— Η τέχνη του πλεξίματος είναι, λένε, σαν τον διαλογισμό. Συμφωνείτε;

Πράγματι, μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος διαλογισμού. Πιο σωστά, περιέχει κάποια χαρακτηριστικά του, όπως η συγκέντρωση και η χαλάρωση. Εάν σκεφτούμε ότι στο πλέξιμο πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος μόνο στο πλεκτό και ότι πλέκοντας χαλαρώνεις σταδιακά και μπαίνεις σε μια «ρυθμική» κατάσταση, τότε, ναι, το πλέξιμο σίγουρα είναι ένα είδος διαλογισμού.

 

Όμως η τέχνη του πλεξίματος έχει κι άλλα στοιχεία, όπως υπομονή, επιμονή, φαντασία, αποφασιστικότητα, δημιουργία, το ατέρμονο κυνήγι της τελειότητας.

 

Κάποτε μου είχαν αναφέρει ότι όσοι πλέκουν είναι σαν τους μοναχούς που φτιάχνουν Mandala με άμμο και μετά τα καταστρέφουν, συμβολίζοντας το εφήμερο των πραγμάτων. Αντίθετα, όσοι πλέκουν ξηλώνουν και «καταστρέφουν» το πλεκτό που έφτιαχναν επί ώρες γιατί αναζητούν το τέλειο. Δεν είναι απίθανο αυτό;

 

— Πώς προτείνετε να ξεκινήσει να πλέκει ένας αρχάριος;

Καλό θα είναι να αναζητήσει βοήθεια μέσα από οργανωμένα σεμινάρια πλεξίματος. Όταν ξεκινάει, δεν αντιλαμβάνεται ακόμα τις τεχνικές και τον λόγο της εφαρμογής τους.

 

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσει ποια τεχνική/πόντο κάνει κάθε φορά. Τότε θα μπορεί να διορθώνει και τα λάθη του. Έχοντας έναν γνώστη δίπλα του, θα βοηθηθεί στην ανάλυση και καλύτερη κατανόηση των τεχνικών. Το πρώτο πρότζεκτ που θα πρέπει να είναι το κασκόλ, γιατί απαιτεί τις βασικές τεχνικές.

 

— Ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ;

Για αρχή, ένα ζευγάρι βελόνες μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, συγκεκριμένα από 5,00 mm και άνω, αντίστοιχο σε πάχος μαλλί, και βελόνα ραφής για μαλλί.

 

Μήπως τελικά πρέπει να το ρίξουμε στο πλέξιμο;
Στην Αφράτη Μαλλού υπάρχουν νήματα προπαντός φυσικά, σε ποιότητες όπως alpaca, merino Παταγονίας, cashmere, mulberry και tussah silk, γαλλικό λινό, ελληνικό οργανικό βαμβάκι, καθώς και περουβιανό.

 

— Τι είδους νήματα/μαλλιά μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημά σας;

Βασική μας μέριμνα είναι η άριστη ποιότητα του νήματος. Κάθε νήμα μπαίνει στο κατάστημα κατόπιν προσεκτικής επιλογής. Θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια. Ενδεικτικά, αυτά είναι το ποσοστό περιεκτικότητας φυσικών υλών ή η κατηγορία της ίνας, ο τρόπος και τόπος παραγωγής του νήματος.

 

Στο κατάστημα υπάρχουν νήματα προπαντός φυσικά, σε ποιότητες όπως alpaca, merino Παταγονίας, cashmere, mulberry και tussah silk, γαλλικό λινό, ελληνικό οργανικό βαμβάκι, καθώς και περουβιανό. Προσοχή δίνουμε επίσης σε νήματα που πληρούν τις προδιαγραφές GOTS ή παράγονται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

 

— Ποια είναι τα πιο περίεργα/σπάνια;

Δύσκολο να ξεχωρίσω, αφού κάθε ένα νήμα έχει τη δική του ιστορία. Εάν, παρ' όλα αυτά, θα πρέπει ξεχωρίσω, το πιο περίεργό νήμα είναι μετάξι από άγρια πεταλούδα σε tweed υφή. Έχει απίστευτα χρώματα!

 

Επίσης, ένα σπάνιο νήμα που διαθέτουμε είναι από το San Lorenzo και είναι φτιαγμένο από αυτόχθονες φυλές προβάτων merino. Είναι εντελώς φυσικό, χωρίς καμία βαφή. Είναι από τα αγαπημένα μου όχι μόνο λόγω της προέλευσής του και του τρόπου παράγωγής του αλλά και λόγω της μυρωδιάς του. Μυρίζει προβατάκι και, προσωπικά, το λατρεύω.

 

Μήπως τελικά πρέπει να το ρίξουμε στο πλέξιμο;
Τα best-sellers μας είναι το οργανικό μαλλί, το μαλλί merino και από alpaca.
Μήπως τελικά πρέπει να το ρίξουμε στο πλέξιμο;
Οι πελάτες αναζητούν το ποιοτικό νήμα. Αυτό που θα δώσει ξεχωριστό αποτέλεσμα στο πλεκτό, ακόμα και εάν το φτιάξουν με την πιο απλή πλέξη.

 

— Ποιο είναι το πιο ακριβό;

Το πιο ακριβό είναι και πολύ ιδιαίτερο! Το παρατηρούν όλοι όσοι μπαίνουν στο κατάστημα. Είναι από μοχέρ και μετάξι. Παράγεται και βάφεται στο χέρι στο Κέιπ Τάουν και κοστίζει €34,10 τα 50 γρ.( ή αλλιώς τα 450 μέτρα).

 

— Τι ζητάνε συνήθως οι πελάτες;

Τα best sellers μας είναι το οργανικό μαλλί, το μαλλί merino και από Alpaca. Οι πελάτες αναζητούν το ποιοτικό νήμα. Αυτό που θα δώσει ξεχωριστό αποτέλεσμα στο πλεκτό, ακόμα και εάν το φτιάξουν με την πιο απλή πλέξη.

 

Επίσης πολλοί πελάτες μας ζητάνε επί παραγγελία –bespoke -χειροποίητο πλεκτό ρούχο. Αυτό σημαίνει, ότι επιλέγουν την ποιότητα του νήματος και στη συνέχεια εμείς πλέκουμε το σχέδιο που επιθυμούν.

 

— Τι σας λένε συνήθως ότι θέλουν να πλέξουν;

Πουλόβερ! Είναι το βασικό ζητούμενο.

 

— Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στο πλέξιμο;

Το πλέξιμο ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο τις τάσεις των έτοιμων πλεκτών. Ως προς τον σχεδιασμό, τα τελευταία χρόνια είναι έντονη μια πιο φαρδιά γραμμή, με drop shoulder. Επίσης είναι έντονο το στοιχείο του μεγάλου σε ύψος λάστιχου και οι πλέξεις με texture ή brioche πλέξη. Επίσης, είναι σημαντικό ότι τον τελευταίο καιρό ο κόσμος δίνει σημασία στην ποιότητα της ύλης. Αναζητά το φυσικό, αγνό υλικό και όχι το ακρυλικό. Πλέκοντας με ποιοτικό νήμα, δίνει προστιθέμενη αξία στο πλεκτό για τη δημιουργία του οποίου αφιέρωσε ώρες.

 

Μήπως τελικά πρέπει να το ρίξουμε στο πλέξιμο;
Είναι σημαντικό ότι τον τελευταίο καιρό ο κόσμος δίνει σημασία στην ποιότητα της ύλης. Αναζητά το φυσικό, αγνό υλικό και όχι το ακρυλικό.

 

Μήπως τελικά πρέπει να το ρίξουμε στο πλέξιμο;
Οι πελάτες αναζητούν το ποιοτικό νήμα, αυτό που θα δώσει ξεχωριστό αποτέλεσμα στο πλεκτό, ακόμα και εάν το φτιάξουν με την πιο απλή πλέξη.

 

Info

Η Αφράτη Μαλλού βρίσκεται στην οδό Χαβρίου 1 & Κολοκοτρώνη, στο Σύνταγμα, afratimallou.gr