Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Τάσεις

Το 'πα και το ξαναλέω: το βασικό εργαλείο για ένα καλό γεύμα είναι το τηλέφωνο. Τους ειδοποιείς ότι έρχεσαι, να σε περιμένουν. Και φροντίζεις να εμφανιστείς. Μα ο ελληνικός αυθορμητισμός; Από τη στιγμή που γίναμε πολλοί και έχουν περάσει πια οι εποχές που οι μόνοι άνθρωποι που έτρωγαν εκτός οικογενειακής εστίας ήταν οι ξένοι περιηγητές, όπως ο Λόρδος Βύρων ή η εκάστοτε θεία από το Σικάγο, το πράγμα θέλει οργάνωση.
Πάντως, για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, η Λαμπρινή Θωμά έστειλε μια ανταπόκριση πολύ ενδιαφέρουσα: «Έκοψα δεξιά από Καβάλας, λίγο πριν τη Θηβών, και ξαφνικά βρέθηκα σε ένα δρόμο γεμάτο μεζεδοπωλεία και μικρές ταβέρνες, όπου οι θαμώνες ήταν άνθρωποι από τα γύρω συνεργεία. Μου θύμισε Ελλάδα του '60. Θα...» (το υπόλοιπο το έφαγε ο συμπατριώτης μας Τζορτζ Τένετ, πρώην διευθυντής της CIA). Λεπτομέρειες προσεχώς.

Ταχυφαγείο

Επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι το πρώην Deals, στο Νέο Ψυχικό, το ανέλαβε ο κ. Αλ. Λούβαρης, ιδιοκτήτης και του κηφισιώτικου Tike. Πόσο νοίκι να πληρώνει άραγε; Ακούστηκε πάντως ότι εκεί σχεδιάζεται ένα νέο εστιατόριο, που θα ονομαστεί Πατρόν ή κάτι ανάλογο (σ.σ.: όταν κρυφακούς, δεν είσαι σίγουρος για την ορθογραφία). Πράγμα που μας προϊδεάζει για ισπανική ή ιταλική κουζίνα. Πάντως, το Tike της Θεσσαλονίκης δεν πάει τόσο καλά όσο το αντίστοιχο αθηναϊκό αδελφάκι του. Βρε καρντάσια, γιατί έτσι; Μιλώντας για Πατρόν, το ιταλικό εστιατόριο Padre Padrone, στο Καλλιμάρμαρο, έκλεισε οριστικά. To βορειο-ιταλικό εστιατόριο Sale & Pepe βραβεύτηκε για δέκατη συνεχή χρονιά με το Best Award of Excellence από το εγκυρότατο αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator, για το γεγονός ότι διατηρεί μία από τις πιο ενημερωμένες λίστες κρασιών στον κόσμο. Εύγε! Παρεμπιπτόντως, στις 10 Μαΐου κλείνουν για καλοκαίρι, οπότε πίνε γρήγορα! Κάτω στη Βουλιαγμένη, εκεί που ήταν το Haagen-Dazs, τώρα άνοιξε ένα νοστιμούλικο εστιατόριο, με αγάπη για το ψάρι. Πώς το λένε;

Ευαίσθητα στομάχια

Οι καλές πράξεις πρέπει να προβάλλονται! Με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι η αλυσίδα Pizza Fan ήταν χορηγός της Berlinale, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ανέλαβαν να καλύψουν τις ανάγκες τροφοδοσίας του φεστιβάλ σε πίτσα, ζυμαρικά, ορεκτικά και σαλάτες. Αχόρταγοι αυτοί οι σινεφίλ! Εξάλλου, το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου είχε ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στο φαγητό και τη γαστρονομία. Στο εν τω μεταξύ, περνώντας από το πολιτιστικό στο κοινωνικό: Τα T.G.I. Friday's προσέφεραν ένα σημαντικό ποσό για την υποστήριξη του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. Πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερό σου Friday's για να μάθεις περισσότερα, που όλο τρως, τρως, τρως.

Νέα για τη θέα

Μια γειτονιά (ο Κεραμεικός), τρεις διαφορετικές προτάσεις: εντός ολίγων ημερών τόσο το γκουρμέ Βαρούλκο, το μεξικανικό Meson El Mirador αλλά και το ψαγμένο κρεατοφαγικό Παρέα, μετακομίζουν στις αντίστοιχες ταράτσες τους, με θέα την Ακρόπολη. Για μια άλλη οπτική, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, το club-restaurant Vitrine Summer, στο Μετς (Μάρκου Μουσούρου 1, 210 9242 444). Τέλος, άνοιξε και το café-restaurant Μπαλκόνι, στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας (Δημοκρατίας 100, 22940 75 888), για κοντινές αποδράσεις.

Βγες έξω επιτέλους - Οι αναγνώστες επιμένουν

«Τελευταία βλέπει κανείς παρέες, ηλικίες 15-35, αντί να επιλέγουν να πάνε για καφέ προτιμούν το ζαχαροπλαστείο. Τι γνώμη έχεις γι' αυτό;» ρωτάει η Πανθηρίνα. Έχω να σου παραθέσω μια αντίστοιχη πραγματικότητα στη ΝέαΥόρκη, όπου γνωστοί σεφ ανοίγουν χώρους που είναι αφιερωμένοι στο γλυκό 100% και μάλιστα στις πιο εξεζητημένες δημιουργίες. Π.χ. το Pong του Pichet Ong (ντεν κσέρι πος προφέρετε), όπου σερβίρουν επιδόρπια όπως παγωτό ρόκας με σουφλέ ροκφόρ ή πανακότα με βατόμουρο και εστραγκόν. Άντε, και στα δικά μας. Α, και σχετικά με την ερώτηση της Χριστίνας Κασσιανού, η οποία αγαπάει τη λευκή ποικιλία Sauvignon Blanc και ειδικά όταν πρόκειται για το λευκό Κτήμα Άλφα. Η στήλη αγαπάει την ποικιλία αυτή αλλά όχι τόσο όσο το Ασύρτικο, βέβαια. Αγαπημένα κρασιά με βάση το Sauvignon Blanc για φέτος, ο κλασικός Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη, αλλά και το Fume του Γεροβασιλείου. «Τα βόρεια προάστια όλο τα ξεχνάτε κ. Τζαφάλια. Κάντε κάτι!» σημειώνει ο κ. Μάρκος Λάμπρου. Περιμένω προτάσεις! Μείναμε από καύσιμα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ