H επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα και η συμφωνία για τα F-16

H επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα και η συμφωνία για τα F-16 Facebook Twitter
Στην Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει μόνο από τη Βουλή, καθώς ο Τσίπρας δεν ρίσκαρε αυτήν τη φορά να ζητήσει τη λαϊκή έγκριση με δημοψήφισμα, οπότε η επίσκεψη Μέρκελ ενδέχεται να πιάσει τόπο, αφού θα ψηφίσουν μόνο βουλευτές. Φωτο: Εurokinissi
0

Άλλη μια επίσκεψη της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα για να επηρεάσει, παρότι αυτό δεν πιάνει ποτέ. Άλλος ένας νεκρός στη Μόρια, αλλά στην κυβέρνηση δεν συγκινείται κανείς. Συγκινούνται και μονιάζουν, όμως, Καμμένος και Τσακαλώτος όταν πρόκειται για τα εξοπλιστικά και τα αντισταθμιστικά οφέλη της «μίζας» που κατήγγελλε κάποτε ο Τσίπρας, όταν διαβεβαίωνε ότι θα σταματήσουν.


• Ολοκληρώνεται στα Σκόπια αυτές τις μέρες η κύρωση των συνταγματικών αλλαγών για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και, σύμφωνα με τις ενδείξεις, θα έρθει στην Αθήνα νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν. Γερμανία και ΗΠΑ πιέζουν να κλείσει η «εκκρεμότητα» και τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας κάνουν ό,τι μπορούν.

• Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή για να πιέσει, αυτήν τη φορά την ελληνική πλευρά, να συντομεύει. Πριν από τέσσερις μήνες είχε επισκεφτεί τα Σκόπια, λίγο πριν από το δημοψήφισμα, και πολλοί κάτοικοι της γειτονικής χώρας θεώρησαν υποτιμητική την επίσκεψη αυτή, καθώς ο σκοπός της ήταν να τους υποδείξει τι να ψηφίσουν. Εκ του αποτελέσματος κρίθηκε ότι η επίσκεψη εκείνη δεν λειτούργησε θετικά για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, παρότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε προεξοφλήσει τότε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή «με ένα επιτυχές δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου».

Στο σίριαλ της σχέσης Τσίπρα-Καμμένου οι διαθέσεις αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με την πορεία των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι η περίοδος που ο Τσίπρας βάζει πλέον το πολιτικό του συμφέρον πάνω από τη φιλία του με τον Καμμένο.

• Ούτε στον ελληνικό λαό είχαν λειτουργήσει θετικά αντίστοιχες παρεμβάσεις και παραινέσεις για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, όπως δεν είχαν λειτουργήσει ούτε στην Κύπρο με το σχέδιο Ανάν. Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν στην ίδια πρακτική, παραβλέποντας ότι «εδώ είναι Βαλκάνια».

• Βέβαια, στην Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει μόνο από τη Βουλή, καθώς ο Τσίπρας δεν ρίσκαρε αυτήν τη φορά να ζητήσει τη λαϊκή έγκριση με δημοψήφισμα, οπότε η επίσκεψη Μέρκελ ενδέχεται να πιάσει τόπο, αφού θα ψηφίσουν μόνο βουλευτές.

Στην ελληνική οικονομία τα πράγματα δεν πάνε καλά, με τις τράπεζες να παραμένουν «ζόμπι» και το spread του δεκαετούς να κινείται στο 4,5%. Το ελληνικό Δημόσιο παραμένει εκτός αγορών και το οικονομικό περιβάλλον ασφυκτικό, οι δε ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς τη δυνατότητα να δανειστούν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Ωστόσο, μέχρι τις ευρωεκλογές κανείς δεν πρόκειται να ομολογήσει ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός», καθώς οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να κρύψουν την αποτυχία, για να μη δεχτούν κριτική, θα χρειαστεί να περιφέρουν άλλη μια φορά την Ελλάδα ως success story, όπως κάνουν από την εποχή Σαμαρά, ειδικά στις προεκλογικές περιόδους της Γερμανίας και της Ε.Ε. Κάτω από το χαλί, λοιπόν, το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο.

• Όμως και τα περιβόητα CDS (συμβόλαια ασφάλισης κινδύνου αθέτησης πληρωμών), που πλέον δεν γίνονται πρώτο θέμα στις ειδήσεις, παρά τη διαφημιζομενη «έξοδο από τα μνημόνια», έχουν αυξηθεί κατά 58% από πέρσι, γεγονός ανησυχητικό, αν υπολογίσει κανείς ότι στις τιμές των CDS αποτυπώνεται η εκτίμηση της αγοράς για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των χωρών.

H επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα και η συμφωνία για τα F-16 Facebook Twitter
Τσίπρας και Καμμένος όσο ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσαν –και εν πολλοίς είχαν δίκιο σε αυτό– την πρακτική των περίφημων «αντισταθμιστικών» ως μέθοδο διακίνησης μίζας και μαύρου χρήματος. Φωτο: Εurokinissi


• Στο σίριαλ της σχέσης Τσίπρα-Καμμένου οι διαθέσεις αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με την πορεία των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι η περίοδος που ο Τσίπρας βάζει πλέον το πολιτικό του συμφέρον πάνω από τη φιλία του με τον Καμμένο. Όχι ότι πριν ήταν διαφορετικά, απλώς δεν υπήρχε «σύγκρουση συμφερόντων». Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να άρχισαν την προαναγγελθείσα αποδόμηση του υπουργού Άμυνας και ο Πάνος Καμμένος να τους έκανε μούτρα τις προηγούμενες μέρες, αλλά όταν πρόκειται για προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ και εξοπλιστικά, αυτά παραμερίζονται για λίγο.


• Έτσι, ο «συντηρητικός δεξιός εθνικιστής» Πάνος Καμμένος μαζί με τον «ριζοσπάστη αριστερό αντιεθνικιστή» Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσαν το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου τροπολογία για αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους 230 εκατ. ευρώ, που αφορούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ για τα F-16. Και μάλιστα, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, «εν κρυπτώ», χωρίς να έχουν ενημερώσει τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Τσίπρας και Καμμένος, όμως, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσαν –και εν πολλοίς είχαν δίκιο σε αυτό– την πρακτική των περίφημων «αντισταθμιστικών» ως μέθοδο διακίνησης μίζας και μαύρου χρήματος.

Ο Τσίπρας είχε πει στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του Σταύρου Θεοδωράκη τον Οκτώβριο του 2017, ότι με τα αντισταθμιστικά «στήθηκαν μίζες και κυκλώματα διαπλοκής». Είχε διαβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 δεν θα περιλάβει αντισταθμιστικά οφέλη, αφήνοντας όμως μια μικρή πιθανότητα εξαίρεσης, που τελικά υπερίσχυσε, χωρίς να διασφαλίζεται καμία διαφάνεια και χωρίς εγγύηση ότι δεν θα στηθούν πάλι «μίζες και κυκλώματα», όπως έλεγε. Η συμφωνία για τα F-16 αποκαλύφθηκε στο ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017, όταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, και το κόστος της, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, στα 2,4 δισ. δολάρια.

• Τον Οκτώβριο του 2017 ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι θα υπήρχε απόλυτη διαφάνεια στη συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν ίσχυσε. «Αντί αόριστων ωφελημάτων, θα διεκδικήσουμε τη μέγιστη μείωση της τιμής» είχε πει, αλλά ούτε αυτό συνέβη. «Δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία –και σε κάθε συμφωνία που εμείς θα προβούμε στο μέλλον– αντισταθμιστικά οφέλη. Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε εμείς» δήλωνε.

• Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη (offsets) είναι τα ανταποδοτικά «δώρα» από τον προμηθευτή εξοπλιστικών για μια αγορά όπλων. Το πιο συνηθισμένο κόλπο με τα αντισταθμιστικά οφέλη ήταν να επιβαρύνεται το κόστος των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων με άχρηστα υλικά και υπερκοστολογημένες υπηρεσίες. Στη χώρα μας έχει καταγγελθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι τα περίφημα «αντισταθμιστικά οφέλη» κατέληγαν να γίνονται μίζες και γι' αυτό από το 2011 είχε συμφωνηθεί να σταματήσουν και να διεκδικείται μια καλύτερη τιμή στην προμήθεια, ώστε να μειώνεται το κόστος για τη χώρα και τους φορολογούμενους. Αυτό υποτίθεται ότι θα έκανε και η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία όμως, όταν ήρθε η ώρα, προτίμησε την παλιά μέθοδο που και οι ίδιοι κατήγγελλαν ως αμαρτωλή.

Με όσο ζήλο ασχολούνται με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες, με τόση αδιαφορία αντιμετωπίζουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για το οποίο δεν υπάρχει κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός. Μια θλιβερή είδηση των ημερών, που δεν χώρεσε στην ατζέντα της κυβέρνησης, ήταν ότι άλλος ένας άνθρωπος, 24 ετών από το Καμερούν, βρέθηκε νεκρός στο στρατόπεδο της Μόριας. Πρόκειται για τον 14ο νεκρό στο νησί της Λέσβου μέσα σε 3,5 χρόνια.


• Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούσαν έντονα για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και προσφύγων πριν πάρουν την εξουσία, δεν βρίσκουν πια ούτε μία κουβέντα να πουν, έστω για τα προσχήματα, εντυπωσιάζοντας με το μέγεθος του κυνισμού μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που κάποτε είχε ως σημαία τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Πολιτικό 7ήμερο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 - Δόσεις έως το 2028

Ελλάδα / Πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 - Δόσεις έως το 2028

Η αναβάθμιση τριάντα F-16 Block 52 Αdvance και πενήντα πέντε F-16 Block 52+ σε Viper αναμένεται να βελτιώσει το αξιόμαχο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας εν μέσω προστριβών και παραβιάσεων από την γειτονική Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ