εξοχής σε παραδοσιακή συνταγή της Ελένης Δεληγιαννίδου, πολύτιμες τρούφες Πιερίας που βρίσκουν στα δάση η Ελευθερία Τζιάτζιου και ο δασολόγος Γιώργος Κυριτσιόπουλος, οι οποίοι τις έχουν ταυτοποιήσει επιστημονικά και ασχολούνται με την καλλιέργειά τους, ορτύκια και τα αυγά τους από το εκτροφείο Άρτεμις που λειτουργεί από το 1985 στις ορεινές Πέντε Βρύσες, χυλοπίτες ολικής του γυναικείου συνεταιρισμού Μούσες Πιερίας, ενδιαφέροντα κρασιά από το Κτήμα Κούρτη και Κτήμα Χρυσοστόμου, απόσταγμα από κράνα Αλορέα. Την επιμέλεια του μενού των πέντε πιάτων, μαζί με τα κρασιά (25 ευρώ/άτομο), έχει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. Το Νταβαντούρι υποσχέθηκε να επαναλάβει σύντομα τη γευστική εξόρμηση στις γεύσεις της Ελλάδας. Αναμένουμε.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Βουλιαγμένη - Bakù ένας δρόμος. Το κριθαρότο παντζαριού με τους μικρούς κύβους από καπνιστό σκουμπρί Χαλκιδικής και μια ελαφριά κρέμα σκόρδου (€16) είναι ένα εξαιρετικό πιάτο. Είναι το πιάτο που θα σε κάνει να αποφασίσεις να επισκεφτείς το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Βakù του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χώρος του κλασικού Café Tabac ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε από τον αρχιτέκτονα Γιάγκο Αγιοστρατίτη, με οικοδεσπότη τον αδελφό του Θοδωρή, που σε υποδέχεται σαν στο σπίτι τους. Όμορφο, κομψό και χαλαρό περιβάλλον. Μου άρεσε το μοναστηριακό τραπέζι που φωτίζεται από ένα «δάσος» φωτιστικά-καράφες και σίγουρα είναι απολαυστικό να περπατάς πάνω σε υπέροχα χαλιά συλλεκτικά, που έχουν έρθει από τα βάθη της Κασπίας. Έτσι προέκυψε και η ονομασία του εστιατορίου, αφού το Bakù είναι η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Περιμένεις, λοιπόν, ότι και η κουζίνα θα ακολουθεί την ονομασία του εστιατορίου. Στην πραγματικότητα, το μενού ακολουθεί μια διεθνή προσέγγιση με ελληνικά τοπικά προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής ξεδιπλώνει το ταλέντο του και τα χιλιόμετρα εμπειρίας που έχει αποκτήσει από τα εστιατόρια Σπονδή και Le Bristol στο Παρίσι. Παίζει με τα ελληνικά τοπικά προϊόντα που τα αναδεικνύει, όπως στο ταρτάρ σολομού (€14), όπου η ισορροπημένη οξύτητα από τα εσπεριδοειδή επιτρέπει στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Εξαιρετικά ήταν τα τηγανητά μύδια, που τα αγκάλιαζε ντροπαλά το κουρκούτι και συνόδευαν ζουμερό φαγκρί από το Μεσολόγγι σε σος από λαχανικά (€29). Ξεκάθαρες ήταν και οι γεύσειςτου χοιρινού με την υπέροχη τερίνα πατάτας και βελούδινο πουρέ σελινόριζας, αρωματισμένο με λάδι τρούφας (€21). Το γλυκό είχε διπλή προσωπικότητα. Μους σοκολάτας πάνω σε τραγανό μπισκότο, με καραμέλα μπαχαρικών. Εξαιρετικό!

Και ωραίος ο χαλβάς από ινδική καρύδα με παγωτό σοκολάτας που τη συνόδευε. Μεταξύ τους, όμως, δεν έδεναν ως σύνολο. Με δύο λόγια, αξίζει η απόδραση μέχρι τη Βουλιαγμένη. ☛ Bakù, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 9670924.

0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκρα: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα σπουδαίο εστιατόριο που θα ζηλέψει η Θεσσαλονίκη

Γεύση / Άκρα: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα σπουδαίο εστιατόριο που θα ζηλέψει η Θεσσαλονίκη

Είναι κάποια χρόνια τώρα που oρισμένοι Αθηναίοι βάζουν στόχο να μη φύγουν από τη Θεσσαλονίκη αν δεν φάνε στη Μούργα του Λουκάκη. Και τώρα που ο μάγειρας κατέβηκε και εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι συνεργάζεται με τον κορυφαίο pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη σε ένα εγχείρημα ιδιοσυγκρασιακό, που ήρθε για να σαρώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αναστασία Μίαρη: «Οι Έλληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Βιβλίο / Αναστασία Μίαρη: «Οι Ελληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Η συγγραφέας του βιβλίου Yiayia μάζεψε συνταγές και ιστορίες από όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο που αποτίνει φόρο τιμής στην Ελληνίδα γιαγιά της και στις παραδοσιακές γιαγιάδες που σε λίγο θα είναι είδος υπό εξαφάνιση. 
M. HULOT
Έξι ιστορικά καφεκοπτεία της Ελλάδας

Γεύση / Έξι ιστορικά καφεκοπτεία της Ελλάδας

Όπου και αν βρίσκονταν, γέμιζαν τις γειτονιές με υπέροχα αρώματα. Τα καφεκοπτεία τα είχαν ανέκαθεν άνθρωποι μερακλήδες, πιστοί στην παράδοση, συνεπείς στα χαρμάνια τους. Η ιστορία πολλών από αυτών συνεχίζεται ακόμη.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival

Γεύση / Ταϊλανδέζικο hot-dog, ιταλικά panzerotti και άλλα πρωτότυπα στο Athens Street Food Festival

Το πρώτο φεστιβάλ της Αθήνας που πήρε στα σοβαρά το φαγητό του δρόμου μάς έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε pop-ups, αποκλειστικότητες και ξεχωριστές προτάσεις, και αυτές αναζητήσαμε και στην 6η του εκδοχή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβέρνες που σε ταξιδεύουν στο Αιγαίο

Γεύση / Επτά ταβέρνες που μας ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά

Κάθε τέτοια εποχή συνηθίζουμε να καταστρώνουμε τα σχέδια των διακοπών μας. Με μια βόλτα στα μαγαζιά της πόλης που έχουν δημιουργηθεί με έμπνευση τα αγαπημένα νησιά μας κάνουμε μια βουτιά στις γεύσεις εκείνες που φωνάζουν από μακριά «καλοκαίρι».
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ