— Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε βιβλιοπωλείο μια εποχή που όλα κλείνουν;

Πρώτον, ήταν ένα όνειρο ζωής που ψάχναμε τον τόπο και τον τρόπο να το πραγματοποιήσουμε. Δεύτερον, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλός και κακός χρόνος, αλλά ότι πρέπει να βρίσκουμε τον τρόπο να κάνουμε το δύσκολο, εύκολο, το αδύνατο, δυνατό. 

 

— Πώς και αναλάβατε τον συγκεκριμένο χώρο, το πρώην βιβλιοπωλείο του Παπασωτηρίου;

Δεν αναλάβαμε το πρώην βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. Φτιάξαμε από την αρχή ένα νέο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο που στους τρεις ορόφους του στεγάζει ένα πλήρες βιβλιοπωλείο, μεγάλο τμήμα χαρτικών, εξαιρετικά είδη ζωγραφικής κ.ά.


— Ποιοι το αναλαμβάνετε;

Η Books Plus έχει δύο μέλη, την Κατερίνα Μπατουδάκη και τον Βασίλη Παπαγιάννη. Είμαστε βιβλιοπώλες όλη μας τη ζωή. Ο Βασίλης είναι από τη Φλώρινα κι εγώ από την Αθήνα. Την επιμέλεια του art café έχει η Φλώρα Σαρτζετάκη. Δεν νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να σταθούμε περισσότερο τυχεροί. Είναι ο ιδανικός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

 

Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το βιβλίο όσο πιο προσιτό γίνεται. Έμπειροι βιβλιοπώλες θα εξυπηρετούν και θα ενημερώνουν. Απλά πράγματα, ήσυχα και ανήσυχα ταυτόχρονα.


— Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να είστε ανταγωνιστικοί;

Τι σημαίνει ανταγωνιστικοί; Όλοι είμαστε κομμάτια της ίδιας αγοράς. Εφόσον το βιβλίο αρχίσει να «απλώνεται» πάλι, ίσως να ξαναγίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Θα προσφέρουμε όσο καλύτερες υπηρεσίες μπορούμε, ακολουθώντας πολιτική χαμηλών τιμών. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το βιβλίο όσο πιο προσιτό γίνεται. Έμπειροι βιβλιοπώλες θα εξυπηρετούν και θα ενημερώνουν. Απλά πράγματα, ήσυχα και ανήσυχα ταυτόχρονα.

 

"Φτιάξαμε από την αρχή ένα νέο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο που στους τρεις ορόφους του στεγάζει ένα πλήρες βιβλιοπωλείο, μεγάλο τμήμα χαρτικών, εξαιρετικά είδη ζωγραφικής κ.ά". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
"Φτιάξαμε από την αρχή ένα νέο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο που στους τρεις ορόφους του στεγάζει ένα πλήρες βιβλιοπωλείο, μεγάλο τμήμα χαρτικών, εξαιρετικά είδη ζωγραφικής κ.ά". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


— Τι μπορεί να βρει κανείς σ' εσάς;

Ό,τι ψάχνει.


— Πώς θα χρησιμοποιείται το πατάρι;

Εκεί θα είναι το art café. Παλαιότεροι και νεότεροι καλλιτέχνες θα εκθέτουν, θα πίνουμε τον καλύτερο μονοποικιλιακό καφέ της πόλης ανάμεσα σε έργα τέχνης, θα παρακολουθούμε παρουσιάσεις βιβλίων εντός του βιβλιοπωλείου με μικρές αντίκες γύρω μας, βλέποντας τη βιβλιοθήκη μπροστά μας. Σας λέω ότι θα είναι πολύ γοητευτικό.


— Ετοιμάζετε κάτι για το άμεσο μέλλον;

Το άμεσο μέλλον είναι τώρα.

 

Books Plus, Πανεπιστημίου 37, Aθήνα

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO