Περί επετείων

Περί επετείων Facebook Twitter
Ο παράδεισος του Ελύτη, για τον οποίο γράφονται τόσα θερμά σχόλια, είναι η ίδια η ομορφιά, αινιγματική και συμβολικά θανατηφόρος, μιας άδηλης αναλογίας ή συγγένειας μεταξύ του υποκειμένου και των μύχιων καθοδηγητικών ρηγμάτων της θέας, όπου η αγάπη επιστρέφει σαν ένας ίλιγγος και όπου η διαφάνεια του τοπίου αναγνωρίζεται σαν μια απόκρημνη κατωφέρεια, ένας ανθισμένος γκρεμός...
0


Η επέτειος των 20 χρόνων από τον θάνατο του Ελύτη τιμήθηκε, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, με κάποιες ομιλίες, μια έκθεση αρχειακού υλικού, μια συναυλία και ούτω καθεξής· δεν παύει, ωστόσο, κι αυτή με τη σειρά της, ανάμεσα στις υπόλοιπες μονότονες επετείους, να θέτει εμμέσως και σχεδόν ενοχλητικά το ερώτημα για το εάν η πρόκληση κατά παραγγελίαν συγκινήσεων γύρω απ' την αίσθηση του κενού που αφήνει η ηχώ ενός σπουδαίου έργου ωφελεί τη λυρική και μορφωτική καρποφορία αυτού του τελευταίου ή το κάνει να μοιάζει όλο και πιο τετριμμένο εξαιτίας της τυποποίησης και των εκπαιδευτικών κλισέ που επιπωματίζουν το έλλειμμα. Εξακολουθεί ή όχι να βελτιώνεται η γεύση του κρασιού καθώς αυτό παλιώνει;


Διότι πάντα εδώ θα εμφιλοχωρεί κάτι που θυμίζει εθνική εορτή με όλα τα ένδοξα ή ερασιτεχνικά συμφραζόμενά της και πάντα η θεματολογική πρωτοτυπία των αφιερωμάτων θα είναι ελάχιστα λιγότερο λεπταίσθητη και βαθιά απ' το αναμενόμενο, τουλάχιστον για όσους αγαπούν το έργο απεριόριστα και δίχως προϋποθέσεις. Κι όχι μόνον αλλά, επίσης, πάντοτε, κάτι απ' το σχολαστικό πνεύμα της επετείου θα ξυπνάει μια συννεφιασμένη και πένθιμη διάθεση, όχι γιατί η επετειακή εκδήλωση, ως τέτοια, αναφέρεται στην ανάμνηση ενός θανάτου, ή έστω της γέννησης μιας ζωής που έχει κλείσει ανεπιστρεπτί, αλλά διότι οι συνειρμοί της ζωτικότητας και του σφρίγους που ενισχύουν τον αιωρούμενο αντίλαλο του έργου, στο μέτρο που αυτό διακόπτεται απότομα, απορροφώνται από την επανάληψη και επιτρέπουν να μετατραπεί η φωτεινή του ορφάνια σε άλλοθι. Κακά τα ψέματα, η ανάμνηση του έργου είναι τρόπον τινά ένα τσεκ του οποίου η αξία παραμένει υψηλή για το διάστημα που δεν το εξαργυρώνεις· κάθε επέτειος σκοτώνει το έργο από λίγο τη φορά και, καθώς οι απρόβλεπτες λειτουργίες και εμπνεύσεις του πένθους, οσονδήποτε φιλολογικού ή πηγαίου, απολιθώνονται παίρνοντας τη μορφή μιας θεσμικής κατασκευής ή διευθέτησης, πολλοί μικροί ψυχικοί θάνατοι συσσωρεύονται στο κατώφλι της επικαιρότητας, διαλαλώντας ότι αυτή, στο κάτω κάτω, είναι ψευδής και τεχνητή.

Η αλήθεια του Ελύτη δεν είναι αισιόδοξη, είναι συγκλονιστική, κάτι εντελώς διαφορετικό και, συχνά, επικίνδυνο.


Ειδικά στην περίπτωση του Ελύτη, το ζήτημα της νοθείας του πνευματικού απεικάσματος και της ηθικής αποτίμησης της χειρονομίας του είναι διπλά σημαντικό, και άλλο τόσο δυσεπίλυτο, επειδή πρόκειται για έναν ποιητή που εκ των πραγμάτων, δηλαδή εξαιτίας του διφορούμενου προσανατολισμού του έργου του, μάχεται και θα μάχεται, όσο κανένας άλλος της κλάσης του, ενάντια σ' όλες εκείνες τις παρερμηνείες και τις βιαστικές, εσφαλμένες προσεγγίσεις που ευνοούν την τάση της κοινής γνώμης να φλερτάρει με την τουριστική γραφικότητα και τα υποθετικά περισσεύματα αισιοδοξίας προς χρήσιν τρίτων. Η αλήθεια του Ελύτη δεν είναι αισιόδοξη, είναι συγκλονιστική, κάτι εντελώς διαφορετικό και, συχνά, επικίνδυνο. Το φως του, το φως των μεσημεριών του καλοκαιριού, είναι μυστηριώδες και σκοτεινό. Ο παράδεισος, του οποίου οι αναπαραστάσεις αφθονούν κατά την εκδίπλωση των περιγραφών του Φυσικού Κόσμου, δεν είναι διόλου ιδανικό καταφύγιο μιας κοινωνίας που απλώς τον αντιπαραβάλλει χάριν αναψυχής με τις βάναυσες εντάσεις της πόλης, απεναντίας, είναι ένας τόπος με αντιθέσεις όχι μόνον ελάχιστα εύγλωττες για τον αμύητο αλλά και οξυμένες στο έπακρο, ένας παράδοξος κήπος πολλών επιπέδων και κατοπτρισμών σε μια παραισθητική διάσταση βάθους που αναδύεται μέσα απ' την εμπειρία της μοναξιάς και της έκπληξης: ο παράδεισος του Ελύτη, για τον οποίο γράφονται τόσα θερμά σχόλια, είναι η ίδια η ομορφιά, αινιγματική και συμβολικά θανατηφόρος, μιας άδηλης αναλογίας ή συγγένειας μεταξύ του υποκειμένου και των μύχιων καθοδηγητικών ρηγμάτων της θέας, όπου η αγάπη επιστρέφει σαν ένας ίλιγγος και όπου η διαφάνεια του τοπίου αναγνωρίζεται σαν μια απόκρημνη κατωφέρεια, ένας ανθισμένος γκρεμός. Δεν υπάρχει τίποτα το ειδυλλιακό ή έστω καθησυχαστικό στον Ελύτη, καμιά προτίμηση για την ποιμενική φαντασία αρκαδικού τύπου και κανένας ρομαντισμός· υπάρχει κυρίως μια ριζική υπαρξιακή αγωνία τη στιγμή που ο άνθρωπος διαισθάνεται ότι το θαύμα της θέας που έχει μπροστά του εναρμονίζεται απολύτως με την εσωτερική του κατάσταση κι αυτό τον κάνει να γίνεται η αιτία που και ο Θεός ακόμη κρατάει με δέος την αναπνοή του.

Μ' άλλα λόγια, ο συγκεκριμένος ποιητής, τον οποίο σχολιάζουμε, διαδίδουμε ή τραγουδάμε τόσο ανέμελα, πολύ απέχει απ' το να επεξεργάζεται «ευχάριστες» όψεις της σκηνής της υπαίθρου όπως πιστεύουν, άθελά τους, οι μαθητές του Λυκείου· στην πραγματικότητα, είναι κάποιος που μας λέει ότι, ξέρετε, κάτι απειροελάχιστο, σαν το στιγμιαίο κλείσιμο των ματιών, χωρίζει τον άνθρωπο απ' το θαύμα κι αυτή η απόσταση είναι εντούτοις η άβυσσος, έτσι καθώς ανοίγει μπροστά σου ένα δευτερόλεπτο πριν από το δυστύχημα. Οι επέτειοι ενδεχομένως παρηγορούν τον αντίκτυπο αυτής της δυσοίωνης υπόδειξης.

Το άρθρο από την έντυπη έκδοση της LIFO

Αρχείο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ