Tα μικροαστικά

Tα μικροαστικά Facebook Twitter
0
Koρωπί,10.30 μ.μ.

Το Κορωπί είναι απόαυτές τις παράξενες περιοχές που, όπωςόλα τα Μεσόγεια, αναπτύχθηκαν ξαφνικά,με τη δημιουργία του αεροδρομίου.Επικρατεί το χάος: ανάμεσα σε ελαιώνες,ταβερνάκια και μάντρες που πουλάνετζάκια και πλακάκια,συναντάς πλέονσομόν πολυκατοικίες και θηριώδη κτίριαηλεκτρονικών καταστημάτων. Είμαστα μεμια φίλη μου στο αυτοκίνητο, κολλημένεςπίσω από τις νταλίκες, και ψάχνουμε γιαμια βιοτεχνία που πουλάει μπάρμπεκιου.Θέλει να πάρει ένα δώρο στο φίλο της γιατα γενέθλιά του. Με έχει πιάσει μιααπίθανη νευρικότητα: τραγουδάω LilyAllen δυνατά με ψεύτικηαγγλική προφορά και μιλάω ακατάπαυστα,εξυμνώντας τη Lily καιβρίζοντας τη Lady Gagaκαι την Κaty Perry(«Eίναι η Pinkτου φτωχού»), ενώ κοροϊδεύω ασταμάτητατη φίλη μου για το μπάρμπεκιου σανεκνευριστικό μικρό αδερφάκι («Τηνεπόμενη φορά τι δώρο θα του πάρεις;Φούρνο μικροκυμάτων»). Μπροστά μαςξετυλίγεται ένα άκρως ελληνικό τοπίο:ανάμεσα στους αμπελώνες και τα κοτέτσιαξεχωρίζουν δυο τερατώδη χτίσματα,ντυμένα με γυαλί. Oι οδηγίεςπου μας έχουν δώσει λένε «στρίψτεαριστερά στα κοτόπουλα του κυρ-Μάνθου»,κι έτσι χανόμαστε. «Θα σε αποζημιώσειτο μπάρμπεκιου» της λέω δηκτικά. Ότανβρίσκουμε επιτέλους το δρόμο, αντικρίζουμετο εξής θέαμα: δυο γύφτοι έχουν βγάλειβόλτα μια κατσίκα, η οποία ειναι μάλισταδεμένη με ροζ λουράκι σαν τσιουάουα(πάλι καλά που δεν της βάλανε και φιογκάκιαστα αυτιά), ενώ λίγο πιο κάτω, ανάμεσααπό δέντρα και διάσπαρτες μπετονιέρες,βρίσκεται ένα υπερσύγχρονο κτίριο. Έναμαύρο αμάξι φρενάρει ακριβώς μπροστάστην είσοδο κι απο μέσα βγαίνει μιακοπέλα ντυμένη με δίπατα φλούο τακούνιακαι λουστρινένια τσάντα.

11.15, παρκαρισμένεςέξω από τη μάντρα

Η φίλη μου, που εδώ καιώρα δεν έχει πει τίποτα, γυρνάει και μουλέει τελικά: «Δεν θα μου το βγάλεις ξινό»και κλείνει δυνατά την πόρτα τουαυτοκινήτου. Δεν τολμάω να βγω από τοαυτοκίνητο, μένω μουτρωμένη σαν τιμωρημένοεφτάχρονο και σκέφτομαι το μπάρμπεκιουκαι την οικογενειακή ζωή. Οι φίλοι μουειναι πιο ζευγαρωμένοι από ποτέ, τακαλοκαίρια μου κινούνται ήδη γυρω απότους γάμους τους.(Προειδοποίηση: είμαιήδη κλεισμένη για τις 31 Ιουλίου 2010, ωςπαράνυμφος στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.)Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Διανύουμετην ηλικία που ή συγκατοικείς, παντρεύεσαικαι κανείς 1,7 παιδιά ή το διαλύεις καιπορεύεσαι. Και είναι πολύ ωραίο να είσαιευτυχισμένος με κάποιον. Απλώς μουπροκαλούν ανατριχίλες οι μικροαστικέςσυνήθειες του ζευγαρώματος: οι διακοπέςπου κάνουν τα ζευγάρια ανά κοπάδια σεζυγούς αριθμούς, 4, 6,8,10, το φαγητό με τιςθείες σε διαμερίσματα με μπροκάρκαναπέδες, και δώρα όπως μίξερ καιμπάρμπεκιου. «Συγγνώμη» λέω στη φίλημου όταν ξαναμπαίνει στο αμάξι. «Δενπειράζει» μου απαντάει και προσθέτειχαμηλόφωνα σαν να φτύνει «Στριγγλίτσα!».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Αθήνα / Το στοίχημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών

Η αναβάθμιση του Σταθμού Λαρίσης βρίσκεται εν εξελίξει, η αξιοποίηση του Σταθμού Πελοποννήσου παραμένει αναπάντητο ερώτημα, και η πόλη μας περιμένει ακόμα τον σύγχρονο, ασφαλή, και προσβάσιμο σιδηροδρομικό σταθμό που της αξίζει.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Δείτε τις αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην Πλατεία Κολωνακίου

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Πλατεία Κολωνακίου: Οι αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κουντούρη, περιγράφει τις λεπτομέρειες της ανασκαφικής έρευνας που διενεργήθηκε στην πλατεία Κολωνακίου για τη γραμμή 4 του μετρό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Explainer / Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Ποιος είναι κατά νόμο υπεύθυνος για το ξηλωμένο μπαλκόνι; Τι συμβαίνει με τα παλιά κτίρια της Αθήνας; Γιατί ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη θρηνήσει έναν νεκρό στο αθηναϊκό κέντρο και πόσες μελέτες έχουν γίνει μέσα σε μία δεκαετία για επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά; Μια ιστορία αστικής τρέλας και σουρεαλισμού, τη στιγμή που για 5η μέρα ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι κρέμεται πάνω από κεφάλια περαστικών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Τελικά, έγινε διαδήλωση (!) για τον Andrew Tate στην Αθήνα;

Explainer / Explainer: Τελικά, έγινε διαδήλωση (!) για τον Andrew Tate στην Αθήνα;

Ναι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο σοβαρό: Ο διοργανωτής, οι πεποιθήσεις του, το «κάλεσμα» για συμπαράσταση στον βιαστή Tate και η σύγχυση για το αν επρόκειτο για πραγματικό γεγονός ή τρολιά.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ