Τι είναι η κλινική ύπνωση;

Αν και είναι δύσκολο να δοθεί ένας ορισμός για την κλινική ύπνωση, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια σειρά διαδικασιών κατά τις οποίες ο θεραπευτής καθοδηγεί τον θεραπευόμενο ώστε να βιώσει συγκεκριμένες αλλαγές στο πώς αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται.

 

Είναι θα έλεγε κανείς μια τεχνική που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής και ένα εργαλείο για τον θεραπευόμενο με το οποίο μπορεί να ελέγξει τον πόνο, την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, ακόμα και επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα.


— Πώς μπορώ να βρω την εσωτερική μου ηρεμία μέσω της ύπνωσης;

Η έλλειψη εσωτερικής ηρεμίας είναι μια καθαρά ψυχική διαταραχή που επηρεάζει το σώμα και τη σκέψη. Έχει κοινωνικές προεκτάσεις και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε σοβαρές ασθένειες, όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Η ύπνωση μπορεί να βρει τις αιτίες που ένα άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί το καθημερινό στρες και με διάφορες τεχνικές να το βοηθήσει να εξαλείψει τις διάφορες φοβίες που οδηγούν στο άγχος και δυνητικά στο υπερβολικό στρες.


— Ποιες είναι οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ύπνωση;

Τα οφέλη από την ύπνωση είναι πολλά: από τη μείωση, ακόμα και την εξάλειψη του πόνου μέχρι την καταπολέμηση του φόβου, το ξεφόρτωμα χρόνιων ψυχικών πόνων, την αύξηση της αυτοπεποίθησης, τη μείωση του άγχους αλλά και την αλλαγή χρόνιων διαταραχών και συνηθειών, όπως το κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες που προκαλούν παχυσαρκία ή νευρική ανορεξία, προβλήματα ύπνου και άλλα πολλά.


— Είναι μια αξιόπιστη μέθοδος;

Υπάρχουν σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της; Η ύπνωση είναι μέρος της ιατρικής επιστήμης και όχι εναλλακτική ιατρική, όπως πιστεύει ο πολύς κόσμος.

 

Μάλιστα, πολλά εθνικά συστήματα υγείας, όπως το NIH του Ηνωμένου Βασιλείου, καλύπτουν τα έξοδα συνεδριών στους ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Μέχρι το τέλος του 2018 είχαν δημοσιευτεί πάνω από 5.000 κλινικές και ανασκοπικές μελέτες που εξέτασαν τη χρήση της κλινικής ύπνωσης για τη θεραπεία ή τη μείωση των συμπτωμάτων ψυχοσωματικών νοσημάτων.

 

Info

Ο δρ. Γιώργος Σακκάς είναι καθηγητής Επιστημών Υγείας στο Plymouth Marjon University του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι πτυχιούχος Κλινικής Ύπνωσης του Birmingham City University του Ηνωμένου Βασιλείου και πιστοποιημένος από τους διεθνείς φορείς.

Παρέχει υπηρεσίες Θεραπευτικής και Αθλητικής Ύπνωσης κατόπιν ραντεβού (gksakkas@gmail.com, ypnosi.com).