Προτάσεις για δημιουργικές αναγνώσεις από τον Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη

Προτάσεις για δημιουργικές αναγνώσεις από τον Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη Facebook Twitter
O πίνακας "Reading Girl On A Sofa" (1920) του Isaac Israëls
0

Wolfgang Kοeppen

Περιστέρια στη χλόη

Μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Κριτική, 320 σελίδες

«Αεροπλάνα πετούσαν πάνω από την πόλη, πουλιά προάγγελοι δεινών. Ο θόρυβος των κινητήρων ήταν βροντή, ήταν χαλάζι, ήταν θύελλα. Θύελλα, χαλάζι και βροντή, νύχτα-μέρα, προσγείωση και απογείωση, ασκήσεις θανάτου, ένας υπόκωφος ήχος, μια δόνηση, η ανάμνηση των ερειπίων. Οι κοιλιές των αεροπλάνων ήταν ακόμη άδειες από βόμβες. Οι οιωνοσκόποι χαμογελούσαν. Κανείς δεν ύψωνε το βλέμμα του στον ουρανό». Ένα επίτευγμα! Ένα βιβλίο που θα συζητηθεί πολύ!

Sarah Bakewell

Στο καφέ των υπαρξιστών. Ελευθερία, ύπαρξη και κοκτέιλ βερίκοκο

Μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Αλεξάνδρεια, 436 σελίδες

«Οι θεσμοί, των οποίων το κύρος αμφισβήτησε ο Σαρτρ, πέρασαν στην αντεπίθεση. Η Καθολική Εκκλησία ενέταξε όλα τα έργα του Σαρτρ στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων (Index Librorum Prohibitorum) το 1948, από τον μεγάλο φιλοσοφικό του τόμο Το Είναι και το Μηδέν μέχρι τα μυθιστορήματα, τα θεατρικά και τα δοκίμιά του. Φοβήθηκαν, ορθώς, ότι όσα έλεγε για την ελευθερία μπορεί να έκαναν τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την πίστη τους. Η ακόμα πιο προκλητική πραγματεία της Μποβουάρ, Το δεύτερο φύλο, προστέθηκε επίσης στη λίστα. Η δυσαρέσκεια των πολιτικά συντηρητικών κύκλων απέναντι στον υπαρξισμό ήταν μάλλον αναμενόμενη~ έκπληξη προκαλεί, όμως, το μίσος των μαρξιστών». Ένα πολύτιμο πόνημα, γραμμένο με μυθιστορηματική ματιά, για τον υπαρξισμό και τα ανοίγματά του στην ελευθερία του ανθρώπου.

Stéphane Osmont

Ανεξέλεγκτα στοιχεία

Μτφρ. Αριάδνη Μοσχονά, εκδ. Πόλις, 450 σελίδες

«Κοιτάζοντας τις αφίσες που ήταν κολλημένες στους τοίχους, εξασκούμασταν με τον αδελφό μου στο να αναγνωρίζουμε τα είδωλά μας. Εκείνος είχε αδυναμία στον Προυντόν και στον Μπακούνιν, εγώ στον Μαρξ και στον Λένιν. Κανένας απ' τους δυο μας όμως δεν συμπαθούσε τον Μάο. Πόσο μάλλον τον Στάλιν~ ήταν θέμα διαίσθησης». Συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη γενιά, και μάλιστα την προέφηβη πιτσιρικαρία της γενιάς του Μάη του 1968. Το διαβάζεις και (ξανα)βλέπεις τις ταινίες του Ολιβιέ Ασαγιάς, του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, και του Φιλίπ Γκαρέλ για το ίδιο εξεγερσιακό γλέντι.

Θανάσης Χατζόπουλος
Φιλί της ζωής

Εκδόσεις Κίχλη, 40 σελίδες

«Παιδιά της πιο λαμπρής λιακάδας/ Μέσα στο καταχείμωνο/ Το κρύο της να τσούζει/ Κι ο ήλιος της όπως σκληρό ποτό, αψέντι/ Να μας θερμαίνει σαν μια υπόγεια φωτιά/ Που ενώ κινείται απ' έξω/ Μέσα στα σπλάχνα γεύεται το κύμα της/ Και κυματίζει και τραντάζεται και τρίζει/ Κραταιώνοντας του σώματος/ Την πιο πικρή πυρά/ Ιδίοις αναλώμασιν// Παιδιά της πιο λαμπρής λιακάδας/ Ελπίδες με όνειρα, καλέσματα από γητειές/ Σ' ετούτο τον κυματισμό». Πυκνή, ώριμη, στοχαστική αλλά και σάρκινη, χθόνια, ερωτική ποίηση του Χατζόπουλου, σε κομψότατη έκδοση που την κοσμεί το θαυμάσιο εικαστικό έργο «Νυχτερινή Καμπύλη» του εκλεκτού Χρήστου Μποκόρου.

Νικόλας Κάλας

Υπερρεαλισμός και η δημιουργία της Ιστορίας

Μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Άγρα, 143

«Ποιο είδος ποίησης θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις κρυφές ανάγκες όσων θέλουν να δημιουργήσουν ιστορία; Αν η Ιστορία στις κορυφαίες στιγμές της είναι η πιο ποιητική απ' όλες τις επιστήμες, η Ποίηση στις πιο βαθιές στιγμές της είναι η πιο απόκρυφη απ' όλες τις ιστορίες». Δώδεκα αιχμηρά δοκίμια του σπουδαίου ακραιφνούς υπερρεαλιστή Νικόλα Κάλα. Ανάμεσα σε αυτά: «Μύθος και ουτοπία», «Ο υπερρεαλισμός και το υπαρξιστικό ιντερλούδιο», «Η περιπέτεια του Υπερρεαλισμού», «Ο Βίττγκενσταϊν και ο Υπερρεαλισμός».

Mathias Énard

Πυξίδα

μτφρ. Σοφία Διονυσοπούλου, εκδ. Στερέωμα, 465 σελίδες

«Βγήκα από το καφέ και συνέχισα τον παριζιάνικο περίπατό μου. Σβαρνίζοντας τα πόδια στα φύλλα που είχαν πέσει στην αποβάθρα του Σηκουάνα, αναμασούσα για ώρα τους πραγματικούς λόγους που με είχαν σπρώξει να χάσω τον χρόνο μου μ' αυτόν τον τρόπο, σε μια υποστήριξη διατριβής και στο ποτό που ακολούθησε και, τώρα πια, διακρίνω μέσα στην άλω του Παρισιού, που αγκαλιάζει τα φιλικά μπράτσα των γεφυριών ξεκολλώντας τα από την ομίχλη, διακρίνω τη στιγμή μιας τροχιάς, μιας περιπλάνησης, που ο στόχος και το νόημά τους θα φανούν ίσως εκ των υστέρων». Πολύ φιλόδοξο και ενδιαφέρον μυθιστόρημα, βραβευμένο με Goncourt το 2015, «νυχτερινό, μαυλιστικό και μελωδικό, που σφύζει από πολυμάθεια και γλυκόπικρο χιούμορ».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ