Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
0
Δύο Ελιές Κυρ-Γιάννη Μπουτάρη 2004, Τοπικός Οίνος Ημαθίας
ΟΣτέλιος Μπουτάρης, ο γιος του Γιάννη Μπουτάρη, μας είχε στείλει το νέοτους «Δύο Ελιές 2004» εδώ και μήνες. Αλλά το φυλάξαμε λίγο, ναξεκουραστεί από το ταξίδι του. Πρόκειται για μια πολυποικιλιακή σύνθεση(60% Syrah, 30% Merlot και 10% Ξινόμαυρο) από σταφύλια πουκαλλιεργούνται στο ομώνυμο αμπελοτόπι του κτήματος στη Νάουσα, στοσημείο που βρίσκονται –τι άλλο;– δύο αιωνόβια ελαιόδεντρα. Πέρα από τορομαντισμό της υπόθεσης, είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένα αμπελοτόπιαδίνουν καλύτερα σταφύλια από άλλα, ή έστω με άλλη προσωπικότητα. Καιμπράβο στο Κτήμα Κυρ Γιάννη που εξερευνά (και εμπορικά) το θέμα. Το ενλόγω χαρμάνι παντρεύει αρμονικά τις τρεις διαφορετικές ποικιλίεςπαίρνοντας χρώμα, άρωμα και γευστικό πλούτο από το Syrah, γλύκα καιόγκο από το Merlot, δομή, τσαγανό και «διαφορετικότητα» (για τιςδιεθνείς αγορές) από το Ξινόμαυρο. Πυκνό, σκούρο πορφυρό χρώμα, αρκετάπολύπλοκο άρωμα μικρών μαύρων φρούτων με βάθος μαζί με λίγη σάρκα, αλλάκαι βανίλια (από το βαρέλι). Καλή δομή στο στόμα με μέτριο προς μεγάλοσώμα, με ευπρόσδεκτη οξύτητα και μακρά επίγευση. Αν και πίνεται απότώρα, μετά από 2-3 χρόνια παλαίωσης θα αρχίσει να αποκαλύπτειπερισσότερα κάλλη. Τιμή: €16. Διάθεση: Καρούλιας, 210 8141 801

Ταχυφαγείο
ΗΓλυφάδα συνεχίζει να ανακαλύπτει νέες τάσεις ή να τις σουλουπώνει,τουλάχιστον: Το «25ράκι» είναι ένα ολοκαίνουριο, μικρό και πολύ όμορφοτσιπουράδικο που κινείται στην αισθητική της hip ταβέρνας αλλά μεέμφαση στους μεζέδες (Μπότσαρη 8, 210 8944 112). Πιο κεντρικά τώρα, τα«Tramezzini Café» ανοίγουν νέο παράρτημα στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους63). Στο εντωμεταξύ, στο πρώτο τους κατάστημα (Σοφοκλέους 1), στονπάγκο πάνω από τη βιτρίνα με τα τυλιχτά ιταλικά σάντουιτς εθεάθη έναπολύ ενδιαφέρον κόκκινο σικελικό κρασί. Πότε με το καλό θα το βάλετεστον κατάλογο, παρακαλώ; Κι άλλος ένας γείτονας της LifO που εκπλήσσειευχάριστα: Το «Love + Life» (Δραγατσανίου 8, Πλατεία Κλαυθμώνος), μετην προσεγμένη ελληνο-μεσογειακή κουζίνα του και τις σωστότατες τιμέςτου. Βάλε και τον ευχάριστο χώρο, μεσημέρι βράδυ, και έχεις μια συνταγήμάλαμα. Το «Waffle House» στη Βουλιαγμένη (Λ. Ποσειδώνος 17, 210 8961227) εκτός από τέλεια παγωτά και βάφλες διακρίνεται για το ουσιαστικάευγενικό του σέρβις. Τα καλά να λέγονται. Και μια ενδιαφέρουσα χορηγία:Το εστιατόριο-club «El Pecado» (Σαρρή & Τουρναβίτου 11, Ψυρρή, 2103244 049) εκτός από να υποστηρίζει την έκθεση γλυπτών του ΣαλβαντόρΝταλί στο Βυζαντινό Μουσείο (μέχρι 24/03) προτείνει και τρία πιάτα πουβασίζονται σε συνταγές της αγαπημένης συντρόφου του Νταλί Gala. Και ηδημιουργία περνάει από το στομάχι.

Λάδωσέ το
ΤοΣάββατο 17 Μαρτίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τοελληνικό ελαιόλαδο που γίνεται στο «Παντοπωλείον της ΜεσογειακήςΔιατροφής» (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Ιστορικό Κέντρο, 210 3234612). Εκείνη τη μέρα, από τις 12:00 έως τις 17:00 η συγγραφέας (καιπολύ καλή μαγείρισσα) Μυρσίνη Λαμπράκη θα μιλήσει για τα χόρτα και θαπροτείνει ιδιαίτερες συνταγές. Στο εντωμεταξύ, τις προηγούμενες μέρες(12:00-15:00) θα μπορείτε να γευτείτε πολλά διαφορετικά ελαιόλαδα απόδιαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και να μάθετε τα μυστικά τους. Ηείσοδος είναι ελεύθερη. Το βράδυ, φάε λάδι αλλού.

Βγες έξω interactive
Κάψα και δροσιά
Η ερώτηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν: Πού έχεις φάει τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά; Και πώς καταπολεμάται το σκόρδο στην αναπνοή;
«Φίλε,στην Ταραντέλα, στη Μήλο. Η ανάσα σκορδαλιάς καταπολεμάται με ξύλοκανέλας που πιπιλίζουμε» λέει αντρίκια ο Νίκος Δέδες. «Στο εστιατόριοΆνετον, στο Μαρούσι. Ο σεφ εκεί έχει πολύ ταλέντο και τα φαγητά τουείναι εντυπωσιακά. Την 25η λοιπόν, σταθερά μπακαλιάρο εκεί» αναφέρει οΜανώλης Μαυρατζώτης. Η Λίτσα Βαγγελίτσα χτυπάει το κακό στην πηγή: «Ηαναπνοή μυρίζει πολύ λιγότερο –έως και καθόλου– αν αφαιρέσεις τοπράσινο κλωναράκι από το εσωτερικό της σκελίδας». Μια πιο πλήρη,εξομολογητική απάντηση δίνει η Αναστασία Παπαδοπούλου: «Στο Ουζάδικοτης Καρνεάδου, ή αλλιώς της Στέλλας: δαντελωτό το κουρκούτι, υπέροχη ησκορδαλιά. Κάποτε είχα κοροϊδέψει καλεσμένους μου και την εμφάνισα ωςδικιά μου. Τρεις είναι οι λύσεις για το σκόρδο: μασουλήστε ματσάκιαμαϊντανού (άλλωστε κάνουν καλό και στη μνήμη)· πλησιάστε μόνον όσουςξέρετε ότι έχουν χαρεί την ίδια λιχουδιά μ’ εσάς· προμηθευτείτε μιαμάσκα, να σας βρίσκεται». Πάντα γλαφυρός ο Γιώργος Τσολάκης: «Εννοώ καιθεωρώ ως σκορδαλιά το παρασκεύασμα με πρώτη ύλη την πατάτα (το δεσκόρδο σε λογική συμμετοχή) και αυστηρά το ζωμό από τα “αυτιά” τουαφαλατωμένου βακαλάου, τα οποία δεν προσφέρονται για τηγάνισμα(συνιστούν βεβαίως λιχουδιά ολκής για το οικόσιτο αιλουροειδές μου)!Έχω δοκιμάσει εντός και εκτός Αθηνών ποικίλες σκορδαλιές με ψίχαψωμιού, αμυγδάλου ή καρυδιού και δεν μου “μιλούσαν”. Αξέχαστη λοιπόν ηπατατοσκορδαλιά συνοδεία τηγανητών όπως φρέσκια γλώσσα ή κατεψυγμένοςγαλέος, αλλά και καλαμαράκια, σε ένα από τα ταβερνάκια που επέμενε ναμένει ανοιχτό ακόμη και τις νεκρές χειμωνιάτικες Κυριακές στο γραφικόλιμανάκι του Μολύβου, στο τέρμα του στενού δρόμου που σε οδηγούσε στομόλο, στρίβοντας αριστερά. Το σκόρδο να το αναθεματίσουμε; Απλώςβάζουμε όποιο άτομο της εγγύτητάς μας να καταναλώσει παρέα με μας τοαυτό σκορδούχο έδεσμα - έτσι οι όποιες ανταλλαγές ασπασμών υπό τηνεπήρεια ρητινίτη οίνου ακολουθήσουν θα είναι εμπλουτισμένες και από τηχημεία των πτητικών οσμηρών ουσιών (αλλικίνη και λοιπές), καιουδείς/-εμία παραπονεμένος/-η. Μια συνήθεια είναι η χρήση και ηκατανάλωση σκόρδου (μετά πράσινης ουρίτσας, παρακαλώ, σε πείσμα όσωντην καρατομούν!) […] υγιεινιστικώς άξιο και επιβάλλεται […] προς τι οπόλεμος εναντίον του;».

Ερώτηση για την επόμενη εβδομάδα:
Πιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν κάνει καλό καιρό;
Στείλε την απάντησή σου και οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με e-mail στο [email protected] ή με sms (κανονική χρέωση) στο 6972 690 782.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ