Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Δύο Ελιές Κυρ-Γιάννη Μπουτάρη 2004, Τοπικός Οίνος Ημαθίας
ΟΣτέλιος Μπουτάρης, ο γιος του Γιάννη Μπουτάρη, μας είχε στείλει το νέοτους «Δύο Ελιές 2004» εδώ και μήνες. Αλλά το φυλάξαμε λίγο, ναξεκουραστεί από το ταξίδι του. Πρόκειται για μια πολυποικιλιακή σύνθεση(60% Syrah, 30% Merlot και 10% Ξινόμαυρο) από σταφύλια πουκαλλιεργούνται στο ομώνυμο αμπελοτόπι του κτήματος στη Νάουσα, στοσημείο που βρίσκονται –τι άλλο;– δύο αιωνόβια ελαιόδεντρα. Πέρα από τορομαντισμό της υπόθεσης, είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένα αμπελοτόπιαδίνουν καλύτερα σταφύλια από άλλα, ή έστω με άλλη προσωπικότητα. Καιμπράβο στο Κτήμα Κυρ Γιάννη που εξερευνά (και εμπορικά) το θέμα. Το ενλόγω χαρμάνι παντρεύει αρμονικά τις τρεις διαφορετικές ποικιλίεςπαίρνοντας χρώμα, άρωμα και γευστικό πλούτο από το Syrah, γλύκα καιόγκο από το Merlot, δομή, τσαγανό και «διαφορετικότητα» (για τιςδιεθνείς αγορές) από το Ξινόμαυρο. Πυκνό, σκούρο πορφυρό χρώμα, αρκετάπολύπλοκο άρωμα μικρών μαύρων φρούτων με βάθος μαζί με λίγη σάρκα, αλλάκαι βανίλια (από το βαρέλι). Καλή δομή στο στόμα με μέτριο προς μεγάλοσώμα, με ευπρόσδεκτη οξύτητα και μακρά επίγευση. Αν και πίνεται απότώρα, μετά από 2-3 χρόνια παλαίωσης θα αρχίσει να αποκαλύπτειπερισσότερα κάλλη. Τιμή: €16. Διάθεση: Καρούλιας, 210 8141 801

Ταχυφαγείο
ΗΓλυφάδα συνεχίζει να ανακαλύπτει νέες τάσεις ή να τις σουλουπώνει,τουλάχιστον: Το «25ράκι» είναι ένα ολοκαίνουριο, μικρό και πολύ όμορφοτσιπουράδικο που κινείται στην αισθητική της hip ταβέρνας αλλά μεέμφαση στους μεζέδες (Μπότσαρη 8, 210 8944 112). Πιο κεντρικά τώρα, τα«Tramezzini Café» ανοίγουν νέο παράρτημα στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους63). Στο εντωμεταξύ, στο πρώτο τους κατάστημα (Σοφοκλέους 1), στονπάγκο πάνω από τη βιτρίνα με τα τυλιχτά ιταλικά σάντουιτς εθεάθη έναπολύ ενδιαφέρον κόκκινο σικελικό κρασί. Πότε με το καλό θα το βάλετεστον κατάλογο, παρακαλώ; Κι άλλος ένας γείτονας της LifO που εκπλήσσειευχάριστα: Το «Love + Life» (Δραγατσανίου 8, Πλατεία Κλαυθμώνος), μετην προσεγμένη ελληνο-μεσογειακή κουζίνα του και τις σωστότατες τιμέςτου. Βάλε και τον ευχάριστο χώρο, μεσημέρι βράδυ, και έχεις μια συνταγήμάλαμα. Το «Waffle House» στη Βουλιαγμένη (Λ. Ποσειδώνος 17, 210 8961227) εκτός από τέλεια παγωτά και βάφλες διακρίνεται για το ουσιαστικάευγενικό του σέρβις. Τα καλά να λέγονται. Και μια ενδιαφέρουσα χορηγία:Το εστιατόριο-club «El Pecado» (Σαρρή & Τουρναβίτου 11, Ψυρρή, 2103244 049) εκτός από να υποστηρίζει την έκθεση γλυπτών του ΣαλβαντόρΝταλί στο Βυζαντινό Μουσείο (μέχρι 24/03) προτείνει και τρία πιάτα πουβασίζονται σε συνταγές της αγαπημένης συντρόφου του Νταλί Gala. Και ηδημιουργία περνάει από το στομάχι.

Λάδωσέ το
ΤοΣάββατο 17 Μαρτίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τοελληνικό ελαιόλαδο που γίνεται στο «Παντοπωλείον της ΜεσογειακήςΔιατροφής» (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Ιστορικό Κέντρο, 210 3234612). Εκείνη τη μέρα, από τις 12:00 έως τις 17:00 η συγγραφέας (καιπολύ καλή μαγείρισσα) Μυρσίνη Λαμπράκη θα μιλήσει για τα χόρτα και θαπροτείνει ιδιαίτερες συνταγές. Στο εντωμεταξύ, τις προηγούμενες μέρες(12:00-15:00) θα μπορείτε να γευτείτε πολλά διαφορετικά ελαιόλαδα απόδιαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και να μάθετε τα μυστικά τους. Ηείσοδος είναι ελεύθερη. Το βράδυ, φάε λάδι αλλού.

Βγες έξω interactive
Κάψα και δροσιά
Η ερώτηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν: Πού έχεις φάει τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά; Και πώς καταπολεμάται το σκόρδο στην αναπνοή;
«Φίλε,στην Ταραντέλα, στη Μήλο. Η ανάσα σκορδαλιάς καταπολεμάται με ξύλοκανέλας που πιπιλίζουμε» λέει αντρίκια ο Νίκος Δέδες. «Στο εστιατόριοΆνετον, στο Μαρούσι. Ο σεφ εκεί έχει πολύ ταλέντο και τα φαγητά τουείναι εντυπωσιακά. Την 25η λοιπόν, σταθερά μπακαλιάρο εκεί» αναφέρει οΜανώλης Μαυρατζώτης. Η Λίτσα Βαγγελίτσα χτυπάει το κακό στην πηγή: «Ηαναπνοή μυρίζει πολύ λιγότερο –έως και καθόλου– αν αφαιρέσεις τοπράσινο κλωναράκι από το εσωτερικό της σκελίδας». Μια πιο πλήρη,εξομολογητική απάντηση δίνει η Αναστασία Παπαδοπούλου: «Στο Ουζάδικοτης Καρνεάδου, ή αλλιώς της Στέλλας: δαντελωτό το κουρκούτι, υπέροχη ησκορδαλιά. Κάποτε είχα κοροϊδέψει καλεσμένους μου και την εμφάνισα ωςδικιά μου. Τρεις είναι οι λύσεις για το σκόρδο: μασουλήστε ματσάκιαμαϊντανού (άλλωστε κάνουν καλό και στη μνήμη)· πλησιάστε μόνον όσουςξέρετε ότι έχουν χαρεί την ίδια λιχουδιά μ’ εσάς· προμηθευτείτε μιαμάσκα, να σας βρίσκεται». Πάντα γλαφυρός ο Γιώργος Τσολάκης: «Εννοώ καιθεωρώ ως σκορδαλιά το παρασκεύασμα με πρώτη ύλη την πατάτα (το δεσκόρδο σε λογική συμμετοχή) και αυστηρά το ζωμό από τα “αυτιά” τουαφαλατωμένου βακαλάου, τα οποία δεν προσφέρονται για τηγάνισμα(συνιστούν βεβαίως λιχουδιά ολκής για το οικόσιτο αιλουροειδές μου)!Έχω δοκιμάσει εντός και εκτός Αθηνών ποικίλες σκορδαλιές με ψίχαψωμιού, αμυγδάλου ή καρυδιού και δεν μου “μιλούσαν”. Αξέχαστη λοιπόν ηπατατοσκορδαλιά συνοδεία τηγανητών όπως φρέσκια γλώσσα ή κατεψυγμένοςγαλέος, αλλά και καλαμαράκια, σε ένα από τα ταβερνάκια που επέμενε ναμένει ανοιχτό ακόμη και τις νεκρές χειμωνιάτικες Κυριακές στο γραφικόλιμανάκι του Μολύβου, στο τέρμα του στενού δρόμου που σε οδηγούσε στομόλο, στρίβοντας αριστερά. Το σκόρδο να το αναθεματίσουμε; Απλώςβάζουμε όποιο άτομο της εγγύτητάς μας να καταναλώσει παρέα με μας τοαυτό σκορδούχο έδεσμα - έτσι οι όποιες ανταλλαγές ασπασμών υπό τηνεπήρεια ρητινίτη οίνου ακολουθήσουν θα είναι εμπλουτισμένες και από τηχημεία των πτητικών οσμηρών ουσιών (αλλικίνη και λοιπές), καιουδείς/-εμία παραπονεμένος/-η. Μια συνήθεια είναι η χρήση και ηκατανάλωση σκόρδου (μετά πράσινης ουρίτσας, παρακαλώ, σε πείσμα όσωντην καρατομούν!) […] υγιεινιστικώς άξιο και επιβάλλεται […] προς τι οπόλεμος εναντίον του;».

Ερώτηση για την επόμενη εβδομάδα:
Πιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν κάνει καλό καιρό;
Στείλε την απάντησή σου και οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με e-mail στο [email protected] ή με sms (κανονική χρέωση) στο 6972 690 782.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ